Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Az állatvilág sötét oldala

2017.05.16. 04:50 | Malkav | Szólj hozzá!

Figyelem!

figyelem.png

 

A most következő bejegyzés egy olyan videóról szól, mely tíz megrázó (egyenesen brutális) állattámadást mutat be. A felvételeken emberhalál és halott is látható. Tehát a gyenge idegzetűek és empatikusak SEMMI ESETRE SE tekintsék meg a videót! Nem kell játszani a keménylegényt, hogy utána rémálmok gyötörjenek, ha érzékeny vagy a halál témájára, az nem gyengeség. Ne tekintsd meg, hidd el, meghaladja az ingerküszöböd.

Hogy ha valamennyire mégis kíváncsiak az empatikusak, miről is van szó, sorban leírom a videóban látott jelenetek eseményeit. Tehát ez egy igazán telivér spoiler lesz. De miért is jelenítek meg ilyen durva dolgot a blogon?

Azért, mert szeretem az élővilágot és írtam már a helytelen állattartásból fakadó bajokból. Mindig hangoztatom (ha szóba kerül), hogy az állat nem játék. A korábbi bejegyzéstől eltérően, most azt prezentálom, milyen veszélyesek tudnak lenni az állatok és mennyire kiszámíthatatlanná tudnak válni.

Maga a videó (ezt az empatikusabbak ne indítsák el!):

(már a bemutatkozó kép is beszédes)

És most sorban, tíztől visszafelé haladva:

10. Két barátnő egy tó partján készül fotózkodni, mikor váratlan külső tényező lép közbe, megzavarva az eseményt. Konkrétan egy aligátor/krokodil kapja el a parthoz legközelebb álló nőt. Esélye sincs, főleg, mert a hüllő baromi nagy példány és a harapása rettenetesen erős.

9. Indiában járunk, talán egy állatkertben. Egy ember (a franc tudja hogyan) a tigris kifutójába került és összekuporodva próbálja távoltartani magától az előtte álló kifejlett tigrist. A dologban két megrázó dolog van: egyrészt lehet, hogy a tag inkább imádkozik (a kézmozdulatai ezt is sugallhatják), másrészt a tigris játszik vele. Aki látott már macska-egér játékot, az tudja, mennyire nem vicces az kicsiben, pláne ilyen nagyban. Amikor a tigris elunja a "mókát", pillanatok alatt megöli a szerencsétlent és könnyedén elszalad vele valahova. Többek között ez a tragikus eset kiválóan prezentálja, miért ne akarjon egy idióta sem nagymacskát tartani.

8. Mondanám, hogy a jelenet főszereplő férfija azt kapta, amiért megküzdött, de ez attól még iszonyat élmény lehet. A vadbarom férfi beledugja a fejét egy krokodil szétfeszített állkapcsai közé. Azzal nem számolt, hogy a krokodiloknak baromira erősek az állkapcsuk záróizmai, ellentétben a nyitást segítő izmokkal. Ha egyszer becsukja a száját, szigetelő szalaggal rögzíthető, de nyitott állapotban semmi sincs biztonságban egy krokodil szájától. A fickó feje sem. Mivel amint összecsattannak a fogai a férfi koponyáján, máris hárman vannak rajta, hogy lefogják az állatot (mert ha elkezd pöröge vergődni, a tag gerincének nyekk) és ketten, hogy szétfeszítsék a száját. Bár a jelenet vége elmarad, jó eséllyel felebarátunk túlélte az esetet.

7. Cirkuszi előadás, főszerepben egy oroszlán és a "gondozója". A kezdetben szeretetteljes ölelkezésből egy pillanat alatt dühödt marcangolás lesz és az oroszlán méretét és erejét ismerve csoda, hogy az ember élve megúszta a dolgot. Bár igazság szerint inkább azon múlott, hogy az oroszlán csak éppen hogy bepöccent, nem volt sem éhes, sem igazán morcos. A jelenetet kétszer játszák le, számomra érthetetlen módon.

6. Az utcán, egy emeleti ablakból veszik fel, ahogy két (első pillantásra) németjuhász rátámad egy rikító rózsaszín ruhás emberre. A kutyák gazsája igyekszik leszedni szerencsétlenről a két dögöt, az egyikbe egy jókorát bele is rúg. De nincs elég ereje ahhoz, hogy mindkét állatot meg tudja tartani, így amíg az egyiket fogja a nyakörvénél fogva, a másik újra és újra a szerencsétlen járókelőre támad. Szerencsére ez az eset sem zárul halállal, bár fenntartom, hogy aki nem tud kutyát nevelni, ne tartson! Főleg ne egy pincsinél nagyobbat.

5. Szerintem ez mind közül a legborzasztóbb. Távoli vidéken, egy csapatnyi ember vagdal fel egy (már döglött), baromi nagy testű krokodilt/aligátort(?). Ez önmagában elég taszítóan hangzik, az különösen szörnyű benne, hogy a látottak alapján egy korábban megevett ember maradványait igyekeznek kiráncigálni a tetemből. A nagy nehezen "kiszabadított" emberi maradványokat ruhákkal fedik le, gondolom a végtisztesség megadásának egy minimális jelképeként (ha már egyszer felvették videóra a borzalmas hentesmunkát).

4. Ez a videó megtévesztően van megvágva. No nem azért, mert a szörföst érő cápatámadás nem igazi, mert a cápa tényleg támad, csak azt már levágták a felvételről, hogy a szörfösnek semmi baja nem esik. Már láttam korábban a videó "egészebb" verzióját, ezért tudom, hogy itt a hatás kedvéért túl korán vágják meg a felvételt. A szörfösöket érő cápatámadás relatív nem rittka, de az esetek többségében magának a szörfösnek nem esik bántódása. Az eset magyarázata egy félreértésen alapul. A fehér cápa leggyakoribb prédája a fóka (a felvételen is vélhetően egy nagy fehér támad) és a szörfdeszkán fekve evező ember sziluettje alulról a fóka testére hasonlít a cápa szemében. Viszont az első kóstolásra nem-fókaízű deszka átharapása után a cápa többnyire visszavonul.

3. Nem tisztázott körülmények között (állatkert/vadaspark?) egy férfi közvetlen közel áll egy felegyenesedett barna medvéhez, mely dühödten kezdi tépni. Azonnal hárman-négyen sietnek a férfi segítségére és lefújják a medvét valami (minden bizonnyal) brutál erős permettel, melytől a medve elveszti támadó kedvét és a pofáját, szemét dörzsölve próbál megszabadulni a kíntól. A férfi csodával határos módon nem sérül súlyosan, erre utal az, ahogy rekord sebességgel kiszalad a képből. A medve sem(!) játék, Micimackó csak a mesében aranyos.

2. Vélhetőleg megint egy megvadult cirkuszi oroszlánt láthatunk, de jó eséllyel nem előadás közben. Az biztos, hogy a gondozója(?) szorult helyzetben van... szó szerint, mert az oroszlán tartja fogva a mancsai közt, miközben igyekszik megfojtani szerencsétlen fickót azzal, hogy az arcába harapva elzárja a légutakat. Ez bevált módszer az oroszlánoknál vadászat során, rendszerint a gnút fojtják meg ily módon. Az állatot végül lelövik, az embert kihozzák a ketrecből és rögtön nekilátnak a reanimációjának (újraélesztés). Kérdéses, hogy sikerült-e, mert a jelenet végéig látható, hogy tisztítják a lábán lévő durva sebeket, de nem erőlködnek sokáig az újraélesztéssel. A jelenetben a legmegrázóbb az, hogy az esetnek az áldozat valamilyen hozzátartozója is szemtanúja volt.

1. Talán egy külvidéki kertvárosban látható, ahogy egy leopárd elszabadul és random támad rá a körülötte rémülten menekülő emberekre. Szerencsére amíg a feltével tart, egy embert sem öl meg ténylegesen, de tisztán látható, milyen borzasztó erő lakozik ebben az állatban is. Ahogy elpucolt körülötte mindenki, a nagymacska (macskafélékhez méltó módon) hanyag eleganciával ugrik a három-négy méteres kerítésre és annak mentén haladva elindul valahova. A leopárdtól ez nem meglepő teljesítmény, elvégre szokása a fára húzni és ott elfogyasztani a prédáit, már pedig, ha ezt egy antiloppal a fogai között megcsinálja, akkor önmagában igazán semmiség.

Mint fentebb olvasható/látható, a videó címe egy kissé talán túloz, a hatásvadászat érdekében. Nem minden bemutatott eset végződött emberhalállal, de akad köztük olyan is. A tanulság viszont világos, mint a déli nap: az állatvilágban vannak olyan lények is, melyek az embernél jóval erősebbek, nagyobbak, gyorsabbak és ügyesebbek is. Ezért az állatokra ne csak a túlromantikázott, kis bolyhos-cukkermukker lábasjószágként gondoljunk. Persze nem azt mondom, hogy egy aranyhörcsög berágja magát a testedbe és miniatűr húsdaráóként elcsócsálja a szívedet. De ha másért nem, legalább a fentiek miatt ne akarjon senki egy nagymacskát cicának! Ne birkózzunk medvével poénból! A krokodil ugyan esetlennek és tesze-toszának tűnik, de csak az első egy-két méter után... ne hecceljük! Tehát tartsuk tiszteletben a természet állatait, főleg ha legalább egy tulajdonságban felül tudják múlni az emberi test képességeit.

tigrisugrik.jpg

 (Tigris a mesében. Ejj, de édi!)

 

tigrisvicsorog.jpg

(Tigris a valóságban. Hoppá!)

Címkék: vélemény tudomány gondolat szomor agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr1512507931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása