Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Gyakori valláskritika (3. rész)

2021.10.15. 21:32 | Malkav | 13 komment

Elég sok anyag gyűlt össze még a nyár végén, tehát folytatjuk a szemezgetést a gyakran feltett vallással és kereszténységgel kapcsolatos kritikus, vagy esetleg kötözködős kérdések megválaszolását. Szigorúan keresztény szemmel (mert más vallás alapján én nem tudom).

  1. Aki vallásos! Mit gondoltok arról, hogy a vallásos emberek megölték a tudósokat, akik ellentmondtak a hitnek? Például, hogy a Föld nem a világ közepe, vagy hogy a Föld nem lapos. És sajnos több ember viccelődik a vallással, stb. És nagy erőkkel keresik az űrlényeket. :/

Azt mondom, hogy volt ilyesmire példa, és nem volt helyes. Szerencsére ezen a korszakon túl vagyunk, tehát a jelen keresztényei nem veszélyeztetik a tudományt. És jelenleg szerencsére a tudomány nevében sem ölnek keresztényt. Jó dolog a béke, mi? Egyébként érdekesség (biztos írtam már valahol korábban), hogy Galilei-t sem azért vette elő az inkvizíció, mert azt mondta, a Föld a Nap körül kering. A kutatásait az Egyház pénzelte. Az volt a bajuk, hogy ez alapján Galilei kétségbe vonta Isten létét. Persze fenntartom, hogy ezért halálra ítélni bárkit helytelen. De már nem ezeket az időket éljük. Engedjük el végre egymás torkát a múltban, történelemben történt rossz dolgokért! A jelen keresztényei nem tehetnek az ötszáz éve élt inkvizítorok bűneiért. A jelen Egyháza nem üldözi a másképp gondolkodókat.

  1. Mi történne, ha… a keresztény vallás kiderülne, hogy minden állítása igaz? Tehát evolúció hamis, tényleg fiatal a Föld, és az Elsők, akik ettek a fáról tényleg igaz, és Jézus teljes története is igaz.

A keresztény vallásnak nem tanítása az evolúció cáfolása és a Föld pár ezer éves kora. Ezek a Teremtés könyvében csak példák, amik a lényegre mutatnak rá: hogy Isten teremtette a világot. Ádám és Éva sztorija is inkább példa, ők nem történelmi személyek, ellentétben Jézussal, akiről a római történetírás is megemlékszik. Jézus élettörténete első A-tól az utolsó pontig valós dolog. Itt külön hangsúlyt fektetek a föltámadása témájára és a csodatételeire is.

  1. Gáz ma Istenben hinni (vallás nélkül), vagy lazán vallásosnak lenni?

Feltételezem, hogy a Kérdező a „magam módján vallásos” jelenségre gondol. Nem mondanám konkrétan gáznak, de kerülendőnek tartom. Eddig minden „magam módján vallásos”, akivel beszéltem nagyon kényelmesen kezelte a képlékeny hitét. Érdekes, hogy az ilyen mentalitás követői csak a keresztény hitnek (vagy egyéb vallásoknak) azon részeit veszik be a turmixolt Istenképükbe, ami nekik is tetszik és kényelmes. Érdekes módon nem láttam példát olyan pontokra, amik már lemondással, fegyelemmel, önkritikával járnának. Kényelmes úgy vallásosnak lenni, hogy csak azt tartjuk magunkra nézve is követendőnek, ami tetszik nekünk. Az ilyen életszemlélet idővel elsilányul, elhal, mert nincs rendszere, ami keretet, tartást adna az élet mindennapjaihoz. Olyan, mint a gyökér nélküli növény: hamar elhal.

  1. Bűnnek számít, ha szeretnék egy tarotot? Szeretnék egy tarot kártya paklit, nem komolyan, csak hülyeségből. Ez bűnnek számít?

Az számít bűnnek, ha tudva és akarva ellenszegülsz Isten akaratának. A tarotot kétféleképp közelítik meg az emberek: van, aki szerint jóskártya, ebben az esetben bűnnek tekinteném a használatát, mert az Istent mellőzve, más utakon akar a használó természetfeletti módon ismeretekhez jutni, pl. a jövőről. Van, aki szerint a tartot nem jósol, hanem inkább önismerethez segítő eszköz. Ha semmi ezoterikus tartalmat nem kötnek hozzá, akkor én nem tekinteném bajnak, de vannak sokkal megbízhatóbb és tudományosan is elismertebb önismereti módszerek, inkább azokat ajánlanám. De nézzük a kérdést más szemszögből is: ha számodra Kedves Kérdező, a tarot hülyeség, miért akarsz beszerezni egyet? Annyi hasznosabb, érdekesebb, szórakoztatóbb dologra költhetnéd a pénzed…

  1. Akár Jehova Tanúi! Mit tennétek, ha hivatalosan be lesz jelentve, hogy Isten nem létezik? Mivel egyelőre ez az állítás talán igaz, akkor mit tennétek, ha tudományos tény lenne Isten? Tehát van rá kézi bizonyíték, mint pl. eső…

A kérdés kicsit össze-vissza csapong, de válaszoljuk meg! Nem vagyok Jehova Tanúja, de a kérdés nem csak nekik szól, ezért bátorkodom betenni ide. Isten létezését, vagy nem létezését tudományosan sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet. Mivel Isten alkotta a fizika és a világegyetem minden törvényét, amit most a tudomány által megismerni igyekszünk, ezért fölötte áll ezeknek. Mivel fölötte áll ezeknek, nem függ tőlük, tehát nem korlátozzák. Ezt is jelenti Isten mindenhatósága. Tehát a kérdés így már megválaszolásra került, sem a léte, sem a nem léte nem jelenthető ki a tudomány szemüvegén át biztosra. És ha mégis kijelentenék, hogy Isten nem létezik? Mosolyognék rajta, mert mint tudjuk, a tudomány sem tévedhetetlen. És ez esetben bizony tévedne.

  1. Hogyan magyarázzam meg az illetőnek, hogyha jó ember vagy, de ateista vagy, attól még nem kerülsz a Mennybe, ha akármennyire jó ember vagy?

Kérdező, téves úton jársz. Azt értsd meg, hogy Isten senkit sem akar pokolra küldeni, Ő azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Az Isten végtelenül jó és szeret minden embert. Édesapám meggyőződéses ateista volt. Mint keresztény, biztos vagyok benne, hogy a Mennyben van. Sokkal könnyebb az üdvösség kérdése annak, aki hisz és Istent keresi az életében is, de az ateista jó emberek sincsenek kizárva a Mennyből. De hát akkor minek hinni? Nem Istennek van szüksége a hitre, hanem nekünk. Hívőként sokkal könnyebb az út az üdvösségre, mert (optimális esetben) törekszünk arra, hogy megismerjük Istent, a tanítását és annak megfelelően éljünk. A vallás tanításainak az a célja, hogy a legkönnyebben eljussunk Őhozzá. De a könnyebb út nem az egyetlent jelenti. Attól, hogy valaki ateista, de jó ember, üdvözülhet. Isten minden esetre azon van, hogy az ateista is üdvözüljön, ezt a részét bízd Rá! Megoldja.

  1. Láttak-e dinoszauruszt 2000/5000 éve?

Gondolom itt a dinoszauruszok bibliai alapjára utalna a Kérdező… röviden válaszolva: nem láttak. Nem is láthattak, legalábbis élő példányt biztos nem. A dinoszauruszok és az ember között 65 millió év a korkülönbség, ami iszonyat sok! Elképzelni nem tudjuk, mit jelent ennyi év. Számoljunk ötezer évvel… a dinoszauruszok kihalása 13 ezerszer régebben volt, mint az ötezer évvel ezelőtti kora ókor ideje! Az ember-dinoszaurusz kapcsolat max. a Jurassic Park filmekben elképzelhető.

  1. Keresztények! Ti miért lettetek keresztények és miért kezdtétek már elutasítani az evolúciót?

Még mindig az evolúció kérdésen lovagolnak sokan, népszerű „érv”. Röviden válaszolva: azért lettem keresztény, mert volt egy Istenélményem, egyfajta megtapasztalásom Isten jelenlétéről és szeretetéről. És volt egy megtapasztalásom a sátánnal kapcsolatban is. Lehet erre mondani, hogy csak az agyam tréfált meg, de nem ez történt. Valós megtapasztalás volt. És nem tagadom az evolúciót, kifejezetten szeretem az evolúció elméletet. Ez is azt mutatja, milyen kifinomultan és kreatívan vezette Isten az élet fejlődését és formálódását.

  1. Vallásosak! Elhiszitek nekem, hogy éjszaka kirepülök a házból és megnézem a szomszédot? Bizonyítani nem tudjátok, mert nem ismertek engem. Cáfolni pedig csak szemmel lehet. Miért hisztek egy tanító vezetőnek, aki annyira bemerült a munkába, hogy azt hitte, hogy Isten fia és átverte az embereket? Volt már ilyen történet Gandhival. És az evolúció pedig bizonyította, hogy a teremtés történet, és az első ember kamu.

A végére előkerült egy újabb nyilvánvalóan kukacoskodó trollkodás, de erre is választ adok. Nem, nem hiszem el. A tudomány bizonyította, hogy az ember nem tud önerőből repülni, ezt pedig te magad sem gondolod komolyan. Hogy miért hiszek Jézusban? Mert őt veled ellentétben ismerem. Jézus nem elhitte, hogy Isten fia, hanem tényleg az. Nem verte át az embereket, arra tanította őket, hogy legyenek jobb emberek, tudjanak szeretni és elfogadni egymást. Arra tanított, hogy rendezzük az Istennel való viszonyunkat és ne kegyetlen bíróként tekintsünk Rá, hanem szerető Atyaként. Ebben nem látok átverést, vagy aljas szándékot. Gandhi egészen biztosan nem tekintette magát Isten fiának. Az evolúció pedig egy elmélet, amivel egy folyamatot igyekeznek modellezni. A hit és evolúció viszonyáról annyit írtam már, hogy nem érzem szükségét egy újabb körnek.

  1. Ateisták! Mit mondanátok, ha a párotok azt mondaná, hogy „keresztény vagyok”? Vagy nem téged szeret, hanem a Jézus Krisztus Királyt. Hogyan reagálnátok?

Elég fura a megfogalmazása a kérdésnek. És elég pontatlan is bizonyos téren. A keresztény ember számára valóban Isten az első. Két keresztény kapcsolatában ezzel nincs is gond, mert mindkét fél ugyan úgy kezeli a helyzetet, nincs félreértés. De ne kapjunk szívgörcsöt, ha keresztény és ateista a párosítás! A keresztény ember legjobban az Istent szereti, de ez nem párkapcsolati szerelem! Attól még, hogy az Úr az első, még az ateista szerelmünk is fontos nekünk, az egyik legfontosabb minden ember közül. Ez nem csorbítja a kapcsolat ateista felének „értékét”. Ismerek keresztény-ateista házasságot is, nincs ilyen téren konfliktus. Ha egy ateista valódi ateista, nem fog féltékenységet érezni olyan személy iránt, aki a meggyőződése szerint nem létezik, tehát nem valódi rivális a kapcsolatra nézve.

Még bőven van kérdés, de ebbe a harmadik részbe bőven elégnek érzek ennyit. Folytatása következik alkalom adtán!

Címkék: vélemény tudomány gondolat hit

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr6216722404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

főnixmadárkalitka 2021.10.21. 21:41:43

Már tűkön ülve alig vártam, hogy megjelenjenek az újabb részek a sorozatból. Csapjunk is gyorsan a lovak közé, mert érdekfeszítő gondolatok kavarognak bennem! Alapvetően most,- áttekintve a válaszokat-, nagy eltérést nem látok az álláspontjaink között. Ez mondjuk érdekes fejlemény a számomra és eléggé meglepő is az eddigiek alapján.

1: A régi korokban a vallás és a tudomány még nem vált ketté. Így azt mondani, hogy a vallásos emberek megölték a tudósokat egy marhaság. Egyik tudós megölte a másik tudóst, akik mindketten vallásosak voltak, mert abban az időben még nem létezett vallástalanság.

2: A vallás és a tudomány azóta vált szét, mióta a tudomány materialista alapokra helyezte önmagát. Mivel semmiről nem hajlandó még csak tudomást sem venni, amely transzcendens, így óriási pofára esés lesz, amikor meg fog bukni a tudománynak ez a hozzáállása. Hiszen már óriási erővel dörömböl a kapun az a temérdek felismerés, amely a transzcendens valóságról szól és tagadhatatlan.

3: Valóban van egy ilyen veszély, hogy a "magam módján vallásos" emberek hajlamosak csak a nekik tetsző dolgokat kimazsolázni a vallásosságuk tanai közé. Ezt én is megtapasztaltam már magamon, hiszen és is a magam módján vagyok vallásos. Egy jó vallásnak azonban működnie is kell, rá kell, hogy rímeljen a megtapasztalt valóságra. Így gyorsan kiderül, ha csak a tetsző dolgok vannak a vallásban, hiszen akkor az nem fog jól működni és nem ad helyes, használható válaszokat az élet dolgaira. Pont ez a baj a hivatalos vallásokkal, hogy azokból is kirostálták már jó régen az egyháztudósok a nekik nem tetsző dolgokat és ezért nem is működik már jól egyetlen hivatalos vallás sem.

4. Valóban vigyázni kell a transzcendens valóság megismerésével, mert a gonosz erő is résen van, amikor az ember szabadulni szeretne a materiális világ sárbörtönéből. Ezért lehet ugyan használni sok mindent, akár a jósolásra vagy egyéb ismeretek megszerzésére, de a válaszokat fenntartásokkal kell kezelni és igyekezni kell a legkülönfélébb módokon leellenőrizni azokat. Gyerekkoromban ólmot öntöttünk Luca napján és abból jósoltunk, következtettünk. Ám sosem vettük ezeket a jóslatokat teljes bizonyossággal igaznak, hanem később más módokon ha lehetett próbáltam, próbáltuk ellenőrizni a valóságtartalmát.

5. Ezzel a válaszoddal most erősen vitáznék, mert Isten léte tökéletesen bizonyítható a tudomány szerint. Ezt már mások megtették helyettem, úgyhogy ennek részleteibe nem mennék bele. Az Istent fel lehet fedezni, erre sok módszer létezik és ez alól a tudomány módszere sem kivétel: azzal is a nyomára lehet bukkanni, tekintve, hogy minden dologban benne van, amit ő teremtett.

6: Ateistának lenni nem azt jelenti, hogy tagadom az Isten létezését, hanem az ateizmus a gonosz szolgálatát jelenti. Aki tehát a jót cselekszi, a szeretet vezérli, az már az Istent ismeri a szívével, a lelkével, még akkor is, ha az eszével és a szájával esetleg tagadja : "Szeretteim, szeressük egymást; mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent; aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg az Istent; mert Isten szeretet."

7: Ezt sem lehet ex katedra kijelenteni, hogy milyen volt az élővilág 7000 évvel ezelőtt. Nem tudjuk, élhetett akár néhány példány dinoszaurusz valami elszigetelt helyen, amelyről tudomást szereztek az emberek.

8: Az evolúció kérdése vitatott jelenség, koránt sem biztos, hogy létező dolog, nincs bizonyítva a működési mechanizmusa. Valójában inkább tudatos tervezés nyomait láthatjuk az élővilágban, mintsem véletlen mutációk sorozatából előálló élőlényeket. Ezt már sokan vizsgálták és számomra a tudatos tervezettség a meggyőzőbb, mint a vak véletlen játéka.

9: Jogos a felvetés, hiszen Isten megismeréséhez két út vezet, az egyik a hit útja, a másik a tapasztalat útja. A hitetlen Tamás történetében pont erre figyelmeztet Jézus. Tamás, csak akkor "hitte el" , hogy feltámadt Jézus, amikor már látta és tapasztalta a saját materiális érzékszerveivel. Erre is van lehetőség, ilyen módon megismerni az Istent . Ez a szokványos út, a hétköznapi. Meglátom a szemeimmel a dolgokban az Istent. A búzaszemen is rajta van Jézus arca. A másik út az, amikor fizikai látás nélkül is tud valaki látni, hinni. Ez a nehezebb, de ez a drágább is, a boldogabb.

10: Az ateista- vallásos szerelem valójában nem más, mint egy kereszt. Egy óriási megpróbáltatás a keresztény ember számára. Kevés ember tudja elhordozni, igazi jézusi lelkület kell hozzá, végtelen türelem, alázat, kitartó könyörgés, könnyek, fájdalom és szenvedés.

Malkav 2021.10.21. 21:51:21

@főnixmadárkalitka: Örülök, hogy tetszik a sorozat, bár azt veszem észre, hogy lényegesen sok a különbség a véleményünkben.

" Pont ez a baj a hivatalos vallásokkal, hogy azokból is kirostálták már jó régen az egyháztudósok a nekik nem tetsző dolgokat és ezért nem is működik már jól egyetlen hivatalos vallás sem."
Ebben a legkevésbé sem értünk egyet. Érdekelne, hogy mi volt az, amit a jelenkori történelmi egyházak kirostáltak, mert nem tetszett nekik?

"Ezért lehet ugyan használni sok mindent, akár a jósolásra vagy egyéb ismeretek megszerzésére, de a válaszokat fenntartásokkal kell kezelni és igyekezni kell a legkülönfélébb módokon leellenőrizni azokat."
Én inkább úgy mondanám, hogy minden olyan természetfelettihez kapcsolódó dolog kerülendő, ami nem az Istentől származik, vagy Őt kihagyja a rendszerből. Az ilyen dolog biztosan nem megbízható.

"Ezzel a válaszoddal most erősen vitáznék, mert Isten léte tökéletesen bizonyítható a tudomány szerint."
Szeretném, ha mutatnál olyan tudományos bizonyítást, ami megerősíti Isten létét. Én még ilyet nem találtam. A tudomány sajátos, szigorú szabály szerint működik: minden állítást és mérést bizonyítani, ellenőrizni kell. Ha ez sikeres, akkor az állítás és mérés ténnyé válik. Ha csak egy pontban valami hiányzik, nem tekinthető tudományosan bizonyítottnak.

"Ateistának lenni nem azt jelenti, hogy tagadom az Isten létezését, hanem az ateizmus a gonosz szolgálatát jelenti."
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de ez masszívan nem igaz. A gonoszt csak tudva és akarva lehet szolgálni, az ateizmus meg nem ezt jelenti. Az ateista nem ismeri Istent, ezért nem hisz Benne. Ha nincs róla ismerete és tudomása, akkor nem tud akaratosan ellene tenni, tehát nem szolgálja a gonoszt.

"Ezt sem lehet ex katedra kijelenteni, hogy milyen volt az élővilág 7000 évvel ezelőtt. Nem tudjuk, élhetett akár néhány példány dinoszaurusz valami elszigetelt helyen, amelyről tudomást szereztek az emberek."
A dinoszauruszok és a kihalt ősállatok az egyik kedvenc témán, és nyugodt szívvel állíthatom, hogy ezt ki lehet jelenteni ex katedra módon. Dinoszaurusz leleteket csak bizonyos földtörténeti kőzetrétegektől kezdve lehet felfedezni, mindenhol a Földön. Nincs olyan hely a világon, ahol a Kréta kor végi rétegeken túl lenne még dinoszaurusz maradvány. Tehát kis populációban sem maradhattak fent az ember korában ilyen állatok.

"Az ateista- vallásos szerelem valójában nem más, mint egy kereszt. Egy óriási megpróbáltatás a keresztény ember számára."
Élsz együtt házasságban ateista emberrel? Mert én ismerek olyan közeli rokont, aki igen. Tőle még csak halovány jelét sem láttam ennek. De ha gondolja, majd ő nyilatkozik a kérdésben.

mezeinewsee 2022.03.31. 21:05:42

@főnixmadárkalitka: Kicsit későn ugyan, de nyilatkozom: nem kereszt. Ateista emberrel lehet házasságban élni, ha elfogadja, hogy én keresztény vagyok (bár nem érti), és én is elfogadom, hogy ő ateista (bár nem értem). Ehhez az kell, hogy elfogadjam: nemcsak nekem van szabad akaratom, hanem Istennek is. Azt hív meg, akit akar. Az ateista férjem akkor tér meg, amikor Isten akarja. Nekem jó így is.

főnixmadárkalitka 2022.04.10. 19:31:45

@mezeinewsee: Isten akkor szól az ateistához, ha látja rajta a befogadó készséget vagy ha különleges tervei vannak vele. A másik ember mindig kereszt, mindig egy feladat, egy kihívás, egy teher. Főleg akkor nyomasztó ez a teher, ha a másik fél ateista. Ezért az önfeláldozás gyakorlása nélkül nem is működhet semmilyen kapcsolat.

Malkav 2022.04.10. 20:58:59

@főnixmadárkalitka: Isten akkor szól az ateistához, amikor szólni akar. És érdekes, hogy te határozod meg, mennyire lehet teher ateistával élni házasságban, amikor nem te teszed ezt. Az illetékes erről jobban tudna nyilatkozni, érdemes lenne neki hitelt adni, elvégre ő a "belsős" személy, akit ez érint.

főnixmadárkalitka 2022.04.11. 20:47:34

@Malkav: Ilyen értelemben Isten mindig szól mindenkihez, de ha a szív megkeményedett és a fül megsüketült, a szem elvakult, akkor hiába szól az Isten. Én pont azt mondtam, hogy mindenkivel teher együtt élni, mert emberek vagyunk, gyarló emberek, akik sokszor egymást is megbántjuk sok mindennel, akár akaratlanul is. Ezért mondtam, hogy az ateista meg a hitetlenségével bántja meg az Istent, amely bántást a hívő is megvisel.

mezeinewsee 2022.04.12. 10:09:55

@főnixmadárkalitka: had döntse már el Isten, kihez mikor szól! Szent Pál sem volt éppen megtérős hangulatban, amikor szólították.
Önfeláldozás minden kapcsolatban kell, de egy ateistával sem nehezebb, mint egy agyatlan kereszténnyel. Én csak tudom!

főnixmadárkalitka 2022.04.12. 15:52:02

@mezeinewsee: Isten mindig szól mindenkihez, mást sem tesz, csak szüntelenül hívogat. Könnyű azzal vigasztalni magunkat, hogy azért nem tér meg valaki, mert még Isten nem szólította. Dehogynem szólította, Ő folyamatosan szólongat bennünket, csak mi vagyunk az elvetemültek, hogy nem akarjuk ezt meghallani és sokszor olyan nagy trauma kell hogy érjen, hogy feleszméljünk, hogy nem jó úton járunk. Így járt Pál apostol is, aki vad gyilkosként űzte elvakultan a keresztényeket, míg végre Isten hangját meghallotta. Ateistával annyiban nehezebb, hogy vele nem lehet beszélni sem Istenről, mert hidegen hagyja őt a dolog és elutasítja az imádságot, míg egy keresztény, még ha agyatlan is, de kapcsolatban tud lenni Istennel, így könnyebb formálni a személyiségét.

mezeinewsee 2022.04.15. 11:42:42

@főnixmadárkalitka: ajjaj, van ott baj... te tényleg kétségbe vonod Isten szabad akaratát...

főnixmadárkalitka 2022.04.16. 23:11:38

@mezeinewsee: Isten szabad akarata az, hogy mindenki megtérjen hozzá. Mégis, hogyan képzeled, hogy egyeseket megszólít, míg másokat meg nem?

mezeinewsee 2022.04.17. 12:22:50

@főnixmadárkalitka: olvastam a Bibliát. Elég világosan benne van, hogy akkor szólít meg valakit, amikor akar. em amikor szerintem éppen jó ötlet lenne.

főnixmadárkalitka 2022.04.17. 22:52:15

@mezeinewsee: Jézus mindenkit megszólított és megszólít ma is. Hiába szólít meg ugyanakkor egyeseket, ha azoknak kemény a szívük és süketek is egyben. Persze ők azt mondják minderre, hogy ők semmit sem hallottak, őket senki sem szólította. Várni kell, amíg erősebben nem kiált. Olcsó kifogás a részedről.

Malkav 2022.04.17. 22:53:54

@főnixmadárkalitka: Légyszi, most vegyél vissza!
süti beállítások módosítása