Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Gyakori valláskritika (2. rész)

2021.09.11. 17:05 | Malkav | 5 komment

Újabb adag gyűlt össze a gyakoris valláskritikus, illetve vallással kapcsolatos kérdésekből, amit most megosztok a Kedves Olvasókkal. Mivel rengeteg kérdés került kiválogatásra, ezért nem mindet teszem be ebbe a bejegyzésbe, maradjon későbbi részekre is. Ezek megválaszolása már így is épp elég lesz, nekem is vannak korlátaim. A rendszer az előzővel megegyező lesz.

  1. Mi értelme a vallásoknak? A mostani tudomány, már szinte mindenre talált magyarázatot, mégis rengeteg ember vallásos. Vakon hisznek egy hihetetlen sikerű mesének. Gondolom régen egyszerűbb volt mindenre azt mondani, hogy „Isten volt”, és nem gondolkodtál rajta többet. Ennyire egyszerű. Nem véletlen, hogy az emberiség nagy koponyái „vallástalanok” voltak. Nehéz egymásnak ellentmondó könyveknek hinni.

Gyakran elhangzó kérdés ez, amire most ebben a bejegyzésben reagálok, mint a tudományt szerető, és sok téren megismerni vágyó keresztény ember. Az én megtérésemnek pont az adott alapot, hogy a tudomány, bár sok mindenre talált magyarázatot, de a legelgondolkodtatóbb kérdésre nem: „Miért vagyunk a világban, mi az életünk értelme?” Mellőzük szépen azt a szépen hangzó, de semmit mondó dumát, hogy „Az az életünk értelme, hogy értelmet adjunk neki.” Ezt kiskamaszok Facebook oldalán még el is fogadnám, mint bölcselkedésnek szánt kísérletet, csak választ nem ad a kérdésre, sokkal inkább a választól való kitérésnek tűnik. A tudomány a hogyanra ad választ, a miértre nem. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg tudományos nagykoponya valamilyen vallás tagja. Tehát nem igaz, hogy a tudományos élet csúcsán csak ateisták vannak. Persze, az ősember a villámcsapást gondolhatta az égi erők megnyilvánulásának, ma már tudjuk, hogy egy természeti jelenség. De milyen sok ember van, aki a tudományban hisz vallásos szintű vak bizalommal? Aki egyáltalán nem ért hozzá, kétség kívül elhiszi, hogy van kvantumfizika és részecskegyorsítás, de gőze sincs, miről van szó. És soha nem érti meg. Mégis elfogadja, mert a tudomány ezt mondja, hogy van ilyen, működik. Vizsgálni és ellenőrizni a tudomány-hívő úgysem fogja, mert nem szakember a témában. Ezen a téren ő is megmarad a hit szintjén. Ezzel semmi baj nincs, nem kell feltételezni, hogy minden kamu, ami körülvesz. Csak akadnak dolgok az életben, még a tudományon belül is, amik esetenként ellentmondásosnak tűnnek. A szakemberek (akik egész életüket erre adták) meg tudják fejteni, de a közönséges laikus nem, ők mihez kezdjenek ezekkel? Az Istenbe vetett hit (mellesleg Isten létét tudományosan cáfolni nem lehet) miért lenne lebecsülendőbb, mint a tudományos felfedezésekbe vetett hit?

  1. Szóval a szabad akarat miatt halnak meg halálos betegségekben és véletlen balesetekben? Hol van Isten ilyenkor, ha létezik egyáltalán? Ki látta?

Szintén nem ritkaság az, amikor az emberek hibáiért, bűneiért, döntéseiért és az azokkal járó következményekért az Istent hibáztatják és túlértékelik a földi élet fontosságát. A halálos betegségek kialakulásáért rengeteg tényező közrejátszik, felsorolni szinte lehetetlen mindet. De mind visszavezethető valami logikus eredetre és eseményre, helyzetre, és bizony emberi döntésre is. Igen, gyerekek esetén is. Fájdalmas és szörnyű egy ember elvesztése betegség miatt. De felejtsük el azt a tévhiedelmet, hogy az Isten nyomkodja szórakozásból a „kórság szórása” gombot. A balesetek szintén a legtöbb esetben emberi döntés (legtöbbször mulasztás) következményei, melyekben a fizikai törvények is közrejátszanak. Tehát a kérdésre röviden válaszolva: a szabad akaratunkból meghozott döntéseink következményei lehetnek negatívok is, ez megeshet. Emiatt az Istenre mutogatni viszont gyerekes dolog. Az ember hibájáért az ember felelős. Isten tiszteletben tartja a szabad akaratot, még akkor is, ha az rossz az embernek. Kedves Kérdező, biztos vagyok benne, hogy te harcolnál a legharsányabban akkor, ha bárki, bárhogy korlátozná a szabad akaratodat. És ki látta Istent? Jézus biztosan, bár neki ezen a téren előnye van.

  1. Csak keresztények írjanak ide! Hogyan reagáltok, ha valaki említené az evolúciót és, hogy a Biblia egy mesekönyv? Kezdő keresztényként mondom, hogy a Biblia még mindig NEM mesekönyv, és soha nem is lesz az!

A frissen megtértek lelkesedése figyelhető meg. Ez általános jelenség és személy szerint örülök neki, bár pont a nagy lángolás miatt kell lelki vezetés a neofitáknak. A kérdésre röviden válaszolva: Elnézném a bizonyos valakinek, hogy mesének tartja a Szentírást. Mint gyakorló, és nem újdonsült keresztény, nekem semmi bajom az evolúció elmélettel, személy szerint elfogadom (nagyon szeretem Darwin, A fajok eredete című könyvét). Mivel tudom, hogy az evolúció elmélet, és az, hogy Isten teremtette a világot nem zárja ki egymást. A Szentírás nem mese, ezt is vallom. De a teremtés történetet csak az hiszi úgy, ahogy le van írva, aki szó szerint értelmezi a Biblia minden sorát, ami viszont téves gondolkodás. A hat napos teremtéstörténet nem arról szól, hogy HOGYAN teremtette Isten a világot, hanem (hangsúlyozom nagybetűvel) hogy ISTEN TEREMTETTE a világot. A hat napos gyurmázás jelképes, hogy a lényeget a legegyszerűbb ember is megértse. Emiatt nem kell mesekönyvnek hinni a Szentírást és nem kell savval locsolni az evolúció elméletet.

  1. Vallásosak! Miket lehet köszönni amit a tudomány meg tudott csinálni, de a vallás soha nem? A vallás butítja a fajt, de a tudomány állandóan csak segíti. De a vallás sohasem segíti.

Népszerű kritika ez is, bár elég egyszerű gondolkodásra utal. Figyelmen kívül hagy több dolgot is. Például, a vallás erkölcsi alapot ad, ami a társadalom és civilizáció alapja. „Ne ölj!” Ez a jól ismert vallásos parancsolat önmagában sokat tesz azért, hogy a szomszéd ne szúrhasson szíven csak úgy késsel, mert rossz napja van. Az erkölcsi alapú szabályok és törvények nélkül (melyeket a vallás motivált) a társadalom és a civilizáció is összeomlana, tehát ez a „vallás sohasem segíti” a fajt érvelés alapjaiban téves. Arról nem is beszélve, hogy a vallás bizony a tudományt nem zárja ki, sőt! Támogatja sok esetben. Pl. a kora középkorban, a zűrzavaros időkben, Róma bukása után a kereszténység őrzött meg sok mindent a rómaiak által ismert tudományból a gyógyászat, építészet, technológiai eszközök terén. Ez lenne az, ami butítaná a fajt? Galilei kutatásait a Katolikus Egyház támogatta anyagilag. Az Egyház manapság is támogatja a tudomány fejlődését, tanít, gyógyít, segít (lásd iskolák, kórházak, szociális segítség). És bizony ne higgyük, hogy a tudomány soha nem tett semmi emberiség ellenes dolgot, például a haditechnológia fejlődése jól példázza ezt. Egyre könnyebben, egyre több embert megölni, minél gyorsabban, ez nem árt a fajnak? Ne hivatkozzunk ilyenkor a természetes szelekcióra, mert az nem erről szól!

  1. Létezik egoista vallás? Vagy ha szeretnék egyet, akkor nekem kell azt létrehoznom saját magamnak?

Őszintén szólva, nehéz eldöntenem, hogy a kérdező trollkodik, vagy komolyan gondolja? Most feltételezem az utóbbit, ez esetben a válaszom: nem tudok róla, de ha nagyon szeretnéd, hajrá! Előre szólok, vallást alapítani nem olyan könnyű, mint elsőre tűnik. Arról nem is beszélve, hogy a hívek kiben hinnének? Benned, vagy önmagukban? Mire jutnátok?

  1. A bálványimádság azt jelenti, hogy templomba is tilos menni?

Tipikus esete annak, amikor valaki nincs tisztában egy kifejezés jelentésével. A kérdező a bálványimádásra gondolt. Ez azt jelenti, hogy egy ember alkotta valamit, vagy természeti jelenséget (a lényeg az, hogy teremtett dolgot) tekint az illető a teremtőjének és élete fenntartójának. Aki azt hiszi, hogy a templom az Isten, az bálványt imád. De ilyen esetről még sosem hallottam, tehát nem kell félni, templomba menni szabad. Az átlag keresztény nem a templomot imádja, hanem az Istent. A templom az Isten háza, és a közös istenimádat, imádság helye. Baromi nehéz kereszténynek lenni egyedül. Közösségben jobb is, könnyebb is, ezért is járnak össze a hívek a templomokban.

  1. Hogy is van ez keresztények? Az Istenetek elvileg mindenható. De itt a bizonyíték, hogy nem létezhet mindenható Isten (itt a kérdező kis „i” betűvel írta, én erre nem vagyok hajlandó): Isten tud csinálni olyan sziklát, amit ő nem tud felemelni? Ha tud, akkor nem mindenható, hisz nem tudja felemelni. Ha nem tud, akkor sem mindenható, mert nem tud ilyet csinálni.

Ez a kérdés nyilván kötözködés, mégis válaszolok rá, mert nagyon gyakori próbálkozás az Isten megcáfolására. Röviden a válasz: Tud olyan sziklát teremteni, amit nem tud felemelni. És fel tudja emelni. Igen, úgy, hogy nem tudja. Ez ellentmondásos, tudom. És mégis képes rá úgy, hogy nem képes rá. Mert Isten mindenható. A mindenhatóság azt jelenti, hogy bármire képes, semmi sem lehetetlen számára. A teremtett világ törvényei az Istent nem korlátozzák semmiben. Ezt ésszel felfogni nem könnyű (nem is lehet), és megértem, ha valaki ezt nem fogadja el válasznak. De Isten mindenhatóságát kijátszani nem lehet, ez viszont biztos.

  1. Jézus Krisztusnak, az Élő Isten Fiának, miért kellett meghalni a kereszten? Miért nem valami mást választott, ami nem fájdalmas?

Van úgy, hogy a keresztények is elgondolkodnak azon, miért úgy alakult a megváltás, ahogy… ahhoz, hogy ezt kibogozzuk, messzebbre kell mennünk: Isten többször is szövetséget kötött az emberrel. Elég a Noéval kötött egyességre gondolnunk, vagy Ábrahámmal kötött szövetségére. De az ember kikövetelte Istentől, hogy a környező népekéhez hasonló, szigorú szabályok legyenek, és ezek megszegése komoly és súlyos büntetéssel járjon (lásd később a mózesi törvények). Ezek után az ember megszegte az összes törvényt és Isten igen kínos helyzetbe került. Mit tegyen most? Kiharcolták a törvényeket, kötelezték magukat rá, de nem tartották be. Isten nem csinálhat segget a szájából azzal, hogy a bűnnek nincs következménye. És ekkor jött a megváltás terve: megtestesül közénk, felveszi az emberi természetünket és ő maga szenvedi el azt a büntetést a nevünkben, ami nekünk járna. Na EZ Jézus kereszthalála. A büntetésnek arányban kell lennie a bűnnel. És az Isten (Jézus személyében) bevállalta helyettünk, emberként, a legmegalázóbb és legfájdalmasabb halálnemet, amit akkor és ott ismertek, mert szeret minket minden hibánk és vétkünk ellenére, nem akarta, hogy mi szenvedjünk így. Egy sima álomba halás hol lett volna megváltás? Isten maga döntött úgy, hogy értünk és helyettünk szenved kereszthalált.

  1. A hat napos teremtéshez mi köze ahhoz, hogy a világ 6000 éves? Azoktól kérdezem, akik ebben hisznek.

Én ugyan nem hiszek ebben, de válaszolok rá. Ezt csak a Szentírást szó szerint értelmezők hiszik, pl. Jehova Tanúi. Nincs köze a hat napos teremtésnek a Föld vélt korához. Persze vannak olyan szektás irányzatok, melyek azzal érvelnek, hogy a hat napos teremtés nem hatszor 24 órát jelent, hanem sokkal többet, de az már részletkérdés. Mi katolikusok, nem hisszük, hogy a Föld hatezer éves lenne, elfogadjuk a jelenlegi tudományos megállapítást a Föld koráról. És nem szó szerint vesszük a teremtési történetet sem, tehát ez a két rész (ahogy fentebb megállapítottuk) semmilyen összefüggéssel nem bír.

  1. Ha a Biblia Istentől való, akkor miért nem írta bele a többi eseményt is? Például a Holdra szállást, világháborúkat, koronavírust, stb.

A Biblia Isten szava, ezt mi keresztények hisszük. Hogy miért nem szerepelnek benne a fentiek és még sok más? Mert semmiben sem járulna hozzá az üdvösségünkhöz. A Biblia az Isten-ember kapcsolatról szól, nem egy világtörténelmi áttekintésről és nostradamusi jóslattárról. Minden ember személyes üdvösségéhez szükséges dolog benne van. Ennél több nem kell, arról nem is beszélve, hogy targonca kéne a szállításához, olyan vastag lenne, ha minden egyes történelmi esemény (csak napjainkig, hát még utána!) írva volna, ahogy helytelenül mondani szokás.

Ez a mai termés a témában. Itt is volt sima vallással kapcsolatos kérdés, kritikus kérdés és szimpla kötözködés is.

Címkék: vélemény tudomány gondolat hit

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr9016686158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2021.09.11. 17:34:56

"Hogy is van ez keresztények? Az Istenetek elvileg mindenható. De itt a bizonyíték, hogy nem létezhet mindenható Isten (itt a kérdező kis „i” betűvel írta, én erre nem vagyok hajlandó): Isten tud csinálni olyan sziklát, amit ő nem tud felemelni? Ha tud, akkor nem mindenható, hisz nem tudja felemelni. Ha nem tud, akkor sem mindenható, mert nem tud ilyet csinálni."

Erre a Küldöttek című könyvben van egy frappáns válasz, pontosan ugyanerre a kérdésre:
"Tud. A maga szíve az a szikla, amelyet megteremtett, de nem tud felemelni."

főnixmadárkalitka 2021.09.14. 20:17:30

2. rész . Örülök, hogy válaszolhattam én is a kérdésekre. Mondjuk nagyobb százalékra számítottam, amiben egyet értünk. Most megpróbálok javítani az eredményen akkor. Teljesen helyénvaló, hogy a görögkatolikus álláspont szerint te ehhez a válaszokhoz ragaszkodsz. Ezek a válaszok hiten alapulnak, ezért felesleges arról lamentálni, hogy vajon helyesek- vagy nem, ugyanis annak eldöntése, hogy mi a helyes és mi nem, már tudáson alapuló kérdés. Amit tudunk, abban nem kell hinni, mert egyszerűen tudjuk , a tudásnak vannak szabályai, például az, hogy amiket tudunk, azok bizonyíthatóak, logikailag evidenciálisak. Most nem ezen a terepen mozgunk, hanem nézeteinkről, hitünkről, vágyainkról beszélgetünk. A te vágyaidat szépen elénk tártad. A vágyak is sok mindenről árulkodnak azonban: a vágyakozó személyéről, felfogásáról, jelleméről, gondolkodásáról, érettségéről. Igaz a mondás: "madarat tolláról, embert barátjáról",- illetve: Istenéről. A mi barátunk Jézus Krisztus, ezért ő a mi tollunk, akivel magasba emelkedhetünk, ugyanakkor emberi felismerhetőségünk záloga is ő.
1.kérdés. Mai korunk embere szeret abban tetszelegni, hogy milyen magas nívóra jutott a tudomány révén és már nincs szüksége Istenre, hiszen a tudomány mindenre válaszol. Ez közel sincs így, mert a mai tudomány kizárja vizsgalati köréből az anyagi világon túli szférákat, tagadja a létezésüket is, elveti a lélek létezését is. Ezzel viszont saját magát ragasztja a sárba, ahonnan nem képes kikecmeregni és a tudománya végül saját magát, az emberiséget és az emberséget pusztítja el. A pusztítás nyomai már most is félelmetesek és még pokolibb jelenségek megjelenését készítik elő.
2. kérdés. Túl könnyen lesöpröd szerintem a kérdező jogos felvetéseit a válaszoddal, hogy ti. minden bajért az ember felelős a földön. Ennek a világnak meg vannak a sajátságai, így a szenvedés is része földi létünknek, amelyet nem tudsz megkerülni, bármilyen körültekintő is vagy, bármennyire is vigyázol. Egy apró kavicsban is úgy orra bukhatsz, hogy meghalsz. Ez a föld a Sátán birodalma, amelyben még a madarak csodálatos énekei sem mások valójában, mint veszekedések, perpatvarok és gyalázkodások. Nyilván Istenünk akaratából ilyenek, mert ő megengedi, hogy ezek a viszonyok itt és most meghatározóak legyenek. Nem az az értelmes kérdés tehát, hogy Isten hogyan lehet ilyen galád, hogy ilyen földi létet juttat számunkra, hanem az a kérdés, hogy mi célból teszi ezt? Jézus gyógyítani jött a világot, így nekünk is ezt kellene tenni, hogy minden ember és minden élőlény felismerje a lelkét, azt, amely elpusztíthatatlan, örök és felül áll a kisstílű marakodásokon. Az egészség azt jelenti, hogy a hasadást, a kétségeket újra eggyé, egésszé tesszük és akkor megszűnnek a veszekedések, a háborúságok. A kétséget a test és a lélek elválása okozza. A test megtagadja a lelket, nem érti és nem hajlandó megismerkedni a lélek munkáival, útjával, szerepével, titokzatos világával , anyagi, materiális korlátokon felül emelkedő valóságával.
3. kérdés. Nem kell felháborodni azon, hogy mesének nézik a hitetlenek az Isten dolgaival foglalkozó írásokat. Azok is, nincs ebben semmi kivetni való, a régi társadalmakban a mesék, mítoszok, legendák nagy fontossággal bírtak az emberek számára. Csak most degradálódtak azzá, ami: gyerekeknek való bugyuta kábítószerekké. Az Isten Lélek és a lelket a mai tudomány nem képes megragadni a módszereivel, mert arra csak a mesék, a mítoszok, a látomások, révületek útján van lehetőség. Az így megismert valóságot (a mesék által) semmiképpen sem lehet beilleszteni a földi, anyagi világ okfejtései közé. Ezzel kár próbálkozni, mert az anyagi világ ezekben sosem tud mást látni, érzékelni, mint hitvány meséket.

4. kérdés: Sajnos szomorú dolog, hogy a lélek útját járó emberek tettei a legtöbbször sötétben maradnak a földi, anyagi világ sarába ragadó emberek szemei előtt. Jézus is a földi léte során hiába cselekedte a lélekből fakadó dolgokat. A földbe süppedt emberek ebben semmi jót nem véltek felfedezni, hanem felháborodtak és veszélyes gonosztevőnek látták Jézust, akit halálra is ítéltek. A megtérés különös dolog, ész érvekkel bajosan lehet előidézni.
5. kérdés. Istenünk azt szeretné, ha egoisták lennénk. Az egónk nem azt jelenti, hogy az anyagi, testi világot tekintjük azonosnak magunkkal, hanem azt, hogy felismerjük a halhatatlan lelkünket is, amely szabadon képes szárnyalni, legyőzve az anyagvilág természeti törvényeit.
6. kérdés: Az anyag világban elsüllyedt ember semmi mást nem tud látni a lélek emberének tevékenységében, mint valami kézzel , anyagból megformált holt és élettelen tárgyak imádását. Ezért valójában nem is létezik bálványimádás, mert aki a szabadon szárnyaló lelket felismeri, sosem imád semmit, ami az anyagvilágból való.

főnixmadárkalitka 2021.09.14. 20:17:31

7. kérdés. Elvezet valójában a 2. kérdéshez. Egy olyan világban élünk, amelyet Istenünk teremtett, mégsem látjuk, hogy ez a világ fel tudna emelkedni Istenhez, olyan mint egy mázsás kőszikla, amely mozdíthatatlan és leláncol mindenkit, minket embereket is. Mi emberek hajlamosak vagyunk türelmetlennek lenni, mert azt hisszük, hogy létezésünk csak annyi, amennyi a földi létünk kiszabott ideje. Azt gondoljuk, hogy Istenünk olyan földet teremtett, amelyet nem tud uralni és mivel nem tud uralni, így nem is lehet mindenható, hanem valami korlátozott hatáskörű kiskirály lehet, amely fölött mások diszponálnak. Az idő azonban csalóka dolog, csak mi érzékeljük úgy, hogy létezik. Amikor Isten teremt valamit, az mindig egyszerre mozdíthatatlan és folyamatosan mozgó, alakuló. Tehát Isten csak olyan dolgot tud teremteni, amit nem képes felemelni, de mégis folyamatosan mozog és emelkednek a teremtményei. Igen, mi magunk vagyunk azok, akik Isten mozgató inspirációit magunkévá tehetjük és élővé varázsolhatjuk Isten mozdíthatatlan világát a szívünk erejével.
8. kérdés. Istenünket senki sem kényszerítheti semmire, így mi emberek sem kényszeríthetjük őt szabályokra, szabályok alkotására, hanem mi emberek voltunk és vagyunk, akik úgy gondoljuk, hogy Istenünk akarata törvényekbe foglalható, abban leírható. Ez azonban hová vezet? Törvényeskedésre, könyörtelenségre és végső soron oda, hogy magát az Isten fiát, Jézust is a törvényre hivatkozva elítélik. Jézus azért jött a földre, hogy megmutassa a törvények feletti létmódot, amikor a törvény betöltése a szeretet. A szeretnek sosincs törvénye, nem lehet kőbe vésni, szabályokhoz láncolni, hanem mindig az adott szituáció egyedi terméke, nem sorozatgyártás. A bűneink megbocsájtása is az elbocsájtás szóval függ össze, vagyis Jézus elbocsájtja a régi, ember által alkotott törvényt és új "törvényt" alkot, amely nem kőbe vésetett, hanem az emberi szívben van, a lélek lakásában. A törvény alatt élő ember törvényszerűen a bűnös ember, mert a törvény a bűnre vezeti az embereket. Abban az ókori időkben ez még mindig jobb volt ugyan , mint a teljesen törvénytelen, de gonosz módra élő emberek létmódja. Az édenkerti isten, aki megátkozta az első emberpárt, mert evett a tudás fájáról, nem azonos a lelket belénk lehelő Istennel, Jézus Atyjával, aki sosem átkozódik, nem kegyetlenkedik. Jézus ezért érkezett hozzánk, hogy a törvényt elbocsássa, ezáltal a bűnöket megbocsássa azoknak, akik immár a lélek igazi szabadságával a szeretetre újjászületnek. Azt is megmutatta, hogy egyedül ezzel az új élettel lehet diadalt aratni a test felett, a test romlása felett és az elmúlás, a halál felett . A sátán azonban, -az édenkerti átkokat szóró és szenvedésért kiáltó isten-, résen volt és nem engedte, hogy az emberek ráébredjenek a lelkükre és a lelkük által Isten világát nehogy megismerjék. Azonnal Jézus elpusztítására tört. A lélekkel, szeretettel felruházott emberek azonban megvédték és tanításai révén az élete ki tudott teljesedni. Az átkokat szóró istennek az a célja, hogy a törvény be nem tartása miatt az embereket átok alatt tarthassa és a lelküket is megkaparinthassa a haláluk után egy gúnyos kacaj kíséretében. Ez a pokol állapota, amelyből nincsen szabadulás. Jézus viszont ,- a halált is felvállalva- , a feltámadásával megtörte az átkozó isten alantas testi hatalmát.
9. kérdés: A tudomány eredményei alapján azt gondoljuk, hogy tudjuk a választ a Föld korát illetően. Nem tudunk semmit, csak tudni vélünk sok mindent. Mivel a tudomány eltávolodott Istentől , mert a mai tudomány kizárja vizsgálati köréből az anyagi világon túli szférákat, tagadja a létezésüket is, elveti a lélek létezését is, ezért nem is nevezhető valódi tudománynak, hanem csak felfuvalkodottságnak és önteltségnek. Ezért minden fennen hirdetett tudományos megállapítással rendkívül szkeptikusnak kell lennünk, fenntartásokkal kell élnünk. A Föld korát sem ismerjük, mert nem kutattuk oly módon, hogy Isten válaszaira is kíváncsiak lettünk volna.
10. kérdés : Abban az időkben, amikor még az emberek komolyan vették a testen túli világ létezését és komolyan faggatták is Istenünket erről, addig jöttek is válaszok sok mindenre. Ezek a válaszok fellelhetőek sok helyen: a Bibliában, eposzokban, mítoszokban, mondákban, mesékben. Amióta az emberek szakítottak ezzel az elképzeléssel, azóta nincsenek újabb válaszok az újabb dolgokra. Örüljünk neki, hogy egyáltalán ennyit is át tudott jönni Istentől a mi süket füleinkbe. Majd, ha visszatér a hallásunk, akkor lesznek válaszok is Istentől újra.

Malkav 2021.09.14. 20:40:53

@főnixmadárkalitka: Hát, az a helyzet, hogy továbbra is rengeteg dologban nem értünk egyet. De azt megköszönöm, hogy olvasod a bejegyzéseket és reagálsz rá.
Egy tanácsot azonban szeretnék adni: túl terjengősek és hosszúak a kifejtéseid (szerintem). Amire gondolsz kérdésekként, sokkal rövidebben össze lehet foglalni. Ez csak személyes észrevétel, nem kell megfogadnod.

főnixmadárkalitka 2021.09.14. 22:13:26

@Malkav: Köszönöm, hogy írhattam, mondjuk nem csodálkozom, hogy nem értesz egyet, hiszen én nem követek egyetlen vallást sem, hanem saját magam próbálom összeállítani a képet a világról és Istenről, mert sosem szerettem, ha valamit be kellett magolni szó szerint a suliban. Még egy hosszabb verset sem tudtam megtanulni, ezért féltem is, nehogy engem szólítson fel a tanár. Ezért nem is tudok azonosulni semmivel 100%-ban, hanem csak valamennyi kevesebb arányban. Egyébként megszámoltam, te mennyi szót írtál válaszként: 1465-öt, én meg 1336-ot. Nem szoktam sosem többet írni, mint amennyit én is elolvasok.
süti beállítások módosítása