Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Legjobban sajnált figurák

2013.06.14. 19:07 | Malkav | 4 komment

Nemrég elgondolkoztam egy érdekességen. Persze amikor az embernek van ideje jártatni az agyát mindenfélén, nem túl mélyenszántó gondolatok is születnek, de ez nem gond. Most egyik legfrissebb agymenésem osztom meg, fölösleges menekülni. :D

Az általam leginkább sajnált három karakter sci-fiben, fantasyban, vagy szépirodalomban, íme: (sorrend szerint, a magam szubjektív véleményem alapján, enyhébbtől a legsúlyosabbig)

- Anakin Skywalker alias Darth Vader, a Sith Sötét Lordja (Star Wars trilógiák)

anakin skywalker.jpgHogy és miért válik egy ügyes, de nehéz sorsú rabszolgafiúból tehetséges, de meghatározó jövő előtt álló Jedi, majd félelmetes, híresen kegyetlen Sith lovag? Anakin története azért megrázó és azért (is) sajnálom őt nagyon, mert sikerül kiemelkednie egy borzasztó élethelyzetből, kivívja magának (időnként szó szerint) a megbecsülést, teljesíti gyerekkori álmát... és hatalmasat bukik. Elveszít mindent ami kedves és fontos volt neki. Bár úgy érzi, helyes úton jár, de szörnyű árat fizet érte és utólag nem érzi arányosnak a veszteséget a nyereménnyel. Főleg akkor, amikor rájön, hogy tévedett. Az ő sorsa ennek köszönhetően keserű és ezért sajnálom őt minden (főleg későbbi) rémtette ellenére.

Darth Vader.jpg

- Perselus Piton (Harry Potter könyvek)

Perselus Piton.pngNem csak az űrben vannak "bukott angyalok". Perselus Piton professzor egész élete másról sem szól, csak a nagyüzemű szívásról! Hiszen vegyük végig:

1. necces szülői háttér. Piton családja nem volt tankönyvbe illő jó példa... főleg a drága apuka.

2. mélyszegénység. A szegénység mindig, mindenkit próbára tesz. Megedzi az embert, de túlzott formában inkább megnyomorítja. Perselussal is ez történt, ha nem is fizikailag. (bár folyton olvassuk, hogy elég cingár gyerek volt)

3. rossz lóra tett. Bizony, még rosszabbra fordult az élete amikor ahhoz csatlakozott, Akit Nem Nevezünk Nevén. És ezzel a lépésével majdnem mindenkiből kiváltotta az örök gyanú és bizalmatlanság bélyegét. Kettős bélyeg, (a Sötét Jegy és a vele járó bizalmatlanság) szívás dolog.

4. happy end teljes hiánya. Avagy Piton úgy halt meg, hogy nem nyugodhatott meg lélekben, hogy "legalább ez/az jóra fordult, megcsináltam." NEM! Úgy kellett meghalnia, hogy aggódhatott. Aggódnia kellett azért, hogy ami a célja volt, a totális kudarc határán egyensúlyozik és akkor minden amiért küzdött, fölösleges.

Ezért sajnálom Perselus Pitont. Ha karrierjét nézzük, akkor elvileg túl is lépett némely vágyain. Hiszen kegyelmet kapott régi bűnei felől, biztos állása volt a Roxfortban, ráadásul később megkapta a tantárgyat amit újra és újra (sikertelenül) megpályázott, aztán egy rövid időre még igazgató is lett! De ismerve az egész élete történetét, mit ért ezzel?

Perselus Piton2.jpg

- Eponine (Nyomorultak könyv(ek))

Mintha valóban köztünk élne! Se egy messzi-messzi galaxisban, se egy elrejtett mágikus világban. Itt a Földön, a saját reális életünkben is felbukkanhat egy olyan hányattatott sorsú szerencsétlen, mint amilyen Victor Hugo - Nyomorultak c. művében szereplő Eponine.

Eponine.jpgRöviden összefoglalva: apja egyáltalán nem törődik vele, de legalább az anyjára nincs akkora nagy gond eleinte(!). Aztán a nyakára szakad a szegénység, anyu kicsi lányából a "mars ki a sarokra is akár" utcagyerek lesz. Voltak szép álmai, mi minden lesz ha felnő... és a szenvedést kapja. A képpel ellentétben Eponine valójában egyáltalán nem bombázó:

1. alultáplált

2. ápolatlan (csimbókokba összeállt haja, koszos, szakadt ruhái, piszkos, ráfeszülő bőre nem teszi playboy-nyuszivá)

3. az ápolatlanságából adódóan büdös (mint egy hasmenéses, végtermékében fetrengő görény)

Mivel neki sincsen semmije és a szülei sem biztosítottak neki erkölcsi hátteret (igazából ebből senkitől sem kap egy csipetnyit sem), ezért törvényszerűen elzüllik. Pedig lehetett volna akármi (pozitív értelemben).

Számomra Eponine a legjobban sajnált szereplő. Bár neki megadatott az akár tűrhetőnek is mondható kezdet (akárcsak Anakinnak), de jóval kevesebb és azt is roppant rövid idő alatt elveszti. Pláne az szomorú, hogy ő Pitonnal és Vaderrel ellentétben sosem kap esélyt kimászni abból a gödörből, melybe belerántották.

Eponine2.jpg

[RINYA - ON]

Ebben a három szereplőben viszont van egy, az az egy darab közös tulajdonság. Három különböző világ, három (bár végeredményben egyező, mégis) különböző sors, de egy darab egyezés:

Mind a három személy számára a legkatasztrófálisabb csapás (úgy is mondhatnánk, az utolsó nagy lökés a bukás felé) a szerelem volt.

Anakin azért esett át a Sötét Oldalra, mert szeretett valakit.

Perselus Piton azért tengette keserűséggel majdnem egész életét, mert szeretett valakit.

Eponine életének utolsó fejezetét az ropogtatta meg nagyon, hogy szeretett valakit.

Érdekes ez az egyezés, de mindannyiuk esetében van egy-egy árnyalatnyi különbség. Bár Anakin legalább ezen a téren "célegyenesbe jutott", az ő bukását a szerelmének halála koronázta meg. Piton ugyan nem jutott el addig ameddig szeretett volna Lily Evanssel, de legalább barátok voltak jó sokáig. Neki az is katasztrófa volt, hogy utána pont az általa leginkább szeretett és leginkább gyűlölt személy egybekelését kellett elviselnie. (Hoppá!) Eponinennak az katasztrófális, hogy az ő kiszemeltje bár alapból kedvelte, de érezhetően sosem vette őt komolyan . Még csak azonos szintűnek sem. + Perselus esete rövidebb verzióban őnála is beüt.

[RINYA - OFF]

A világban sokan vannak, akiknek nagyon súlyos gondjaik vannak. Akár a nehéz életkörülményeik, akár hibás döntéseik miatt a megbélyegzettség, akár a sikeres csúcspontról való lesújtó bukás miatt. Ők hárman, szerencsénkre a könyvek, filmek kitalált szereplői. :) De ne feledkezzünk meg azokról a bukottakról, akik valóban egységnyi helyet foglalnak velünk együtt a Földön. Lehet ismerünk is párat közülük, hát gondoljunk rájuk és ha eszünkbe jutnak, mondjuk magunkban értük:

"Uram, irgalmazz!"


Címkék: zene vélemény gondolat fantasy múlt jelen szomor

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr895361671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezeinewsee 2013.06.14. 23:38:54

Nálam még hozzájuk jön Sansa Stark... az ő gyerekes butasága okozta az apja halálát, aki szeretett, annak gonoszságára későn döbben rá, elárultság, fájdalom, megaláztatás, rettenetes kiszolgáltatottság...
És gyermek, bár nem úgy kezelik.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.06.16. 14:57:37

Nyilván szubjektív, hogy mit tekintünk legnagyobb tragédiának.
Szerintem a legnagyobb csapás, ami egy embert érhet az a szeretet nélkülözése, és a bűntudat.
Ezért az én szemben a legsajnáltabb figura Héraklész, aki a saját kezével ölte meg gyermekeit. Ennél nincs nagyobb bűntudat világon.
A Star Warsból pedig Obi1, aki saját maga nevelte ki a Darth Vadert, és nyilván folyton azt kérdezte magától, hogy "hol rontottam el?".

@mezeinewsee: Engem Salsa inkább idegesít, a tinis rinyálásával.
Tudom furcsán hangzik, de én Theon Greyjoyt sajnálom a legjobban a GOT -ból. Csak azért, hogy az apja szeretetét elnyerje elfoglalta Derest. Aztán mire rájött, hogy mekkora hibát követett el jött a kínzás.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.06.16. 14:57:39

Ha már nyomorultak, akkor Jean Valjean.
Fiatalon elkövet egy hibát, börtönbe kerül. Szökni próbál, nem sikerül. Végül 19 év után szabadul. A fiatalsága és legszebb évei eltűntek a láncok béklyójában. Majd mindenhonnan elhajtják. Amikor már csak gyűlölni akar, azt megakadályozza a püspök...
Jó ember lesz, de örökké üldözi a múlt. Ahol a jog számít, nem az igazság.
Majd végre, végre talál valakit, 60 év után, aki szereti, rajongásig szereti. De őt is elveszíti, mert jön egy "suhanc", akinek szép mosolya elhomályosítja az ő személyét.
Nem irigylem ilyenkor a kedvesem szüleit sem... :)

Mogyee 2013.06.16. 23:39:39

Piton :'( El nem tudom mondani, mennyi könnyet hullajtottam érte a könyvek/filmek alatt. Engem senki és semmi nem tudott meggyőzni róla, hogy ő gonosz lenne. Piton az én emberem!
A Nyomorultakban Eponine volt az egyik, akiért majd' megszakadt a szívem, a másik - kapaszkodjatok - Javert. Nem olyan a tragédiája, mint a többieknek, de amikor a végén elengedi Jean Valjean-t, és nem bírja elviselni... én azért olvasás/nézés közben nagyon nyeldestem a könnyeket.
Akit még idesorolnék, mert nagyon-nagyon megrázott, az Derek az Amerikai História X-ből. Aki esetleg nem látta még a filmet, annak nem lövöm le a poénját... de a legutolsó jelenetet nem tudom zokogás nélkül végignézni. Ritkán vált ki belőlem film olyan tényleges fájdalmat, mint az.
süti beállítások módosítása