Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Isten matematikai egyenlete

2014.07.12. 15:36 | Malkav | Szólj hozzá!

Hát, akadt pár dolog, amit szívesen kiírnék magamból, de... NEM TESZEM! >:)

Ezért inkább egy kis agyfrászt osztok meg, mely több szempontból furcsa. Gondolom azért sokaknak ismerős Stephen Hawking neve és ha még tájékozottabbak, akkor a munkássága is. Nekem most egy dolog tűnt fel vele kapcsolatban, amiről a dióhéjban megfogalmazott tanulságom a következő:

 

Az emberiség nem tanult Bábelből.

 

Bábel tornya.jpg

Miért mondom ezt? Azért, mert nemrég mutatott nekem Xinaf bátyám egy videót, amiben Dr. Hawking 40 percen keresztül azon elmélkedik, hogy létezik-e Isten? Fejtegetését tudományos alapokon hozza meg... és itt kezdődik a hinnye!

Nem akarom konkrét részletekben boncolgatni azt, hogy hol és miben bukik Dr. Hawking elmélete*. Az tény, hogy a fizikához nálam jobban ért, de egy-két dolgot nem vett számításba. Nevezetesen azt, hogy Istent nem lehet se definiálni, se meghatározni, vagy bármilyen elméleti keretbe foglalni a teremtett világ törvényeivel, melyeket még a legnagyobb lángelmék sem ismernek eléggé**. Ha megfestek egy képet (az most mindegy, milyenre sikerül), nem lehet belőle egészében megtudni, hogy ki vagyok én. Ez így van Istennel is, csak sokkal nagyobban. Isten teremtette a világot. A világ alatt az egész Univerzumot értem és mindent amit ez magába foglal. És Isten teremtette az időt is. Mivel az időt is Isten találta ki és indította meg, ezért Isten az időn kívül áll. Ergo aki megnézi a videót, az leszűrheti, hogy a végén hol bukik az elmélet.

Mivel Isten teremtett mindent, ezért Ő mindenképp több mindennél. Ezért meghatározhatatlan, nem lehet eléggé megfogalmazni, hogy akkor Isten ki/mi is tulajdonképpen. Dr. Hawking viszont tudós, mindenre szabályt, vagy törvényszerűséget, bizonyítást és információt keres. Viszont Isten (mint azt nemrég kifejtettem), nem definiálható, főleg a saját maga által alkotott fizikai törvényekkel nem. Becsülöm Stephen Hawkingot mint embert***, mint tudóst. De Isten nem-létét bizonyítani... hát ezúttal olyasmibe vágott bele, amiben nem győzhet. Persze véleménye és érvei vannak. Öszefoglava: Dr. Hawkingnak érvei vannak, Istennek igaza (van).

 

De hogy jött nekem tanulságképp ez a Bábel tornya dolog? A magyarázat egyszerű: a bábeli torony szotrijában a nyelvek összezavarásával az volt a lényeg, hogy az ember ne tudjon (mint egész emberiség) összefogva rosszat tenni. Ne akarja jobban tudni a dolgokat Istennél, mert erre képtelen lenne. Nos, bár a közös, kollektív rossz irányba hajlás már nem para dolog, de az emberben akkor is ott maradt egyénileg az "én jobban tudom (mint Isten)" mentalitás. Ebből sajnos azóta sem tanultunk.

Szentháromság ikon (Novgorod)_1.jpg

(Novgorodi Szenháromság ikon)

Lábjegyzet - olyan rég volt, biztos hiányzott

*megbukott elmélet - Dr. Hawking érveiből a videó láttán az az érzésem támadt, hogy az egyébként ragyogó elméjű tudós kivételesen szubjektív véleményt fejteget. Természetesen tudományos szemszögből (mert hogy máshogy tenné, elvégre tudós).

**a világ ismeretlen törvényei - mi az a gondolat, hogy egy fekete lyukban nincs idő? Kérem szépen, az idő egy mindenütt állandó dolog! Olyan nincs, hogy itt van idő, ott meg nincs! Ez hülyeség! Egy másodpercnyi idő nem csak a Földön egy másodpercnyi idő, hanem a Naprendszeren túl, két galaxis között is annyi, egy fekete lyukban is annyi és egy éppen felrobbanó óriáscsillag epicentrumában is annyi. Felejtsük el ezt az "itt van idő, ott nincs" dolgot!

*** Stephen Hawking, az ember - mindenképp tiszteletre méltó, hogy ilyen súlyos betegséggel nem veszítette el a reményeit, humorát, céljait. Sőt, az egyik legelismertebb tudós az egész világon!

Címkék: vélemény tudomány gondolat hit agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr386502677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása