Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Az egyházról...

2014.02.19. 15:49 | Malkav | Szólj hozzá!

Eredetileg másról akartam írni, konkrétan a "Nagyfigyelmeztetésről", de az annyira... hogy is mondjam? Nincs rá megfelelő szavam, vagy kifejezésem. Legalábbis olyan nincs, ami nem tűnik elsőre (és másodikra is) lefikázásnak. Eleve furcsa, hogy komolyan vannak, akik azt a maszlagot képesek elhinni*, de nem akarom bántani őket. Hiába no, semmi pozitívumot nem tudok róla mondani, tehát nincs értelme bővebben fűzni róla a szót.

 

Ezért inkább két érdekes kérdést boncolgatnék, amit egy szemináriumi (és főiskolai) nyílt nap egyik előadásán vetett fel az tanórát tartó személy. A kérdések a következők, amit mindenki feltehet magának is (akár magában, akár kommentben, ha kulturáltan adja elő):

1. Ki/mi az egyház?

2. Szeretem-e az egyházat?

Erre van egy jó kis harmadiknak beillő bónuszkérdés, amit Miértbagoly tesz fel nekünk.

Miért_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Óóóó, aranyos Miértbagoly, a totál elborult fejével... :D

 

No, haladjunk akkor lépésenként. FIGYELEM! SZUBJEKTÍV VÉLEMÉNY KÖVETKEZIK!

1. Ki/mi az egyház?

Erre a sztereotip jó-keresztény kisfiúk/kislányok rávágják simán a (z amúgy igaz) választ, hogy "Krisztus titokzatos teste", vagy "keresztény emberek közössége". Ez eddig oké, szép és jó, de ha nem egy definíció merül fel bennünk először, mit mondunk, mi az egyház?

Először is tisztázzuk, hogy mi nem...

- nem egy mammutvállalat. Tehát nem hagyományos értelemben vett cég, végképp nem szervezet, klub, szakkör, mozgalom.

- nem haveri közeg. Annál azért több.

- nem maffiaklán. No, az lenne az omlás! :D

- és zárásképp, nem egy ház. :)

Az egyház (számomra) az az emberekből álló szeretetközösség, melyet Jézus Krisztus "alapított", Ő a mindenkori feje/vezetője, mellyel mindenkor együtt van és sosem hagyja el.  Mielőtt megkeresztelkedtem volna, az életem olyan volt, mint egy üldözött kis pszichopatáé. Dúlt bennem a bizalmatlanság minden idegen iránt, a harag mindenki felé, aki csak egy kicsit is ártott nekem, vagy hozzám bármi rosszat szólt. Nem ószövetségi elv volt ez... úgy tartottam, hogy "szemet, vesét, csontokat, sok-sok vért és örök szenvedést egyetlen meggörbülő hajszálamért, ti rohadékok". Akkor szinte kizárólag világi közösségekben jártam (suli, szabadidő, stb.). Ezekben a közegekben bármi okból belém kötöttek, kinéztek, lenéztek, megvetettek, megaláztak, volt hogy meg is vertek. Volt néhány barátom... aki igazán barátom, nagyon kevés. Akiket barátaimnak hittem, de elszakadtak tőlem különböző okokból, rengeteg. Sikeres kis antiszociális félállattá tettek volna az engem megvetők, ha nem lép az egyház az életembe.  Az egyház számomra az a közösség, mely jobb emberré tett, amely barátok és testvérek egész hadát hozta el hozzám (és nekem), elfogad annak aki vagyok, bízik a jövőmben és lehetőséget is ad, hogy egyáltalán legyen jövőm. Tehát az egyház tanít, segít, véd, szórakoztat, gyógyít (főleg lelkileg). Ez a közösség számomra menedék és megújulás.

 

2. Szeretem-e az egyházat?

Erre a kérdésre a válasz igen. Szeretem az egyházat (is).

2+1. Miért?

Lásd egyes kérdésre adott válaszom zöme. "Az egyház számomra az a közösség..." :)

 

Persze tagadhatatlan, hogy mivel az egyház is emberekből áll, nem tökéletes. Vannak bűnei, melyeket az egyház tagjai (mint emberek, mint személyek) követnek el. De személyek hibáiért, vétkeiért az egész egyházat megítélni (véleményem szerint) legalábbis álszentség. Ismeritek a Szentírásból ismert történetet: "...az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!"

 

Kicsit rövid, lehet hogy sok mindent hozzá lehetett volna még tenni. Lehetséges. Ha van még érdembeli észrevétel, akkor azt úgyis megírja valaki komment képében. Ha meg nem, akkor minek szaporítsam a szót fölöslegesen? :)

Mennybemenetel ikon_1.jpg"Az egész világ békességéért, Isten szent egyházainak jólétéért és mindnyájunk egyesítéséért, könyörögjünk az Úrhoz!"

"Istenszerető püspökeinkért, a tisztes áldozópapságért, a Krisztus szerinti segédlő papságért, az egész egyházi rendért és a népért könyörögjünk az Úrhoz!"

"Könyörögjünk még az itt jelenlévő, s tőled nagy és bő kegyelmet váró népért, a mi jótevőinkért és minden igazhitű keresztényért!"

"Oltalmazz, ments meg, könyörülj és őrizz meg minket, Isten, a te kegyelmeddel!"

/Válogatott ekténiák/

 

Lábjegyzet:

*Nagyfigyelmeztetést elhinni - Most komolyan... Jézus ahogy E-MAILEZIK? A Szentírás idejét múlt, vagy mi, egy kinyilatkoztatás nem volt elég? De sajnos tényleg van aki ezt nagy kanállal bekajálja... :S

Címkék: vélemény gondolat hit szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr15794583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása