Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Star Wars - a Birodalom Árnyékában (10. kaland)

2021.05.28. 21:20 | Malkav | Szólj hozzá!

Csupán három nappal a korribani események után a Heipa bázis műszerei a bolygó légkörébe belépő idegen valamit észlelnek. A Sápadt Herceg tudja, hogy ebben az övezetben nem ritka a meteorhullás, de jobb biztosra menni… ezért összehív egy csapatot, hogy menjenek és vizsgálják meg a becsapódó testet: ha meteor, akkor minden rendben, de ha birodalmi kutasz, akkor azonnal jelentsék, mert nincs sok idejük. A küldetésre Alicia, Gark, Talanis és Derek jelentkezik.

Az antigravitációs járművüket Derek vezeti és jó tempóban el is jutnak arra a pontra, ahonnan biztonságosan figyelemmel tudják kísérni a hamarosan földet érő testet. A várakozás alatt beszélgetéssel ütik el az időt. Aztán tűzgolyó bukkan fel az égen és vastag füstcsíkot húzva elzúg a fejük felett. A becsapódás ereje több kilométer távolságból is érezhető, de még a csapat legalacsonyabb tagja, a Fővegyészt sem dönti le a lábáról a lökéshullám. Makrotávcsövekkel nézik a krátert, mely két kilométernyire van tőlük. Annál nagyobb az aggodalom, amikor egy birodalmi kutaszdroid emelkedik ki a füstölgő kráterből, melyre a felderítők harcias tagjai azonnal tüzet nyitnak. A droidnak esélye sincs, a nagy távolság ellenére is precíz találatok fémhulladékká alakítják. Derek azonnal felveszi a kapcsolatot Heipával és jelenti, hogy birodalmi droidot találtak, megsemmisítették, de nem tudják biztosra mondani, hogy elküldte-e az üzenetét, ha volt neki egyáltalán… a Sápadt Herceg válasza nem megnyugtató: a szenzorok szerint további öt ismeretlen tárgy lépett be a légkörbe, tehát biztos, hogy a Birodalom jelet kapott. Elrendeli az azonnali evakuálást, a csapat térjen vissza segíteni. Hőseink nem hezitálnak, azonnal a siklóba pattannak és indulnak vissza a bázisra.

birodalmi_kutasz_droid.jpg

A rutinos lázadó bázison szervezett fejetlenség uralkodik. Droidok, szerves személyek sietnek mindenfelé, ládákat, eszközöket, tárgyakat cipelve. Talanis kiszúrja a kaminoi tudóst, ahogy a káosz közepén a fajára jellemző kimért léptekkel halad, mögötte az asztmatikusan ziháló Wico Holem kódtörő kocog. Lo Naifoe is kiszúrja őt és egyből magához is rendeli, hogy segítsen bizonyos kényes eszközök szállításában, mert rá meri bízni azokat. Az apró termetű acheroni nő a maga készségességével utána siet. A lázadó sejt nem először költözik veszélyhelyzetben, tehát gyorsan startra késszé válik az összes hajó. Felszálláskor csak a kitaposott ösvények jelzik, hogy itt tartósan lakott egy nagyobb közösség. Ahunét, Alaric elhízott házikedvencét szerelődroidok emelik meg és viszik, mert a jószág önmagában túl lassan halad, sőt! El is alszik a nagy pánikban. Miután mindenki elhelyezkedett a számára megfelelő hajón (Gark Rachellel együtt a yautja saját vadászgépével mennek), Heipa pedig úgy dönt, az alderaani különhajón utazik Derekkel, Alariccal, Visputyin fővegyésszel, Aliciával (aki egy twi’lek másodpilótával vezeti majd a hajót), az Öreg Léggyel és droidjával Gedeonnal együtt. A felszállás annak rendje és módja szerint zajlik, viszont a légkört éppen hogy elhagyva felbukkan előttük egy csillagromboló… de akkora, amekkorát még soha senki sem látott.

devastator_parancsnoki_csillagrombolo.png

(Már egy "közönséges" csillagromboló is rettenetes, ez maga a Birodalom iszonyatos ökle!)

Hívás érkezik az alderaani járműre, a Sápadt Herceg fogadja is a hívást: a holografikus képen Morgan Otto főadmirális feszít büszkén, arcán magabiztos fél mosollyal, mint a Desolator csillagromboló parancsnoka. Felszólítja Heipát a feltétel nélküli megadásra. Heipa twi’lek jelbeszéddel megadja az utasítást másodpilótájának a hipertéri ugrás kiszámítására és szóval tartja közben a főadmirálist. Igyekszik kihasználni azt, hogy a birodalmi túlzó magabiztosságában nem hozott Interdictorokat magával, tehát esélyes, hogy el tudnak ugrani. De mintha gondolatolvasó lenne, Morgan Otto kifejti, hogy ha el is menekülnek, nem lesz eredménye. Amennyiben most nem adják meg magukat, a következő alkalommal elpusztít egy hajót Heipa flottájából. Ennyi idő alatt kész is vannak az ugráshoz szükséges számítások, így a hajók gond nélkül el tudnak ugrani a hatalmas csillagromboló elől. Természetesen egy ősrégi csempészrutint alkalmazva több kicsi ugrást hajtanak végre más-más irányban, hogy lehetetlen legyen kiszámítani az útvonalukat. Heipa megbízza a csapatot, hogy amint megérkeznek a gyülekezési pontra, értesítsék, ő a kabinjában gondoskodik bizonyos adatok és jelentések titkosításáról, majd távozik. Az előre egyeztetett ponton a hajójuk ki is válik a hipertérből és nincs más dolguk, mint hogy megvárják a többi hajót.

Alighogy mindenki megérkezik, felbukkan a Desolator is. Felocsúdni sincs idejük a döbbenetből, a csillagromboló pusztító fegyverzete törmelékké lövi az egyik apróbb kísérőhajót, majd újra hívja őket. Mivel Heipa ebben a pillanatban nincs a hídon, Alicia fogadja a főadmirális hívását, aki meglepően jól tájékozott az ő személyéről és nem lepi meg különösebben, hogy nem Heipával beszél. Ismét felajánlja a megadást és figyelmezteti a csapatot: most már nem számíthatnak sem a Sápadt Hercegre (egy jó ideig), sem a Jedi szövetségesükre, aki a Persei 7 harmadik holdján tartózkodik, róla Vader Nagyúr fog személyesen gondoskodni. Derek, aki a hívás ideje alatt a holografikus kivetítő érzékelőin kívül tartózkodik, hívja Heipát, hogy jelezze, mekkora bajban vannak. De a Sápadt Herceg, rá nem jellemző módon, nem reagál a hívásra. Míg a klón veterán kiadja az utasítást a másodpilótának az újabb ugrásra és a többi hajónak megüzeni, hogy alkalmazzák a szétszóródásos protokollt, addig Alaric Heipa irodájához siet, hogy személyesen szóljon neki. Belépve viszont a megbízóját eszméletlenül találja a padlón heverve. Gyakorlott szeme kiszúr két százlábú szerű állatot a computer-terminálnál, melyeket azonnal kettéhasít, majd ellenőrzi Heipa életjeleit. Bár él, de pulzusa, légzése aggasztóan lassú. Hívatja is a hajón tartózkodó Dolpho doktort…

…eközben ismét sikerül kiszámítani a következő ugrás koordinátáit és a hajójuk ismét beveti magát a hipertérbe. A legénység arcán félelem ül. Derek elrendeli, hogy a szenzorokkal alaposan vizsgálják át a hajótestet, hogy van-e rajta nyomkövető? Ekkor kapja meg a hírt, hogy a Sápadt Herceg eszméletlen, így neki kell a helyére lépni a vészhelyzet idejére. Össze is gyűlik a csapat az orvosi részlegen, ahova Heipát vitték és csatlakozik hozzájuk az Öreg Légy is, Gedeonnal együtt. Megvitatják a helyzetet, de nem jutnak értékelhető eredményre, hogy lehetséges ez a dolog. A gyanú viszont ott lebeg a levegőben: áruló van közöttük. Ez a gondolat akkor erősödik meg, amikor a szenzorok eredménye kimutatja: a hajóra nincs csatlakoztatva idegen eszköz. Ekkor rendeli el Derek az élelmiszerkészletek és az üzemanyagcella kapacitásának felmérését. És általános szabályt vezet be a hajón: innentől mindenki, mindenhova csak hármasával közlekedhet, mert áruló van a hajón. Ha sejti is, mekkora pánikot keltett ezzel a bejelentéssel a legénység tagjaiban, nem foglalkozik vele. Bizalmába fogadja Weettoo-t és Alaricot, mint Heipa bizalmasait, bár a twi’lek orgyilkos egyelőre bizalmatlan marad a klónkatonával szemben.

Az újabb hiperűrből való kilépéskor kiderül, hogy a Desolator kifejezetten az ő hajójukra pályázik, mert mellettük bukkan fel. Újabb hívás érkezik a főadmirálistól, melyet ezúttal Visputyin fővegyész fogad mondván: őróla jó eséllyel semmi információ nem áll a főadmirális rendelkezésére és talán ezzel is sikerül annyira meglepni őt, hogy kiszámíthassanak még egy ugrást (elvégre ki tudja, mikor unja meg a macska-egér játékot, amit most velük folytat?). Morgan Otto-t valóban meglepi az ismeretlen nő, aki igyekszik Visputyinos kérdéseivel szóval tartani őt. Sikerül is addig húzni a beszélgetést, amíg újabb ugrást hajtanak végre. A hipertérben Derek arra jut, hogy a szenzor is tévedhet, tehát a következő megálláskor egy alakulatnak szkafanderben ki kell másznia a hajótestre, hogy átvizsgálják a saját szemükkel a burkolatot. Hogy időt nyerjenek nekik (mert ez a munka eltart egy darabig), a hajó kikapcsolt rendszerrel sodródik majd az űrben, remélve, hogy a felbukkanó Desolator nem fedezi fel őket azonnal. Viszont mindenképp meg kell találniuk a „poloskát” ha van, mert a számítások szerint élelemmel ugyan gond nincs, de az üzemanyagcella csak nyolcugrásnyi energiával bír, tehát ezt a játékot nem húzhatják túl sokáig.

morgan_otto_foadmiralis_1.png

(A Főadmirális sötét, fenyegető árnyként magasodott a lázadók fölé.)

A hipertérből való újabb kilépést ennek a tervnek megfelelően hajtják végre. A hajó szellem üzemmódban sodródik a sötét űrben, a twi’lek technikusok pedig szkafanderben kilépnek a zsilipen és megkezdik a burkolat részletes átvizsgálását. A hajó belső kommunikátorát sem használják, mert a Desolator érzékeny szenzorai azt is kiszúrnák, ezen pedig az életük múlik. A hajó ablakain kinézve látják is, hogy a szuper-csillagromboló felbukkan. Azt a tényt, hogy nem vette őket észre, semmi sem mutatja jobban, minthogy a hangárjából fémes felhőként rajzik ki több száz TIE vadász és tornádóként körözni kezdenek a csillagromboló körül. Alicia ekkor rémülten felszisszen: ő ismeri ezt a protokollt, most kezdik el vadászokkal keresni őket és a kör folyamatosan tágul. Nem sok időt nyertek! Végül ki is szúrja őket egy négyes TIE-csoport, ami egyből rájuk fordul és tüzet nyit a hajó hajtóműveire. Ekkorra viszont visszatér a technikus csapat is, Derek pedig jelzi Aliciának, hogy indítsa be a hajó rendszereit és ugorjanak. A kétségbeesés fokozódik, a twi’lek másodpilóta meg is jegyzi, hogy ez az egész menekülősdi így egy lehetetlen vállalkozás, nincs remény… ekkor furcsaságok egész sora jön.

A hajó új hiperűr útvonalat számít ki, nem azt, amit eddig betápláltak. Alicia és a másodpilóta hiába igyekeznek kordában tartani a hajót, az magától tevékenykedik. A belső világítás még fényesebbre vált. Ekkor rázkódások jelzik, hogy a TIE vadászok ágyúinak a pajzs már nem áll ellen sokáig… és belépnek a hipertérbe. Egy mély, fémes robothang szólal meg a belső hangszórókból. Az ismeretlen hang gazdájának kifejezetten jól esett a kétségbeesett kitörés és rettenetesen büszke az eddig elért sikereire. Aztán a holografikus kijelzőn felbukkan egy magas, sovány, keskeny arcú, hosszú lila hajú kamasz alakja. Dereknek rémlik valami néhány korábbi jelentésből, így nézett ki a lázadás egy korábbi tagja, aki valójában birodalmi droid volt. Davidnek hívták. Viszont a hologram erre a névre bosszússá válik, ki kéri magának, hogy egy Davidhez hasonló elavult kövülethez hasonlítsák, amikor ő maga egy mestermű és nem utolsó sorban, nem David! Az ő neve Cabal. Hamar kiderül, hogy egy nagyon narcisztikus, sértődékeny, saját egójától végtelenül elszállt mesterséges intelligenciáról van szó. Cabal a legapróbb elszólásra is sértődötten reagál, egy alkalommal kilépve a hiperűrből le is állítja a hajó szenzorjait, hajtóművét, hogy ki kérje magának az őt ért sérelmet. De a csapat legnagyobb meglepetésére a Desolator nem bukkan fel. Cabal el is dicsekszik vele, hogy a csillagrombolóval ő maga tartja a kapcsolatot és bármikor a nyakukra küldheti, ha akarja. Most (egyelőre!) úgy döntött, nem teszi, mert jól esett neki a munkájának elismerése, ami a legénység pánikhangulata. De több sértést nem tolerál. Mindenki szóba elegyedik Caballal, de nagyon meg kell válogatniuk, hogy szólnak hozzá és mit kérdeznek tőle. De Cabal nagyon beszédesnek bizonyul és számos értékes információt oszt meg a csapattal: ő a BBH programja, aki a Korribanon tért magához és folyamatos kapcsolatban van a Veszett Vanirral is és a Desolatorral is. Mivel az a feladata, hogy jelezze a lázadó hajók hollétét, ezért ultimátumot ad hőseinknek. Tegyék meg neki azt, amire vágyik, vagy rájuk küldi a Desolatort a főadmirálissal. Nincsenek tárgyalási pozícióban (ezt többször hangsúlyozza) és nem habozik teljesíteni a fenyegetését, ha úgy véli, nem haladnak a dologgal kellőképpen. Viszont amikor kérdezik, hogy mire van szüksége, Cabal sejtelmesen mosolyog (a beszélgetés közben spontán váltogatja az alakját David és a szintén elhunyt O’Conor között), majd gondolkodási időt ad a csapatnak, hogy rájöjjenek maguktól. Addig nyugodtan beszéljék meg a dolgokat, mintha ő itt sem lenne (de persze mindent lát és mindent hall). Ezzel a hologram eloszlik.

A csapat tagjai nem bíznak Cabalban. Derek az orvosi szoba melletti helyiségben ügyködő Öreg Legyet keresi fel (egy twi’lek testőrgárda talált egy pókszerű droidot, amiben valószínűleg a százlábúakat csempészte fel a merénylő, //a vén toydari ezt vizsgálja// és amelyekről időközben Dolpho doktor megállapította, hogy morghist-i tűféreg, egy nagyon ritka bestia. A mérge napokig tartó mély álmot okoz) Egy adattáblára írva kommunikálnak a fejleményekről. A klónharcos segítséget kér Cabal kiiktatására, de az Öreg Légy megírja, hogy ha ez a program tényleg fejlettebb Davidnél, neki esélye sincs ellene és jobb nem felhergelni egy ilyen öntudatos programot. Végül amikor ismét összegyűlik a csapat a hídon, megígérik Cabalnak, hogy teljesítik a kívánságát. Alicia következteti ki, hogy Cabal saját, kiváló testet akar. A program megerősíti ezt és biztosítja őket, hogy az egyességükre való tekintettel kimenti a Veszett Vanir két utasát is a bajból.

david_1.jpg(Bár úgy néz ki, nem az örök derűs kamasznak álcázott droid tért vissza.)

Eközben a Persei 7 harmadik holdján:

Vilcent épp a meditációt gyakorolja, amolyan igazi Jedi módra, de nem nagyon halad úgy, ahogy szeretné. Egyrészt a fénykardvívás jobban érdekelné, mint a meditációs gyakorlat, ami még David hajdani nyújtós gyakorlatainál is unalmasabb, másrészt Odlen megjegyzései is bezavarnak neki (Nem gondolunk most nőkre, a kőre figyelünk. A pénzre sem. Nincsenek érzelmek, béke van. És nem, nem gondolunk ismét a nőkre.) De az a fránya kő, amit lebegtetnie kéne, mindeközben konokul a földön marad. Ekkor mindkettőjüket elfogja egy közös, a Korribanhoz hasonló gyomorszorító veszélyérzet. Ez kiegészül a tábornokban azzal, hogy tudja: Vidh Heipa megint életveszélyben van, azonnal segíteni kell neki! De nincs idejük felszedelőzködve a hajóhoz igyekezni, a szemük láttára jelenik meg az égen nyolc TIE vadász és egy Lambda osztályú szállítóhajó. A vadászok a Veszett Vanir fölött kezdenek körözni, míg a Lambda leszáll. Lenyíló rámpáján döngő léptekkel egy magas, fekete páncélba, köpenybe burkolózott, széles vállú alak közeledik, arcát bestiális sisak takarja. Darth Vader érkezik személyesen. Kezében fénykard, melyet aztán bekapcsol, vérpiros lézernyaláb csap ki a markolatból hűvös szisszenéssel. Odlen is bekapcsolja zöld fényű kardját és utasítja Vilcentet, hogy azonnal szálljon fel, ezt a csatát ő majd megvívja. Vilcent biztos ami biztos előkapja sugárvetőjét és rálő Vaderre, aki Odlen felé haladtában, oda se nézve egy könnyed csuklómozdulattal üti vissza a fénykardja pengéjét ért lézernyalábot, ami a koréliai sugárvetőjét roncsolja szét. Vilcent úgy dönt, inkább a Vanirra siet vissza, hogy a hajó hasán lévő forgóágyúval vehesse tűz alá az ellenséget. A hajdani Jedi ekkor összecsap a Sith lovaggal.

A küzdelem, bár látszólag nagyon rövid, mégis több síkon zajlik. Mindkét fél a maga módján fordul az Erőhöz: Christobal elmerül benne, aláveti magát az akaratának, Vader haragjával megragadja azt. Mindketten a küzdelem egy sajátos tudatállapotába kerülnek, hogy fénykarddal mért csapásaik még hatásosabbak legyenek. Odlent a precizitás hajtja, Vadert a halálosság. De egy kritikus pillanatban Odlen, az Erőtől vezérelve súlyos, mély csapást mér a Sith mellkasán lévő érzékeny vezérlőegységre. A Fekete Lovag fájdalmas hördüléssel hanyatlik el, kezéből kihullik a fénykard. Odlen odalép ellenfeléhez, Vilcent fürkésző tekintettel mered rá. A harag, vagy a bosszúvágy jeleit keresi rajta, amikor a tábornok kardja egy zöld villanás keretében lefejezi a támadót, de nem látja ezek árnyékát sem. Csak sajnálatot, szomorúságot és kötelességtudatot. Darth Vader, a Sith lovagja a Persei 7 harmadik holdján leli végzetét, Christobal Odlen keze által. A tábornok feltépi a sisak maszkrészét, de a sápadt, ronccsá sérült arcon, mely régi, szörnyű hegek, talán égési sérülések nyomait viseli, semmi ismerős vonást nem lát.

darth_vader_harcra_keszen.jpg

(Amikor az első harci kör ráeső részében Odlen halálos sebet okozott Vadernek, őszintén szólva kizökkentem kicsit. De a kocka szeszélye bizony így működik.)

Nincs idejük elmerengeni a dolgokon. A TIE vadászok észlelve a vezér halálát tüzet nyitnak a Vanirra. Odlen és Vilcent azonnal beugranak a hajóba, de alighogy felérnek a rámpán, az magától csukódik, a hajtóművek azelőtt beindulnak, hogy Coirilin kapitány a pilótaüléshez érne. A hajó magától száll fel és nyakatekert kitérő manőverekkel kerülni kezdi a TIE vadászok támadásait. A légkörből kiérve a hajó beugrik a hipertérbe, Vilcent hiába próbálja átvenni a hajó irányítását, nem sikerül. Viszont felbukkan egy hologram, egy ismerős arccal: Vilcent David jól ismert vonásait látja, hiszen ő személyesen ismerte és a maga módján kedvelte a fiú-droidot. De Cabal itt sem veszi jó néven, hogy ledavidezték. Közli a hőseinkkel, hogy segíteni fog nekik és elvezeti őket Heipáék hajójához, mert megegyezett velük. De a hajót ő kezei, ő maga a hajó. Christobal hamar átlátja Cabal természetét és nem habozik dicséretekkel elhalmozni az egoista programot. Vilcent viszont mérhetetlenül rosszalja Cabal tevékenységét. Nem elég, hogy nemrég egy Sith szellem megszállta őt magát, de most a hajójával történik ugyan ez egy nagyképű birodalmi programtól. El is határozza, hogy ha törik, ha szakad, megszabadul tőle, de ennek nem ad hangot (végtelen szerencséjükre). Az utazás alatt Vilcent megkísérli leinni magát egy márkás párlattal, de a tábornok (aki nem tud ellenállni az alkohol kísértésének) elhappolja és felhajtja előle a nemes italt. Ez sem segít Vilcent lelki békéjén...

A csapat a többi hajóval együtt egy biztonságos ponton találkozik, az elvesztett kísérőhajót és a TIE vadászok kisebb piszkálódását nem számítva sértetlenül és hiánytalanul. De a légkör így is nagyon feszült és nem csak azért, mert Dolpho doktor megérezve Odlenen a piaszagot magából kikelve kiabál a nem-Jedivel és a koréliaival. (Szívén viselve a tábornok egészségét, nem örül annak, hogy egy alkoholista szeme láttára Vilcent italt vett elő, ami szigorúan tilos Odlen jelenlétében.) Valaki feljuttatta Cabalt a két hajóra, valamint a pókdroidot is, ami a férgeket hozta. Árulót keresnek, de ki lehet az? Több lehetőség is felmerül, többek között Wico Holem, a jelentéktelen, szürke alak, akit még az Alderaanon szedtek össze. A kaminoi tudóst sem zárják ki egészen a listából. Derek, Alaric és az Öreg Légy minden esetre figyelemmel tervezik kísérni a gyanúsítottakat.

Címkék: sci-fi szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr7816575048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása