Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Titánok gigászi csatája

2014.01.15. 19:40 | Malkav | 5 komment

Tudom, rég írtam normális bejegyzést... de hogy addig se legyen unalmas a képernyő, egy kis gondolkodni valót adok. :)

A piros sarokban: a precíz és érzelemmentes gyilkológép, avagy a (alámondásosan VÉG-RE-HAJ-TÓ) Terminátor! A híres T800-as széria! :D

T800.jpg

A kék sarokban: az öntudatra ébredt, személyiséggel bíró szabadságharcos harcirobot-féleség, avagy a (PLÉHDOBOZ!) Cylon centurió! A "legújabb" variáns! :D

Cylon centurió.jpg

Vajon a két fiktív valami közül melyik lenne a győztes*, milyen körülmények között és miért? A válaszokat és fejtegetéseket kommentek képében várom szeretettel. :)

Terminator Vs Cylon Centurion.jpg

Lábjegyzet:

*győztes - nem mintha bármelyikkel jobban járnánk. :D

Címkék: vélemény sci-fi gondolat poén

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr125760132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezeinewsee 2014.01.16. 20:36:42

Cylonról azt sem tudom, kicsoda :(. Tehát a terminátorra szavazok, bár inkább a T1000-es modellre.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2014.01.16. 20:36:44

A Terminátor. Nincs benne félelem, nem lehet erkölcsi kételyt ébreszteni benne. A parancsa szerint cselekszik. Strapabíróbb is talán a Cylonoknál. És bír azok minden előnyével. Ráadásul szerintem egy erre programozott Terminátor be tudna épülni a Cylonok közé. Fordítva ez lehetetlen.

Malkav 2014.01.16. 20:53:41

Érdekes érveket olvastam, de belemegyek egy két részletbe is. :)

@mezeinewsee: Érthető, hogy számodra a cylon nem ismerős, nem néztél Battlestar Galacticát. :) Viszont nem véletlen a T800-ast választottam ebbe a fiktív csatába (a T1000-es kivételes eset minden szempontból), a centurónak is akartam egy kis esélyt adni.

És itt eljutottunk a másik oldalhoz:

@Xinaf: Azt se feledjük el, hogy a cylon sem ember, tehát az ő erkölcsi mentalitása gyökeresen eltér az emberétől. Arról nem is beszélve, hogy a centuriókat kifejezetten harcra szánták (maguk a cylonok is). A Terminátor "strapabíróbbsága" nem garantált a cylonnal szemben, viszont a cylont nehezebb kiszámítani, mivel személyisége van és nem előre megírt hagyományos programok sémái szerint cselekszik. Arról nem is beszélve, hogy a cylon "faj" (mert már nevezhetjük külön fajnak) sajátos módon ismeri és azonosítja a sajátjait, tehát a Terminátor beépülése sem túl valószínű. Mellesleg a centuriónak beépített ágyúi vannak a karjaiban, tehát sosem fegyvertelen.
Viszont!
A cylon centurió ugyan bír saját beépített fegyverzettel, de azt emberek ellen tervezték, tehát egy Terminátor ellen kevésbé hatásos. A Terminátor ugyan nem rendelkezik beépített fegyverrel, de ő maga a fegyver... A centurió (bár az emberétől nagyon eltérő) személyiséggel bír, tehát nála tagadhatatlanul nagyobb a hibázás esélye, pl. indulatosság, kapkodás, stb. Ráadásul a cylon a Terminátorral ellentétben elfárad, aludnia is kell, stb.
Viszont a négyzeten!
Attól függően, hogy a BSG történetének melyik részén járunk, két lehetőség van.
1. a Terminátor (tételezzük fel) sikeresen megsemmisíti a cylont. A cylon teste elpusztul, de a tudata egy új testbe kerül, tehát visszatérhet és újra indul a küzdelem. A centurió új tapasztalatokkal rendelkezik a következő csatában. Viszont (tételezzük fel) a cylon sikeresen megsemmisíti a Terminátort. Akkor a Terminátornak nincs még egy dobása, hanem végképp leáll.
2. A cylon nem rendelkezik a feltámasztóval. Akkor mind a kettőnek csak egy esélye van. De a Terminátorban nincs halálfélelem, ami nagy előnyére válik a cylonnal szemben, plusz a többi fent tárgyal előnye is adott.

Összegezve én is a Terminátorra szavazok, de ez inkább a körülményektől függ. Ha a két lehetőségből az 1-es áll fenn, akkor a cyloné a győzelem (ha nem is elsőre, de másodikra biztosan). Ha viszont a 2-es példa áll, akkor a Terminátoré a diadal.

Más is hozzászólhat, ha van még olyan szempont, vagy észrevétel, ami fölött mi elsiklottunk! :)

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2014.01.17. 16:40:30

@Malkav:
Erkölcsi mentalitása ugyan eltér a cylonnak az embertől, de van neki. És ez halálos párbaj esetén hátrány.
Igazából a terminátorok nem is igen akarják kiszámítani az ellenfelet. Szóval, hogy mennyire nehéz kiszámítani... a kérdés sokkal inkább az: képes-e a cylon ágyúja sérülést okozni egy T800-as modellnek? Mert a védekezés nem az erősségük.
Viszont, ha a Skynet cylonok ellen vet be terminátort, biztosan ügyel rá, hogy közéjük tudja építeni. Tehát egészen másképpen kell beszivárogjon. Ugye abból kell kiindulni, hogy a Skynet tudja, kikkel áll szemben. Mint félig-meddig gépek, jó eséllyel jobban tud velük azonosulni, és jobban ki tudja számítani őket, mint a hús-vér emberi egyedeket.

Szóval, mivel a terminátorokat megsemmisítésre (és az ehez szükséges beszivárgásra), addig a cylon centúriót harca tervezték - de inkább front körülmények között. Az előny szerintem mindenképpen a terminátornál - de mivel ember is képes legyőzni, nyilván cylon is.

Ellenben szerintem pont a T1000-es hátrányban van. Az ő fegyverarzenálja használhatatlan a cylonok ellen, és nem tudná lemásolni sem őket - lévén a kémiai vegyületek itt is jelen vannak, mint a bombáknál. Szóval itt jobb ellenfél a T800-as.

Malkav 2014.01.17. 16:48:24

@Xinaf: A cylon nem valószínű, hogy bármi erkölcsi aggállyal bírna egy olyan dologgal, ami lehet, hogy gép, de biztosan nem cylon. (Saját magukat mindenek fölé rendelik, még az ember fölé is, amit bár csodálnak, de mégis irtják.) A halálveszély demoralizáló hatása ugye "csak"(?) akkor lépne föl, ha nincs feltámasztó. Az viszont tuti, hogy a cylon ágyúja kevés kárt okozna egy Terminátoron. A Skynet viszont bajban lenne azzal, hogy szivárogtasson be Terminátort a cylonok közé, mert a cylonok speciális kóddal azonosítják egymást, amit kérdéses, hogy a Skynet képes-e egyáltalán észlelni, esetleg feltörni, vagy lemásolni. Ha sikerül, akkor nyert ügye van.
A T1000 esete is kérdéses, mert tény, hogy lemásolni nem nagyon képes a cylon belső tulajdonságait, de a külső látszatát talán igen. Viszont tény, hogy szúró-vágó fegyverarzenálja a legkevésbé hatékony egy cylon centurióval szemben, viszont a cylon fegyvere sem ér semmit a T1000-es ellen...

Lényeg a lényeg, azért megnéznék egy ilyen küzdelmet. :)
süti beállítások módosítása