Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Gyakori valláskritika (kísérleti 1. rész)

2021.08.23. 20:24 | Malkav | 4 komment

A Gyakori Kérdések egy általam viszonylag sűrűn látogatott oldal, ahol mindenféle témában kérdeznek arctalanul, névtelenül. Többnyire olyan kérdések jelennek meg ott, amit valamiért kellemetlen lenne személyesen feltenni, vagy elég specializált dologról szólnak, de a mostani témánk a vallásról, egész pontosan a valláskritika részlegből szedett kérdések megválaszolásával foglalkozik. Lehetséges, hogy később lesz folytatása is ennek a témának és akkor sorozattá válik, ahogy ilyesmire már volt példa itt, a blogon. Az átláthatóság miatt a kérdést magát vastag betűkkel írom, a kifejtést dőlt betűvel, a saját válaszom pedig a legközönségesebb, formázás nélküli lesz. No, lássuk!

  1. A sátán igazat szólt? Azzal jött létre a reinkarnáció, hogy Éva evett a gyümölcsből? Habár Ádám és ő is meghaltak. De a leszármazottaik talán már reinkarnálódhattak. Tudom, óriási marhaság, de nem tudom összekötni a Bibliát a reinkarnációval. Mindenki véleményét szívesen fogadom! Jöhet minden!

Szigorúan a kérdésre válaszolva, a sátán folyton hazudik. Ezért nemhogy nem fontolgatjuk amit sugdos, de egyáltalán ne foglalkozzunk vele, minden figyelmünk csak Jézusra irányuljon! A kérdés további részei már teljesen elkalandoznak egy agyarobbant irányba, de azokra is reagálva: okkal nem lehet összekötni a reinkarnációt a Bibliával és ez az Ádám-Éva nem, de az utódaik reinkarnálódnak rész ráadásul értelmetlen is. Még a kérdező is belátja, hogy baromság amit írt. A zsidó- és keresztény vallásban nincs reinkarnáció. Rettenetes szívatás lenne az Istentől újra és újra küszködni a földi élettel, ha egyszer sikerült leélni. 

  1. Isten miért nem íratott még egy evangéliumot, ami címe lehetne „Az Élet evangéliuma”? Beleírta volna az evolúciót, törzsfejlődést, világűrt, csak a földön van élet, stb.

Az evangélium szó örömhírt jelent és a négy evangélium Jézus tanításait, csodatételeit tartalmazza. Az üdvösségre jutásban segítenek és reményt adnak hozzá, ezért is tarthatjuk örömhírnek a bennük leírtakat. Az „Élet evangéliuma” olyan dolgokról szól, amik ismerete nem elengedhetetlen az üdvösséghez, az ember-Isten viszony helyrehozásához, a szeretet gyakorlásához, ezért nem volt szükséges külön ezzel is foglalkozni. Ez nem evangélium lett volna a szó hagyományos értelmében, hanem olyan természettudományi folyóirat, amit az adott korban az emberiség nem ismert, vagy csak nagyon kis töredékekben. Apropó: azért, mert eddig nem találtak a földön kívül életet, nem jelenti azt, hogy semmilyen formában nincs! Az univerzum hatalmas, a Föld ehhez képest szinte jelentéktelenül kicsi. Bár értem, hogy a kérdező miért véli így, akkor is kicsit merész ezt így tutira kijelenteni. 

  1. A vallás tulajdonképpen örökölt skizofrénia, amit a szülők erőltetnek a gyerekükre? Szerintem Jézustól buddhistáig trash minden. Főleg Jézus, mivel semmi forradalmit nem mondott. Sokkal többre értékel a kifinomult pogány gondolkodókat, szulfistákat, kabbalistákat, ha már.

A kisebb elgépeléseket, vesszők és ékezetek hiányát automatikusan javítani szoktam, de az ilyen szintű helyesírási hibákat már nem hagyhatom figyelmen kívül, legyen intő példa, miért kell jobban fejleszteni az oktatást. A kérdésre visszakanyarodva: a kérdező nincs tisztában azzal, mi a skizofrénia, ez világos. Az alatta kifejtés elég kaotikusra sikerült, de nagyjából értem, mire gondolt. A baj csak az, hogy saját szavaival lőtte tökön magát. A Jézus semmi forradalmit nem mondott rész a kedvencem: végül is csak gyökeresen más szempontokat tanított az Istenről és az Ő megismeréséről, imádatáról, a felebaráthoz való viszonyról. Azelőtt a „szemet szemért” elv volt az irányadó, Jézus meg azt tanította, hogy tudjunk megbocsátani, ne ártsunk másoknak, ne ragaszkodjunk a gyűlölethez, aggodalmaskodáshoz, bosszúhoz. Ez a kérdező szerint nem forradalmi gondolat. A kifinomult pogány gondolkodókra meg kíváncsi lennék kik, mert egy példát sem mondott rájuk. Arról meg végképp nem szólnék, hogy az ismert világvallásokat szemétnek tartja, hulladéknak, de a pogány vallások (gondolkodói és tanai) már értékek. Pedig azok is vallások és vallási alapúak. Mellesleg a kabbalizmus a zsidó vallásból meríti az ezoterikus töltetét, tehát a kérdező szerinti trash-ből épül fel… 

  1. Miért legális a vallás? A kereszténység a legnagyobb pénzéhes szekta a világon. Akik egy kitalált mesekönyvből merítkezve egy ego mániás sorozatgyilkost népszerűsítenek (Istent), aki ha nem hiszel benne, a végtelenségig kínoz. Jézus volt a szekta vezér, akit nem véletlenül végeztek ki. A keresztény vallásnak minden pontja megfelel egy szektáéval. Miért legális, amikor a többi szektát betiltják és elítélik?

A valláskritika rész a Gyakorin többnyire ehhez hasonló fröcsögésekből áll, ezért is került be ez ide. Szeretnék viszonylag pontos képet adni arról, milyen hangulat tud eluralkodni az ilyen fórumokon. A kérdező egyrészt nem tudja, mit jelent a szekta szó, ez nem meglepő. Figyelmen kívül hagyja a kereszténység rengeteg pozitív tanítását (felebarát szeretete, türelem, remény, megbocsátás, lelki értékek megóvása és fejlesztése, stb.), tetteit (karitatív szociális segítség, gyógyítás, tanítás, stb.), kiforgatja a kereszténység szent könyvében foglaltakat (szélsőségesen sarkított Istenképp az Ószövetség alapján). Az ilyen emberrel nem lehet értelmes vitát folytatni, mert nem akar választ kapni a kérdésére. Egyetértést vár, hogy megerősítsék őt a vélt igazában. „Jézus volt a szekta vezér, akit nem véletlenül végeztek ki” – politikai okokból, ártatlanul. Félreértés ne essék, nem hiszem, hogy a kérdező valamelyik Fidesz által az egyházak közül kizárt szekta tagja lenne. Inkább egy kákán is csomót típus, aki mindenbe beleköt. 

  1. A vallás miért ilyen bekorlátozó szex terén? Egyébként megtartom az Úr parancsait, de a 6-ossal: „Ne paráználkodj” nem értek egyet. Egyetértek a kereszténység alapvetéseivel, de mintha aggszüzek írták volna a Bibliát. Igazán eltörölhetnék a 6. parancsolatot. A paráználkodás sok esetben jó és kellemes, izgalmas dolog. 2 szabad ember szexel, nem árt senkinek. Jézus megbocsátott a parázna nőnek. Azt is mondta Jézus, hogy a szajhák előbb jutnak be Isten országába, mint a képmutató farizeusok.

Tipikus példája ez is annak, amikor valaki nincs tisztában egy szó jelentésével. Továbbá arra is jó példa, amikor valaki jobban akarja tudni a dolgokat az Istennél. A kérdező ott téved hatalmasat, hogy a tízparancsolatot maga az Úr fogalmazta meg és adta meg Mózesnek. Nem a katolikus püspököknek, Mózesnek. Ez sokkal a kereszténység előtt történt. És az Isten által rendelt parancsot ember ne törölje el azért, mert kényelmetlennek érzi! A paráznaság azt jelenti: házasságtörés. Tehát már nem két szabad ember szexét értjük alatta. Amúgy a szexualitás túllihegése más kérdésekben is tetten érhető. 

  1. Melyik vallás engedi a szexet?

Van, hogy a kamaszt hajtják a hormonok, ezt a kérdést is valószínűleg a hajnali erekció szülte. Kérdésére röviden válaszolva mindegyik, de nem mindegy, hogy. A szexre szükség van, ha nem akarunk egy emberöltő alatt kihalni. A vallások a szexualitás rendeltetésszerű, nem élvezeti cikként történő hajszolása nélküli, észszerű keretben tartásáért hoznak/hoztak erre vonatkozó szabályokat. Erre mondhatom példának azt, amikor laptoppal törsz diót. Lehetséges és megoldható, de az eszköz nem erre van, sokkal fontosabb és egészen más célra találták ki. Ugyan ez van a szexxel is. Eredeti célja a fajfenntartás. Mi emberek, élvezni tudjuk az aktust, de ez nem azt jelenti, hogy a szex egyenlő a társasjátékkal. 

  1. Isten átadta ezt a földi világot sátánnak, hogy uralkodjon felette, cserébe a sátán átpasszolta a Túlvilágot Istennek. Ti hisztek ebben? Ezért a Túlvilágon csupa öröm és boldogság van, mindenki tökéletes. A teóriám lényege az, hogy az Ősjó (Isten) és az Ősgonosz (sátán) nem bírt egymással, ezért alkut kötöttek és mindkettő az adott világban korlátlan hatalommal rendelkezik. Még mielőtt lehülyézne valaki, ajánlom figyelmébe, hogy ez a „Vallás” topik. És NEM trollkodásnak szánom. Elsősorban olyanok írjanak, akik nem vetik el a vallást csuklóból.

Nem, nem hiszek ebben. Itt dualista gondolkodást figyelhetünk meg. A kérdező abból indul ki, hogy a sátán és Isten egyenrangú és azonos képességű felek, akik örök harcot vívnak egymással. A valóság azonban szerencsére távol áll ettől. Isten mindenható, a sátán nem. Ha úgy lenne, ahogy a kérdező véli, és a sátán tényleg a világunk „ura” lenne (korlátlan hatalommal), akkor egyszerűen senkit sem engedne át az Istenhez a túlvilágra, csak hogy megszívassa Istent. A sátán ugyan úgy teremtmény, mint az angyalok és az emberek. Nem az övé a világ, nem szkanderezik Jézussal az emberiség feletti korlátlan uralomért. 

  1. Hová tűnhetett Jézus teste, vagy csontjai? Hátramaradt valami DNS? Jézus DNS-ében vajon van nyoma alatt, hogy természetfeletti, ha már 2000 év ezelőtti?

A megfogalmazás nem az én kudarcom, így van leírva. Arra, hogy mi történt Jézus testével, az Apostolok Cselekedeteinek legelején kapunk választ: az égre emelkedett, testestül a Mennybe ment. Továbbá Jézus csodatevő hatalma nem a DNS-ében volt koncentrálva. Nem tudom igazából, mi lehetett a kérdés mögötti vágy, vagy szándék? Ha sikerült volna valami nyakatekert módon Jézus DNS-hez jutni, azt lemásolva és emberekbe juttatva mindenki szuperhős lehetne? Erre sosem kapunk választ.

Az utolsó kérdés nem a vallás és vallás kritika részéből van, hanem az ezotériából, de bónuszként betettem, mint levezetőt: 

8+1. Démonnal szexelni? Valaki tudja, hogy milyen érzés és ez mennyire igaz és mennyire veszélyes?

Ez is egy jó példa arra, hogy mennyire túltolják az emberek a szex fontosságát. Őszintén remélem, hogy senki sem tudja ezt valójában, mert az illető rettenet rosszul járhat…

 

Első körben ezeket sikerült Foxy unokahúgommal kikukázni a Gyakori mélyéről. Tudom, hogy kevés olyan kérdés szerepelt benne, ami szorosan a valláskritikába tartozna, így egy kicsit változatosabb a felhozatal. Egymagam rendszerint nem szoktam látogatni a valláskritika részt ezen az oldalon, mert dühítő a válaszolók nyers és primitív gyűlöletbeszéde. Társaságban egy kicsit könnyebben viselhető, főleg így, hogy inkább a kérdésre helyezem a hangsúlyt. Alkalom adtán, ha összegyűlik elegendő és a visszajelzések is megerősítik rá az igényt, lesz még ilyen bejegyzés.

malkav_blogja_avagy_1.jpg

Címkék: vélemény gondolat hit

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr6916668554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2021.08.23. 21:26:51

Hogy érdemi valláskritikát is adjak (belülről): a szexualitás nem csak a laikus oldalról van túltolva. Nagyon sokszor a házasságon kívüli szexet valahol a gyermekgyilkosság és a népírtás közé helyezik el. Ezzel sem lenne baj, ha az adott szituációt, az adott embert figyelembe véve csinálnák ezt és nem érdemelt volna ki valami féle örökös súlyos bűn helyet. Pedig nem ritka, hogy egy hazugság, vagy csak egy meg nem bocsátás sokkal súlyosabb bűn, mint az a szex, ami nem tükrözi Isten akaratát.

főnixmadárkalitka 2021.09.11. 16:35:26

5. válasz: Tökéletesen egyet értek a kérdezővel. Isten nem osztogat senkinek sem parancsokat, nem követel meg előírásokat. Miért tenné ezt? Én sem szeretném, ha mondjuk főnök lennék, hogy csupa olyan ember venne körbe, akik a parancsolataimat kényszerből követnék. A parancsolás erejétől, a szankciók miatti félelemből tegyék azt, amit mondok? Nem érezném biztonságban magam, mert attól kellene tartanom, hogyha nem vagyok elég éber, akkor a beosztottjaim alkalomadtán ellenem fordulnak és olyat tesznek, ami megkárosít engem. Az ókorban az emberek gyakran voltak teljesen kiszolgáltatott helyzetben valamely despota kényúr kényének- kedvének. Ezért már az nagy megkönnyebbülés volt a számukra, ha az uralkodó írott törvényeket hozott, amelyekhez mindenki ragaszkodott és azt nem hágta át még a király sem. Ezért az Istent is ilyen úrnak képzelték el, aki nem teljesen kiismerhetetlen módon követelőzik ad-hoc, hanem világosan lefektetett elvárásai vannak és ha azokat az emberek betartják, akkor Istenük is kegyes lesz hozzájuk és elhalmozza a földi jutalmakkal és a túlvilági boldog léttel. Ezért jelenik meg az Ószövetségben is ez az istenkép. Jézus azonban látványosan szakít ezzel az elképzeléssel és azt mondja, hogy Isten nem vár el semmit sem az emberektől, nem kér szolgálatot, hanem inkább ő maga jön el hozzánk, hogy bemutassa az életével azt, hogy ő maga hogyan képzeli el az Isten és az ember közötti kapcsolatot. Ő szolgál nekünk embereknek és kész az életét is odaáldozni az emberekért. Maga az élete kell hogy legyen az , ami követésre méltó, ami követésre sarkallja az embereket, ha az emberi szív megindul, akkor tudja csak igazán követni istenének tanításait. Olyan ez, mint ha egy cégnél a dolgozók nem a parancsok, előírások miatt tennék azt, amit a főnök mond, hanem mert mindenki meggyőződött arról, hogy ez a közös érdek és a saját jól felfogott érdeke is. Rátérve tehát a paráznaság kérdésére, hogyan tudnánk a jól felfogott érdekünk szerint értelmezni ezt a kérdést? Nem úgy, mint parancsolatot, hanem úgy, mintha Isten szolgálna minket ebben a dologban? A válasz pofon egyszerű, mert ha megértjük, hogy mi a saját érdekünk, akkor rájövünk, hogy mit, miért, és hogyan tudunk cselekedni. A paráznaság a párzásra helyezi a hangsúlyt, a testi- földi élvezetekre, míg a mi istenünk, -emlékezzünk csak mit írtam az elején az első válasznál-, a lelket adta nekünk. A szeretet, a szerelem mindennél előbbre való, így a szeretet, a szerelem nélkül párzás: a paráznaság, aki csak párzana, de mást nem érez. Aki a párzásával viszont más, 3. személy érzéseibe gázol bele jogtalanul, akkor az sem vezet jóra, az is a szeretetet tiporja el a lábával. Az is, aki megcsalja hitvesét és az is , aki ebbe belemegy partnerként.

6. válasz: Lényegében csak megismételni tudnám az 5. választ.

7. válasz: A kérdést az első válaszomból kiindulva érthetjük meg. A Sátán e világ fejedelme, aki az anyagi világ feletti hatalommal rendelkezik, ám aki a szellemi, lelki világot uralja, az felette áll az anyagi világnak és képes az anyagi világot is az uralma alá hajtani. Tehát, ha az embereket kizárólag az anyagi világ dolgai érdeklik vagy annak biztosítanak a gondolkodásukban, értékrendjükben és a cselekedeteikben elsőbbséget, akkor valójában önként átadták magukat a Sátán uralmának. Ha azonban felismerik a lelküket, azt, amelyet nem mocskolt be az anyagiasság és a gonoszság ereje, akkor képesek az igaz Isten szolgálatát elfogadni és felül tudnak emelkedni a sátáni anyagiasság szűkre szabott és gonosszá vált keretei közül.
8. válasz: Az anyagiasságot tökéletesen legyőzni képes lélek olyannyira átnemesíti a saját hús-vér testét, hogy az megszabadul a Föld vonzásától, legyőzi a gravitációt és a lélek a testtel együtt emelkedik a mennybe. Jézuson kívül a Bibliában Illésnek sikerült ez a megszabadítás.
8+1 válasz: Minden ember a démonokkal szexel valójában, amikor cselekedeteiben, gondolataiban, érzéseiben az anyagiasságot hajszolja, azt teszi az első helyre az élete során.

főnixmadárkalitka 2021.09.11. 16:35:29

Amikor válaszolgatsz kérdésekre, akkor előtte mindig tudasd, hogy milyen alápállásból adod meg a válaszaidat! Ha katolikus vagy, akkor a válaszaidat ebből a vallási rendszerből meríted, ha hindu, akkor meg a hinduizmusból. Ne ess abba a hibába, hogy azt gondolod, hogy minden kérdésre a te vallásod feleletei a helyesek. Én a saját alapállásomból adom meg a válaszaimat, amely alapállás személyre szabottan az enyém: több forrásból merített, kimunkált és folyamatosan csiszolt, épített.
1. válasz: A bibliai édenkerti történet előzményei az ókori babilóniai kultúrkörben keresendőek és vélhetőleg a zsidók is onnan merítették az erről való ismereteiket, hiszen a Bibliában nincs megadva ennek a történetnek a forrása, hogy ki és miként szerzett tudomást erről a mítoszról. Nem próféta kapta látomásban, mert egyetlen próféta sem állítja ezt a Bibliában magáról. A zsidók ezt a történetet csak átvették a régebbi kultúrával rendelkező mezopotámiai népektől, de nem eredeti formájában, hanem, egyszerűsítették a mítoszt. Az eredetibb történet szerint ugyanis az édenkertet egy isten létesítette az ember számára, hogy abban dolgozzanak,de mivel a lélek felett ez az isten nem diszponált,így a lelküket egy másik istentől nyerték. Ebből sejthető is, hogy ez a másik isten a hatalmasabb istenség, övé a főség. A két istenség idővel összeveszett és ez az emberekre is kihatással bírt. A másik isten kígyó képében az emberekhez lopózott és felvilágosította őket a helyzetükről. Az emberek megfogadták a tanácsát és a tudatlan állapotukból a tudás felé indulhattak. Ezt a változást a gonosszá alakuló isten észlelte és kérdőre vonta az embereket, akiket megátkozott és ezek után kiűzött az édenből. Mivel a kérdés a reinkarnációt is érinti,ezért röviden erre is ki kell térnem. A reinkarnációt pusztán azzal utasítod el , hogy rettenetes szívatás lenne? A reinkarnációt az ember választhatja, nem kötelező jellegű, így a kalandvágyó lelkek újra és újra leszületnek vagy pedig azért születnek újra, mert az előző életüket elcseszték és megpróbálják egy új élettel kompenzálni az elrontott előzőeket, egészen addig, amíg elérik a tökéletességre törekvés elfogadható szintjét.
2. válasz: Nyilván nem valami bölcs dolog az embernek kérdőre vonni Istent, hogy mit miért tesz. Viszont gondolkodni lehet és megítélésem szerint Isten segíti a gondolkodókat bölcs válaszhoz jutni, hiszen nem véletlen, hogy az édenkertben az emberek a tudáshoz jutottak. Ennek a tudásnak a révén válaszokat tudunk találni az élet kérdéseire. A válaszok érkezhetnek sok módon: szorgos kutatások, a tudás gyarapítása révén, de akár gyorsabb módon: közvetlenül Istentől érkező tanítások által. Az emberek ez utóbbi utat már nem veszik komolyan, mert eltávolodtak a lelküktől, a lelket teremtő jó istentől, és ezért minden bizodalmukat az anyagi világ dolgaitól várják: a megismerést, a tanulást, az információkat. A más úton járók nem tudnak összekapcsolódni az anyagi világot tanulás útján megismerni akaró társaikkal. Így viszont nem is tud az emberiség megfelelő színvonalon, minőségben és lelkiséggel fejlődni. A felfedezett anyagi tudás a pusztítás eszközévé válik, a gonoszság, a zsarnokság fegyverei lesznek, az anyagi természetű világ felett uralkodó isteni fejedelem akarata szerint.
3. válasz: Természetesen igaza van a kérdezőnek, mert a szülők, a nevelők, a társadalom, az iskola erőlteti a gyerekekre a vallását. Véleményem szerint, ez súlyos tévút, mert a vallásnak a gyakorlatban kell megmutatnia magát. Ha jól tudja megmutatni, akkor azt senkire sem kell erőltetni, mert mindenki önszántából és örömmel, vágyakozva fogja követni az ilyen gyümölcsöző vallást. Nem kell hallgatni se Jézusra, se senkire, hanem azt célszerű figyelni, hogy milyen eredményeket tud felmutatni az , aki a vallását gyakorolja. Jézus már régen élt, így nem várható el, hogy a mai kor emberei a tetteitől hasra essenek és ezért kövessék őt. Inkább azokat kell figyelni, akik reá hivatkozva, " követve" élik életüket. Ha ez helyes és meggyőző, akkor ez elvezeti a kétkedőt Jézushoz is vagy más személyhez, aki az ősiségben megjelent.
4. válasz: Minden kérdés mögött egy személy rejlik, akinek az alapállásába, világlátásába kellene tudni belehelyezkednie a választ adónak, hogy egy pillanatra azzal a szemüveggel lássam a világot, amivel ő látja. Ha fel tudom venni a szemüvegét, akkor tudom látni a világot olyannak, amilyennek ő látja és akkor tudom megmutatni neki hitelesen és hatásosan a saját szemüvegemen keresztül látott világot. Ha ez megtörténik, akkor mindketten el tudjuk dönteni, hogy melyik szemüveg ad hitelesebb képet és hogy mi a teendő, melyik szemüveget érdemes tovább használni vagy esetleg érdemes egy újabb, jobb, erősebb szemüveget készíteni? A mai világban természetesen sok minden legális, a gondolkodás, a hit mindenképpen az. A cselekedetek, a bűncselekmények már nem azok. Így természetesen senkinek sem javaslom, hogy olyan istenben higgyen, amelyet a kérdező felvázolt, de ez mégsem tiltható meg senkinek.

Malkav 2021.09.11. 16:53:42

@főnixmadárkalitka: Üdvözöllek a blogon!
Aki régebb óta olvassa a blogot, az tudja, hogy görögkatolikus vagyok és ezért az ilyen témákban a Katolikus Egyház tanítását helyezem fókuszba. Se lexikális tudásom, se igényem nincs arra, hogy minden világvallás szemszögéből válaszoljak a valláskritika-sorozatban felbukkanó kérdésekre.

A válaszaid kb. 90%-ával nem értek egyet (a kérdésekre adott válaszaimat továbbra is helyénvalónak érzem), ezért nem elemzem ezeket mondatok szerint. Értem, hogy mire gondolsz és köszönöm, hogy megosztottad velem a gondolataid.
süti beállítások módosítása