Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Válassz egy csillagot!

2014.03.29. 23:23 | Malkav | Szólj hozzá!

Holnapi napon eljutok oda, hogy életkorom számjegyeinek összege hat lesz. Alakul a molekula. :) Tehát egy roppant rövid értékelés következik, avagy milyen volt Malkávnak a 23 életéve?

Pocsék. 10/0 pont.

Ennek kitárgyalása után bizakodjunk, hogy a holnaptól induló 24. életév jobb lesz. Tessék reménykedni! Addig kicsit nevetséges mód a következőt üzenném magamnak március 30-án: Boldog Szülinapot, Én! :D

Szoktátok-e nézni este (persze csak ha nincsenek hatalmas, sötét felhők) a csillagokat? És ha igen, van-e kedvenc csillagotok, vagy esetleg csillagképetek? Az utóbbi időben igen sokat foglalkoztam a tőlünk veszett messze lévő izzó hidrogéngömbökkel és egy hosszabb éjszakai csavargásom során, amikor elvonultam a magam kis béke-szigetére, volt lehetőségem sasolni az eget órákon át. És akkor megtaláltam a kedvenc csillagképem és azon belül a kedvenc csillagomat is. :) Ezek pedig: az Orion és annak alfa csillaga, a Betelgeuse.

Orion.jpg

Az Orion a Nagygöncöl után második legismertebb (téli) csillagkép. Sok kultúrában más-más néven ismerték, nálunk az Égi Vadászként ismeretes. Jellegzetes alakja miatt könnyen felismerhető. Csillagai közül számomra az alfája, a csillagkép bal felső sarkán található Betelgeuse a kedvenc. A Rigel után a második legfényesebb csillag. A Betelgeuse gigászi nagy csillag, méretét tekintve eltérnek a becslések. Kb. 1000-3000X nagyobb lehet a mi Napunknál. Ha a mi naprendszerünkben kapna helyet, a csillag legalább a Jupiter pályájáig érne!

Betelgeuse.jpg

Ez a rettentő nagy csillag viszont nem lesz hosszú életű. Annyira sok energia szabadul fel belőle, hogy a Betelgeuse kifejezetten haldoklik (pedig feltételezhetőleg fiatalabb a Napnál). Életének legvégén járva várható, hogy hamarosan szupernova lesz belőle, ami irgalmatlan nagy és veszélyes robbanással jár, életveszélyes sugárzással körítve. Persze nem kell megijedni, ez a hamarosan több százezer évet jelenthet, mellesleg ez a csillag NAGYON messze van tőlünk. Úgy saccolják, hogy kb. 420-430 fényévnyire*. :) Ez a 420 fényév esetén, ha jól számolom (tehát ha a számológépem ki tudja jelezni) 3 977 890 560 000 000 km-t jelent. :D Aki szorgalmas, kiszámolhatja, hogy ez hány cm, vagy mm. :D

Tehát a Betelgeuse-t választottam kedvenc csillagomnak. Ez a hatalmas, ködbe burkolózó, de végtelen nagy erővel agonizáló égitest az, amire ha felnézek, elnyeri a tetszésem. De ez most honnan jött? Innen:

 

Tudom, furcsa hogy kitettem egy Blues Company számot. Egy olyan kort élünk, amikor ez is segít a mindennapokban. A tavalyi és az előtti éveim nem voltak jók, "remélem" legalább idén történik valami nagyobb pozitív esemény. :) Elég volt a veszteségekből...

 

Lábjegyzet:

*420 fényév - Fényév az a távolság, a mit a fény egy év alatt megtesz. Ha felnézünk az Orionra és figyeljük a Betelgeuse-t, akkor nem azt látjuk, hogy milyen a Betelgeuse most. Azt látjuk, hogy milyen volt kb. 420 évvel ezelőtt 1594-ben, amikor az Oszmán Török Birodalom Győrt ostromolta.

Címkék: jövő zene videó tudomány gondolat múlt jelen

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr625885095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása