Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

A nyolcaik utas, avagy a bolygó neve: rusnya brutális nyáladzó jószág!

2013.04.30. 18:50 | Malkav | 5 komment

Anno régen, amikor még kicsi voltam és állítólag aranyos, egyik nyári este (mivel nem volt ovi) fent maradtam éjszaka. Szüleim már aludtak, a TV-ben meg kezdődött egy film, ami akkor még 18-as karikával ment és Nyolcadik utas: a Halál volt a címe. Amilyen lassan, vontatottan kezdődött, olyan masszívan folytatódott. Az akkori kb. 5-6(?) éves gyerekMalkávnak legalábbis annyira megrázó volt az élmény, hogy a film egyik főszereplőjétől (és itt nem Ellen Kripleyre Ripleyre gondolok), a nagy sötét iszonyattól jeges félelem járt át rendesen.

Teltek az évek, a kis Malkáv ért, mint a gyümölcs a fán, de a rejtett félelme csak nem akart múlni. Mivel tudtam, hogy ez csak egy sci-fi film kitalált lénye, ezért hogy kicsit legyűrjem magamban az egyébként indokolatlan parát, nagyon utánajártam, mégis mi a szösz az "élien" és mi, merre, hány méter... azóta megnéztem az Alien vs Predator első részét is, (tetszett, bár lehetett volna sokkal jobb is) aztán 19-20 évesen végül vettem a bátorságot, hogy megtekintsem gyerekkorom mumusát azt a nevezetes Nyolcadik utast.

Akkor a mumus megszűnt létezni, felnőttként egészen más képet kaptam. A film nagyon tetszett, olyannyira, hogy most a regényt olvasgatom lelkesen. Elmondhatom, hogy az Alien filmek és könyvek világa igencsak megragadott, tehát a mostani írás ezen kegyetlen univerzum még kegyetlenebb teremtményeiről szól: a xenomorfokról.

Mi is ez?

xenomorph.jpgA xenomorf (a továbbiakban nevezzük idegennek) egy ismeretlen eredetű, roppantmód alkalmazkodóképes parazita létforma, mely a darazsakhoz és hangyákhoz hasonló társadalmi rendszerben él. Vegyük csak sorjában a dolgokat:

Megjelenés: nem lehet meghatározni, hogy néz ki egy átlag idegen, mivel a faj egyedei között jelentős eltérések mutatkozhatnak. Az adott egyed külseje attól függ, hogy milyen gazdatestből kelt ki (lásd. szaporodás). Amit nagyjából megegyezőnek nevezhetünk a sötét színű, roppant ellenálló bőr, karcsú, csontvázszerű testalkat, megnyúlt fej (látható érzékszervek, pl. füll, orr, szem nélkül), mely lehet tükörsima, vagy barázdált, hegyes és éles fogakkal teli száj, mely állandóan nyáladzik. A szájában még egy, hegyes fogakkal ellátott állkapocs található, melyet az idegen nagy erővel és gyorsan képes kb. 30 cm messzire kinyújtani. Négy végtagja van, karmos ujjakban végződnek. Az ujjak száma, vagy a hátsó végtagot alkotó izületek száma szintén változó. További jellegzetesség még a szelvényezett, hegyes fullánkban végződő farok is. Az emberből kikelt idegen rendelkezik még a hátán négy darab hátnyúlvánnyal is, (melyek funkciója nem ismert) átlag magassága 2,5 méter.

Viselkedés: roppant agresszív, gyakorlatilag ellenségnek/zsákmánynak kezel mindent, ami él(!) és mozog. Kizárólag a fajtársait kíméli meg, melyekkel viszont akár csapatmunkára is képes, roppant sikeresen.

Táplálkozás: az idegenről egyvalamit tutira vehetünk, mégpedig azt, hogy húsevő. A fent tárgyalt, szájában elhelyezkedő második állkapocs ereje (kilökésekor) óriási; Akár a rohamsisakot, vagy szkafandert is átüt vele, plusz egy ember homlokcsontja sem akadály. A karmait is használja tépésre, szaggatásra. Mivel félelmetes fegyverarzenál áll rendelkezésére, nem nagyon fél semmitől. Egyetlen idegen közveszélyes, egy egész falka pedig katasztrófa.

Szaporodás: az idegen életciklusa sok lépésből áll. Az idegen királynő, mely sokkal nagyobb a többinél, fejét hatalmas tarajos páncél fedi, szájában átlátszó tőrszerű fogak ülnek négy karja van (ezek közül az egyik pár satnyább a másik párnál), a testéből kilógó hatalmas tömlőn át tojásokat rak le. Ezek a tojások kb. 30-40 cm magasak, a tetejükön X alakú bevágás mentén nyílnak fel, ha gazdatest kerül a közelbe (mely nagyobb egy macskánál). A tojásban lévő arctámadó ekkor ráveti magát a célpontra, izmos farkával rátekeredve, átlag nyolc ujjszerű lábával kapaszkodva az áldozat fejéhez. Kómás állapotba juttatja, de életben tartja az áldozatot, egy csövet lekényszerítve a torkán, melyen keresztül egy embriót ültet be a gazdatestbe. Ez az állapot kb. 24 óráig tart, az arctámadó utána lejön és elpusztul. A célpont magához tér, nem tudja mi történik vele. A szervezetében ugyanis egy idegen embrió fejlődik, mely a gazdatest fehérje, zsír és egyéb tápanyag tartalékaiból építi fel magát. Amikor kellőképpen kifejlődött, a mellkas szétrepesztésével kitör, az áldozatnak roppant fájdalmas halált okozva. Az embrió (mellkasrobbantó), ha teheti az élettelen gazdatest mellett marad és belőle táplálkozik a további fejlődése biztosítása végett, de ha fenyegetve érzi magát, elmenekül. A lény ekkor kb. 30-40 cm hosszú, féregszerű, fakófehér, vagy sárgás színű, hosszú farokkal. Fején a kifejlett idegen jellegzetességei már kivehetőek. Végtagjai vagy nincsenek, vagy nagyon satnyák. Leggyakrabban két mellső végtagja megvan, melyek segítenek a mellkasból kitörés során a mászásban. Előfordul, hogy a mellkasrobbantó a kifejlett idegen kicsi másaként, már elkülönült fejjel, végtagokkal és farokkal jön a világra. A királynő-embrió fejlődési ideje több, néhány napig tart, mivel a királynő bonyolultabb szervezet, de kitörésekor már megfigyelhető a fejpajzs kezdeménye és a négy mellső végtag. A mellkasrobbantó átlag 12-24 óra alatt rohamosan növekszik, ezalatt több vedlésen megy át, bőre folyamatosan elsötétül, végtagjai fejlődnek, míg végül teljes értékű idegen nem lesz belőle.

1280px-Internecivus_raptus_family.jpgTovábbi érdekességek:

-az idegennek dupla bőre van. A külső bőr roppant kemény, gyakorlatilag páncélként fedi az idegen testét. A két bőrréteg között nagy nyomáson, sav kering. Ez a folyadék mindent Földön ismert savnál erősebb, sárgás színű, víznél kicsit sűrűbb. Az idegen továbbá nagyon jól alkalmazkodik, gyakorlatilag bármilyen légkörben megél, a hőmérséklet változást is jól viseli, bár a extra magas hőmérséklet, a tűz komoly károkat okoz benne.

-intelligenciája a gazdatesttől függ, melyben fejlődött. Az emberből kikelt idegen majdnem olyan értelmes, mint a Homo Sapiens, erre jó példa, hogy előre tervez, csapdát állít. tehát ravasz és alattomos fajta.

-alapjáraton az idegenkirálynő a boly egyetlen szaporodóképes tagja, tehát az idegeneknek szó szerint a társadalom anyjának tekinthető. Egymással sziszegéssel és feromonokkal kommunikálnak.

-az idegen farka végén lévő fullánkban egy vázizmokat megbénító méreg termelődik. A méreg hatása kb. egy-két óra, bár ismerve az idegen természetét, ez bőven elegendő.

-az idegen elsősorban sötét, párás, meleg helyet részesíti előnyben, ahol fészket épít. Ez a fészek furcsa, gyantaszerű anyaggal bélelt, amit feltételezhetőleg az idegen saját maga termel, nem tudjuk mi módon.
 Egy magányos, bolytól elszakadt idegen is fészket épít, ahova áldozatait hurcolja. Nem tudjuk, hogy akaratos tartalékolás, vagy ösztön vezérli-e ebben a cselekedetben.

-az idegen maximális életkora ismeretlen. Azt viszont tudjuk, hogy ha elfogy a rendelkezésre álló áldozat, vagy gazdatest, akkor az idegenek összekuporodva "téli álom" szerű állapotban várják egy esetleges új préda felbukkanását.

-az idegen roppant erős. Az embernél lényegesen nagyobb fizikai ereje lehetőséget ad neki arra, hogy hatalmas, több méteres ugrással vesse rá magát áldozatára. Kiválóan tájékozódik a legnagyobb sötétségben, ködben, vagy füstben, továbbá bármilyen felületen képes haladni (tehát falakon és plafonon is gond nélkül, gyorsan halad)

Alien queen.png(Idegen királynő és egy átlagos kifejlett xenomorf)

Hirtelenjében ennyi jutott eszembe, ha valakinek kérdése, vagy megjegyzése támad, az lent közölheti. Szerintem csúcs-szuper jószágok. :D

Címkék: sci-fi tudomány múlt jelen szép és jó Mao!

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr225258193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.04.30. 19:50:55

Elismerésem! Komoly munkát öltél bele :)

mezeinewsee 2013.04.30. 20:42:12

Fúj! Gusztustalan dögök! Bántanák Puffykámat...

Malkav 2013.04.30. 20:44:56

@mezeinewsee: Az bizony lehetséges... :D
Viszont Bucival arra jutottunk, hogy Frigyes csak nézne rájuk nagy csészeszemeivel, aminek hatására még a xenomorfok is leülnének simogatni. :D

(A pofátlan nyavalyás macska!)

GLaTER 2014.04.23. 14:22:23

Malkav köszönöm ezt a "posztot" mert tényleg sok munkát fektethettél bele (ill. sok hasznos infó-t tartalmaz az Alien fanoknak pl.: nekem)!

UI.: "Szerintem csúcs-szuper jószágok." EGYET ÉRTEK!!!!!!! :D szerintem is "csúcs-szuper jószágok".

Malkav 2014.04.24. 08:44:07

@GLaTER: Üdvözöllek a blogon, GLaTER! :) És örülök, hogy tetszett az írás. :)
süti beállítások módosítása