Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Az állatok szeretete, hozzáértés nélkül

2014.09.18. 20:42 | Malkav | 2 komment

Hinnye! Tudom, hogy megint fenitek a kaszát (rég írtam), de most hogy van publikus témám, ismét következik a masszív nyálverés. :) A mai témánk arról az ismerőseim közt is megtalált jelenségről szól, ami a bejegyzés címe...

Az a gond, hogy sok ember nagyon-nagyon szereti az állatokat, legyen az bolyhos bundás törpenyuszi, vagy atombrutál mérgű (akár illegálisan fű alatt szerzett) skorpió. Ez az állatok iránti rajongás még önmagában nem lenne gond. A nagy baj ott kezdődik, hogy az illető szereti az állatokat, csak piszkosul nem konyít hozzájuk, semmit sem tud aktuális kedvencéről. De ennek ellenére belevág a tartásába, mert "Juj, de cukíííííí", vagy "Hű de gizda!"

Szemezgetek egy-két példát. Némelyik egy-két ismerősömtől származik a régmúltból, némelyik a gyakorikérdések-hu mindenkori arénájából van és nem mindegyik állattartásról szól. Sajnos általában alig tudnak valamit az emberek az élővilágról, ami körülveszi őket:

- volt aki halál komolyan kifejtette nekem, hogy ha lenne rá pénze, tigrist tartana. (Most kaptok időt a fejeteket beleverdesni a billentyűzetbe)

Amikor kifejtettem neki a nagymacskatartás veszélyeit (tehát hogy ha a BigCirminek éppen rosszkedve van, te odajössz hozzá dögönyözni (amihez nagyon nincs kedve) és amolyan macskásan ad egy "hagyj békén" pofont, akkor bizony az illetékesnek a gerince törik ketté), képes volt azt válaszolni, hogy "Ilyet csak a kiscica csinál, ha fél." Mondanom se kell, sosem tartott házimacskát...

Ez után következzen pár gyöngyszem a gyakorikérdések.hu-ról. :) Kapaszkodjatok meg! (Dőlt betűvel saját vélemény)

- Sziasztok. Nagyon tetszik az egész családunknak a gorilla. Családi házban lakunk; szerintetek itt tartható ilyen? Hogy mi? Majd ha a kádban, vagy kerti medencében sikerül szaporítani a hosszúszárnyú bálnát, akkor nyugodtan szerezzetek egy kihalás szélén álló, fokozottan védett főemlőst.

- Udvarol nekem a tengerimalacom? Persze! Vidd el egy gyertyafényes vacsorára (szereti a francia vörösbort), beszélgessetek a balatonparti nyaralókról, a finom csokoládéról, aztán elcsattanhat az első félénk csók a házad előtt... :S

- 34 szúnyogot gyilkotam le csak ma este a szobámban, állatkínzónak számítok? Erre az első válaszadót idézem, mert megelőzött... :D "Inkább szociopata sorozatgyilkosnak."

- Mióta él Magyarországon teknősbéka? Amióta Xenomorf Miskolcon, E.T. a Bakonyban, és a gungák népe a Velencei-tó mélyén.Tisztázásképp: a teknősök hüllők, a békák kétéltűek. Ergo "teknősbéka" nem létezik*, ez a kifejezés a hozzá-nem-értés ékes példája.

- Meg mart egy kígyó. Mit csináljak? Ez elsőre komoly esetnek tűnik, a további beszámolók alapján az derül ki később, hogy valami sikló lehetett, tehát nem kell félni. De egyes válaszokon mint elsősegélynyújtó felszisszentem...

"Hívd a mentőket, adfig ameddig kiérnek övvel vagy ruhával zárd el az eret amely a marástól a szívig vezet, fertőtlenítsd, jó lenne kiszívni a mérget." Mint mentő mondom: a segítséghívás okés lehet laikusként ha nem ismered fel a siklót, de az öv ezen a téren semmit sem ér, kiszívni meg egyrészt nem lehet (ez is közhiedelem), másrészt miért járnál jobban, ha a szád nyálkahártyájáról szívódik fel? A fertőtlenítés legalább úton van a jó ötlethez, de a tetanusz oltás garantált. További válaszok:

"Istenem ez nem Amerika. Milyen mérget? Max megharapott egy sikló. Nincs semmi féle méreg. Feküdj le aludni, holnapra nyoma sem lesz." Ő sem hallott még Rákosi- és Keresztes viperáról.

Az utolsó kérdés önmagában teljesen okés, valaki arra kíváncsi, hogy milyen pók lehet amit a nappalijában látott (képet is mutatott róla). Mivel iszonyodik a pókoktól, ezért ha lát egyet, akkor bepánikol és ha össze tudja szedni magát annyira, hogy cselekedjen, megöli. Ezzel kapcsolatban jött egy számomra agylob válasz:

"1, ennek a póknak nem tudom a nevét, de azt tudom, hogy kövek között lakik, tehát valószínű, hogy a ház nem éppen új állapotú
2, nincs jogod lecsapni a pókot, mert nem a tiéd a bolygó, meg nem te vagy az isten, hogy kedvedre szórakozhass bárkinek az életével. Menjél pszichiáterhez ha ilyen bajaid vannak
3, a pókszázlábúnak üzenem, hogy nem tudom mit kell azon kiakadni. Nálunk is van, és érdekes módon én tökéletesen együtt tudok vele élni. Ha éppen útban van, akkor megbirizgálom a csápját, ettől megijed és elszalad." Akkor haladjunk lépésenként:

1. ebbe nem kötök bele, lehet így van.

2. Egy kis teológiai kiselőadás: joga van lecsapni a pókot. Isten az embernek teremtette és adta a világot, annak minden élőlényével, hogy uralkodjon rajtuk. Persze ez az embert nem jogosítja fel az indokolatlan kegyetlenségre (az, hogy miénk a Föld, felelősséggel is jár), de ha egy állat fóbiát ébreszt benne, akkor akár tetszik, akár nem, joga van megölni azt. Mivel hogy állat, az embernek van alárendelve.**

3. Az, hogy neked nincs arachnofóbiád, még másból kiválthat pánikrohamot. Inkább örülj annak, hogy neked ez a szorongás nincs meg, ne szólj meg miatta senkit. Ha neked pl. tériszonyod lenne, hogy viselnéd ha ezt a szemedre vetnék? ("Nem tudom mit kell ezen kiakadnod, én minden gond nélkül bungee-jumpingolok!")

 

Hát, akadt még egy-két példa, amit nem írtam le, de ennek oka van. Igyekeztem minél ismeretlenebb személyek példáit írni. Az összes lelkes állatszeretőnek és tartónak üzenem: az állat nem dísztárgy és nem státusz szimbólum! Egy élőlényt bíztak rád, tehát ennek megfelelően viselkedj vele! És mielőtt egyáltalán beszereznéd, nézz utána több forrásból, hogy mi is az és hogy kell biztosítani a számára legjobb életet!

U.I.: Egyik szeretett kérdésem, bár fájt a vele kapcsolatos tudatlanság is:

-Valaki írni nekem a T. Rexről? A Tyrannosaurus kellene úgy még 3-4 mondat a házimba.A méretéről,testéről már írtam.Még ilyen különleges infók kellenének! Ajánlom figyelmedbe ezt. Tuti ötöst kapsz a házira. :D

 

Lábjegyzet:

*teknősbéka - nekem senki se próbálja bemagyarázni, hogy ez a két állat hasonlít egymásra, innen a neve...! :)

**az emberé az állatvilág - így kell magamra haragítani egy hadseregnyi állatorvos-hallgatót és természetrajongó zöldet. :)

Címkék: vélemény tudomány gondolat poén agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr406709731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carlota 2014.09.20. 09:16:51

A kígyómarásos dologra csak ennyit: :O :O :O
De a többi se semmi... :D

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2014.09.20. 20:46:54

A gyakori kérdések egy igazi trollcsárda. A bejegyzés király :D
süti beállítások módosítása