Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Élve halsz meg.

2017.04.29. 16:19 | Malkav | 2 komment

Kb. 3 és fél évvel ezelőtt volt egy bejegyzésem, melyben arra utaltam, mennyire fontos, hogy az ember kitartson az álmai mellett. Egy klasszikus Edda (Művek) számot választottam ennek érzékeltetésére. És azt kell mondanom, megőrizte azóta is aktualitását... csak más szempontból. (Ahogy az akkori bejegyzés sem volt terjengős, ez sem lesz az.)

A mai nap számomra fekete betűs gyászeseményt jelent, amihez illene jópofát vágnom, de baromira nem megy. És többet erről nem mondhatok.

"Ha feladod az álmaid meghalsz,

Élve halsz meg."

Korábban az első sor volt fókuszban. Most a másodikat élem meg. A totális vereséget a megszégyenülés követi, majd következik a lélek lassú haldoklása is. Bár biológiailag működik a test, már nincsenek álmok és valódi célok. Nincs ami motiváljon. A hobbik csak ideiglenes menedékek a valóság elől (és azok sem elegek, de meglepő!). Remélhetőleg ez csak ideiglenes állapot (mert nagyon nagy sz@ban van az, aki tartósan szenvedi el), de mint egy legendás fantasy könyvben fogalmazza meg az egyik (egyébként nem épp pozitív) szereplő: "A remény a valóság tagadása."

Ezt a kényelmetlen, hideg és hosszú távon egész bőrt lemaró palástot bizony fel kell ölteni. Nem kívánságműsor.

halal_ekg.jpg

Címkék: jövő zene vélemény gondolat múlt helyzetjelentés harag jelen szomor agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr8212467283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moncsicsi0 2017.05.05. 14:07:12

Nemrég mondta nekem valaki, aki hosszú ideje rossz párkapcsolatában vergődik, hogy "már nincs reményem a változásra". Sokat töprengtem ezen, egyrészt mert nem először hallom tőle, és tényleg régóta szenved, másrészt valami más is bosszantott ezzel kapcsolatban, csak egészen az elmúlt napokig magam sem tudtam megfogalmazni. Aztán rájöttem, és szinte mérgesen kiszakadt belőlem: "Hagyd már a fenébe a reményt, nem reménykedni kell, pláne nem arra várni passzívan, hogy az majd megjön, hanem cselekedni! Ne a reményt (de ide lehet bármilyen jó érzelmet írni) kergesd, hanem csináld, amit kell!" Ez annyira új volt neki, hogy szinte sokkolta, de valami egyértelműen elindult. Mégpedig az érzelmekre való passzív várakozástól a cselekvés irányába. Az emberek általában a "reményt", a "motivációt" , netán a "jókedvet" várják előbb, ahhoz, hogy cselekedni tudjanak. Hát, kétségtelenül így könnyebb.
De ezek érzések, amelyeket jóformán tényleg csak várni lehet, mert felbukkanásuk, keletkezésük és elmúlásuk nem áll tudatos, akaratlagos kontrollunk alatt.
Viszont a cselekedetek, az elhatározások, döntések, tervezések, a kis lépésekre lebontott célok megvalósítása már igen.
Ha már valamiért nem is adatott meg a kellő érzelmi szintű töltés az adott élethelyzetben (bár ismétlem: kétségkívül ez lenne a jobb), cselekedni, tenni-venni azért tudunk.
Az érzelmek ráérnek.

Malkav 2017.05.05. 14:12:54

@moncsicsi0: Üdvözlet a blogon! Kétségtelen, hogy ilyen mélyponton valamit csinálni kell, ismerjük ugye a sült galambos dumát. Cselekedni szükséges, hogy kimásszunk a kulimászból. Cselekszem is, ahogy tőlem telik. Még ha ettől semmivel sem könnyebb a mindennapi élet.
süti beállítások módosítása