Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Irgalmat ne kérj, áldást ne várj!

2014.05.21. 15:55 | Malkav | 2 komment

A változatosság kedvéért (mert sosem bírok magammal) elzizzentem kedvenc filozofálgatós zarándokhelyemre és ott (ki hitte volna?) egy igen nyakatekert gondolatfüzér fogant meg bennem... egy hazai, ősrégi metál számot hallgatva! :D

Malkáv blogja - avagy 1.jpg

Most az alapanyag a Pokolgép együttes Éjszakai bevetés albumának Most már elég című száma volt. A dal maga ezen a linken érhető el, amit kiemelnék, a refrénje:

"Irgalmat ne kérj, áldást ne várj
Emeld fel a hangod, vagy elsodor az ár"

Kedves Olvasók és (Krisztusban kedves) Testvérek! Azt a megveszekedett, sikoltozásokba öltöztetett helótáját, milyen atomszar szörnyen rossz lehet áldás nélkül élni! :S

Főleg a görögkatolikusok, ortodoxok, tehát keleti keresztényeknél általános és hétköznapi szokás a paptól áldást kérni (észrevételeim szerint). Az áldás jó dolog. :) Nagy segítség úgy végezni mindennapi dolgainkat, hogy magunkon érezhetjük Isten kegyelmét és áldását. Viszont a világi embernél ez bizony nem megszokott. Mivel a világi ember vagy egyáltalán nem ismeri Istent, vagy rosszabb esetben baromságokat hallott Róla, (legrosszabb esetben egyenesen szemben áll Vele)  ezért nem is tudja elképzelni azt, hogy Isten őt megáldaná. A világi ember egyedül érzi magát a világban, hiába vannak barátai. A saját nehézségeit nem tudja senki átvenni tőle (nem is akarja), magának kell megvívnia mindennapi harcait. A világi ember minden napja harc*. Méghozzá szélmalomharc, amit gyakran úgy érez, hogy nem nyerhet meg. Bár benne van az, hogy igyekezzen kitartani, ezt mindenféle hátszél nélkül kell megtennie, segítségre nem számíthat és emiatt nem is kér, nem is vár segítséget. Ez a refrén szerintem erre világít rá. A kilátástalan, de mégis kötelező harc mindennel és mindenkivel szemben.

Elég szomorúan hangzik ez. Nem csoda, mert az is. És itt lép érvénybe, hogy mégis mi előnyei vannak az áldásnak? Egyáltalán mi a szösz az? Hadonászás? Hókuszpókusz? Okkult praktika? Varázslás? Ezt legfeljebb a szektások feltételezik.

Áldás.jpg

Az áldást az Úr adja. A pap (akárcsak a szentségek kiszolgáltatásánál), csak közvetíti a kegyelmet, tehát minden félreértés elkerülése végett az Isten áld meg, nem a pap. Azért a paphoz forduljunk elsősorban áldásért, mert mégiscsak ő Krisztus ikonja. :)

Másik gyakori tévedés a világi emberek részéről, hogy az áldást úgy kezelik, mintha valami tutibrutál varázslat lenne, tehát ha megáldott a pap, akkor onnantól VIP tagságod van az Isten partiján és semmi, de ABSZOLÚT SEMMI nehézség, vagy probléma nem jöhet az életedben, amíg a "magic" kitart. Ez is agysorvasztó tévedés! Testvér! Attól, hogy áldást kaptál, még nem szűnik meg a világ úgy működni körülötted, ahogy szokott! Attól még jönni fog a számla, attól még hülye lesz a főnököd, tehát az áldás nem abban segít, hogy mint valami megfoghatatlan kabala, megóv minden földi, anyagi, megélhetési bajtól. Ha áldásban részesültél, annyi lesz a jó dolog, hogy minden gonddal "könnyebben" tudsz szembenézni. Az áldás segít az üdvösség felé vezető úton. :) A keleti kereszténységben, az áldás "a Szentlélek kegyelmében részesítés külső jele". No, most aztán nagyon megmondtam! :D

Tehát áldást kérni és kapni jó dolog (ahogy ezt már fentebb írtam). Tehát ha tehetjük, kérjünk áldást az egyházközségünk atyáitól, vagy bármely paptól! Ugyanis ártani nem árt (sőt!). :) Gondoljunk azokra is, akik áldás nélkül élnek**. És imádkozzunk értük is. Elvégre piszok rossz lehet, ha az ember magára maradottnak érzi magát...

pantokrátor ikon 2_1.jpg

Lábjegyzet - mert régen volt már ez is:

*állandó harc: Ne higgyük azért, hogy a keresztény ember élete Hawaii, DJ, napszemüveg és Tibi csoki! Nekünk se könnyűek a mindennapok, de az Úr áldása sokat segít azok elviselésében. :)

**áldás nélkül élnek: csövesek, utcagyerekek, balhés cigányok, árvák, magukra hagyott öregek, börtönben élő rabok, drogosok, stb. Hosszú a lista. Ők is Istenhez tartoznak, akárcsak mi, ne feledkezzünk el a "világ nyomorultjairól" sem!

Címkék: vélemény gondolat hit

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr876190738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morviniuszka 2014.05.24. 20:18:03

Jó írás. Egy észrevétel, ha van egy kis időd hozzá csatolhatnád az áldás szövegét. Illetve egy kérdésem is van. Ha súlyos bűnt követtél el akkor is kérheted az áldást?

Malkav 2014.05.24. 20:59:16

@Morviniuszka: Áldást bármikor kérhetsz az atyáktól, mert ez nem függ az egyén bűneinek mértékétől. Ha függne, akkor csak az Istenszülő részesülhetett volna áldásban az Úrtól. :)
Az áldásnak több "szöveges" formája van, ezekre néhány példa, mely egyes- és többesszámban "használatosak" :
"Áldjon meg titeket az Úr Sionból és lássátok Jeruzsálem javait életetek minden napján, ámen."
"Az Úr áldása reátok az Ő kegyelmével és emberszeretetével, mindig most és mindenkor, s örökkön örökké, ámen."
"Áldott a mi Istenünk öröktől fogva, most és mindenkor s örökkön örökké, ámen."

De igen gyakori (főleg latin testvéreknél) az ú. n. Ároni áldás:
"Áldjon meg az Úr és oltalmazzon! Ragyogtassa rád arcát az Úr és legyen hozzád jóságos! Fordítsa feléd arcát az Úr és szerezzen neked üdvösséget!" /Szám 6,24-26/
süti beállítások módosítása