Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Star Wars - Háború (második rész: Itheli VII)

2022.02.02. 21:44 | Malkav | Szólj hozzá!

A háború kitörését követő zűrzavarban hőseinknek külön úton kellett részt venniük a háborús károk csillapításában, így legalább három hétig nem találkoztak. Viszont az Erő akarata ismét összehozta a csapatot, ezúttal a fagyos Itheli VII-en. A bolygót nemrég foglalták vissza a köztársasági haderő bátor katonái a Sith Birodalomtól, és nagy szükségét látták, hogy Jedik is legyenek jelen, mert a közhangulat nem a legnyugodtabb. Így hát a Nuntius könnyűkorvett a bolygó központjában, Jégvárosban száll le, ahol Renecha és Halin mester ismét találkozhatnak a chaboli kaland után Togrannal és mesterével Iannal. A viszontlátás örömteli, de sok dolguk van. Amíg a mesterek a városvezetéssel és a köztársasági rendfenntartók tisztjeivel beszélnek, a padawanok ismét közös feladatot kapnak: keressenek egy félreeső, de viszonylag jól megközelíthető szállást, továbbá járják be a várost és mérjék fel, milyen itt az élet, valamint a közhangulat. A padawanok hamar útra is kelnek.

itheli_vii.jpg

Ahogy az utcákat járják, hamar megállapítanak érdekes, helyenként furcsa dolgokat: a városban a hangulat feszült, szinte minden helyi férfi lakos (többségében emberek) fegyvert hord. Sok bizalmatlan, helyenként egyenesen ellenséges pillantás kíséri őket, ilyet utoljára a Chabolon tapasztaltak a godanok között. Hirtelen földrengés rázza meg az egész környéket, ami ugyan nem túl erős és nem is tart sokáig, érezhetően fokozza a lakosok feszültségét. A utcán hallottak alapján a földrengés nem általános ezen a bolygón, viszont az utóbbi időben rendszeressé vált. Az ifjú Jedi-növendékek számára viszont az a legmegrázóbb hír, hogy a lakosok nemhogy utálják a Köztársaságot, de ráadásul a másfél hete véget ért sith uralomra vágynak. Egyetlen idős úr akad az egész környéken, aki nem gyűlölködve néz rájuk, hanem reménykedve. A Jedik szóba is elegyednek vele, így megtudnak néhány dolgot: a Köztársaság szenátorának korruptságát, aki miatt a bolygón éheztek a lakosok, a sithek segítségét ennek megszüntetésére, egy Omega nevű helyi terrorista magánakcióiról mindkét éra ellen, valamint azt, hogy a földrengés azóta tart, amióta a Köztársaság hadserege kisöpörte a sitheket a bolygóról. Az öregúrtól való búcsúzás után Togran fel is veti társának, hogy a legtöbb információ a kocsmákban érhető el, ezért érdemes lenne benézniük egybe. Renecha most sem tartja jó ötletnek a dolgot, de végül itt is enged a határozott és elszánt zabrak ifjúnak, tehát betérnek a legközelebbi ilyen vendéglátó ipari egységbe. Akárcsak a Chabolon, itt is rendkívüli feltűnést keltenek. Alig helyezkednek el egy boxban nem messze a bejárattól, amikor egy erősen ittas helyi asszony köt beléjük. Részegen, agresszíven kéri számon a fiataloktól, hogy hol voltak a Jedik, amikor elvesztette a férjét a járványban, ami ellen a szenátor semmit sem tett? Hol voltak a Jedik, amikor éhen halt több rokona? A padawanok szólni sem tudnak a döbbenettől. A részeg nő könnyezve üvöltözik velük, majd megkísérli leönteni Togrant az italával. A fiatal zabrak reflexei viszont kiválóak, az olcsó lőre a kirakat plasztüvegén fröccsen szét. Végül két helyi kocsmatöltelék rángatja el onnan a zokogó, átkozódó asszonyt. Togran és Renecha úgy vélik, jobb lesz távozni…

 

Miközben egy megfizethető szállást keresnek, megvitatják az eddig elhangzottakat, és úgy vélik, a legfurcsább az egészben a rejtélyes földrengés sorozat, aminek utána kell járni. Togran szerint a Geológiai Intézet adatait lekérve talán következtethetnek valamire, ha más nem, behatárolhatják a földrengések epicentrumát és erősségét. Tehát a szálláskeresés után ezt a kört is megejtik. Hamarosan találnak is egy nem túl ledurrant, de nem is túl kirívó hotelt, ahol a világ leg-unottabb portásával egyeztetve két szobát foglalnak le. Aztán egy helyi terminálon lekérve a város térképét, a Geológiai Intézet felé veszik útjukat.

Az intézményben a portásdroidtól lekérik a szükséges adatokat, de ezt megtekinteni már nincs idejük. Kint az utcán háborgó tömeg zsivaját hallják, tehát ennek nyomába erednek. Az itt-ott elcsípett félmondatokból hamar kiderül, hogy a tömeg a Jediktől akar megszabadulni, tehát kerülő utakon igyekeznek nyomon követni a csőcseléket, amely az űrkikötő felé tart, ahol már jelentős köztársasági véderő fogadja őket. Togran jelentést küld erről mesterének, Iannak, aki azonnal válaszol: ahogy tud, ő is odasiet, addig tartsanak ki! Tanítványa hamar parancsnokként lép fel, mivel Jedi (lényegtelen, hogy tanítvány, elvégre ez annyira nem látszik rajta), a helyi őrmesterek hallgatnak rá. Megtiltja a halálos sugárral tűzparancsot, kábító fokozaton is csak parancsra lőjenek. A zabrak ifjú bátran kiáll a tömeg elé, hátha hatni tud rájuk józan ésszel. De a tömeg nem úgy néz ki, mint aki le akarna nyugodni, eleinte üvöltözés, átkozódás zeng mindenfelől, majd (mivel a Jediktől való babonás félelem miatt közvetlen közelről rátámadni nem mernek) gyümölcsökkel, később kövekkel dobálóznak. Togran ezek elől is elegánsan elhajol, de kénytelen belátni, hogy jelenléte csak hergeli a sokaságot. Kénytelen visszahúzódni a katonák mögé. Renecával gyorsan megbeszélik, mit tehetnének, majd a következő tervet vezetik fel a katonák helyi legmagasabb rangú tagjának: ők elhúzódnak a tömeg szeme elől, majd a Nuntius szálljon fel! A csőcselék talán azt hiszi, sikerült „elkergetni” a Jediket és akkor feloszlik a tömeg. Közben Togran a kommunikátorán rövid jelentést tesz mesterének arról, hogy mi történt eddig és mik a további tervek. Zavaró azonban, hogy nem érkezik erre válasz.

koztarsasagi_katona.jpg

(A Köztársaság katonái fegyelmezetten betartották Togran parancsait)

Az ellenséges hangulat épp a tetőfokára hágna, már majdnem elszabadul a pokol, amikor a Nuntius hajtóművei feldübörögnek és a hajó elhagyja a leszállóplatformot. A tömeg diadalüvöltése viszont rémült kiáltásba csap át, amikor egy minden eddiginél erősebb földrengés rázza meg a várost, sok épület megrongálódik, a lakosok egy részét leszakadt épületdarabok temetik maguk alá. A várost a kinti hidegtől megóvó kupolája először végigreped, majd egy viszonylag nagy területen beomlik, csontrepesztő jeges szél süvít végig a városon. Renecha egyből a sérültek megkeresésére és ellátására indul, szükség is van rá. Togrant először egy futó érzés tölt meg, engesztelhetetlen gyűlölet, ami csupán pár pillanatig tart, majd elmúlik. Az sem hagyja nyugodni, hogy mestere még nem érkezett meg és választ sem ad, tehát az Erőben elmerülve kutatja életjeleit, amit meg is talál. Nincs messze, de haldoklik!

A pánik határán álló fiatal zabrak fénykarddal a kézben indul mestere keresésére, akit meg is talál egy mellékutcában félig betemetve törmelékek közt. Súlyos, pengével vágott, vérző sebe bizonyítja, hogy nem a földrengés, hanem támadás okozta. Renecha is befut, a maga kezdő módján igyekszik ellátni a sérült Jedi lovagot, míg Togran először Halin mesternek szól a helyzetről, majd a köztársasági katonákat küldi orvosi kapszuláért. A muun Jedi mester érkezik előbb, aki az Erő segítségével, kézrátétellel menti meg Iant a közvetlen életveszélytől. A többit az érkező köztársasági mentőalakulat intézi.

A városban a rend helyreállítása és a kupola javítási munkálatainak megkezdését követően hőseink Halin mester utasítása szerint gyorsan visszatérnek a szállásukra. A geológiai adatok furcsák: tényleg sosem volt jellemző korábban a földrengés itt, csak másfél hete kezdődött, tehát a bolygó visszafoglalása óta. Továbbá a rengéseknek nincs epicentruma, mintha egyszerre, mindenhol történne, ami lehetetlen dolognak hat. Renecha hamar kiszúrja, hogy Togrant emészti valami, a mestere iránti aggodalmon kívül is. A fiú végül elmeséli a földrengés alatt érzett, számára ijesztően hirtelen támadt gyűlöletet. Renecha a zavarodott zabraknak azt javasolja, hogy beszéljen majd Halin mesterrel, addig is meditáljon. Togran meg is fogadja a tanácsot, amíg a muun mester meg nem jön, akkor megbeszéli ezt a tapasztalatot vele is. Halin mester megmondja neki, hogy ez az érzés nem a sajátja volt, hanem idegen hatás. Ő is érezte. Akkor válik igazán veszélyessé, ha sokat rágódik rajta. A mestertől a fiatalok megtudnak még valamit: gyanítható, hogy Jégváros három kormányzója közül az egyik sith ügynök lehet. Halin mester ennek a kémnek a leleplezésére törekszik majd. Az ő feladatuk a földrengés és Omega rejtélyének megfejtése lesz, mivel az utcai zavargást a lokálpatrióta terrorista szervezte.

Végül a lemő nap fényében láthatjuk a két fiatal Jedi tanoncot, ahogy a hoteljük tetején gyakorolják a fénykardvívást. A baljós jövő árnya miatt ez a gyakorlás sokkal komolyabb és keményebb, mint korábban volt.

 

Címkék: sci-fi szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr5917098656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása