Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Kereszténynek lenni... NAGYON nehéz

2014.01.25. 22:32 | Malkav | 19 komment

Először is rövid helyzetjelentés, avagy Hogy Vagy Malkáv? (HVM)

Tegnap napközben:

Aggódás.jpg

Éjszaka közepén:

Have a nice day_1.jpg

Ma este:

BlackDragon.jpg

Most hogy ezzel is megvagyunk*, egy kis elmélkedés következik. A mai témánk: mit jelent kereszténynek lenni? Milyen keresztény sztereotípiák, típusok vannak? Milyen a keresztény élet? Hát, ezzel is jól belecsaptam a lecsóba... :) De kicsit zanzásítva essünk neki a kérdések sorrendje szerint.

Mit jelent kereszténynek lenni?
Az ember felismeri Jézusban az Isten Fiát és elhatározza (egész életére), hogy Őt követi és az Ő tanításai szerint éli teljes életét. Nagyon jól választ ad erre a kérdésre az apostoli hitvallás:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden látható és láthatatlan dolgoknak teremtőjében.

És az egy Úrban, Krisztus Jézusban, Isten egyszülött Fiában, ki az Atyától öröktől fogva született.

Világosság a világosságtól, igaz Isten igaz Istentől, aki született, és nem teremtetett, ki az Atyával egyvalóságú, ki által a mindenek lettek.

Aki miérettünk emberekért és a mi üdvösségünkért Mennyből alászállott, és megtestesült a Szentlélektől és Szűz Máriától és emberré lett,

És megfeszíttetett miérettünk Poncilus Pilátus alatt, és szenvedett és eltemettetett és föltámadott harmadnapon az írások szerint.

És fölment a mennyekbe és ül az Atyának jobbján, és ismét eljövend dicsőséggel, ítélni eleveneket és holtakat, és az Ő országának nem lesz vége.

És a Szentlélekben, Urunkban és Elevenítőnkben, ki az Atyától (és Fiútól) származik, ki az Atyával és Fiúval együtt imádtatik és dicsőíttetik, ki szólott a próféták által.

Hiszek egy, szent, katolikus és apostoli Anyaszentegyházban. Vallok egy keresztséget a bűnök bocsánatára.

Várom a holtak föltámadását és a jövendő örök életet. Ámen!


A hitvallás elemzése egy másik blogbejegyzés része lesz. :)

Milyen keresztény sztereotípiák, típusok vannak?


No, itt fognak feldühödött tömegek meglincselni (vagy jót röhögni). Ugyanis a leggyakrabban látott keresztény-fajták a következők:

- a nyájas-nyálas örökmosoly loser: ismertetőjele, hogy külsőre egyből beazonosítható, mert szelíd, de balga természetét nagyon jól tükrözi a megjelenése, viselkedése, gondolatmenete, tehát egész valója azt mutatja, ami. A loser nyálkeresztény ugyanis azon van, hogy egyszerre legyen elegáns, fiatalos, szerény-de-mégis-igényes, viszont véletlenül se keltsen bűnös vágyat senkiben, főleg az ellenkező nem tagjaiban. Tehát dióhéjban összefoglalva: Képzelj el Kedves Olvasó egy tipikus szerencsétlenséget, akit mindenki ösztönösen cseszegetne. Pontosan úgy néz ki. Ehhez tartozik a "lúúúzer vagyok, üssetek!" viselkedés, végtelen békességgel, gamma sugárzású szeretethullámokkal. Számára nem létezik csúnya, trágár szó és ha hall egyet, nem tudja értelmezni. Ő az, akit ha képen törölsz, tényleg (szívből) megbocsát és még a másik arcfelét is odatartja. (és csak azért nem bátnja ennél jobban senki, mert tényleg megbocsát!) Imádságos élete egyszerű, de legalább őszinte és tiszta.

- Pszichopata vallási fanatikus: túl sokat nem kell beszélnem róla, mert egy korábbi bejegyzésemben már elemeztem. Tehát összefoglalva: tök mindegy hogy öltözködik, a szeméből izzó veszedelmes lángok lebuktatják. Vigyázz, mit mondasz a jelenlétében, mert képes meggyóntatni laikusként is. És az bizony fájni fog. Imádságos élete spártai szigorral zajlik, semmit sem hagy ki, olyan precízen imádkozik, mint egy számítógép. De nem megszokásból teszi, ez fontos!

- Magam módján zsebkeresztény: veszélyes állapot. Azért, mert benne virít a tudatlansággal kevert gőg (ugyanis a zsebkeresztény úgy véli (még ha magának nem is ismeri be), hogy ő jobban tudja a dolgokat, mint a 2000 éve létező Egyház és annak legfelsőbb vezetője, Jézus Krisztus.) Imádságos élete vagy egyáltalán nincs (minden más fontosabb), vagy elég halovány (ha éppen eszébe jut, ami elég ritka általában). Ez az a csoport, ami papírforma szerint kereszténynek tartja magát, de egyre inkább távolodik Jézustól. Beleugorhat az ezoterikába, sajátosan értelmezi a Szentírást, liberálisan kezeli a jó és rossz fogalmát, az erényeket, bűnöket. És mindezt (ismétlem) a saját vallásának értékelhető ismerete nélkül!

- Jézus haver hippikriszmen: agyromboló. Önmagában elég ritka, leggyakrabban a nyájas-nyálas örökmosoly loser, vagy a magam módján zsebkeresztény valamelyik módosulata. Ő az, aki az Urat úgy kezeli, mint a legjobb ivócimboráját, vagy koleszos lakótársát. Ez az állapot viszont ideiglenes, hiszen ez a "Jézus a haverom, együtt szoktunk partizni" felfogás előbb utóbb elkopik. Két irány lehetséges. Egy - összeszedett, valódi (élő) hit. Kettő - meghasonlás, a hitélet és a hit halála. Más variáns nincs, hogy meddig tart ez a hálátlan állapot, személyenként változó.

- egyáltalán nem szélsőséges, aktív hitéletű kereszténységre törekvő ember: ők azok, akik azt a kereszténységet jelképezik, amit mindenki mindenféle negatív (vagy túl pozitív) kritika és mérce szerint elképzel. Tehát az "átlag" keresztény. Ismeri a hitének tanait, külseje bármilyen lehet, hitélete megvan, de emberi és megközelíthető, ránézésre átlagos embernek mondható. Mindezek mellett mégis kitűnik a környezetéből. Azért, mert... mert... mert keresztény.

Idáig is eljutottunk. Ha az előző két kérdés nem volt nehéz, ez az lesz, mert szintén magyarázatra szorul. Milyen a keresztény élet?

Kedves testvérek, nehéz. Kereszténynek lenni egyáltalán nem könnyű. Aki Krisztust akarja követni, (ahogy a Mester mondta) "tagadja meg önmagát". Ki képes erre? Senki, mert önmagunkat megtagadni olyan dolog, ami gyökeresen ellent mond az emberi természetnek. De ami embernek lehetetlen, Istennek lehetséges. A keresztény ember ugyanis mégis megtagadja önmagát, felveszi keresztjét és követi Jézust az örök életre. Isten ad neki erőt hozzá, amire önmagában képtelen volna. És a keresztény ember mindezt megteszi Isten segítségével, ez a végcél. De eddig eljutni nem könnyű buli. Mert pont a saját (rosszra hajló) természetünk és a korábbi bejegyzésben kielemzett sátán ez ellen a cél ellen van. Arról nem is beszélve, hogy a keresztény ember nem illik bele a világba és a világ ezt nem viseli jól. A keresztény ember jobb esetben egzotikus állat, rosszabb esetben röhej és gúny tárgya (mégis ki szeretné, hogy rajta röhögjenek és szivassák, kötözködjenek vele?), legrosszabb esetben ellenség. Magával Jézussal sem volt ez másképp és "a szolga nem nagyobb uránál".

Azt a hét meg a nyolcát Malkáv, akkor mi értelme ennek az egésznek? Miért legyen valaki keresztény, ha csak szívás van belőle? Minek akkor hinni?

Miért_1.jpg

(Miértbagoly! Még mindig aranyos. :D)

Először is leszögezném, hogy nem könnyű kereszténynek lenni, de mindenképp megéri. Az igazságért. Az örök életért. A boldogságért. Mert tény, hogy a keresztény gyakran ki van téve lenézésnek, kötözködésnek, rosszabb esetben üldöztetésnek. Tény, hogy a keresztény ember folyamatosan harcol önmagával, bűneivel, de a keresztény ember boldog is mellé. Boldog, mert Isten vele van. A keresztény ember nem csak hiszi, de TUDJA is, hogy Isten létezik, szereti és segíti őt abban, hogy elérje a célt. És Isten sosem hagyja el az embert. Ezen a záráson érdemes elgondolkozni.

20110313057.jpgHa az Úr velünk van, ki lehet ellenünk?

Lábjegyzet:


*Hogy vagy? Megvagyunk ezzel is - Mostanság (mivel nem vagyok jól a mindennapokban) kicsit túl sok rinyálós és személyeskedő bejegyzésem született. Ezt igyekszem visszafogni, hiszen anno nagyon elhatároztam, hogy nem fogok a blogon hisztizni. A mai nap is veszett nehéz és necces volt számomra, ezt adtam ki magamból a bejegyzés legelején lévő rövid bevezetővel.

Címkék: vélemény gondolat hit szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr675781501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezeinewsee 2014.01.26. 19:41:20

Érdekes, hogy bár kereszténynek lenni sokszor tényleg szívás, mégis csak keresztények között látok boldog embert (20 év fölött).

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2014.01.26. 20:47:03

Tömör összefoglalója az én gondolatmenetemnek. Jó írás!

Malkav 2014.01.26. 21:39:47

@mezeinewsee: @Xinaf: Köszönöm az észrevételeket.

@cicagumi: Ejnye Feri, megint kezded? :)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2014.01.26. 22:16:04

@cicagumi:
"Kereszténynek lenni csak annak nehéz, aki nem az!"
Ezt Jézus mondta? Kit nézel hülyének, és miért teszed ezt? Bár lenne életed, és nem minket idegesítenél...

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2014.01.26. 23:20:16

@cicagumi:
Nem, NEKED nem lehet véleményt mondani. Sajnos csak az kommentelhet a blogomon, akit értelmesnek tekintek. Te nem tartozol ebbe a kategóriába.
Biztos érdekel, miért nem.
Nos, erre a fenti két Bibliai idézeted remek példa. Mert szerinted ez azt jelenti, hogy kereszténynek lenni könnyű.
Ha látnám BÁRMI értelmét, most elkezdenék érveket felsorakoztatni, de neked teljesen felesleges, mert szerinted B = V. Innentől kicsit sem érdekel se a véleményed, se az önsajnáltatásod, se az, hogy magadat Jézusnak hiszed. És tudom, beteges, perverz vágyad, hogy figyeljenek rád, és csak ártok vele neked azzal is, hogy reagálok, de egy jó indokom van rá, mégpedig a következő:
B=J.
Ráadásul a valódi nevem János, nem Bálint. Hamisan töltöttem ki az adataimat. És mivel valójában János vagyok, ezért Lyányos is. Így törődéssel fordulok hozzád, mint jó anya a *CENZÚRA* gyerekéhez, és reagálok rád. Látod, milyen remek, hogy TY=W? :)

Malkav 2014.01.27. 14:44:29

@cicagumi: No, Feri, akkor sorrend szerint. :) Látom megint nem férsz a bőrödbe. :)

"Hol látsz te itt "Ferit"? Ez egy jézusi idézet, tehát ebben Jézus van és nem Feri! "
Te vagy Feri, mert senki másnak ilyen arcba mászó tahó stílusa nincs. :) Tanulj meg szöveget értelmezni, akkor írhatsz és újra figyelmeztetlek: ha nem szórakoztatsz eléggé, megint pihenőbe teszlek. :)

"Értelmezni is tudni kell a Jézust, de ti ezt nem tudjátok megtenni! "
Önmagad oltod az ilyen dumákkal, mert lövésed sincs, miket idézgetsz be. :) Hogy a szöszbe kapcsolódik ide a tű foka hasonlat? :)

" A te blogodban nem lehet ellenvéleményt megfogalmazni, csak a "keresztény műmosolyt" szabad egyedül gyakorolni? "
Még egy ilyen személyeskedő duma és pihenőbe mész. Ez az utolsó figyelmeztetésem második része. :)

" Ilyen eset az, amikor Bálint=Valentin, mert a B=V. Innentől kezdve kezdhet el érdekelni a véleményem."
Innentől még ékesebben igazoltad, hogy totál sötét vagy ehhez a témához (is), mert ha lenne legalább minimális tudásod, akkor nem mondanál olyan hülyeségeket, hogy a Valentin egyenlő lenne a Bálinttal. Akkor újra elmagyarázzuk, mert troll lévén nem tiszta: a Valentin latin eredetű név, jelentése "erős, egészséges". A Bálint héber eredetű név és azt jelenti, hogy "Baál híve, Baál követője". A kettőnek semmi köze egymáshoz. Csupán egymás mellett vannak a naptárban. Persze be fogsz dobni valami baromságot tuti forrásképp és utána még egy kicsit személyeskedve mű-elittudatod csillogtatod és ezzel azt erőlteted, hogy áttegyelek pihenőbe (megint). Miért jó neked az, hogy újra és újra dorgálnunk kell a bunkóságodat?

"Ti úgy akarjátok beállítani a ti kereszténységeteket, hogy az valami baromi nehéz dolog"
Ha tudnád, mi az a kereszténység... :D

"és ti milyen nagyszerűek vagytok ennek következtében, hogy a sok nehézségen átvágva magatokat csúcsokat hódítotok, és ezért elismerést és figyelmet vágytok másoktól."
Kérlek idézz csak egyetlen egy mondatot, ami azt igazolja, hogy önmagunkat sztároljuk, milyen faszagyerekek is vagyunk... csak egyet! :)

"Ez a farizeizmus"
Megint kezded, pedig bizonyítottad már, hogy nem tudod kik (voltak) a farizeusok eredetileg. :)

Minden esetre készülj a BoT5-re. :) Kivívtad, hogy megszülessen. :)

Malkav 2014.01.27. 18:12:40

@cicagumi: No, a baromságaid egy részétől most eltekintek, erre nem reagáltál, pedig kíváncsi vagyok rá:
""és ti milyen nagyszerűek vagytok ennek következtében, hogy a sok nehézségen átvágva magatokat csúcsokat hódítotok, és ezért elismerést és figyelmet vágytok másoktól."
Kérlek idézz csak egyetlen egy mondatot, ami azt igazolja, hogy önmagunkat sztároljuk, milyen faszagyerekek is vagyunk... csak egyet! "
Hogy te is értsd: idézz csak egyet arról, hogy "nehézségen átvágva magunkat csúcsokat hódítunk, és ezért elismerést és figyelmet vágyunk másoktól" :) Mert erre amolyan Ferisen nem válaszoltál. :)

Malkav 2014.01.27. 18:55:28

Tehát a változatosság kedvéért távkiértékelsz... :D Értem.

mezeinewsee 2014.01.27. 19:06:29

Csak hogy lássuk, Jézus szerint milyen csuda szuper könnyű az ő követése:
Jn 16, 1-4: "Azért mondtam el ezeket, nehogy megbotránkozzatok. Kizárnak benneteket a zsinagógákból, s eljön az óra, amikor az, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy szolgálatot tesz vele az Istennek. Így fognak veletek bánni, mert nem ismerik sem az Atyát, sem engem. Azért mondtam el ezeket, hogy ha majd eljön az óra, eszetekbe jusson, hogy előre megmondtam nektek. Kezdetben nem beszéltem róla, hiszen veletek voltam."
Jn 15, 18-20: "Ha gyűlöl majd benneteket a világ, gondoljatok arra, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. Ha a világból valók volnátok, mint övéit szeretne benneteket a világ. De mert nem vagytok a világból valók, hanem kiválasztottalak benneteket a világból, gyűlöl benneteket a világ. Gondoljatok a tőlem kapott tanításra: Nem nagyobb a szolga uránál. Ha tehát engem üldöztek, titeket is üldözni fognak."
Lk 21,17: "Nevemért mindenki gyűlölni fog benneteket."
Jn 16,33: "A világban üldözést szenvedtek, de bízzatok, mert legyőztem a világot.”

Tehát kitartok a véleményem mellett: kereszténynek lenni sokszor szívás, de semmi másnak nem érdemes lenni.

Malkav 2014.01.27. 20:16:03

@cicagumi: Csak egy apróság:
"... de ők nem tudják, hogy van Jézus, aki szenvedvén legyőzte még a legnagyobb rosszat, a halált is."
Sokkal rosszabb dolgok is vannak, mint a halál. :)

Úgy néz ki, hogy továbbra sem értetted meg a bejegyzés lényegét. Tehát bemásolom neked a lényeget és összefoglalót:

"Először is leszögezném, hogy nem könnyű kereszténynek lenni, de mindenképp megéri. Az igazságért. Az örök életért. A boldogságért. Mert tény, hogy a keresztény gyakran ki van téve lenézésnek, kötözködésnek, rosszabb esetben üldöztetésnek. Tény, hogy a keresztény ember folyamatosan harcol önmagával, bűneivel, de a keresztény ember boldog is mellé. Boldog, mert Isten vele van. A keresztény ember nem csak hiszi, de TUDJA is, hogy Isten létezik, szereti és segíti őt abban, hogy elérje a célt. És Isten sosem hagyja el az embert."
Tetszik érteni?

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2014.01.27. 21:37:20

Hagyjuk szegényt, soha nem fogja megérteni. Ehhez érezni kell. Majd megtér egyszer, remélem.
@cicagumi:
Eljött az idő, hogy imádkozzak érted.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2014.01.27. 22:28:58

@cicagumi:
Az mondjuk sosem baj, ha plusz egy ember imádkozik értem :)

Malkav 2014.01.28. 04:59:25

@cicagumi: Tehát nem értetted. :) Nem baj, bemásolom újra. Most olvasd el ismét és ÉRTELMEZD is. :)

"Először is leszögezném, hogy nem könnyű kereszténynek lenni, de mindenképp megéri. Az igazságért. Az örök életért. A boldogságért. Mert tény, hogy a keresztény gyakran ki van téve lenézésnek, kötözködésnek, rosszabb esetben üldöztetésnek. Tény, hogy a keresztény ember folyamatosan harcol önmagával, bűneivel, de a keresztény ember boldog is mellé. Boldog, mert Isten vele van. A keresztény ember nem csak hiszi, de TUDJA is, hogy Isten létezik, szereti és segíti őt abban, hogy elérje a célt. És Isten sosem hagyja el az embert."
Tetszik érteni?

Addig adom újra és újra, amíg remélhetőleg egyszer elolvasod úgy, hogy fel is fogd. Addig minden trollkodásod tárgytalannak tekintendő. :)

Miért feltételezem azt, hogy fingod sincs, miről írtam? :O

Onnan, hogy ilyen választ írsz: "Kereszténynek lenni csak annak nehéz, aki nem az! Tetszik érteni?" Tehát nem értetted meg a mondanivalómat. De nem baj, még türelmes vagyok veled. :)

Malkav 2014.01.28. 15:59:12

@cicagumi: Megérte hagynom, hogy ismét teleröfögd a kommentjeiddel a blogot. :) Ha bárki más írta volna ezt a jótanácsos részt, meggondoltam volna. :) De tőled teljesen hiteltelen (elvégre semmit sem tudsz a kereszténységről). :)

"Neked valami súlyos depressziós lelki betegséged van! Saját beteges lelki világodat ne vetítsd ki a kereszténységre! Betegséged okait ne a kereszténységedre kend! "
Ez különösen tetszett. Távkiértékelés ismét jeles. :) Egyébként még mindig nagyon durva szövegértelmezési problémáid vannak, mert sehol sem "kentem" a kereszténységre a "betegségem okait". :) De nem baj Feri, egy nap eljutsz arra a szintre, amit egy általános iskola első osztályos tanuló már jó eredménnyel elér év végére. :)

Malkav 2014.01.28. 16:21:33

@bélaybéla: Te viszont meg tudsz nevettetni a baromságaiddal és botcsinálta pszichológiai elemzéseiddel. :) Király! :D

Malkav 2014.01.28. 16:50:03

@bélaybéla: No dokibácsi, itt most már elég a hülyeséggel megfűszerezett kommentszemetedből, a továbbiakban itt nem reagálok rád. Ennyi ide pont elég a poénból. :) A következő bejegyzésben játszhatsz. :)

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2014.02.01. 08:49:12

Csak egy dolog, mert szúrta a szemem.
" aki üldöz, az csak önmagának képes gondot okozni. "
Hja, nyilván az, ha valakit kifosztanak, megfélemlítenek, bántalmaznak, meggyilkolnak, bezárnak, megerőszakolnak, deportálnak, megkínoznak, kibeleznek, megcsonkítanak, elnyomnak, megtörnek, stb., az neki nem gond, csak annak aki vele ezeket megteszi. Már Feri szerint. De a vádnak nincs is több kérdése...

Morviniuszka 2014.02.03. 22:54:59

Köszönöm a bejegyzést én is így vagyok vele. Egyébként azt hiszem, én a vallási fanatikus csoportba tartozok.

Malkav 2014.02.03. 23:00:23

@Morviniuszka: Véleményem szerint pontosan annyira vagy vallási fanatikus, mint én. :) A fanatizmusnak ugyanis egy jellegzetes jele van: olyannyira küzd a hit tisztaságáért, hogy pont a lényeg marad el; a szeretet. Ettől azért nem kell félni.
süti beállítások módosítása