Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Tehetséges belemagyarázás

2013.12.28. 17:02 | Malkav | 19 komment

Íme a veleméri Szentháromság templom:

veleméri Szentháromság templom.jpgŐsrégi, kicsi és szép. Alig nagyobb egy átlag kápolnánál. És ráadásul ritkán látogatott filiája is az egyházmegyéjének. De miért is került szóba?

Kivételes alkalom esett meg: utánanéztem ennek az épületnek a mi kedves, régi ismerősünk TothBélayFeriBélaMarikaNeféljnéninemossagyat kedvéért és ahogy kérte, az általa megadott források szerint és bejegyzést is írok most. Kezdjük az elején:

1 a forrás: Egyik forrás a wikipédia, amiről mint tudjuk, egy percig sem kezelhető biztos és hiteles információ tárhelynek, mert bárki, bármi hülyeséget beleírhat. Innen szemezve pár példát, ami egyenesen agyhúgykő...

- "A déli ablakokon beeső utolsó fények egyszerre világítják meg Szent Lászlót és a keresztre feszített Krisztust, jelezve, hogy a szent királyt a magyar hagyomány isten fiának tekinti." Aki ezt kitalálta, nagyon erős hasmenése lehetett. Tisztázzuk, hogy a magyar hagyomány ilyen necces eretnekséget sosem állít. Ez turbómagyar felfogás.

- (Krisztus) "Lábait alulról és hátulról kilőtt nyílvessző rögzíti a kereszthez." Nyílvessző... nyílvessző... hááát, ez is verejtékszagú duma.

- "A középső király és szent László feltűnő hasonlósága alapján egyértelmű, hogy itt arról a magyar hagyományról van szó, amely a háromkirályokat a három Árpád-házi szentnek felelteti meg" Persze és a magyarok T-rex háton utaztak az Újvilágba még a földtörténeti középkorban. Ott megalapították a Déli Magyar Népet (maja - magyar azonosság).

2. A másik forrás a youtube-on található, Pap Gábor előadásában, aki elképesztően sok mindent magyaráz bele a történetbe. Agymenéseit kb. 13 percig bírtam.

Kérdem én, egy tök szép és jó műemlékbe miért kell belelátni minden baromságot? Ja, azért hogy saját vállunkat veregetve nagyképűen kijelenthessük, hogy mi magyarok vagyunk a leg-leg-leg nép. Annyira, hogy még Jézus is magyar volt! (hiszen az anyja pócsi)

Egy a baj ezzel a turbómagyarkodással: többet árt a nemzetnek és a magyar népnek, mint "használ". Az agyatlan öntömjénezés hülyeséget szül, legjobb példa erre ez és a korábbi bejegyzés témája.

Magyar vagyok és büszke a hazájára, kultúrájára és örökségére! De a hazaszeretet nem abban áll, hogy abnormális szinten agyonmagasztaljuk magunkat és egy kalap alá vonjuk egyik királyunkat is magával Krisztussal!!! Ez a szint már káros.

Címkék: vélemény gondolat agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr475714665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marikaneni 2013.12.29. 00:05:30

Most nagyon szépen megmutatkozott, hogy ha állandóan csak olyan silány ostobaságokról tudsz írogatni a blogodban,mint látható, akkor képtelen leszel a valódi értékeket sem felismerni sem pedig a legkevésbé írni róla bármit is.

Akkor most megpróbálom felvilágosítani legalább az olvasóidat:

"Tisztázzuk, hogy a magyar hagyomány ilyen necces eretnekséget sosem állít. Ez turbómagyar felfogás."

"Szent László és Krisztus azonosítása, Lászlónak mint Krisztus-alteregó-nak, pontosabban: Alter Christusnak a megjelenése a képi ábrázolásokban is hangsúlyozott: Szent László arca szakállal keretezett, szép, nemes vonású férfiarc, erőteljes, vonzó. Székelyderzsen szőke, a barna kunnal szemben. Sebesültsége, lovagias szolgálata az elrablott leány iránt, s az is, hogy a kunnal való harc közben segítségre szorul, a megtestesült, sebeinket magára vett Istenember emberi oldalát jeleníti meg.

"László Gyula észrevétele, hogy Szent László Krisztus-másként a szenvedő Megváltó vonásaival hasonlóakat visel: „A megpattant száj, amelyből kilátszik a fogsor, és a ráncokba torlódó homlok, meg a tágra nyílt szem a szenvedő Krisztus arcát idézik".18 Homlokára néha két hajtincset festenek, ami a bizánci ikonográfiában Krisztust, illetve az égi hierarchia legmagasabb tagjait illeti.19 Sőt, vannak olyan adatok, amelyek a néphitben Szent Lászlót kimondottan Krisztusként szerepeltetik: ilyen az a hagyomány, amely szerint a székelyek harci kiáltása nem Jézus és Mária, hanem László és Mária volt.20 Szent László arca Jézuséhoz hasonló, egyenesen össze is keverhető vele. Olyan hős, aki mindenképpen győzni fog, és akinek segítségére bizton lehet számítani. Kiment a reménytelen helyzetből, amelyen látszólag nem lehet változtatni: megváltó hős."

Az elrablott leány a megváltatlan, megváltásra szoruló ember, s érte indul harcba a Szent László király szimbolizálta Megváltó.

Ennél is direktebb, kifejezettebb a Krisztus és Szent László közti párhuzamvonás Laskodon,21 ahol a Szent László-legenda lefejezés jelenetében a kun fejét tartó László mellett baloldalon megjelenik a sebeit mutató, feltámadt Jézus. Jelenléte itt, a történetben egészen meghökkentő, értelmezésünket azonban alátámasztja.

Laskodon viszont egyértelmű az azonosítása.22 Az, hogy éppen ennél a döntő részletnél jelenítik meg Krisztust a gonoszt legyőző, feltámadt állapotban, erősen aláhúzza a Szent László-legenda megváltástörténeti értelmezésének hitelességét.

"az ősmítosz, amit László Gyula és mások a Szent László-legenda eredeti forrásának tartanak és a sztyeppei népek kultúrkincseként általánosan elterjedt voltát feltárták."
www.keresztenyszo.katolikhos.ro/archivum
/2012/julius/9.html
"II. Celesztin pápa 1192-ben szentté avatta. A szertartás alatt a legenda szerint „fényes ragyogású csillag mutatott az égen a kolostor irányába, ahová a szent testét helyezték."

"Persze és a magyarok T-rex háton utaztak az Újvilágba még a földtörténeti középkorban. Ott megalapították a Déli Magyar Népet "

"A Szentírásból kölcsönzött kifejezés (vö. Mt 2) arra utal, hogy amint a →Háromkirályok eljutottak az újszülött Jézushoz, úgy vezette népét az Árpád-ház első 3 szt királya a kereszténységre. "
lexikon.katolikus.hu/M/Magyar%20H%C3%A1romkir%C3%A1lyok.html

"Nimród, Hunor és Magor magyar
ősatyákkal állhatnak kapcsolatban."
epa.oszk.hu/02300/02387/00003/pdf/%C5%90si%20Gy%C3%B6k%C3%A9r_2013_1-2_044-060.pdf

Mindezek alapján elképzelhető
, hogy a magyar háromkirályoknak a 14. század végéig különösen erőteljes, központilag támogatott kultusza némileg háttérbe szorította bibliai előképeinek, illetve egyfajta párhuzamainak tiszteletét.
www.academia.edu/2765623/A_haromkiralyok_kultuszanak_hatasa_a_kozepkori_es_kora_ujkori_nevadasra

"Kérdem én, egy tök szép és jó műemlékbe miért kell belelátni minden baromságot?"
Még jó, hogy nem kel belelátni semmit, ugyanis a látásunkat a Fénylényézus nyitja meg, aki belépvén a templomba végigolvassa a képeket.
Persze nem kötelező a fénybe lépni, nyugodtan maradhat mindenki a sötét butaságban is. Az én lelkiismeretem azonban tiszta, mert még idejében figyelmeztettelek.

Ez tehát nem "turbómagyar" felfogás, hanem középkori magyar felfogás . Nyilván, hozzátok képest, -a ti felfogásotokhoz képest-, középkori őseink "turbók" voltak. Ez várható dolog, sajnos. Ugyanis idáig züllesztették le a szellemi színvonalat és a nemzeti érzéseket mostanáig. Erre ne legyél büszke, hanem inkább bújj el szégyenedben a föld alá !
Sajnos nem bújsz, hanem ilyen silányságokkal töltöd az idődet és töltöd meg a blogodat is. Tehát ennek a szellemi silányságnak az az okozója, hogy szándékosan silányították le egyesek a történelmünket, az egyházat arra a szintre, ahol most van.
Gratulálok nekik , jó munkát végeztek, innen már csak egy tyúklépés volt Trianon és az állandó pocskondiázása a magyarságnak !

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.12.29. 07:41:34

@marikaneni:
Én nemrég ettem kókuszos szaloncukrot. Tök finom volt.

Malkav 2013.12.29. 12:28:57

@marikaneni: No, akkor kezdjünk bele!

"Szent László és Krisztus azonosítása, Lászlónak mint Krisztus-alteregó-nak, pontosabban: Alter Christusnak a megjelenése a képi ábrázolásokban is hangsúlyozott"
"a Szent László király szimbolizálta Megváltó"
Hinnye, Feri,ez omlás! László király menten karóba húzatna ilyen beteges eretnekség hallatán! :D Ő törne lándzsát leginkább az ellen, hogy személyét Krisztussal vonják azonosságba.

"Persze nem kötelező a fénybe lépni, nyugodtan maradhat mindenki a sötét butaságban is."
Ezzel tökéletesen egyet értek, nyugodtan maradhatsz sötét butaságban, ha ennyire ragaszkodsz hozzá.

"Ez tehát nem "turbómagyar" felfogás, hanem középkori magyar felfogás ."
Hála Istennek, ennyire nem voltak hülyék őseink.

"Ugyanis idáig züllesztették le a szellemi színvonalat és a nemzeti érzéseket mostanáig."
Mindenféle magyarszkíta-Jézus elméletekkel, hun uralkodó (Etele) által kiszabott hamis küldetéstudattal megspékelve...

"Erre ne legyél büszke, hanem inkább bújj el szégyenedben a föld alá !"
Helyetted nem szégyellhetem magam. A hazaárulás és magyarságellenesség bűne engem nem érint, ez a te sarad sajnos... :)

"Sajnos nem bújsz, hanem ilyen silányságokkal töltöd az idődet és töltöd meg a blogodat is."
A blogom témája kimutatható részt Istennel kapcsolatos. Isten silányság lenne? :)

Ejnye Feri, ne igyál annyi pálinkát, mert megárt az egészségnek... :)

marikaneni 2013.12.29. 13:11:36

@Malkav:
Ne akarj te Szent László fejével gondolkodni, én sem tenném. Azt meg főleg ne akard nekem megmagyarázni, hogy Ő mit tenne !
A templomaink tanúsága szerint a középkori magyarok így tekintettek reá, mert ezt így mutatta meg nekik a Jóisten és a csillag, meg a csodák. Ezt szépen levezették és bizonyították az idézett hivatalos(!)katolikus lapban:
"A romániai magyar katolikus értelmiség lapja
A Keresztény Szó megrendelhető, megvásárolható a római katolikus plébániákon. Közvetlenül előfizethető, megvásárolható a szerkesztőségben: - See more at: www.romkat.ro/?q=node
/4266#sthash.deff4pBO.dpuf

Milyen alapon bírálod te felül a Gyulafehérvári Katolikus Érsekség újságját ?
Na, itt kezdődik a mérhetetlen nagyképűséged és az ebből eredő ostobaságod !
Igenis így gondolkodtak az őseink és lehet, hogy igazuk is volt.
Te csak az agyadba beplántált judeo-keresztény Istenképről írogatsz a blogodban, de nem a középkori magyar-szkíta Istenképről.
Az a hazaárulás, ha valaki nem akarja meglátni a kettő közötti mérhetetlen különbségeket és külömbségeket.
Nyilván, nem kötelező ma már úgy gondolkodni Istenről, ahogyan az őseink tették, erre nem is kérlek!
Azt viszont elvárom, hogy az őseink világlátását és az Istenképüket a feltáró igazság igényével kutassuk és ismertessük:"A legfontosabb, hogy igazat mondjunk” – foglalja össze az ünnepelt egyházi pályáját, egész eddigi életútját, majd sorban felemlíti azokat az írásokat, kiadványokat, amelyek a felismert igazság kimondásának fórumai voltak: a másfél évtizedig főszerkesztett Keresztény Szó folyóiratot"
epa.oszk.hu/00900/00939/00099/2008_11_05_00099.htm

Malkav 2013.12.29. 14:21:37

@marikaneni:
"Igenis így gondolkodtak az őseink és lehet, hogy igazuk is volt. "
Hála Istennek, nem. :)

"Te csak az agyadba beplántált judeo-keresztény Istenképről írogatsz a blogodban, de nem a középkori magyar-szkíta Istenképről.
Az a hazaárulás, ha valaki nem akarja meglátni a kettő közötti mérhetetlen különbségeket és külömbségeket."
Csak egy Isten van, te nagyon te! :)

"Azt viszont elvárom, hogy az őseink világlátását és az Istenképüket a feltáró igazság igényével kutassuk és ismertessük"
Inkább ne várj el semmit. :) De előre is köszönöm az újabb anyagot a BoT-hoz! :D

marikaneni 2013.12.29. 19:09:33

@Malkav: "Hála Istennek, nem. :)"
Szerintem meg, hála Istennek, hogy igen!

"Csak egy Isten van, te nagyon te! :)"
Isten csak egy van, de Istenkép több is van (protestáns, katolikus, ortodox, mormon stb.).
Ugyanilyen Istenkép lehet a Szent László kép, herma, csatajelenet stb, amely kép, mint Krisztus alteregóként élt a középkori szkíta-magyar keresztények lelkében.
De elvárom, sőt követelem, mert nem szeretem , ha valamit el akarnak takarni előlem.

Malkav 2013.12.29. 20:01:47

@marikaneni: Lebuktál te magyarság ellenes hazád szégyene! >:D
(én) "Hála Istennek, nem. :)"
(te) "Szerintem meg, hála Istennek, hogy igen!"
Szóval abban reménykedsz, hogy őseink idióták voltak, mert a piréz lelked örvendezik a magyarság romlásán! :)

"Ugyanilyen Istenkép lehet a Szent László kép, herma, csatajelenet stb, amely kép, mint Krisztus alteregóként élt a középkori szkíta-magyar keresztények lelkében."
Közönséges ember (még ha társadalmilag elismert is) sosem lehet Isten ebben az értelmezésben! Ezt nevezik eretnekségnek. :)

mezeinewsee 2013.12.29. 20:53:18

@Malkav: egy apró kiegészítés: ha valaki teremtményt (pl. Szent László királyt) Istennel egyenlőnek tart, az nem eretnek, hanem bálványimádó. Ez pár fokkal rosszabb, hiszen az eretnek az keresztény, a bálványimádó meg egy kis buta, megtévesztett (vagy gonosz, másokat megtéveszteni akaró) /pogány.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.12.29. 21:03:21

@marikaneni:
Képzeld, nemrégiben láttam egy verebet Budapesten! Ma már tök ritka, a galambok és a dolmányos varjak csúnyán elűzték őket.

marikaneni 2013.12.29. 22:43:29

@mezeinewsee: Az ember Jézus is teremtmény volt, mégis Istennel egyenlő.
@Xinaf:
Én vagyok az a veréb, de ti dolmányos varjak nem fogtok tudni elűzni!
@Malkav:
Őseink nem voltak idióták, csak más vallást követtek, mint ti. Aki más vallást követ, mint ti, azok nem idióták, mert az idióták az idióták.
Szent László nem közönséges ember, hanem Krisztus alteregó.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.12.29. 22:54:14

@marikaneni:
Nagyon érdekes, amit írsz. Vajon fog még esni idén hó?

Malkav 2013.12.30. 12:29:58

@mezeinewsee: Hm, ebben igazad van, de az ő helyzetén nem javít...
@marikaneni: "Az ember Jézus is teremtmény volt, mégis Istennel egyenlő."
Olyan témát nem tanácsos fölhoznod, amit nem értesz... :) A Hitvallás és az Egyház tanítása egyértelmű: "...született, de nem teremtmény."

"Én vagyok az a veréb, de ti dolmányos varjak nem fogtok tudni elűzni!"
Garantáltan nem űzlek el! :) Egyrészt azért, mert semmi bajom a személyeddel (a hülyeségekkel van bajom, amiket hirdetsz), másrészt azért, mert kimondottan örülök annak, hogy évente felbukkansz nálam. :)

"Szent László nem közönséges ember, hanem Krisztus alteregó. "
Erről beszélt Newsee, ez a bálványimádás. Szent László keresztény lévén, sejthetjük hogy reagálhatott volna a bálványimádásra. :)

" Nem fog !"
Ez kőkemény volt, de tetszik, hogy Xinaf elmélkedéseire is teljes figyelemmel reagálsz.

marikaneni 2013.12.30. 18:04:03

@Malkav:
Én értek a témához !
A judeo- keresztény vallásban tanítják ezt, de őseink nem ezt követték, hanem más vallást.
Ma is vannak vallások, amelyek másképp tanítják:
"Jé­zus istenségét és emberségét két természetnek nevezi. A kopt (egyiptomi), etiópiai, szíriai, örmény és szírmalabár (indiai) egy­házak tekintélyes része emiatt kiszakadt az Egyház egységéből, mert természeten ők azt értették, ami Jézus Krisztusban egyetlen (azt, amit mi személynek nevezünk)." www.hagiosz.net/?q=node/471

"Arius pedig, jóllehet azt mondja, hogy Krisztus a Boldogságos Szűz előtt létezett, és hogy más volt az Atya személye, és más a Fiúé, mégis három téves dolgot állít Krisztusról. Az első, hogy Isten Fia teremtmény volt, a második, hogy nem öröktől fogva létezett, hanem az időben alkotta az Atya, mint a teremtmények közül a legkiválóbbakat, a harmadik, hogy a Fiú Isten nem volt azonos természetű az Atya Istennel és így, hogy nem volt igaz Isten. "
katolikus-honlap.freeweb.hu/0610/aquinoi.htm
Én nem hirdetek hülyeségeket, hanem a történelmi igazságot hirdetem. Az más kérdés, hogy te más vallású vagy és nem tudod tolerálni a tőled eltérőeket, de ez a te hülyeséged és nem azoké, akik másként és másban hittek és hisznek.Hidd el, ők elfogadnának téged és elismernék, hogy ilyen vagy.
Te is tedd ezt ővelük !

"Erről beszélt Newsee, ez a bálványimádás. Szent László keresztény lévén, sejthetjük hogy reagálhatott volna a bálványimádásra. :)"
Na és? Szerinted bálványimádás, őszerintük meg Krisztus alteregó imádás. Mi közöd van neked ahhoz, hogy ők hogyan élték meg a hitüket ? (A szenteket sem szokták megkérdezni, hogy mit szólnak hozzá, ha képeik, szobraik megjelennek haláluk után a templomokban.)
Én mindenre figyelemmel reagálok !

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.12.30. 18:52:53

@marikaneni:
Képzeld, majdnem elolvastam amit írtál, de izgalmasabb volt, ahogy szárad a festék.

marikaneni 2013.12.30. 19:02:10

@Xinaf: Festék nem szárad, mert a monitoron nincs festék!

Malkav 2013.12.30. 19:04:27

@marikaneni: További víg pörgésért:

"Én értek a témához !"
Nem. :)

"Én nem hirdetek hülyeségeket, hanem a történelmi igazságot hirdetem."
Sajnos hülyeségeket hirdetsz. :)

"Az más kérdés, hogy te más vallású vagy és nem tudod tolerálni a tőled eltérőeket, de ez a te hülyeséged és nem azoké, akik másként és másban hittek és hisznek."
Ha valóban nem tudnám tolerálni mások véleményét, teret sem engednék ahhoz, hogy kifejtsék. :) Már pedig ide nyugodtan leírhatod a baromságokat, amiket történelmi ténynek igyekszel beállítani. Az, hogy el is fogadjam őket meg más kérdés, itt a józan ész és a szabad akarat lép érvénybe. Mert a félreértések elkerülése véget, minden amit itt hangoztatsz, ellent mond a józan észnek, mert baromságok. :)

"Hidd el, ők elfogadnának téged és elismernék, hogy ilyen vagy. Te is tedd ezt ővelük !"
Megteszem. És te is tedd meg ezt. Mondjuk azzal kezdhetnéd, hogy nem akarsz pl. Attilától kapott "szent" küldetéstudatod birtokában meggyőzni arról a sok maszlagról, amit összehordasz. :)

"...őszerintük meg Krisztus alteregó imádás."
Pontosan ezt nevezik bálványimádásnak és ez nem csak az én véleményem. :)

"Én mindenre figyelemmel reagálok ! "
Minden bizonnyal, csak nem a mi blogainkon... :D

marikaneni 2013.12.30. 19:51:02

@Malkav:
Én értek hozzá, mert tudom , hogy kiktől lehet értelmesen idézni.

A mai józan észnek sok minden ellent mond, amit a középkori emberek tettek és amikben hittek, ez azonban nem jelenti azt, hogy ami a mostani józan eszünknek ellentmond az soha nem is létezett.
Én azt hirdetem, amit neked a Gyulafehérvári Érsekség újságjából idéztem volt. Te pedig azt, ami a saját ostoba agyadból kipattan.

Tolerálni másokat nem pusztán azt jelenti, hogy teret engedsz nekik, hogy kifejtsék a véleményüket, hanem azt is , hogy elfogadod,hogy abban és úgy hisznek, amiben és ahogyan akarnak hinni.
Ha ők nem minősítik a te hitedet baromságnak, akkor te se tedd ezt az ő hitükkel. Ez az igazi tolerancia .
" Attilától kapott "szent" küldetéstudatod birtokában meggyőzni arról a sok maszlagról, amit összehordasz. :)"
Én csak ismertetem ezeket, mint történelmi tényeket. Neked csak ezt kell elfogadnod, hogy ezek tények. Azt nem kérem , hogy a tények alapján cselekedj, és változtasd meg vallási meggyőződésedet.

"Pontosan ezt nevezik bálványimádásnak és ez nem csak az én véleményem. :)"
Nyugodtan nevezheted annak , de ennek elfogadását senkire sem kényszerítheted: mármint, hogy ők bálványimádók lennének.
Ugyanis, ha ők Szent Lászlót , mint Krisztus alteregót tisztelték, akkor tiszteletüket a mennyből alászálló, leszálló-lászlóság(László-leszálló) Krisztus minősége iránt fejezték ki, amelyet nem bálványimádásként értékeltek.

Én a ti dolgaitokat is folyamatosan figyelemmel kísérem.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2014.01.12. 10:02:34

Csak egy rövid gondolat még.
"Festék nem szárad, mert a monitoron nincs festék!"
Tulajdonképpen ez az egy mondat tökéletes összefoglalása az egész jelenségnek. A festék száradása nem lehet érdekesebb nála (hiszen mit érne értéktelen és érdektelen élete akkor?), ezért a festék nem száradhat. Ezt ki is nyilatkoztatja: "Festék nem szárad". Értelme: a festék mint olyan soha nem szárad meg - szegény festők és nyomdászok! Azért érzi, hogy ez kevés, ezért alátámasztja (itt: aláaknázza): "mert a monitoron nincs festék!". Tehát, a privát tébolya alapján, ami nincs a monitoron, az nem létezik.
Tessék, csak tessék: lehet sírni vagy röhögni, hányni vagy szánakozni, ízlés és hasonlók szerint; de ennél esszenciálisabb mondatra szerintem kár várni.
süti beállítások módosítása