Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

A Kiválasztottról "röviden"

2017.06.03. 14:36 | Malkav | Szólj hozzá!

Úgy  néz ki, hogy manapság kicsit tevékenyebb időszakban vagyok és ezt ki kell használni. Egy korábbi bejegyzésben utaltam már kedvenc könyv/filmszerepklőimre (állandóan saját bejegyzésekre utalgatok... nem röhejes ez? :D), de most egy kicsit részletesebben kielemzek egy szereplőt. A mai nap főfogása:

Anakin Skywalker, alias Darth Vader, a született pilóta, a tehetséges Jedi, Kiválasztott, a Sith Lordja!

(Gondosan nem az ikonikussá váló mészárlását mutatom be. Az is nagyon menő, de most  más szemszögből nézzük meg őt.)

Az egész élettörténetét nem turkálom fel, a nagy többség kisujjból kirázza Anakin önéletrajzát. :) Amire most kitérnék, az nem más, mint Darth Vader, mint a Sith Lord.

Azt már régebben is kihangsúlyoztam, hogy mi vezette Anakint arra, hogy átáljon a sötét oldalra és Darth Vaderként borzasztó rémuralomra törjön. Részletes boncolgatásunk most két részre oszlik Vaderen:

Darth Vader teste - Még aznap, amikor hátat fordít a Jedik rendjének és a Sith tanok után nyúl, hogy megmentse Padmét, Darth Vader egy húzós és kemény párviadalban megküzd egykori mesterével és barátjával (Obi-vanról is írok még!), a kettejük küzdelmében végül alulmarad, melyre legjobb prezentáció egy tripla végtagcsonkítással megtoldott flambírozás a mustafari hamuban. A végtagjai elvesztése, a súlyos égési sérülései bármely ember számára halálos kimenetelű tragédiák és Vaderrel sem lett volna másképp; ha nem lenne benne akkora az Erő és élni akaás és mellesleg nem érkezik meg az Uralkodó pont időben, hogy megmentse az életét. Ami Vaderből maradt, lényegében a feje, a torzó és pár végtagcsonk, az egész borzasztóan odakozmálva. Vadert a Coruscanton szó szerint újjá építik, akkor kapja meg azt az ikonikus páncélt és sisakot, mely később jellegzetes megjelenését adja, másrészt fenntartja a minden másodpercben a halál felé zakatoló életét. Merthogy Darth Vader anatómiája egyenesen katasztófális állapotban van. Súlyos belső szervi sérüléseket is szenved a mustafari lángokban fürödve és vélhetőleg az idegrendszerét is egészen "újra kellett huzalozni". Erre a Jedi visszatér végén találunk nyomokat, amikor az Uralkodó Luke-ot akarja megölni villámaival, de Vader megragadja és ledobja a mélységbe mesterét, így a halálos csapást ő veszi fel fia helyett.

darth_vader_serulese_5.jpg

Ekkor látható több pillanatképen is, ahogy a villámok erejétől a csontjai (és mesterséges pótlékai) annyira felhevülnek, hogy a páncélon is átsejlenek. Van egy hosszabb, részletesebb egészségügyi találgatás Vader sérüléseinek pontos mi/merre/hogyanjáról, de az egészet nem szeretném felvezetni, baromi hosszú és szaknyelvű lenne. A lényeg az, hogy Darth Vadert szó szerint a páncélzata tartja életben, önállóan lélegezni és mozogni nem lenne képes a ruha, illetve életfentartó berendezés nélkül. Speciális meditációs kamrában (és az ottani magas nyomású speciális és vélhetően steril levegőjében) képes rövid ideig sisak nélkül is élni. Ez azonban csak ritka üdülés Vader életében, vélhetőleg a mellkasán lévő szerkezet gondoskodik a légzésén kívül a szervezete maradékának táplálásában és a jó eséllyel szinte megszűnt immunrendszere megsegítésében. Megperzselt, fakó szemei szinte  biztosan jelentősen romlottak a Mustafaron, így a sisak szemlencséin kivetített képen látja a világot. Tehát elmondhatjuk, hogy bár művégtagjai még erősebbé teszik fizikálisan, mint eredetileg volt, összesítve Darth Vader szervezete maximum vegetál páncélja speciális szkafanderébe zárva, hermetikusan elzárva a külvilágtól. Ezt bizonyítja halodklása is a Jedi visszatér végén, amikor az Uralkodó villámai miatt életfentartó berendezése olyan szinten károsodik, hogy nem képes ellátni a feladatát hosszútávon. Vader akkor gyakorlatilag mozgásképtelen és a mesterséges lélegeztetése is akadozik. Részben ezért is kéri meg Luke-ot, hogy segítsen levenni neki a maszkot (mely halála végső, tényleges oka volt), mert úgysem élne sokkal tovább ilyen trauma hatására. Percek alatt eszméletveszés és légzésbénulás miatt Anakin Skywalker végül távozik az élők sorából.

Darth Vader lelke - Darth Vader láttán gondolom sokan belegondoltak, mennyire szörnyű lenne, ha nekünk (valamelyik Olvasónak, vagy személy szerint nekem) kéne ilyen körülmények között élni. Mind a négy végtagunkat elvesztve (bár pótolva), mesterségesen lélegeztetve és kemény héjba zárva... fizikailag is elég stresszes ilyenkor a puszta lét is, de Vader személyében nem csak a testileg rokkantat láthatjuk, hanem a súlyos lelki sérülést is. Ez bár nem látványos, talán még súlyosabb, mint a fizikai trauma.

darth_vader.jpg

Ugyanis Darth Vadert egész létezése során kétségek és aggodalom gyötri. Röviden: Vader minden pszichológusok rémálma. Eleve az aggódás, szerettének elvesztése generálta félelem terelte a sötét oldalra, de végül a sötét oldal azzal is szembe fordította őt, akiért ebbe az egészbe belekezdett. Bár tudta, hogy nem oltotta ki Padmé életét, a tudat, hogy igenis ártott neki (konkrétan fojtogatta az Erő vasmarkával) és felesége haláláért igenis felelős, végképp megreccsentette Vadert. A sötét oldal csapdája: annyira félt a számára fontos elvesztésétől, hogy végül ő maga okozta ezt a veszteséget. Ahogy előre látta, de akárhogy kapálózott ellene, pont ezzel beteljesítette legnagyobb félelmét. És Padmé halála egész hátralévő életében öngyűlölet éltette haraggá és gyásszá tette Vadert lélekben. Így, mint akit kőkoloncok húznak le, úgy mélyedt bele a sötét oldalba. Testben és lélekben is rokkanttá vált. És már ő maga sem hitte el, hogy van bocsánat erre a gyalázatos tettére. Darth Vader, a Sith Lordja önvádban és gyűlöletben élt, kivetítve környezetére is a lelkét mardosó félelmet, haragot és valós, megmaradt testének gyengeségeit. Véletlen lenne, hogy aki felgerjeszti mérgét, azt Vader nagyúr az erővel fojtogatni kezdi? (mintegy másra is átruházva saját légzési nehézségeit) Hogy a Mustafaron alakította ki székhelyét (mint tudjuk azóta a Zsivány Egyes című pöpec filmből), ahol felesége ellen fordult, mesterével és barátjával vívott vérre menő és vesztes párviadalt vívott, és ahol a testét is összeroncsoló égési sérüléseit elszenvedte? Véleményem szerint ez inkább az önvád másokra vetítése és az önostorozás egy szélsőséges  módja, hogy folyton emlékeztesse, miért kell szenvednie. Darth Vader beletörődött a "sorsába", ő már nem remélt felmentést és bocsánatot a múltért. Egyedül a fia hitt még benne és ez (továbbá Luke puszta léte*) adott végül újra reményt neki, hogy kitörjön ebből az ördögi borzalomból. A fia segítségével - ha megváltoztatni nem is tudta a múltat - de legalább lezárhatta a korábbi keserű életét és segíthetett a fián. Luke hitt benne, hogy Anakin Skywalker nem szűnt meg végleg és ez segített végül Vader pusztulásában és Anakin lelki nyugalmának elnyerésében. Végül itt is happy end lett.

darth_vader_vegso_pillanata.jpg

Nos, ezért tartom egy hihetetlen mélyen kidolgozott karakternek Anakin Skywalkert, mert életútja szélsőséges példákban, de visszatükrözi az egész emberiség minden mocskát, gyengeségét... és reményét. Anakin/Vader az egész emberiség metafórája.

A legmélyebb gödörből is van kiút. Ha magától nem tud kimászni az ember, valaki biztosan segít. Vagy egy másik ember, akinek szeretete erőt ad, vagy Isten, akinek még mindig nem fogtuk fel önzetlen szeretetét, amit nulla-huszonnégyben vetít felénk... csak mi hülye gyökér módon nem vesszük észre. Ahogy Vader sem hitte, hogy van bocsánat.

Lábjegyzet: plusz adalék

*Luke puszta léte - igazolja, hogy Padmét ott, a Mustafaron tényleg nem ölhette meg, különben nem szülhette volna meg a gyermekét. Onnantól, hogy Luke személyazonosságát megérezte az Erőben, már ébredezni kezdett benne Anakin jó mélyen és megkezdődött a láthatatlan harc Vader üdvösségéért. (Az Uralkodó pedig nyilván hazudott neki, ahogy akkor is sejtette, de most már biztossá vált) Járhatott volna úgy is, mint Lord Loren Soth a Sárkánydárda könyvekből... de Anakin erősebb jellem volt nála.

Címkék: zene vélemény sci-fi videó gondolat nosztalgia múlt harag szomor szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr6712561339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása