Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

A szabad akaratról egy kis humorral

2016.11.28. 18:58 | Malkav | Szólj hozzá!

Ismét eljött az ideje, hogy egy újabb eget rengető ökörséget elemezzünk szét és utána levonjuk a tanulságokat. :)

Hinnye, ez az igazi agyhúgykő! És most lássuk ízekre szedve:

"Jézus irányítja az embereket."

Nem. :)

"Jézus szült minket a Földre és miután Ádám és Éva baklövése után leküldött minket a Paradicsomból, utána sem lehettünk szabadok."

Már ekkor visítva röhögtem amikor először olvastam ezt, annyi szinkretista baromság sűrűsödött ebbe a (fogjuk rá, hogy szerkezetileg tűrhető) mondatba. Érdekes gondolat, hogy a Emberfia szült volna és bábjátékot nyomat rajtunk.

"Jézus ezután is irányít minket (pl. mint a Szimsz nevű játékban lehet irányítani azokat a bábukat)"

Részletkérdés, hogy a mondat végét jelző pont érdeklődés hiányából kimaradt, a lényeg: Jézus ierányítja az embereket? Azokat is ő távvezérli, akik bűnt követnek el? Azokat is ő "kezeli", akik szembefordulnak az Ő tanításával? Tehát szórakozásból részben saját maga ellen is dolgozik? :)

"Jézus azért küldött le minket, hogy teljesítsük ő követeléseit, megalapítsuk a saját vallását (keresztény), tiszteljük a végletekig, ünnepeket tartsunk neki (pl. Karácsony, Húsvét)."

Hinnye Jézus már egyenesen követel (bár mint a korábbi mondatból megtudhattuk, helyenként elég ellentmondásosan mozgatja kis keresztényellenesnek nevelt bábjait), és ünnepeket kell tartanunk Neki, mert csak így gyűlik neki a tapasztalati- és manapont, amivel nyomathatja a "magicet"? :D Egyre jobb!

"Ha az tesszük amit mond akkor kifizeti nekünk az életet, és aki ellen mer szegülni attól meg vonja a fizetést (az életet) és meghal. (Ez indok lehet a halálra)"

Én vagyok a Sims játékok császára (ezek szerint), mert az én simjeim egyszerűen képtelenek azt tenni, amit nem akarok. Ha Jézus is úgy irányít, mint a játékos a Simsben, akkor senki sem tud ellenszegülni... tehát mindenki megkapja a fizuját, nem? Tehát a sok idős, beteg, vagy balesetet szenvedett kis "sim" végül mind kikerül az irányítás alól, ezért Jézus megvonja tőlük a fizetés-életet? Vagy hogy van ez?

"Mert Jézus azt akarja, hogy azt tegyük, amit ő akar pl.Iskolába/munkába menni,vásárolni,enni,inni, stb. És ezt megtesszük önszántunkból, miközben észre sem vesszük."

Akkor most Jézus irányít, vagy önszántunkból mi tesszük meg? Mert ez piszkosul nem ugyan az ám! (Lásd később.)

"Most is Jézus irányít téged."

Kezében az egér és billentyűzet, de az se kizárt, hogy jostickkal játszik. :)

"Ha nem akarsz meghalni ne állj ellen!"

Egy kis vigaszt nyújtó zárszó. Ironizáltam.

 

Aki ezt megálmodta egy igazán kegyetlen hasmenés közben, tutira nem olvasta sem a Bibliát, sem más (vagy bármilyen) komolyabb mondanivalót tartalmazó könyvet. De merem gyanítani, hogy még az általános iskolai kötelező olvasmányokat is ellógta valahogy. Tisztázzunk valamit: Isten szabad akaratot adott nekünk, embereknek. Mit is jelent ez?

Ez egy óriási ajándék az Úrtól, mert így hasonlóak lettünk Őhozzá. Az állatvilágban a viselkedést nagyban befolyásolja az ösztön, az alacsonyabb rendű élőlényektől akár a csimpánzig. Persze minél fejlettebb és intelligensebb az állat, annál tudatosabban képes eltölteni az idejét a jelenben. Esetleg a jövőre is gondol és tervez. De az a szabad akarat, ami az Istentől van, csak az embernek adatott. Az ember keze tényleg nincs megkötve, nincs sors, karma, vagy bármi olyan hatás, ami állandó felügyelettel beprogramozza az ember döntéseit. Senki életéről nincs isteni forgatókönyv! Tehát a "Jézus irányít minket, mint mi a simeket" duma elejétől a végéig baromság. Jézus nem irányít minket, neki nem marionett bábukra van szüksége*. Az más kérdés, hogy Isten, aki mindig volt, van és lesz, tisztában van az életünk minden döntésével. Ő tudja, hogy mi mikor, hogyan fogunk dönteni. Mégsincs forgatókönyv, mert (bár tudja, hogy mikor milyen döntést hozunk) mégis minden egyes alkalommal fel fogja alánlani a többi lehetőséget is. Így van ez életünk minden pillanatával. Isten ismeri az egész életünk minden döntését, mégis minden döntésnél felajálja az alternatívákat is.

Olyan ez, mint a szülő, aki a gyermekének csokit vesz. Tudja, hogy melyik márka a kedvence a gyerkőcnek és tudja azt is, hogy a kedvencet fogja választani. Mégis megmutatja a többit is, had döntsön a gyerek magától, hogy melyiket is kéri.

Tehát a szabad akarat az Úr nagy ajándéka, egy fantasztikus pozitív dolog. Azért is kaptuk ezt a szabad akaratot, hogy pont a marionett bábukkal ellentétben mi magunk, szabadon dönthessünk az Isten mellett, vagy ellene**. Részben ebből származik egy csipetnyi szívás is: ugyanis pont amiért nem vagyunk távirányítós autók, mi hozhatunk rossz döntést is. Persze ezek következményeit is viselnünk kell, de ez sem úgy működik, mint a katonai fegyelem: ha nem teljesíted a parancsot, a tiszed ronggyá szivat. Isten senkit sem szivat meg. Még csak nem is bűntet minket úgy, ahogy gyakran képzeljük. A döntéseink következményeivel megbűntetjük mi magunkat.

 

Tehát ha valaha bárkiben felmerült, hogy Isten a szó szoros értelmében irányítja az embert (akár tetszik, akár nem), felejtse el ezt az ökörséget. Szabad akaratod van! Használhatod jól is és rosszul is. Isten volt olyan jófej, hogy ismertette, hogyan használhatnád a szabad akaratod jól. Megteheted, hogy nem jól használod, de egyrészt akkor megfingatod magad keményen, másrészt Isten tudni fogja, hogy miképp is döntöttél/döntesz majd és érteni fogja az okokat is. De a döntés akkor is a tiéd (lesz).

 

Lábjegyzet: egy két apróság azért tisztázandó

*Isten szüksége ránk - Hogy miért vagyunk a Földön, jó kérdés. Isten önmagában annyira tökéletes, hogy Ő nem függ tőlünk. Igazából nem Istennek van ránk szüksége, hanem fordítva. Mégis megteremtett minket, hogy miért, az Isten titka. De az tuti, hogy ha már megteremtett minket, nem azért, hogy velünk bábozzon.

**döntés Isten ellen - ezt nevezzük kárhozatnak, de ezt sem Isten rója ki ránk. Az Úr senkit sem küldött még a pokolba! Amikor az ember végleg úgy dönt, hogy fellázad az őt teremtő és életét fentartó Isten ellen, akkor saját magát taszítja el Istentől és kerül a lét egy olyan állapotába, amelyben nincs Isten jelen. Ezt nevezzük elkáhozásnak.

Címkék: vélemény gondolat hit szép és jó agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr3412006868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása