Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Star Wars – az ébredő Erő utolsó Jedijének Skywalker-kora

2020.01.09. 20:05 | Malkav | Szólj hozzá!

Mint a legtöbb elkötelezett Star Wars rajongó, én is amint lehetett, lecsaptam a moziteremre, hogy megnézzem gyerekkorom egyik kedvenc filmvilágának kilencedik részét. De a teljesség igényével élve, nem csak ezt az egy részt szeretném most ízekre tépni, hanem az egész harmadik trilógiát szeretném tüzetesebben átvilágítani, hogy teljes képet kapjunk arról, mi tetszett és nem tetszett ebben a harmadik nekifutásban…előre leírom, hogy spoileres lesz a dolog, tehát ha még nem láttad a kilencedik részt, nézd meg!

figyelem_1.png

Spoiler veszély!


Minden Star Wars filmben megtalálhatóak voltak a hülyeségek és hibák, ez tény. Kivétel nélkül. De nem mindegy, hogy mennyi, és milyen súlyos az adott baromság? Ugyanis, sajnos, az Ébredő Erőtől kezdve a vérnyomás-kibillentő jelenségek exponenciálisan szaporodnak, míg a Skywalker korára már egyenesen hordává gyűlnek! És ez kifejezetten szívfájdító! De haladjunk sorban, kezdjük a pozitívumokkal:
1. A látvány még tovább javult, ami egy sci-fi filmre mindig jó hatással van. Elég összehasonlítani az Új remény látványát az Ébredő Erőével, akár űrcsatáról, akár fénykardpárbajról van szó, vagy a különböző sokféle fajok megjelenítéséről.
2. Egyes ötletek eléggé szimpatikusak voltak. Pl. Kylo Ren brutál fénykardja, hogy röptében meg tudja állítani a lézert (szerintem nagyon menő volt!), Han Solo önmagában viszi a filmet és Han Solo maradt, Luke megkeseredése nekem nagyon tetszett (bár emiatt sokan savazzák az Utolsó Jediket) a remeteéletével együtt, és természetesen a párbaja Kyloval is király volt!
3. Bár az új karakterek mindegyike nagyon nyögve nyelősen indult, volt aki érdekes jellemfejlődésen ment át. Pár az Ébredő Erőben röhejesnek tartottam Kylo Ren önmarcangolását (a Vader sisakos „nagypapa, nem vagyok elég gonosz” hiszti), az Utolsó Jedikben eléggé megemberelte magát, hogy egy ütős főgonosz legyen. Kár, hogy nem használták ki eléggé ezt a lehetőséget, egy magas labdát hagytak lepottyanni.

kylo_ren.jpg

Vérzik a lelkem, de ezzel ki is beszéltem a pozitivumokat (ó jaj!)… és most jönnek sorrend szerint a negatív elemek, amik engem minden alkalommal kizökkentettek a hangulatból:

1. Milyen pusztulat kiképzést kapott FN-2187 (továbbiakban Finn), hogy első „komoly” bevetésén már meg is csömörlött?! Persze népirtani nem szép dolog, de egy alaposan kiképzett katona ezen nem hezitál. Persze Finn kiképzésének java részét a súrolókefe használata tölthette ki, mert TAKARÍTÓ volt! És most olajos rongyként égetem porig magát az Első Rendet…


2. Honnan jött az Első Rend és milyen Fideszhez illő barom-újításokkal teszi magát közröhejjé? Persze a Birodalom utóda… igen silány utód. Rohamosztagosokat használ takarítónak? Mire való a MSE-6 droid*? (És általában a droidok) Miért kétszemélyes a TIE vadász? Pont az a koncepció lényege, hogy a legolcsóbban állítsanak elő gyors, jól manőverező, elégséges tűzerejű egypilótás gépet! Ha már a létfenntartó berendezést is kispórolják belőle, miért kell kétszemélyes legyen?! Mi ez a Halálcsillag feetis? Már bolygóból is csillagaksis szuperfegyvert készítenek, melynek a lövedéke osztódik(!) és pontosan ugyan azzal a gyenge ponttal rendelkezik, mint mindkét Halálcsillag! De ez sem elég, később vontatós kocsira szerelik, majdhogynem a komposztálóra is szuperfegyvert raknak, ennyire hétköznapivá silányítanak egy olyan eszközt, aminek pont az volt a különlegessége, hogy minden korábbinál erősebb? A főtisztekből bármikor hülyét csinálhat egy nagyképű lázadó pilóta, a csillagrombolókon meg egy tucat(!) lézerágyú van, amit az előbb említett lázadó röhögve, sorra kilődöz?

3. Ki tervezte ezeket az újgenerációs űrekéket, mert csillagrombolónak (vagy hadihajónak) harmatosan gyengék?! Birodalmi öntudatom mélységesen felháborodva lázong a gondolat ellen, hogy ezek a inkompetens szerencsétlenségek az utódaink… se nem Első, se nem Rend.

csillagrombolo_gyalazas.jpeg
4. Rey karakterét nagyon túltolták. Roncsokból guberálja a színesfémet morzsákért, de amint meglegyinti az Erő lágy fuvallata, már ellenáll az elme befolyásolásának, sőt! Ő maga is csípőből manipulálja a börtönőrét (biztos az is takarító volt), leharcolja a Jedi képzést kapott, a sötét oldallal felvértezett, gyakorlott fénykardvívó Ren lovagot, tud droidul (ekkorra mindenki érti a csipogást) és később az is kiderül, hogy mindezen képesség nála családi vonás! A midikloriánokban született Anakint is hétszeresen lepipálja! Kézrátétellel, az Erőbe nyúlva gyógyít olyan fénykard roncsolta szúrt sebet, ami anno Qui-Gon Jin-t megölte! Szép szeme van, de ettől még nem lenne szabad mindezekre egyik napról a másikra szert tennie, lealázva mindenkit, akik évezredekre visszanyúlva életnyi keserves tanulással tettek szert ezekre a képzettségekre az Erő mindkét oldalán!


5. Ki találta ki és vezette be a Star Wars világába a látomás sugárzó fénykard kultuszt? Hogy és honnan került elő Anakin azon fénykardja, amelyet Luke leejtett a Bespin gázbolygó magjába? Miért kellett bedobni egy fénykardnál a „pálca választja a varázslót” elvet, ami a Harry Potter világában teljesen helyénvaló, itt viszont nem illik a képbe? Aztán beköszön a teleportálható tárgyak esete is a Skywalker korában... had ne mondjak semmit!

rey_es_a_fenykard.png
6. Smoke már az első pillanattól úgy néz ki, mint Gollam, de cserébe kemény Erő használó, okés. Nem tudjuk hogy tett szert erre a tudásra, de nem csak a Sith rend volt a sötét oldal egyedüli letéteményese, gondolnánk. De mielőtt még kikerekedne a mi és hogyan, Smoke drámai egyszerűséggel meghal, utólag meg a Star Wars világának legnagyobb hamuban sült baromságával magyarázták meg, hogy ne kelljen megerőltetni az agyukat Smoke eredetéről (mert a rendezők sem tudták a kezdetektől fogva, hogy mikor, miért, hogyan tűnt fel az anorexiás genetikai hulladék főgonosz). Kifejtést lásd most!

Kilencedik film, Palpatine… számomra a legnagyobb hiba volt, amit bevezethettek ebbe a trilógiába. Hat filmen át láthattuk, hogy erősödik meg a Sith nagyura, majd hogyan bukik el. Tényleg muszáj volt betenni minden előzmény nélkül, meggondolatlanul, értelmetlenül? Ennyire fontos húzónév lett volna? Ezzel a lépéssel semmi jelentősége nem lett végül a Jedi visszatér fináléjának. Vader a sötét oldal és a fia között döntéskényszerbe került, választott. Az Uralkodót levettette a Halálcsillag egyik fehéren izzó generátorszerű, garantáltan halálos aknájába, mely később felrobbant! Hogy a bánatos francba’ térhet akkor vissza Palpatine? A Sithek hatalma pont a sötét oldal egomán hajlama miatt nem teszi lehetővé, hogy valaki pont a halálával legyőzze a halált! Darth Plaugeis sem tudta magát megmenteni az erőszakos haláltól! De Palpatine visszatért, Anakin áldozata így már nem bír jelentőséggel. Ezek után mi következik, a tizedik részben? (mert ezek után biztos vagyok benne, hogy lesz) Darth Plaugeis és Darth Maul szelleme fog megküzdeni Mace Windu és a Jedi templom padavanjainak szellemeivel, akiket Rey vezet majd csatába?

A Palpatine–vonal amúgy is tele van ellentmondásokkal és következetlenségekkel. Eleve ott van Rey erőltetett származása. Ha arra számítottak, hogy ez olyan ütős lesz, mint a Birodalom visszavág „Én vagyok az apád!” jelenete, akkor pofára esést érdemelnek, nyakszirten harapással. Az a most már örökzöld pillanat gondosan fel volt építve. Ez az „Én vagyok a nagypapa!” rész meg egy füves cigi okozta elcseszett ötlet volt.
Továbbá kiderül, hogy Smoke nem volt más, mint egy tucatgyártott marionett-bábu Palpatine kezében. Egyszerű és gyenge megmagyarázása Smoke egész eddigi szerepének, ez a megoldás nem elmés, hanem igénytelen.
Ott van még az a megveszekedett ötlet, hogy ha lesújtanak Palpatine-ra, akkor pont azzal fogják megszabadítani a végső haláltól. De ezrével ölni a rohamosztagosokat nem baj!

Palpatine a sith bolygón (véletlenül sem a Ziost, vagy a Korriban, melyek központi világok voltak!) titokban összeröttyint egy hatalmas csillagromboló flottát, melyek mindegyikén van bolygópukkantó fegyver (arcom lekaparom most már!), de ezt a flottát csak kettő antenna tudja úgy vezetni a felszállásban, hogy veszélytelenül hagyhassák el a bolygó veszélyes ionviharait… (bár a fináléban a lázadó óriásflotta minden gond nélkül rájuk tudott támadni, senkit sem csesztetett a légköri anomália) fontos lépés volt, hogy egyszerre csak egyetlen antennát működtessenek. Vagy a bolygón, vagy a parancsnoki hajón. Véletlenül sem küldik szét mind a húszezer hajóra a jó koordinátákat, amit ma már wifivel simán bárki megtehetne. Különben a jófiúknak nem lenne esélyük. De had érdeklődjem már meg, honnan a viharból szedte elő Palpatine ennek a flottának az előállításához és üzemeltetéséhez szükséges ipart és legénységet? A Köztársaság/Birodalom anno a klónháborúk miatt a csillagrendszerek erőforrásait használva építette fel a flottáját. Az ezerszer (általam) leköpdösött Első Rend a Birodalom (degenerált) örököse, ugyan azzal az ipari erőforrással. De Palpatine egyetlen bolygón, ami ráadásul a galaxis peremén van, egyedül (esetleg néhány csicskával) hogy a fenébe készített ekkora haderőt? A fekete köntöse zsebpiszkából kaparta elő? Ez nem megoldható egyetlen turbó-csillagrombolóval sem, harminc év munkájával SEM!

palpatine_flottaja.png

Bár aki egy atomjaira robbant űrállomás energiamezejében szublimálva is képes volt önmagát fekete köpenyestül vissza-spawnolni a létezésbe, annak egy csillagromboló flotta megálmodása tényleg nem lehet kihívás…

Mint kiderült a fentiekből, nem voltam egészen elégedett a harmadik trilógiával. De nagyrészt képes voltam még a tengernyi és szemet szúró hibái ellenére is kedvelni az új hullámot. BB-8 egy jófej droid, egyes ötletek tetszettek, bár nagyon erősen érezhető volt, hogy ez a harmadik trilógia egy az egyben megegyezik a másodikkal (tartalma és szerkezete szerint), csak új köntösben. Túl sok volt a nosztalgia! Az Ébredő Erő egy Új remény reboot, az Utolsó Jedik egy Birodalom visszavág 2.0, a Skywalker kora pedig egy látványosabb Jedi visszatér. De ezzel a kilencedik résszel két kézzel csaptak bele a legrosszabb ötletekbe. Amikor beültem a moziba, már hallottam a filmről hideget, meleget. Gondosan megőriztem az objektivitásom, nem tettem a filmet egyik rekeszbe sem. Aztán a főcím alatt a kifejtős szövegben már jött az első pofon… tényleg meglépték Palpatine előcibálását, méghozzá minden felvezetés és sugallat nélkül. Ez már elkezdett mérget csepegtetni az egész filmre, de gondosan kitartottam. Aztán ahogy haladt előre a film, halmozódtak a baromságok, és a végére a reményeim szertefoszlottak. Soha ilyen nagy kárt nem okoztak még a Star Wars világában, mint ezzel a kilencedik filmmel!

Ami nagy szó, mert ez lepipálja az ewokokat és Jar Jar Binkset is!

ewok-and-jar-jar.jpg

No, ez végképp büntet!

Lábjegyzet: zárásnak kiváló és már-már hagyomány
*MSE-6 droid – emlékeztek a második trilógiában a csillagrombolók és Halálcsillag padlóján csipogva száguldó kis fekete dobozokra? No, azok az MSE droidok (MSE, mint MouSE), első számú feladatuk a padlósúrolás, fényezés.

Címkék: vélemény sci-fi gondolat nosztalgia harag szomor agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr3815369186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása