Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

"A magam módján..."

2013.12.20. 10:43 | Malkav | 1 komment

Mennyi, de mennyi alkalommal hallhatjuk azt a mondatot (munkahelyen, suliban, ismerősi közösségben), ami a XXI. század emberének egész jól hangzik, de engem személy szerint a hideg kiráz tőle és nevezetesen így hangzik:

"Én a magam módján vagyok keresztény."

Na neee.jpgNa neee! Apa, kezdődik!

Ezen mondat elhangzása után komoly küzdelmeket kell vívnom magamban, hogy ne fejeljek meg valami roppant kemény és dudoros felületet (mondjuk egy sziklafalat). Miértbagoly, te jössz!

Miért_1.jpg

Ugyanis utána következik az a fejezet, hogy:

"Meg vagyok keresztelve és katolikusnak vallom magam, de ..."


És itt kezdődik a kifejtés. Minden előzőleges szó igazából nem számít, mert a lényeg mindig a  "de" után jön, ami leggyakrabban a következők:

- nincs szüksége templomra, hogy imádkozzon.

- nincs szüksége papra, hogy gyónjon. Egyébként se akar hozzájárulni, hogy az Egyház lehallgassa/felhasználja gyónása során szerzett információt amit a papnak meggyón.

- szerinte a Katolikus Egyház átírja a Bibliát, ezzel kifordítva Jézus szavait.

És így tovább jó sokáig. A végén már odáig jutunk, hogy a jezsuita szerzetesrend az imaszíját garottnak* használja amikor egyházi utasításra orvgyilkolnak! :O

Akkor most öntsünk tiszta vizet a pohárba és szemezgessük ezeket a kifejtéseket.tiszta vizet a pohárba.jpg

"nincs szüksége templomra, hogy imádkozzon." - értem testvér, hát hajrá hozzá... közösség nélkül nagyon nehéz megtartani a hitet. Elvégre nem nagyon vannak akik életpéldája segít, amikor inog alattad a talaj. A nagyobb gond itt azzal van, hogy az ilyen házi keresztények teljesen, vagy majdnem teljesen elmaradnak a szentáldozástól is. Pont azért, mert ők "jobban tudják".

"nincs szüksége papra, hogy gyónjon. Egyébként se akar hozzájárulni, hogy az Egyház lehallgassa/felhasználja gyónása során szerzett információt amit a papnak meggyón." - kezdjük ott, hogy korábbi írásomra visszautalva nem a papnak gyónunk! Aki így vélekedik a gyónásról, annak valamit nagyon elcsesztek hittanórán. És a gyónási titok a papot kőkeményen hallgatásra kötelezi, senki, semmire nem használ fel semmit (mire, hogyan használná?). Nincs az a pap, aki bevállalná a kárhozatot azért, hogy elpofázzon egy gyónási titkot.** Ugyanis ez olyan szinten szigorú, hogy a pap egy másik papnak sem(!) mondhatja el egy harmadik személy megvallott bűneit.

"szerinte a Katolikus Egyház átírja a Bibliát, ezzel kifordítva Jézus szavait." - hinnye! Általában azok állítják ezt, akik egy Biblia fordítás fordítását (vagy annak fordítását) olvassák aztán összehasonlítják mondjuk egy másik kiadású és fordítású Bibliával. Olyan kis semmiségeken verik a nyálukat, amitől szintén pörög-forog a szemem üregében. Konkrétan ugyan azt a jelentést hordozó, más hangalakú szavakon lovagolnak, mert "szerinte ez mást jelent" és ekkor belemagyaráznak minden hülyeséget, csak hogy anyázhassanak egy kicsit. Kedves házi keresztény testvérem! Ha nagyon tudni szeretnéd, hogy mi hogy merre hány méter, akkor tanuld meg a görög, latin, arámi nyelveket és úgy olvasd el a Szentírást, eredetiben. Aztán próbáld meg lefordítani, de alaposan nézz utána, nehogy önmegvalósíts!

Akárhányszor beszélgetésbe elegyedtem hasonló gondolkodású szabad-liberálkeresztényekkel, az eredmény általában az volt, hogy én lettem fanatikusnak elkönyvelve és szeretetteljes beszédekben igyekeztek figyelmeztetni arra, hogy ne hagyjam magam távirányítással befolyásolni. Ez is elég bosszantó jelenség, de csak azért is legyen nekik egy jó pontjuk - szeretetből teszik. Komolyan! (Még ha hülyeséget is beszélnek.)

Igazából furcsálom és nem igazán értem őket. Hogy jött a gondolat, hogy jobban tudják a dolgok menetét és hogy mi számít bűnnek***, mint maga Krisztus? Elvégre Jézus alapította a Katolikus Egyházat és a mai napig (és mindörökké) Ő a legfőbb vezetője. (Hohó, és a pápa?!) A római pápa a "másodtiszt." Krisztus elég világosan megmondta "... és veletek leszek minden nap, a világ végezetéig." Tehát Jézus az Egyházzal volt, van, lesz****. Akkor ne próbáljuk már jobban tudni nála, mit szabad, mit nem és minek hol a helye...

Mennybemenetel ikon.jpg"Atyám, azt akarom, hogy ők is, akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol én vagyok, hogy lássák dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem a világ teremtése előtt." /Jn 17,24/


Lábjegyzet (mert van mit a tejbe aprítani):

*garott - fojtóhurok. Kiváló bérgyilkoseszköz, de szerzetesnél kicsit furcsa lenne...

**elpofázott gyónási titok - a gyónási titok megszegése égbekiáltó bűn, mely alól csak a római pápa adhat feloldozást... személyesen.

***szubjektív bűnszemlélet - nagyon gyakori a házi keresztényeknél! Ő ezt, vagy azt nem tartja bűnnek, pedig csak el kéne olvasni a Szentírást... ha, hogy nem teszi, mert szerinte nem Krisztus igaz szavait tartalmazza... szívás.

****Jézus az Egyházzal volt, van, lesz - ekkor szeretik felvetni a kereszteshadjáratokat, inkvizíciót, stb. Tény, hogy ezek szörnyű dolgok voltak, de az Egyház is emberekből áll és senki sem bűntelen. A múlt bűneiért a jelen egyházát hibáztatni meg elég gyermeteg. Ennyi erőből az egész (mai) magyar nép bűnös a régen "kalandozásoknak" nevezett rabló-fosztogató hadjáratok alatt elkövetett mészárlásokért, nemi erőszakért, rabszolga-kereskedelemért.

Címkék: vélemény gondolat hit agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr565700799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.12.20. 21:39:31

Éppen most készítek egy előadást a témában, és kb. le is lőtted a felét :D De mellé megjegyzem, szép munka :) És NAGYON egyetértek!
süti beállítások módosítása