Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Travian - a stratégiai játékról hideget, meleget...

2008.09.23. 18:26 | Malkav | 4 komment

Nos, előző nem túl pozitív írásom után következzen egy politikamentes bejegyzés, melynek tartalma egy ingyenes internetes játékról szól és mellesleg Traviannak nevezik. És... és... és... íme:

A Travian, mint már egyszer említettem egy ingyenes internetes stratégiai játék. Lényege, hogy három nép közül kiválasztasz egyet, építgeted falvadat (ami várossá válhat, ha teszel róla), fejlesztgeted a gazdaságod (ami mindennek alapja) és hadseregeddel meghódítod a szomszéd földeket, oázisokat (növelik a gazdaságot), legyőzöd ellenségeid, megvéded hazádat. A három választható nép: római, gall, germán. Most leírom véleményemet mindegyikről és persze lejegyzem fontosabb tudnivalókat is velük kapcsolatban.

-római:

kezdő játékosoknak ajánlott. A római nép nagy előnye, hogy egy időben képesek a falujukat és a gazdaságukat fejleszteni. Katonai erők tekintetében a rómaiak multifunkcionálisak. Támadónak és védőnek is jók, bár egyikben sem jeleskednek igazán. Kereskedelem szempontjából furcsa mód a legkisebb a kapacitásuk.

Szerintem a római nép a legtökéletesebb választás (én is velük játszottam), hisz a Travianban a legfontosabb dolog a gazdaság. A rómaiaknak az a képessége, hogy egyszerre építkezhetnek a faluban és a földeken, hihetetlen előnnyel ruházza fel őket, amit ha jól kihasználunk, a legerősebb hatalom lehetünk a környéken. Katonaság szempontjából a római seregek elsöprő erővé válhatnak, ha megfelelő egységeket a megfelelő egységekkel párosítjuk. A kereskedelmi rész egyedüli gyengeség, de szerintem elnézhető, különben túl erősek lennének.

 

-gall:

A gallok testesítik meg a védekezés csúcsát. OLcsó védekező egységeik lehetővé teszik a korai támadások visszaverését, kereskedelmük bíztatónak mondható. Ezen belül rejtekhelyük (ellenséges támadások esetén oda menekíthető a nyersanyag) a többi népnél több nyersanyagot védeni, lovasaik híresen jók.

 

A gallok a pacifista, viszonylag gyakorlott játékosoknak ajánlottak.

 

-germán:

 

A germánok a támadás specialistái. Katonáik gyorsan, viszonylag olcsón képezhetők, fosztogatási bónuszuk a rejtekhelyek ellen kimondottan hatékonnyá teszi őket. A védekezést illetően nem nevezhetőek csúcsnak, kereskedelmük a legjobb mind a három nép közül.

 

Én a gallokkal tök jól el tudok lenni, de a germánokat személy szerint nagyon nem kedvelem. Csak tapasztalt, leheletnyi rosszindulattal rendelkező játékos választ germánt. Irónikus, hogy pont ennek a fosztogató rablónépnek van a legmagasabb kapacitású kereskedelme... :S

Hogyan lehet germánnal tisztességesen játszani? Nem tudom... az egyetlen módszer, amit kiterveltem nem kivitelezhető. Gazdaságuk kicsit sem rosszabb a gallokénál, ezt úgyí mellékesen megjegyzem.

 

A három nép elemzése után következzen személyes véleményem a travianról:

 

Ez egy alapból nagyon jó játék! Bár grafikailag nincs a toppon, nem is kell neki ott lennie, mert nincs jelentőssége. Ami baj vele, pont az, ami érdekessé teszi. Ugyanis a travianban nem gépek ellen, vagy gépekkel együtt taktikázol, hanem hús-vér játékosok ellen, vagy mellett. Éppen ezért négy embertípus fordul elő:

1. a jó arc: jellegzetességük, hogy nem germánokkal játszanak. Békések, szívesen kereskednek és ha baj van, segítenek.

2. a lesz*rom tablettás: akármilyen néppel játszhatnak. Elvannak, nem kavarnak sok vizet, konkrét levélre válaszolnak (vagy nem), de nem ők határozzák meg Travian sorsát.

3. agresszív farm* fanatikus kultúrálatlan, társai, vagy csicskái szokánya mögül a neki nem szimpatikus személyekre szövetségeseit uszító vadbarom, aki nyíltan fenyegetőzik, gyerekszobája nem volt, alapból szennyláda és anyaszomorítóan kevés a szókincse, valamit tahó állat: nos, a név elég beszédes...

4. inaktív farm: annyit ér önmagában, mint sz*rnak a pofon. Az inaktív ugyanis olyan játékos, aki legalább egy hete nem látogatta meg a faluját. Az inaktív falvak lemaradnak fejlődésben a szomszédjaik között és az agressszívebb riválisok legfőbb nyersanyagraktáraivá vállhatnak rendszeres rablótámadásoknak köszönhetően.

 

Az a legnagyobb probléma, hogy a Travianba az 3. kategóriába eső "játékosok" is bekerülhetnek. Az ő tevékenységeik teszik tönkre mások játékát, etikailag fokozottan megkérdőjelezhetővé téve tevékenységüket. És most tekintsünk el a "ha ezt tudod, miért regisztrálsz rá" és "ilyen a travian" szövegtől, mert attól még másokon élősködni, tönkretéve az élményt enyhén szólva tahóság.

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr70677949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2008.09.25. 13:36:47

Én ismertem két ilyen 3. tipusú játékost, a volt munkahelyemen voltak ők is. Alapvetően nem valami keménylegények, de a pofájuk és az ismeretségük nagy, ezenkívül az a céljuk, hogy pokollá tegyik annak az életét, akinek nem tetszik a pofája...
Egyik ilyen srácnak okoztunk is gondot... az egyik csomag, amit helyette(!) pakoltunk "véletlenül" beszakadt... a kárt meg kell téríteni, és ugye minden az ő nevén fut...

Malkav 2008.09.25. 17:45:48

Jeeeeee!
Egyébként kiegészítés:
*farm/farmolás: az ellenséges falu kifosztását farmolásnak, a rendszeresen sikeres rablótámadásnak kitett falut pedig farmnak nevezik.

callsito 2008.10.25. 17:35:53

Az 1. pontal nem értek egyet. Rengeteg játékost ismerek aki germánnal játszik (nem kezdők, de azok is vannak) és "jó arcok". Ki is van írva profilba hogy lehet beszélni velük és tényleg lehet ha normális az ember:)

amúgy teljesen igazad van, és nem kötözködni akartam az előbbivel, csak ezt teljesen egyértelműen nem lehet kijelenteni. Az viszont tény hogy sok a bunkó p*raszt ember, és többnyire germánnal vannak:)

Malkav 2008.10.25. 19:32:17

Tiszteletem Callsito!
Igen, abban tényleg igazad van, hogy a germánok között is akad rendes arc, csak sajnos olyan rittkák, mint a füstifecske januárban... :S
süti beállítások módosítása