Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

A Kör

2016.09.07. 19:41 | Malkav | Szólj hozzá!

Mindenek előtt leszögezném, hogy ez nem egy kritika lesz, mert ahhoz egyszerűen nem értek. Csak véleményt foglalok össze.

A Kör című horrorfilm eredetileg 1998-ban jelent meg Japánban. 2002-ben Amerikában újra feldolgozták, ez utóbbi lett végül népszerűbb. Elmondhatom, hogy mind a két filmet láttam, az japán eredetit még gyerekként. Aztán idén megnéztem az amerikait is és sikeresen megtörtem vele a horror filmek iránti óvatos borzongásomat. Nem véletlenül, de lássuk most magát a Kört, a jenki verziót.

a_kor_logo.jpg

Spoiler veszély indul!

És rögtön kijelentem, hogy a történet maga hihetetlenül buta! A kezdet (nem a film kezdete, hanem a lényeg kezdete) a Morgan családnál indul; férj és feleség. Egy kis szigeten élnek, egy apró faluban, de jómódban. Szép nagy ház, díjnyertes lótenyészet, szeretik egymást, minden ami kell... egy fontos dolgot kivéve. Morganéknek sehogy sem jön össze a gyermekáldás. Az asszony (Anna Morgan) rendszeresen teherbe esik ugyan, de sajnos mindig elvetél. Szomorú, de végül egy másik megoldás mellett döntenek: örökbefogadás. Sikerül is örökbe fogadniuk egy kislányt, Samarát, tehát elvileg minden vágy (ha kicsit nehézkesen is) teljesült. A gondok ekkortól kezdődnek. Furcsa dolgok történnek a Morgan házban, Anna szépen lassan megőrül. A kb. nyolc-tíz éves Samara az istálló padlásán lakik(???). Aztán a lovak sorra pusztulni kezdenek (megvadulva a tengernek rohannak és megfulladnak), minden furcsaság és ijesztő jelenség Samarához köthető. Mostohaanyja végül zacskóval megfojtja és egy kútba löki Samarát, ezt követően öngyilkos lesz (leveti magát egy sziklaszirtről). De a lány nem hal meg azonnal. A kút mélyén nyakig érő vízben próbál kiszabadulni, míg végül hét nap keserves küzdelem után a kút vizébe fullad. Utolsó amit lát, a kút tetejét lezáró kő, mely körül gyűrű-formában átüt a napfény. Ez a kör, amit a filmben többször is láthatunk. Samara egy élőholt vízihullaként kísérteni kezd: egy videókazettán (elég zűrzavaros) felvétel van. Akit érdekel, mi is van azon a kazin, itt megtekintheti. Aki a filmben megnézi ezt a felvételt a videón, a lejátszás után kap egy telefonhívást. Ha felveszi, egy hang beleszól: "Hét nap." és le is teszi. A megtekintést követő hetedik napon az áldozat meghal, mert megjelenik a TV-ben a videón látott kör, a kút, melyből Samara kimászik, átjön a TV képernyőjén és megöli az illetőt. A lidércnyomás egyféleképp akadályozható meg: ha a megtekintés után másolatot készítenek a felvételről, mert Samara azt akarja, hogy mindenki lássa ezt a videót. És ekkor összegezve: EZ ÚGY BAROMSÁG AHOGY VAN! :)

Viszont elemezzük csak szépen ki, lássuk maga Samara Morgan karakterét!

samara_morgan.jpg

(Ez a kislány tök szép lenne, ha nem látszana rajta, hogy abszolút nem normális. Le a kalappal a színész játéka előtt!)

Vannak akik sajnálják a kislányt. Elvégre a saját anyja is eltaszította magától, nevelőszülőkhöz kerül, majd a nevelőanyja öli meg. Egy dologról elfeledkeznek: Samara velejéig gonosz. Indítékai ismeretlenek, jó eséllyel teljesen őrült már gyerekkorában is. Az állatok is betegesen félnek tőle, egy sem marad meg hosszú távon a közelében (és azok közelében sem, akik valami módon érintkeztek Samarával), ezt a veszélyt ismeri fel Anna és dönt úgy, hogy a világ jobb fogadott démoni lánya nélkül. Csak kicsit elkottázta... Samara veszélyes őrülete mellé természetfeletti paranormális képességek társulnak. Így lesz belőle videókazettán lakozó és TV-képernyőkön keresztül kísértő, változatlanul gonosz szellemszerű szörnyeteg. Később a külseje is egész hatásosan kifejezi jellemét.

samara_morgan_akcioban.png

A filmben nagyon szépen oldották meg, ahogy a TV-n keresztül a "valóságba" is kimászik. Persze az első filmből nem derül ki egészen Samara személyiségének minden részlete, A Kör 2-ben még nagyobb hangsúlyt fektettek a készítők a kísértő hullakölyök lelkivilágáról.* Ugyanis Samara azon túl, hogy mindenkit megöl akit lehet, a maga torz módján mégis egy dologra vágyik, ami nem adatott meg neki rendesen: egy szerető anyukára.** Igen, jól olvastátok. A betegesen őrült élőholt szörnyszülött szeretetre vágyik, de mivel ő maga sem képes ezt "normálisan" kifejezni, senki sem szereti őt (milyen furcsa?). Emiatt meg gyilkolászni kezd. Egy pszichológussal érdekes lenne kielemezni a filmet.

 

Spoiler veszély vége!

Mint már az elején megfogalmaztam, a történet maga rettenetesen ostoba. Ez a horrorfilmekre általában jellemző, mert nem a történet viszi a hátán az egészet, hanem a félelemkeltés. És A Kör a maga idejében a legjobbak között volt ezen a téren. Nem jumpscarekkel*** dobálózik, hanem érzékelteti, mennyire tehetetlen az ember a természetfelettivel szemben, relatív kevés információt oszt meg a nézővel, hogy mi történik a szereplőkkel és a látvány is sajátosan sötét és baljós. Samara története és a cselekedetei mögötti indítékok csak lassan bontakoznak ki a filmekben és hagynak maguk után homályos foltokat, így mindenki más-más tanulságot vonhat le a sztoriból. Tehát aki szereti a horrort, az szinte biztosan látta már. Bár az is tény, hogy manapság úgy megnőtt az emberek ingerküszöbe a horrorfilmek terén, hogy a mai kor tinijei jó eséllyel már egyáltalán nem ijednek meg rajta. Ilyen világot élünk.

samara_morgan_zombi.png

(Kora őszi nap, erős napsütés. Kútba estem, hulla vagyok. A Taft még mindig tart!)

Lábjegyzet:

*Samara lelkivilága - a fent leírtak az én következtetéseim, egyetérteni velem természetesen nem kötelező. De fenntartom, hogy Samara egy beteg lelkű veszett félállat. Személy szerint nem tudom sajnálni.

**Mammi! - ez a második film főszála, ahol (spoiler) az első részben is látott főszereplő csaj fiát szállja meg, hogy a helyébe lépve végre legyen egy anyja. Ekkor derül ki, hogy Samara anyakomplexusos, de egyben roppant torz jellem is.

***Jumpscare - a horror műfaj leggagyibb eszköze a félelemkeltésre. A néma csendben egyszer csak sikítva/üvöltve megjelenő rémalak tipikus Jumpscare. A kifejezés valahogy úgy fordítható, hogy "ugró sikoly". Nos, A Kör c. filmben ugyan vannak villanásnyi ijesztő képek, de a szó hagyományos értelmében vett Jumpscare nincs. A film nem szorul rá, hogy ilyen ósdi trükköket használjon.

Címkék: vélemény videó gondolat nosztalgia agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr3511686667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása