Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Cogito ergo sum

2013.09.25. 13:49 | Malkav | Szólj hozzá!

Nagyon sokáig hagytam a levegőben lógni legutóbbi bejegyzésemet, ami nagyon nem korrekt húzás tőlem. Mentségemre szóljon, hogy az elmúlt két hét óta az agyam leblokkolt bejegyzések terén. Hogy megkezdjem a kizökkentést (és hogy azért legyen valami új is a nap alatt), ezért most egy rövid szösszenet következik, egyfajta érdekesség.

Van amikor nehezek a mindennapok. Sajnos olyan is van, hogy sok ideje és még jó sokáig. Az emberben ilyesmi esetben is és leginkább a különösen nagy eseményeknél felmerül(het) olyan kérdés-sorozat, melyet úgy szoktak nevezni, mint az "Emberiség Nagy Kérdése(i)".

Mik is az Emberiség Nagy Kérdései (továbbiakban ENK)?

Sok ilyen kérdés merül föl, ezek közül a "legelsőt" emelném ki, ami valahogy úgy szól, hogy "Miért létezünk?" "Mi az életünk értelme?"

gondolkodo_ember.jpg

Megrázó kérdés ez, ha az ember igazán belegondol, mert előbb-utóbb mindenképp válaszhoz ér. És a válasz előbb utóbb Istenre mutat, mely két lehetőséget állít az ember elé:

1. hiszi, hogy Isten létezik és célja van az emberrel. Tehát az ember fontos, küldetése van* amire hivatást kapott.

2. tagadja Isten létét, mert ha elismeri, hogy van, akkor ő (az ember) azért is fontos, mert feladata van. És ezt a feladatot nem szeretik vállalni.

A második alternatíva nem hangzik biztatóan, de most kiakasztom a Tisztelt Publikumot, ugyanis én a második lehetőségnek is tudok örülni.

Miért.jpg

Azért, mert legalább gondolkodott rajta, felmerült benne az ENK! Itt a gond a világgal: az emberek nem gondolnak ebbe bele, kerülik a kérdést, mert kerülni akarják a választ és a vele járó elköteleződést is.

Pedig ezt kéne tennünk. Gondolkozni! Hát gondolkozzunk... bőven van min.

Lábjegyzet:

*Küldetésetek van - ez a rész kifejezetten király a latin rítusú liturgia elbocsátásánál. Kár, hogy nem mindenhol hangzik el...

Bocsi a csapongó gondolatmenetért, egyelőre ennyit tudtam kisajtolni. Remélhetőleg a következő bejegyzés összeszedettebb lesz.

Címkék: vélemény gondolat hit

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr295533066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása