Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Star Wars - Háború (első rész: Chabol)

2022.01.10. 18:32 | Malkav | Szólj hozzá!

Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban...

 

A Köztársaság peremvidékén, a Chabol bolygón többnyire emberek élnek, de két faj diaszpórája is megtalálható itt. Régen a fanatizmusukról híres godanok és a udvariasságukról híres cheblonok jó viszonyban éltek egymás mellett, de ez megváltozott. A két faj közti konfliktus egyre erősödik, a Chabol békés bányászkolóniáját egy belháború fenyegeti. A kétségbe esett városvezetés a Szenátushoz fordult, hogy segítsen, ennek a Köztársaság vezetése eleget is tett: elküldött négy Jedit a bolygóra, hogy járjanak utána, mi a konfliktus és harag oka. Két képzett, felnőtt Jedilovag és tanítványaik. Történetünk róluk szól.

 

Amikor a Nuntius nevű hajó leszáll a Chabol űrkikötőjének plasztbetonjára, Renecha Ravenweed és Del Hadin mester örömmel látják, hogy társaik már megérkeztek. Ian Holoc-Wodill és padawanja Togran már rájuk vár. A tanítványok nyolc éve nem találkoztak, amióta teljesítették a Beavatottak Próbáját a coruscanti Jedi templomban. A viszontlátás öröme mellett viszont a feladat sem maradt el: a mesterek megbízzák ifjú hőseinket, hogy járják be a telepet és beszélgessenek a lakosokkal. Járjanak utána, mi lehet a két faj közti harag oka, amíg ők (a mesterek) tárgyalnak a városvezetéssel. De legyenek résen, kerüljék a balhékat! Így amikor a hivatalnokok és a mesterek távoznak a telep főépülete felé, a két padawan nekikezdhet első önálló küldetésének.

Első alkalommal a cheblon telephez látogatnak el, út közben felmérik a Chabol lakóinak viselkedését és hangulatát. A jelek nem valami biztatóak. A többnyire ember lakosságon érezhető a feszültség és a félelem. A Jedikre többnyire reménykedve tekintenek. Bár a godan és cheblon lakosság a legnagyobb létszámú az ember után, ezek a népek nem keverednek az emberi lakosokkal, a város két szélén, külön elkerített városrészben laknak. A cheblon telep megerősített drótkerítéssel körülvett terület, a bejáratnál fegyveres őrök fogadják a fiatalokat. Hamarosan meg is érkezik a cheblon lakosság vezető-helyettese, aki kiváló házigazda módjára, illedelmesen fogadja a Köztársaság követeit és szívélyesen beszélget velük a konfliktusról, a cheblonok jellegzetes, elkent és lassú beszédével. Ebből kiderül, hogy a godanokkal való összetűzés oka egy kortózis bánya birtoklási joga. A cheblonok megvették a bányát egy évszázada a godanoktól, de a régi tulajdonosok most követelik vissza a bányát, amit a cheblonok nem akarnak nekik adni. A vezető-helyettes hangsúlyozza, hogy a godanok nem riadnak vissza a fegyveres konfliktustól sem és bízik benne, hogy a tiszteletre méltó Jedi mester (ugyanis Togrant magas termete miatt véletlenül Renecha mesterének nézi, ami akaratlanul is jól esik az ifjú zabrak lelkének) és tanítványa megértik a helyzetet és segítenek az ügyben ártatlan cheblonoknak. Hőseink kellő illemmel ígérik meg, hogy megtesznek mindent a békéért. Ezzel mindkét fél elégedett lehet úgy, hogy senki sem kötelezte el magát véglegesen.

a_chabol_kocsmaja.jpg

(A kocsmák általában kerülendő helyek két padawan számára...)

A következő megálló a godan diaszpóra, de Togran javasolja Renechának, hogy ugorjanak be egy helyi krimóba egy italra. A fiatal lányt taszítja a gondolat, mestere óvva intette mindig is a kocsmáktól, de a zabrak ifjú pont az ellenkezőjét hallotta Iantól: az ilyen helyek kiváló információforrások lehetnek. A lány végül kötélnek áll és társával együtt belép a számára szokatlan helyre. Egy-egy üdítő elfogyasztása és némi hallgatózás után (bár eleinte feltűnést keltett a megjelenésük, idővel a csehó népe napirendre tért és kezdődtek a beszélgetések) nem lettek sokkal okosabbak. Csak az eddig megfigyelt dolgok igazolódtak be a lakosság félelméről. Így a godanok meglátogatása követezik.

Amilyen szívélyesek és kedvesek voltak a cheblonok, olyan feszült és ellenséges légkör fogadja hőseinket a godanoknál. Az erődszerű, kőfallal körülvett telep kapujában fegyveres őrök bár beengedték a fiatalokat, de nem voltak sem beszédesek, sem segítőkészek. Négy harci droidot rendelnek melléjük kísérőnek, de eligazítást, mi merre van a telepen, nem kapnak. Végül az alkirály helyettese hajlandó fogadni a padawanokat, ahol feszült légkörű beszélgetésre kerül sor. A godanok a konfliktust másképp látják: ők határozottan állítják, hogy nem eladták a kortózis bányát, hanem száz esztendőre szóló ideiglenes tulajdonjog átruházás keretében váltak meg tőle, mert akkoriban a godan lakosságot egy rájuk veszélyes vírusos fertőzés gyötörte, sokan meghaltak. Nem csak az övék, hanem az egész város bevétele nagy része a kortózisból fakad, tehát nem lehetett csökkenteni a kitermelést. A cheblonok viszont száz esztendő letelte után nem adják vissza a godanoknak, ami őket illeti. Ezért van köztük harag. A padawanok hamar észreveszik, hogy az egész godan nép utálja a Jediket (többek között kettejüket is, ami szokatlan élmény számukra) és félnek tőlük. Ezért nagyon is igyekeznek figyelni a beszélgetés során a modorukra, bár Togran akaratlanul felhergeli az alkirály helyettesét, amikor szóba hozza a godanok félelmét tőlük. Renecha végül menti a helyzetet és sietve távoznak. A tanulság nyilvánvaló: valamit mindkét fél elhallgatott és a godanok tényleg terveznek valamit, talán fegyveres támadást a cheblonok ellen.

A mestereiknek küldött jelentések után Togran egy sajátos ötlettel áll elő: az emberi városrésznél szóba elegyedik az utcán gondtalanul játszadozó gyerekekkel, akik hamar érdeklődni kezdenek egy hús-vér Jedi iránt. A fiatal zabrak padawan jól megérteti magát velük és értékes információmorzsákhoz jut: a cheblon és godan gyerekeket szüleik tiltják egymástól, de titokban mégis összejárnak egy titkos helyen, a városon kívül egy kiürült bányánál. A következő találkozó ma éjjel lesz és a Jedi természetesen ott lehet, mert bíznak benne, hogy megőrzi titkukat. Erre Togran ígéretet is tesz. A nap többi részében a kijelölt szállásukon beszélik meg mestereikkel, hogy mit tudtak meg. Ügyes akciójuk miatt dicséretet kapnak, a felnőtteknek még holnap is egyeztetniük kell a városvezetéssel és legfőképp a godan-cheblon vezetőséggel, mert az ellenségesség tényleg háború közeli. A padawanok feladata folytatni a kutatást, mert okkal merül fel, hogy harmadik fél hergeli mindkét oldalt. Ne akarják elkapni, csak nyomozzanak és figyeljenek. A többit Ian Holoc-Wodill megoldja, amikor eljön az idő.

ian_holoc-wodill_lovag.jpg

Togran el is megy az éjszakai találkozóra a bányához, ahol a godan és cheblon gyerekekkel is találkozik végre. A két faj fiataljai nem vették át szüleik ellenségességét és plusz információt osztanak meg: mindkét táborban rendszeresen szállnak le szállítóhajók és nagy rakodás zajlik. Láttak eddig sosem látott idegen fajú, félelmetes alakokat, a legjobban egy bestiális arcú, agyaras, karmos lény ijesztette meg őket. És a godan gyerekek olyan godan felnőttet is láttak, aki bár anyanyelvükön beszélt, de a hangja fura volt, nem volt olyan „godanosan” dörgős és reszelős. Az ifjú Jedi növendékben szörnyű gyanú támad. A gyerekek azt is elárulják neki bizalmasan, hogyan tudnak kiszökni a városból: a fal alatt alagutat ástak az elmúlt hetekben, hogy találkozni tudjanak a barátaikkal.

Kis kutatómunka és Renecha meditációs emlékfelidézése után összegzik a dolgokat, sok részlet a helyére kerül: a cheblonok és godanok titokban fegyverkeznek, a puskáik túl modernek ahhoz, hogy az utolsó háborúból maradt darabok legyenek. Vélhetőleg egy csempészbanda mindkét felet felfegyverzi. A félelmetes lény a leírás és a kutatómunka szerint egy ritka faj tagja lehet, talán dashade. Nem látták példányát az elmúlt kétszáz évben, az utolsó sith háború óta, amikor sok dashade orgyilkost vetettek be Jedik ellen. És az is valószínű, hogy a godanoknál egy alakváltó tevékenykedik. Miután észrevételeiket megosztották mestereikkel, Hadin mester elmondja a teendőket: a padawanok most már segítséget kapnak az alakváltó csempészbanda tag elkapásához, mint bizonyíték a polgárháború kirobbantásának szándékáról. A fiatalok dolga éjszaka bejutni a godan raktárakhoz és azonosítani az alakváltót. Ha a dashade ott van, kerüljék el! Ennek a fajnak a tagjai immunisak az Erő technikákra, ezért is szerették alkalmazni őket a sithek. Hadin mester tárgyalást kér ki a városvezetéstől, ezzel elcsalja a godan alkirályt, aki legendásan paranoiás, ha Jedikről van szó a telepén. Ian viszont ott lesz a közelükben és igyekszik feltűnés nélkül, elfogni az alakváltót. Ha minden jól megy, megússzák felfordulás nélkül.

A godan telepre besettenkedés bár nem volt könnyű a padawanoknak a godanok hőlátása miatt, de sikerült. A raktárba is bejutottak és ki is szúrták azt a „godant” aki az alakváltó lehet. Leadják a titkos jelet Ian mesternek, aki megadja nekik, hogy maradjanak nyugton. A „godan” pár pillanat múlva fura módon rövid beszélgetés alatt lerázza társait, akikkel eddig beszélgetett és távozik az épületből. Ekkor hőseink úgy határoznak, ideje nekik is visszavonulniuk. Viszont a szerencse ekkor már nem pártolja őket, egy fegyveres ő kiszúrja a két tanítványt és azonnali megadásra szólítja fel őket. Mivel a döbbenet és a lebukás sokkja miatt nem reagálnak az elvártnak megfelelően azonnal, a godan ő tüzet nyit fegyveréből (ami nem kábító fokozaton van, azonnal halálos sugarat indít), ezt Togran rendkívüli reflexekkel a fénykardjával hárítja, ezzel elszabadul a pokol. A többi godan rakodómunkás is fegyvert ragad, Renecha is kénytelen bekapcsolni zöld színű pengéjét. A két ifjú Jedi a lefegyverzés gyors és fájdalommentes módját választja: lemetszik a godan fegyverek csövét, ami hatására az őrök azonnal megadják magukat, viszont felharsan a riadó. Renecháék úgy döntenek, most már menekülni kell. Az alagút felé futnak, de az erősítés két tucat godan katona személyében követi őket, nem sikerül lerázni a haragos fegyvereseket. Ian mester üzenete ekkor éri el őket: az alakváltó letartóztatása rendben, de a riadó miatt most nem tud bemenni értük, ha élni akarnak és elkerülni a még nagyobb balhét, adják meg magukat, Hadin mesterrel majd megoldják a helyzetet. A tanítványok feszülten és félelemmel ugyan, de engedelmeskednek és megadják magukat.

godan_borton.jpg

(Sosem jó börtönbe kerülni. Pláne olyan fajnál, mely gyűlöli a Jediket...)

Elfogóik durván bánnak velük, elektrobilinccsel és szájzárral, lefegyverezve viszik őket a fogdába és külön-külön cellába lökve őket megígérik nekik, hogy értesítik az alkirályt erről az illetéktelen behatolásról és hogy a godan harci kódex szellemében kivégzésük garantált. Két órát töltenek ott magányosan, mire nyílnak a cella ajtók. Meglepetésükre elengedik őket azzal a feltétellel, hogy soha többé nem lépek a godanok területére. Az alkirály kész megbocsátani nekik a félreértés miatt, miután kiderült, hogy egy alvilági bűnöző alakváltó épült be közéjük, hogy háborút robbantson ki az egész chaboli kolónia kárára. Ezt a bűnöző saját vallomása erősíti meg, a Jedi mesterek pedig biztosították, hogy a tanítványaik csak ezt az alakot akarták elfogni, a Jedi mesterek pedig kezeskedtek értük.

A szállásukra visszatérve a mesterek, bár a fegyveres konfliktus nem volt szerencsés dolog, összességében elégedettek a padawanok teljesítményével, mert sikerült elkapni a csempészbanda tagját. Ekkor kapják a hírt a Jedi templomtól: a Sith Birodalom támadást indított a Köztársaság ellen és sok száz bolygót dúltak fel. Kitört az Új Sith Háború, a harcok kirobbantója pedig egy bizonyos Darth Ruin nevű Sith Lord.

 

U.I.: tudom, hogy sok részlet kimaradt a beszámolóból, pl. Renecha látomásai a sithekről, Togran beszélgetése társával, amikor látta, hogy emészti valami, a gyerekek csodálata amikor a zabrak ifjúval beszélgettek, az a bizonyos távcső, stb. Ez a kaland valamikor december közepén játszódott, azóta egy hónap telt el és egy kicsit megkopnak az emlékek. Igyekszem majd a harmadik kalandot minél frissebben leírni, mert még tartozom a másodikkal is, amit karácsony után játszottunk. Ha minden jól megy, ez is olyasmi bejegyzés-sorozat lesz, mint a Birodalom Árnyékában volt. És remélem, élvezni is fogjátok majd.

Címkék: sci-fi szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr3816809340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása