Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Alien: Covenant - avagy a rajongók sem tudják, mi van...

2017.06.03. 01:55 | Malkav | Szólj hozzá!

Nemrég volt szerencsém megnézni az Alien: Covenant című filmet. Rég vártam már rá, mert mint köztudott, nagy rajongója vagyok a xenomorfoknak és az Alien - világának. Évekkel ezelőtt nagy ötlet volt egy előzményfilmet készíteni, ez volt a Prometheus... ami bőséggel kapott hideget-meleget. Nekem speciel tetszett.

Az Alien: Covenant a Prometheus eseményei után játszódik és egy olyan (vélhetőleg) trilógia(?) első része, mely összekötné a Prometheust a legendás Nyolcadik utas: a Halállal. Már több hete pörög a film a vásznakon és megfogalmazódtak az első kritikák is, melyek számomra érthetetlen módon többnyire lehúzzák a filmet a retyón. Én most nem kritikát akarok megfogalmazni, csak a véleményem fejteném ki arról, mi tetszett/nem tetszett az egész Alien-széria eddigi alakulásában.

Mint korábban is írtam, nekem az első kettő film nagyon tetszett, a kedvenceim közé tartoznak. Itt a Nyolcadik utasra és a Bolygó neve: Halálra gondolok. A harmadik rész számomra már harmatosan gyenge volt, a negyedik részre meg inkább boruljon a feledés jótékony homálya, mert az az igazi tökön lövése ennek a fantasztikusan kialakított sci-fi világnak, nem a Prometheus és a Covenant...

A Nyolcadik utasról max. annyit lehetne felvetni negatívumként, hogy mai szemmel nézve baromira vontatott. És gondosan nem az idegen ábrázolásának kezdetleges voltát vetem fel, mert az nem hiba. A korban kihozható maximumot nyújtották és ha valakiben lappang egy kis empátia filmnézés közben, az idegen jelmezbe öltözött szerencsétlen színész csetlés-botlása ellenére is magával ragadó hangulatot teremt a film (már amikor ténylegesen történik valami). A folytatásban nem csak a cselekmény, hanem a lények megjelenítése is hatalmasat ugrott és nagyon érdekes erkölcsi kérdéseket is felvet. A harmadik és leggázabb negyedik részt most inkább felejtsük el*. Koncentráljunk csak az előzmény filmekre!

A Prometheus elképesztő látványt nyújt és akármennyit hisztiznek azon, hogy a film java részében nem látni idegent (csak Marvelesen az utolsó képsorokban bukkan fel egy xenomorf szerű lény), ezt én nem érzem bajnak. Alien előzmény filmről beszélünk, nem konkrét Alien filmről. Egy-két kérdést megválaszol félig-meddig, és rengeteg újat vet fel, de ez sem baj; a folytatásokban elvarrják a szálakat. Legalábbis gondoltam én naivan.

protomorf.jpg

És most meg is érkeztünk az Alien: Covenanthez, amit továbbra is hangsúlyozok, hogy nekem tetszett. Egyetlen komoly gond van vele: az, hogy Scott bácsi hagyta, hogy a rajongók elfogult és épp emiatt káros követeléseinek eleget tegyen. Sokan annyira görcsösen ragaszkodtak ahhoz, hogy egy klasszikus Idegen is legyen má' végre, hogy szegény Scottnak nem engedtek teret az idegenek eredetének rendes kidolgozására. És ez sajnos meglátszik a Covenanten.

A szereplők idiótábbnál idiótább döntései már önmagukban elég zavaróak, de legalább alapot adnak a sztorihoz. Kérem szépen, ha össze kéne foglalnom a Covenant tanulságát, az annyi lenne:

"A hülyeség nem csak annak káros, aki barom, hanem a környezetére is végzetes hatással lehet."

Ennél több erkölcsi és egyéb kérdés merül fel a filmben, de ezt kihangsúlyozom. A Covenant tragédiája tökéletesen illusztrálja, mi lehet az eredménye az emberi hülyeségnek.

De a Covenanten mégis inkább az látszik, hogy Scott bácsi igyekezett előre vinni az eredeti elképzeléseit** és egyben meg akart felelni a szemellenzős rajongók véres-habos nyálat fröcskölő követelésének... és egyikkel se haladt úgy, ahogy szerette volna. A Covenant - úgy veszem észre - még megosztóbb film lett, mint a Prometheus. Állítólag akinek tetszett a Prometheus, annak a Covenant is tetszik, de ez is csak sarkított kijelentés: igazából úgy tűnik, a rajongók sem nagyon tudják, hogy viszonyuljanak a filmhez. Senki sem tudja biztosan, mi fog kisülni belőle... lehet nagyon frappáns és minden kérdésre pöpec választ adó lezárás is belőle, de lehet kiforratlan, következetlen káosz is. És ha ez utóbbi bekövetkezik, akkor személy szerint az esztelen ősAlien rajongókat teszem felelőssé érte első körben és csak másodikban magát Ridley Scott bácsit.

Ne szidjuk az Alien: Covenant drága édes anyját, kedves mindenki! Ez közel sem a teljes összekötő kapocs, állítólag még minimum két filmet adnak hozzá, melykben az eddig felmerült kérdésekre választ kaphatunk. De ha minden egyes rész után azon kezdünk örjöngő csürheként hörögni, hogy miért nem a Bolygó neve: Halál még fordulatosabb hangulatát kaptuk, akkor sosem jutunk egyről a kettőre! És szegény Scott bácsi is bebizonyította, hogy figyel a rajongók harsogására... bár pont most nem kellett volna.

Mielőtt magáról a Covenantról írnék bővebben (fogjuk rá, hogy kritikát), szándékomban áll még egyszer megnézni, mert a film rengeteg információt tár a néző elé, sok esemény történik és nem akarok felszínes írást pötyögni róla. Ezt a bejegyzésemet is a Covenant körül forgó értetlenkedős szájkarate ihlette.

covenant_xenomorf.jpg

Lábjegyzet: szerencsére kevesebbet kell a tejbe aprítani

*harmadik, negyedik rész - a harmadik rész több pontban ellentmondásba kerül önmagával, érezhető rajta, hogy erőltették a dolgot a Bolygó neve: Halál sikereit követően. Még Ridley Scottnak sem tetszett és ezzel mindent elmondtam róla. A negyedik részt meg maga Lucifer fosta ki egy brutális hasmenése során. Az egész Alien-világ beszívott paródiájába fordult az "újszülött" nevű izével, mely az amúgy forró, folyékony fémben maximálisan elpörkölődött Ripley klónját(?! MEKKORA GYÖKÉRSÉG MÁR EZ?!) tekinti az anyjának(! MI VAN?!)... ugye nem kell folytatnom?

**Ridley Scott eredeti elképzelései - szemmel láthatóan Scott bácsi nem szerette az Alien vs Predator filmeket, mert a Covenantban huszárosan szembe ment az AVP filmekben megismert információkkal. Rebesgetik, hogy lenne egy Alien film, ami a gyenge és szar harmadik-negyedik részt semmissé téve a Bolygó neve: Halál eseményei után játszódna. Kívánom, hogy az megvalósuljon, jól sikerüljön és kiköszörülje a Végső megoldás - és Feltámad a Hányadék ejtette csorbákat.

Címkék: vélemény sci-fi gondolat nosztalgia szép és jó agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr9412560835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása