Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Amikor a szent közösségekbe is betőr a kisiskolás szint

2014.12.16. 11:36 | Malkav | Szólj hozzá!

Az Egyház szent... és mivel emberek alkotják, bizony ritka hülye is tud lenni.

forro_ice-tea.jpg

ELLENTMONDÁÁÁS!

 

Azért egy kicsit higgadjunk le, kifejtem bővebben is. Ugye mint említettem, az Egyház szent. Miért is az?

Azért, mert Krisztus alapította, Ő vigyázz rá minden nap, a világ végezetéig. Ezen remélem nincs több részletes kifejteni való. :)

De mi a helyzet a hülyeségekkel? Ez már az Egyházhoz tartozó emberek sajátja. Ha nem egészében nézzük az Egyházat, hanem részleteiben (a hívekben, vagy kisebb-nagyobb közösségeiben), akkor már kiütköznek az emberi tökéletlenség és egyenesen hülyeség jelei. Mit értek ez alatt?

Ezúttal egyet emelek ki, még pedig a már óvodában, általános iskola alsó tagozatban jól ismert A-sok B-sek mocskolódási hajlamot. És ez sajnos kicsiben, vagy ritkább esetben (és sajnos) nagyobban megtalálható itt is (két párt már tudnék is mondani keleti- és nyugati rítusban is, névtelenül fogom őket elemezni). Vegyünk kettő egyházközséget: az egyiket nevezzük KT-nek, a másikat BT-nek (de ez tökéletesen áll a RT-re és a B-ra is! Akinek van értelme, értse is! :D) ezek egymástól pár száz méterre vannak csupán, tehát nevezhetjük őket szomszédoknak. Mind a két közösség az Egyházhoz tartozik, mind a két közösség keresztény, vagy kereszténységre törekvő (jó) emberekből áll. Mindkét közösségben megvan minden ami egy jó eklézsiához kell. Programokat szerveznek, hirdetik a maguk szokásai és lehetőségeihez mérten az evangéliumot, tehát gördül a szekér. Türelmesek és toleránsok más vallásokkal szemben, más felekezetekkel szemben, más rítus(ok)al szemben... és mi a helyzet, ha egymásról hallanak? BOTRÁNY!

"A BT/B borzasztó, lusta, hiteltelen pogányok bandája, ellógják a Szentmisét, Szentliturgiát, pénzsóvár galeri, stb." és vica versa... Hallottunk már ilyesmit. És most kedves Olvasók, nézzünk jó mélyen magunkba, csituljunk le, gondolkozzunk a dolgon... Nem mérhetetlenül ciki ez?

A kérdés persze költői, tudjuk hogy az. És pont itt van a lényeg! Változtatni kellene a hozzáállásunkon, hogy végre ne az óvodás/kisiskolás "Ások-Bések" vitaszinten szerencsétlenkedjünk. Főleg ha egy kicsit összeszedjük magunkat és szétnézünk a "borzasztó szomszéd" portájára, rájövünk, hogy ugyan másképp csinálják mint nálunk megszokott, de intézkedéseik, egyházközségi életük azért mégsem a sátántól való. :) Ha ezt a kis lépést már sikerül megtenni, akkor nagyon sokat haladtunk az Isten Országa felé. :) Hajrá!

Tehát akkor az Egyház valójában képmutató és hamis? Semmi esetre sem! Biztos vagyok benne, hogy ezt az ovis szintet a kényelmes, békeidő teszi. Ha kitörne egy üldözés, akkor az ilyen gyerekes szájkaraténak egy csapásra vége lenne, mert a felek valójában nincsenek egymással haragban. És bár egy-két ember, vagy egy-két közösség lehet (mint lokálisan a közösség) hülye, de az egész Egyház ennél jóval több: szent és bölcs. :)

templom.jpg

"Új parancsot adok nektek, hogy szeressétek egymást; ahogy én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról ismeri meg mindenki, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt." /Jn 13,34-35/

"És íme, én veletek vagyok minden nap, a világ végéig." /Mt 28,20/

Címkék: vélemény gondolat hit agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr286986959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása