Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Hit vs tudomány

2013.10.29. 16:00 | Malkav | 2 komment

Nos, most következik egy olyan téma, ami vagy hatalmas robbanással jár, vagy a filozófusok hasmenés közben rájuk törő elmerengő hümmögésével... ugyanis mai témánk: a tudomány és a vallásosság kapcsolata.

Pánik.jpgAzért ennyire megijedni nem kell!

Elég érettek vagyunk ahhoz, hogy belekóstoljunk ebbe a témába is. (Ugye?) Nos, nemrég egyik szeretett húgocskámmal beszélgettünk erről. És ez a téma nem csak egy-egy emberben merül fel, ami nem meglepő. Hiszen az sajnos tény, hogy egyre kevesebb emberben merül fel az ENK*, azért aki valamennyire igyekszik úgy tenni mintha lenne (ergo gondolkodik), azért furcsálkodva fogad egy-két dolgot a vallásossággal kapcsolatban. Most a keresztény vallást emelem ki igazán, hiszen azt ismerem a legjobban.

A keresztényeknél adott ugye, hogy a Biblia tanításai szerint igyekeznek élni. Nos, ez még rendben is van, de a XXI. század rengeteg dolgot fedezett fel, ami értetlenkedést vált ki az emberből, ha kézbe veszi a National Geographic Chanel egyik újságcikkét és a Szentírást. Kiemelek pár tipikus pontot:

Akkor most hány éves is a Föld? Lapos, vagy gömbölyű**? Voltak dinoszauruszok, vagy sem?

A Föld korát a tudomány kb. 7-7,5 milliárd évesnek becsüli. A Biblia nem írja ezt le konkrét mértékegységgel, de úgy saccolható, hogy kb. 50-55 ezer év telik el Ádám és Éva korától a jelenkorig. Nyilvánvaló, hogy a Föld nem egy nagy tányér a semmiben, hanem a naprendszerünk harmadik bolygója. És szerte a világon több ezer különböző méretű, és számtalan fajhoz tartozó ősállat fossziliáit és maradványait találták már meg, nem csak a dinoszauruszoktól, hanem előttük élt és utánuk megjelent (szintén kihalt) jószágok emlékeként.

No, akkor most mi van? Nézzünk meg két szélsőséges tábort, az Elvakult Vallási Fanatikust és a Csőlátású Hiszemhalátom Tudóst:

Elvakult Vallási Fanatikus - "A bibliában sehol sem írnak dinoszauruszokról, tehát nem voltak. Isten 6 nap alatt teremtette a világot és a hetediken megpihent, tehát a Föld biztosan nem több millió éves. Mindezek a szövegek a Sátán megtévesztései, hogy ne higgyünk Istenben és mindezért Darwin a felelős. És a nyúl kérődző állat***, benne van a Bibliában, tehát akkor úgy van. Pont."

Csőlátású Hiszemhalátom Tudós - "Isten létét nem tudta senki és semmi tudományosan bizonyítani, tehát nincs. A Föld életkora tudományosan igazolható, tehát biztos nem hat nap alatt legózta össze a nem létező istenség. Még Galilei korában rájött a tudomány, hogy a Föld nem lapos és a Nap körül kering. A vallásosság ártalmas, mert akadályozza a tudomány fejlődését. Pont."

Az a baj,hogy a kettőt egymás gyökeres ellentéteként kezelik, pedig lehet másképp is. Hogyan? Így:

Hit és tudomány.jpgUgyanis kedves testvérek (és most mindkét tábor szélsőségét kiakasztom) a kettő kiegészíti egymást.

A hit ugyanis választ ad az ENK homályos részeire. A tudomány meg ismerteti a világ működését. Ha tudomásul vesszük, hogy az evolúció az élet kialakulásának hogyanjára ad választ, a miértjére viszont nem, akkor a hit máris helyet kapott és választ is ad a miértre. Ha tudomásul vesszük, hogy a Biblia nem tudományos folyóirat és nem az a lényege, hogy mennyi nap kellett a világ teremtéséhez, akkor a tudomány máris helyett kap és választ is ad a hogyanra.

Kedves fanatikus testvérek: a Szentírás minden szavát szó szerint értelmezni (főleg, ha egy fordítás fordítását elemezgetjük) legalábbis furcsa. A Szentírás üzenete az, hogy Isten teremtett mindent a Földön és ő az Isten, aki szereti az embert. Ne akarjunk már beinteni a tudománynak leviatánokra és hat napos gyurmázásokra hivatkozva... ugyanis ha csak a Bibliából ragadunk ki apró részleteket és félmondatokat érv gyanánt, akkor én is be tudnám bizonyítani pont a Biblia alapján, hogy nincs Isten. (Pedig katolikus vagyok.)

Kedves vallástagadó testvérek: kérlek titeket, ne tekintsetek idiótának mindenkit, akinek hite van csak azért, mert a tudomány egy-két dologgal kapcsolatban megállapította, hogy nem egészen úgy van. Ezek a pontatlanságok ugyanis nem hit és erkölcs terén megkérdőjelezhetőek. Igen, a nyúl tényleg nem kérődző állat. De a Biblia mint fentebb írtam, nem tudományos folyóirat. Ne a biológiai/fizikai/kémiai pontatlanságokra mutogassatok dühödten és ne gyűlölködjetek azért, mert egy keresztény ember nem támogatja az abortuszt stb. Mennyi minden volt a világban, ami hatalmas tudományos előrelépés és emberéletek tömkelegébe került? (pl.hadászat és hadviselés fejlődése) Tényleg olyan fontos lenne a sci-fi szerű jövő elérése, hogy milliókat ölünk meg érte a múltban, jelenben, jövőben? A hit erkölcsöt ad, ezt ostobaság tagadni.

No, jól meg lett kavarva két olyan tábor, mely igen hevesen nyilatkozik a másik oldalról... csak nem hallgatják meg egymást. :) Remélem azért eljön még az idő, amikor ez a "harc" nem lesz ilyen kiélezett és végre megszűnik. És nem fog mindkét oldal furcsálkodni egy egészségügyi végzettségű fiatal srácon, aki katolikus létére dinoszaurusz-mániás. :D

Albert Einstein.jpgA tudomány vallás nélkül sánta. A vallás tudomány nélkül vak.” /Albert Einstein/

Lábjegyzet:

*ENK - az Emberiség Nagy Kérdései. Akinek ez új, olvasson vissza pár bejegyzésnyit. :)

**gömbölyű Föld - tudjuk, hogy valójában geoid. Ne szóljjá' bééé! :D

***kérődző nyúl - "...a nyúl is, mert az is kérődzik, de körme nem hasadt..." /Lev 11,6/

Címkék: tudomány gondolat hit

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr715604877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morviniuszka 2013.11.13. 18:55:03

Nekem nagyon tetszett ez az írás! Nos, én magamra ismertem az elvakult vallási fanatikus leírásban. :D Beszélgettem egy keresztény állatorvossal e téren, és kifejtette nagyon bonyolult szóhasználattal, hogy a nyúl miért is kérődző állat. Nem tudom, hogy kinek kell higgyek, de ahogy írtad ez semmiben sem befolyásolja a biblia kinyilatkoztatását.

Malkav 2013.11.13. 19:21:49

@Morviniuszka: A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a nyúl nem kérődzik. A félreértés onnan ered, hogy a nyúl emésztése kicsit furcsán működik: kétféle ürüléke van, az egyik kicsit lágyabb jellegű (amit ismét elfogyaszt), a második az ismert bogyó, ami már nem kerül elfogyasztásra. Ezt nézték az ókoriak kérődzésnek.

És min tudjuk, nem egy nyúlon áll, vagy bukik az üdvösségünk. :)
süti beállítások módosítása