Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy...

2013.05.28. 13:03 | Malkav | Szólj hozzá!

A napokban elgondolkoztam a Miatyánk szövegén. Ez egy különleges ima, a legkülönlegesebb mind közül. Azért, mert ez az egyetlen olyan ima, melyet maga Krisztus tanított meg az apostoloknak és általuk nekünk. Ebben az imádságban minden benne van, pedig elég rövid, ezért is kaptam kedvet ahhoz, hogy elemezzem kicsit a szövegét. Ezt már megtették előttem mások is, de most én is kifejtem a magam észrevételeit. Lássuk részletenként.

"Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy..."

Már az eleje is egy hitvallás. Ezzel elismerjük, hogy egyetlen Istenünk van, Ábrahám, Izsák és Jákob Istene, az egész világot megteremtett egyetlen igazi Isten.

"...szenteltessék meg a te neved..."

Istennek mindig jár a dicséret, ezen túl sok kifejteni való nincs.

"...jöjjön el a te országod..."

A próféták mind hirdették Isten közelgő országát, Keresztelő Szent János már igen fokozottan. Aztán színre lépett Jézus és mondta: "Betelt az idő, és elközelgett az Isten országa."

"...legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is!"

Ez igazából egy igen kemény rész. Hiszen itt arról van szó, hogy ne a mi egyéni hülyeségeink érvényesüljenek, hanem Isten akarata, mellyel lehet nem mindig értünk egyet, de biztos, hogy az a legjobb megoldás.

"Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma..."

A szegények és szenvedők minden kínjára összefoglalt esedezés ez.

"...és bocsásd meg vétkeinket..."

Bűnbocsánatra 0-24-ben szükségünk van... hiába no, a hülye emberi természet... :$ :)

"...miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek."

Újabb nehéz pillanat, mert mások gonoszságát, vagy konkrét utolsó-senkiházi-rohadékságát nehezen felejtjük el, még nehezebben bocsátjuk meg. De jogos és igazságos, hogy annyi kegyelmet érdemeljünk, amennyit mi adunk. A haragtartóknak lehet igazán nehéz.

"És ne vígy minket a kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól."

Mivel emberek vagyunk, hajlunk a rosszra, a bűnre. De a bűn csak akkor fékezhető meg, ha még előtte ellenállunk a csábításának. Mivel ezzel szemben nem ritkán kevésnek érezzük magunkat, szükségünk van az Isten segítségére. Ő nem csak ahhoz ad erőt és képességet, hogy elkerüljük a kísértést is, de ahhoz is, hogy a gonosz (vagy konkrétan a Sátán) ne roppanthasson össze minket.

Milyen közismert, már-már közhelyesnek tartják. Rengetegszer úgy kezelik, mint egy mondókát, amolyan "mond el hétszer a Miatyánkot és a patásördög nem ránt le a pokolba" jelleggel. Pedig ebben az imádságban olyan erő lakozik, amilyen igen kevés más imánkban szerepel. Ebben tényleg benne van minden,ami fontos.

Zárásképp az őskeresztény bónusz:

"Mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen!"

Szentháromság ikon (Novgorod).jpg(novgorodi Szentháromság ikon)

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr995330185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása