Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Star Wars - a Birodalom Árnyékában (7. kaland)

2021.04.15. 22:02 | Malkav | Szólj hozzá!

A meglepően sikeres Hutt Űrben tett kalandozás után a lázadó sejt komoly anyagi előnyökhöz jutott egymillió kredit bezsebelésével. Heipa Herceg ezért úgy döntött, beszereznek néhány nagyon fontos és hiányzó berendezést, amire hosszú távon is hatalmas szükségük lehet. Az első tétel a baktatartály lenne, amit újonnan, törvényes módon egy többszörös körözés alatt álló lázadó csoport sosem tudna beszerezni, így marad a fekete piac. A Sápadt Herceg felveszi a kapcsolatot egy nagy kiterjedésű és befolyásos kalózbandával, amely mint később kiderült, rendelkezik egy eladó, használt baktával és készek megkötni Heipa csapatával az üzletet. Ehhez hív össze a twi’lek nemes egy csapatot.

Az akcióhoz Rachel Ren mandalor harcosnőt, Garkot, a yautja vadászt, Vilcent Corilin kapitányt és Dr. Avapai Dolpho nemrég csatlakozott doktornőt hívja meg egy egyeztető tárgyalásra. Rachel és Gark a fegyveres jelenlét, ha a dolgok rossz irányba folynának, Vilcent rendelkezik a szállításhoz szükséges hajóval és alvilági kapcsolatai, üzleti érzéke révén az alkuban hatékonyan közre tud működni, Dr. Dolpho pedig szakmai okokból meg tudja állapítani, hogy a megvásárolni kívánt berendezés a hozzá tartozó folyadékkal együtt alkalmas-e orvosi célra… remélhetőleg minden megfelelően alakul.

Mindenki jelen van az eligazításon, kiéve a dokornőt, így Heipa Rachelt küldi el érte az orvosi szárnyba. A mandalor a cél közelében meglepve fedezi fel, hogy az utat egy hatalmas, kékesszürke szőrös puffhoz hasonló ülőbútor torlaszolja el. Az akadályon gond nélkül átugorva fedezi fel, hogy valójában egy rettenetesen elhízott, fókaszerű állatról van szó. Az orvosi kezelőben meg is találja a lenyűgöző szépségű doktornőt, aki épp zsörtölődő betegének általános kivizsgálását fejezi be, már csak a vizsgálatok eredménye van hátra. Az Öreg Légy gyorsan ki is használja, hogy Heipa gyűlést hívott össze és korát meghazudtoló sebességgel igyekszik elrepülni. Rachel és Avapai a nyomába szegődnek, de őket gátolja a haladásban a folyosón heverő óriási fóka… ami a fölötte elrepülő toydaryt olyannyira érdekesnek találja, hogy nehézkes fordulat után utána vergődik. Így is elég lassan halad a páros, mert a jószág néhány méter után lihegve áll meg pihenni és a gyengéd noszogatás sem nagyon hatja meg. Viszont minden fennakadás ellenére végül mindenki megérkezik a gyűlésre és a Sápadt Herceg belekezdhet mondandójába.

ahune.jpg

(A bázis zsírfókája még ennél is kövérebb. És hosszabb szőrű.)

A baktatartály vételt a Kharram Kalózai nevű bandával intézik a távoli Reciluri 7 bolygó holdjánál. Ott fog várni a kalózok hajója. Fontos, hogy lehetőség szerint igyekezzenek úgy a legkedvezőbb árban megegyezni, hogy a tárgyalás békésen történjen. Ez a banda nagyon kiterjedt és nagyon nagy kárt képesek okozni a lázadásnak, ha megharagudnak. A kivitelezés részleteit Heipa a csapatra bízza, melynek Rachelt nevezi ki vezetőjének. (Itt egy kisebb közjáték lép fel, mert az időközben a tárgyalóba érő fóka továbbra sem mondva le az Öreg Légyről nagy nehezen odavergődik, hogy megegye a vén szerelőt. Ez persze esélytelen olyasvalakivel szemben, aki repülni tud, de kellőképp felbosszantja a vén toydaryt, aki amúgy is utál minden élőlényt.) A csapat ezután felkészül az utazásra. Ekkor veszi észre Dolpho doktor, hogy megvan a vizsgálati eredmény, ami nagyon rossz hírt ad. Az Öreg Légy testében egy nagyon veszélyes és kiterjedt daganat van, mely egyelőre tünetmentes, de bármikor halálossá válhat és ha ez bekövetkezik, akkor a szerelő menthetetlenül meghal. Életmentő műtétre van szükség, ami a kora miatt így is kockázatos, de utána több hetes kezelésre lesz szükség, többek között baktában. Tehát innentől még fontosabb, hogy a küldetés sikerrel járjon. A doktornő úgy dönt, hogy a helyzetről csak Heipát és az Öreg Legyet tájékoztatja az indulás előtt.

A helyszín megközelítését több, kisebb ugrással vitelezik ki, hogy ne legyen könnyű meghatározni, merről is jöttek (tapasztalt csempésztechnika), az út szerencsére eseménytelenül telik. Megérkezve a Reciluri 7 holdjához meg is látják a rájuk várakozó kalózhajót, ami egy tekintélyes méretű Kaloth csatacirkáló, Kharram Kalózainak jellegzetes harci festésével. De a kommunikációs kapcsolatfelvételre nem érkezik válasz. A szenzorok mutatnak életet a hajón, bár meglepően keveset egy ekkora hajóhoz képest és azt is egy pontba tömörülve a hajó egyik hátulsó szekciójában. Támadásnak külső nyoma nincs, minden esetre a csapatot szörnyű balsejtelem tölti el. Akadálytalanul landolnak a roppant hajó hangárában, ahol szintén nem látszik semmi jele harcnak. Ellentétben a hajó többi részével: a folyosókon sugárvetők találatainak nyomai, itt-ott vérfoltok. De holttestek nincsenek. A csapat úgy dönt, megnézik a parancsnoki hidat, hátha ott kiderül valami. A hídon intenzív tűzharc nyomai mellett a kommunikációs és navigációs konzolok roncsait találják. A hajót belülről tették mozgás- és kommunikáció képtelenné. A hajó belső kamerarendszerét visszanézve sem tudják meg, kik voltak a titokzatos támadók, bár mintha lenne valami furcsaság. Minden esetre több adatra van szükség. A következő útjuk a kantinon át vezet, mely a hajó fő csomópontjainak egyike, többek között a raktárak felé is arra visz az útjuk, ahol a baktát remélik. A kantinban viszont olyan látvány fogadja őket, ami minden rémálmot felülmúl, legalábbis többségüknek.

A helyiségben megtalálják a kalózok egy részét, konkrétan egy tucat holttestet, melyek a bokájuknál fogva lógnak a mennyezetről. Testükről lenyúzták a bőrt, vérük alvadt tócsában gyűlt össze alattuk. Változatos fajúak, vannak köztük emberek, rodiaiak, twi’lekek, még egy vuki is. A látványtól a doktornő és Vilcent nem bírják idegekkel, iszonyodva hányják el magukat. Az edzett Rachel bírja, ő már hallott ilyesmiről, Garknak meg egészen más a véleménye a dolog iszonyatáról. Ő felfedezi fajának mestermunkáját. A mészárlás tehát yautja műve volt, az a kérdés, hogy itt van-e még? Az első kommunikációs panelhez lépve kihívást intéz a rejtélyes fajtárs felé, remélve, hogy figyel és észleli azt. Ahogy remélte, érkezik is válasz, de Gark saját maszkjának kommunikátorába: egy mellékraktárnál hajlandó találkozni vele, de egyedül jöjjön. Gark tudatja is a többiekkel, hogy hova megy és miért, szigorúan kiköti, hogy senki se tartson vele. Ez népének belsős, becsületbeli ügye, addig a többiek menjenek a baktáért. Ezzel el is indul külön küldetésére. Némi csendes egyeztetés után Vilcent és Rachel arra jutnak, hogy mégiscsak utána kéne menni, ha netán baj lenne, ezért a mandalor a termetes Ragadozó után oson. A többiek a raktárba mennek a baktáért.

Gark a helyszínre érve találkozik is a fajtárssal, aki legalább két fejjel magasodik az amúgy is termetes vadász fölé. Egy pompás, erőtől duzzadó nőstény yautja, fajának díszpéldánya! A Ragadozót meglepi a dolog, de kész szót váltani vele. A nőstény (név szerint Hargaq) Vidh Heipa tartózkodási helyét követeli Garktól, aki hűséges lévén új klánjához, megtagadja a választ. Így becsületes párviadalra kerül sor, ahogy az a yautjáknál szokás. Gark tudja, hogy esélyei minimálisak a hatalmas nősténnyel szemben, de a halál gondolatával már gyerekkorában megbarátkozott. Ez egy emlékezetes harcnak ígérkezik. Összecsapásuk titáni, de hamar kiderül, hogy a nőstény jobb harcos. Ekkor lép közben a közelben lesben álló Rachel, megeresztve egy lövést a nőstény irányába. Pechére nem sikerül megsebesítenie Hargaqot, aki viszont egyből kiszakadva a küzdelemből elugrik egy folyosó kanyarulatába. Gark végtelen dühbe gurul: ez a közbeavatkozás sárba tiporta a becsületét, elvette tőle a dicső harc jogát, szégyent hozott rá. Haragja a mandalor felé fordul, és a nőstény után hátirakétán repülő Rachelt a bokájánál fogva csapja a földhöz, iszonyatos erővel. A harcosnő alatt behorpad a plasztacél padló, de a baskar páncél megvédte viselőjét a súlyos csonttöréstől. A folyosó felől érkező vállágyú plazmalövedéke ellen viszont annyira nem, Rachel megsérül a találattól. Szerencséjére újabb lövés nem érkezik és Gark sem veri végül agyon. A mandalor a yautja védelmében fogott fegyvert és avatkozott bele, de hiába győzködi, Garkot ez a magyarázat nem enyhíti meg, haragja kitart.

yautja_nosteny.jpg

(A nőstény yautják sokkal nagyobbak, erősebbek és jobb vadászok, mint a hímek.)

Eközben a csapat másik fele megtalálja a raktárat, ahol a baktatartály és a hozzá való folyadék van. Dr. Dolpho megvizsgálva azt, valódinak és használhatónak találja. Vilcent a hajó belső kommunikátorán a megmaradt kalózokat hívja fel, hogy híreket kapjon tőlük a támadóról. A kalózok beszélnek is vele, rettenetesen meg vannak rémülve. A pánik határán lévő kalózok abba is beleegyeznek, hogy ingyen adják a baktát, ha segítenek nekik megmenekülni. Ez a legkedvezőbb üzlet jelen esetben… biztos ami biztos felhívják Racheléket is, hogy megérdeklődjék, hogy alakult a találkozása Garknak a rejtélyes fajtárssal. Miután röviden értesülnek arról, hogy odaát a dolgok rosszul alakultak, úgy döntenek, gyorsan felteszik a Veszett Vanirra a baktát, beszállnak, szétlövik a yautja vadászgépét a hangárban és kicsit eltávolodva a hajótól megvárják, míg az felbukkan. Ha megjelenik, a hajó fedélzeti fegyverzetével lövik le. A felszállás és a yautja vadászhajó elpusztítása után Vilcentet szörnyű veszélyérzet szállja meg, ezzel egy időben hívást kap Garktól: ellenőrizze le gyorsan, hogy mennyi élő jelet vesznek a hajó szenzorai saját Vanirjukon. Vilcent le is kéri az adatokat és sokkolja az eredmény: hárman vannak. Gyorsan vissza is dokkolnak a Kaloth hangárába, a belső híd ajtaját lezárják. Ezt jól is teszik, mert fémet hasító fém csikorgó sikolya hallatszik mögöttük. Vilcent és a másodpilóta ülésén lévő doktornő döbbenten fordulnak hátra. A yautja nőstény roppant alkarpengéi úgy vágják a fémajtót, mint a vajat. A látvány vérfagyasztó, ahogy a yautja hatalmas kör mentén igyekszik akkora lyukat vágni, amin roppant testével befér és akkor vége a dalnak… Már alig tartja valami az ajtót a helyén, amikor a baskar pengék visszahúzódnak. Rachel és Gark megérkeztek és elvonták Hargaq figyelmét. A mandalor ismét tüzet nyit a Ragadozóra, melynek beskar vértje ellenáll a találatnak. Ő is lövéssel reagál a vállágyúja segítségével, melyet Rachel csak rettenetes erőfeszítés és a szerencse különös fintora miatt tudott kikerülne. Ekkor kinyílik a majdnem feldarabolt ajtó és Vilcent is tüzet nyit a támadóra, aki háttal állva neki, nincs felkészülve a lövésre. A koréliai érzi és tudja: ha ez a Ragadozó nem pusztul el hamarosan, roppant ereje és szívóssága miatt idővel felülkerekedik rajtuk és akkor nincs mese. A koréliai mindig a racionális tények híve volt. Vett már részt veszélyben, de mindig gondosan mérlegelt, megéri-e a kockázat a hasznot, amit hoz? Egyre inkább úgy tűnt, most túl nagy a veszély. A csempészt eltölti a harag a helyzet miatt, ez a harag pedig egy rövid időre gyűlöletbe csap át a yautja nőstény ellen. A legkíméletlenebbül végezni akar a szörnyeteggel. A sugárvető nyalábja sebet is ejt a yautján, mely dühödten felüvölt. Bár a seb inkább fájdalmas, mintsem veszélyes és a válasz itt sem marad el. A vállágyú 180 fokos fordulata és borzalmas lövése éppenhogy célt téveszt és égeti szét Vilcent feje helyett a pilótaülés támláját.

Dr. Avapai Dolpho kétségbeesve nézi a pár méterre zajló rettenetes harcot. Ő veszi észre azt is (a többieket túlságosan leköti a pillanatnyi életben maradás), hogy Gark nem vesz részt a harcban. Bestiális arcvonásai kiismerhetetlenek, ő maga merev tagokkal áll és figyeli a küzdelmet, pedig neki van a legtöbb esélye az iszonyat ellen. Dolpho doktor nem tudja, mi történhetett a távollétük alatt, de az nem volt kétséges, szükség van Garkra. Kiáltása az utolsó reménysége is:

- Gark, nem tudom mi történt, de segítened kell! Az életünkért küzdünk és te harcos vagy!

A kiáltás megmozgat valamit Gark szétzilált büszkeségében. Eddig nem avatkozott közbe, mert nem érezte méltónak magát rá Rachel közbeavatkozása miatt, ami szégyenbe hozta a párviadalon. De a törékeny embernősténynek igaza van… most harc van, méghozzá nagyon kemény küzdelem és ő maga nem vesz részt benne? Vadállati üvöltéssel kapja elő vibrokorbácsát és tekeri rá a nőstény yautja alkarpengés karjára, épp amikor csapásra emeli Rachel ellen. Hargaq viszont még így is ellenáll. A Ragadozó roppant ereje és vérontási vágya kiapadhatatlannak bizonyul. Ekkor újabb lövés találja tarkón, ezúttal súlyosan megsebesítve, és a hatalmas ellenfél magatehetetlenül a földre rogy. A győztes találatot leadó sugárvető Dolpho doktor kezében van. Gark nem ad esélyt, hogy ellenfele összeszedje magát, alkarpengéjét kicsapva egyetlen mozdulattal lefejezi a hatalmas yautja nőstényt. A fejet magasba emelve világgá kiáltja a győzelmet.

gark_a_grasdamor_klanbol.png

(Gark komoly morális válságot élt át a kaland során. Újra kellett értelmeznie legfrissebb klánja szabályait.)

A csapat csak lassan szedi össze magát a rövid, de rettenetes harc után. Rachel sérülése nem halálos, de elég fájdalmas, a doktornő hamar neki is lát, hogy ellássa. Vilcent felveszi a kapcsolatot a kalózok maradékával, biztosítva őket, hogy a veszély elmúlt. Gark alaposan megvizsgálva Hargaq tetemét egy furcsaságot vesz észre: az egyik agyara mesterséges pótlék. Élethű, de a yautják máshogy látnak, mint az emberek, a különbség kiszúrható. A műfogat kirántva az állkapocsból megállapítja, hogy ez egy aktív jeladó. Típusa ismeretlen, de most is sugároz, de nem sokáig. Karmos markában ripityává törik az apró berendezés. Biztonsági okokból átvizsgálva a fejetlen testet is, Gark talál egy kicsi, szabvány jeladót is, de az inaktív. Jelzi is a többieknek, hogy mit talált, majd Rachelhez lép. Volt lehetősége átgondolni a közelmúlt eseményeit. Gark arra a következtetésre jutott (talán Dolpho doktor szavainak hatására?), hogy új klánjához csatlakozva itt az ideje elfogadnia az új klán szabályait. Így kész megbocsátani Rachelnek azt a sértést, hogy beleavatkozott a párviadalba. Viszont a kérdés nyitott: ki küldte a yautját, kinek szól a jeladó üzenete? Szörnyű gyanú kezd felsejleni a csapat tagjaiban és ehhez kapcsolódik Vilcent újabb megmagyarázhatatlan veszélyérzete. Minél előbb el kéne pucolni.

A gyanú beigazolódik, amikor felszálláskor hirtelen kilép a hiperűrből egy birodalmi csillagromboló és egy Interdictor cirkáló. Érkezik is a holohívás (Garkot állítják a képbe, remélve, hogy összetévesztik a nősténnyel), egy feszes tartású birodalmi flottatiszt felszólítja őket, hogy azonnal kapcsolják ki a hajtóműveket és pajzsokat, mert letartóztatják őket a Galaktikus Birodalom nevében. Gark hivatkozik arra, hogy a nőstény yautja életben van, nincs miért intézkedni, de a tiszt biztos a dolgában (ezek szerint a jeladó akkor kapcsolt be, amikor a Ragadozó létfunkciói megszűntek). Ekkor váratlan dolog történik: mindenki legnagyobb meglepetésére Hargaq lép a képbe a maga teljes valójában! Némán, sárgán izzó szemekkel mered a flottatiszt kivetített képére, akinek a torkára fagy a szó a döbbenettől. Ezt a hirtelen szünetet használja ki Vilcent arra, hogy irányba állítsa a hajót és egy roppant veszélyes manőverbe kezdjen: vakon ugranak a hiperűrbe. Az ilyen húzás mindig nagyon veszélyes: vagy az Interdictor nem engedi el őket, ha bekapcsolta a generátorát, vagy egy útjukba eső idegen test töri szét a hiperűrbe lépett hajót. A koréliai úgy dönt, a birodalmi fogságnál a szétforgácsolódás veszélye is jobb. A szerencse a csapat oldalára áll, váratlan kitörésük sikeres és a hajó is egyben marad. A nőstény yautja, mintha leeresztene, veszít a magasságából, és szürkés pikkelyek hullámzása közepette visszaváltozik Dolphor doktornő gyönyörű, de a yautja beskar vértje alatt rogyadozó, anyaszült meztelen alakjába (a hatalmas testméret felvételekor ruhája leszakadt róla). Avapai Dolpho ezek szerint alakváltó!

A csapat biztonságban visszatér Heipa bázisára, ahol leszállítják az értékes baktát. Ezt követően Vilcent azonnal tovább áll. Még fortyog benne a harag, egy időre elege van a lázadásból. És ebből a borús hangulatából sem Kis Tetű, sem a busás pénzjutalom nem tudja kizökkenteni.

Címkék: sci-fi szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr2316502618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása