Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Szentek - avagy csupa jó, vagy ennél is több?

2013.05.26. 15:52 | Malkav | 2 komment

Ezen a felhős napon mindenszentek vasárnapja van. :) Ekkor emlékszik meg egyházunk összességében a szentekről. De nem csak a nagyon ismert, híres, vagy roppant különleges szentekről, hanem mindazokról, akik az Úr kegyelméből életük során megszentelődtek, még ha nem is ismerjük nevüket, nem láttuk arcukat és nem vetették soha papírra tetteiket. Esetleg nem is voltak olyan fene nagy tetteik. :D Egyszerűen csak éltek a Földön. (Istennek tetsző, nem kihívó, szerény, békés módon.)

Amikor a "szent" szót halljuk, akkor rögtön egyfajta egészében felfoghatatlan "emberi tökéletesség" jut eszünkbe, aki csodálni lehet, de annyira távolinak, elméletileg és legfőképp élhetetlennek tűnik az élete és tettei, hogy különösebben kedvet se kap az ember, hogy törekedjen a példáját követni. "Főleg a mai világban!" (Szerintem a középkorban és újkorban is ezzel érveltek) Másik kedvelt felfogás: a szent olyan ember, aki sosem követett el bűnt. Ez is téves.

A szent nem tökéletes. (Csak Isten tökéletes)

A szent nem az, aki soha sem követett el bűnt. (Az ember bűnre való hajlama ezt a képet megtöri)

Há' akkó' mi?

A szent olyan ember, akiről biztosak lehetünk, hogy üdvözült, továbbá aki jó példája az Isten iránti szeretetnek és az ebből fakadó minden jótettnek. Legalábbis valahogy így tudnám megfogalmazni, ami szinte biztosan nem a legpontosabb kifejezés, de ha más nem, majd kommentben Newsee pontosít. :)

Tehát a szent nem bűntelen! Péter apostol se volt az, Saul sem. Egyikük háromszor megtagadta az Isten fiát, a másikuk meg üldözte a keresztényeket és halálra juttatta őket. Mégis szentek, mert Péter (az első pápa) végül hirdette a krisztusi evangéliumot és ő is kereszthalált halt Krisztusért. Saul megtért és onnantól (Pál néven) egész életében a megfeszített Krisztust hirdette, míg őt is kivégezték. Persze nem feltétel a szentté váláshoz, hogy kivégezzenek. :)

Tehát akár mi is lehetünk szentek? Naná! Ez nem könnyű dolog, de lehetséges. Rengeteg olyan szent van, akiket nem ismernek, nem avattak se boldoggá, se szentté. De akkor is szentek, Isten teszi őket azzá. Egy szentnek tök mindegy, hogy annak tartják-e az emberek, vagy sem: őt a szeretet vezérli és Isten akarata érdekli (nem az ego fényezése).

Tehát tegyünk azért, hogy szentek legyünk! Ha úgy érzed, nem megy (mert nem történik semmi extra, esetleg disznóságot csinálsz), küzdj érte tovább! :) Egyedül az számít, hogy az indítékod ne az öntömjénezés vágya legyen. Hanem mondjuk ez: Szent Pál levele, 1Kor13. Tessék megkeresni, elolvasni, értelmezni. :)

Címkék: vélemény gondolat hit szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr595318827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.05.26. 22:04:07

Az ortodoxoknál ezt kicsit másképp kezelik, mint nálunk. (Tényleg csak kicsit.) Ott simán van tömeges tisztelete a frissen elhunytaknak is, akiknek biztosak a szentségükben. Ez nem feltétlen jó vagy rossz, csak érdekeségképp mondom.

Malkav 2013.05.27. 00:04:25

@Xinaf: Rögtön tökéletes példa az optyinai újvértanúk esete. Bár ők tényleg fantasztikus emberek voltak. :)
süti beállítások módosítása