Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Magyar népmesék - érdekes tanulságok

2013.04.27. 18:45 | Malkav | 22 komment

Az elmúlt két napban hirtelenjében elfogott a nosztalgia és ismét megtekintettem a régi szép idők egyik örökzöld sorozatát: a magyar népmesék különböző részeit. Ahogy nézegettem a részeket egymás után, a hagyományos sablontörténetek mellett (pl. szegény öreg három fia mennek szerencsét próbálni, a legkisebb jár a legjobban, mindenki boldog, happy end) úgy egyre inkább teltem a klasszikustól eltérő, furcsábbnál furcsább tanulságokkal. Most meg is osztok párat, csak hogy ti is lássátok a poént. Forrást külön nem linkelek, írjátok be a youtube-on, hogy "magyar népmesék" és nézelődjetek! Tetszeni fog. :D


Tehát a magyar népmesék egy-két igencsak megkérdőjelezhető tanulsága:

(Kedvencem) - Ha egy haszontalan, ingyenélő lusta dög fia vagy egy szegény özvegynek, ne változz meg! Legyél ugyan olyan rest disznó, úgyis egy királylány lesz a feleséged és még egy pöpec kis palotád is lesz.

Ha a feleséged hülye, mint egy béka alfele, akkor hitesd el vele, hogy egy tollas mutáns, nem pedig önmaga. Ettől megőrül és hajtsd el a francba!

Nem létezik középréteg. Van a nagyon gazdag (módos ember, vagy egyenesen királyi családtag) és a nyomorban élő szegény. Eddig semmilyen mesét nem hallottam a stabil életvitelű kovácsról/asztalosról/tímárról, vagy annak gyermekéről (talán mert 1. nem olyan pofátlanul gazdag, hogy unatkozzon a vagyonával 2. nem él olyan mély-nyomorban, hogy ha egy éhes száj elmegy, akkor mindenki otthon jobban jár).

Nyugodtan üzletelj az ördöggel. Nyugodtan hülyét csinálhatsz belőle, mert szegénynek nincs sok esze.

Az anyagiasság fontos dolog: lehetőleg királylány, fele királyság és szekérnyi arany az ideális üzlet, de ha valamiért nem kell a lány (mert olyan ronda, hogy a Harry Potter könyvek mumusa tőle retteg, ezért nem mer az ágya alá nézni...) és az éjszaka birodalmának a fele sem olyan vonzó ajánlat, akkor azért legalább a szekérnyi aranyat mindenképp harácsold össze!

Minden különleges tulajdonsággal bíró varázsállat izzó parazsat eszik. Ez előírás lehet, de az se kizárt, hogy innen nyerik ki a manát.

A gazdagoknak mindig három gyermekük van. Vagy csak fiúk mindhárman, vagy csak lányok. Kivételes eset, hogy egy királynak egy gyermeke van, de az akkor biztosan lány, más nem lehet. A szegényektél ez az egytől a focicsapatig (cserékkel) változó, de mindig a legfiatalabb jár a legjobban. (Azt hiszem, jó a helyzetem:D)

Ha öreg király vagy és a három lányodról kiderül, hogy seprűn lovagolva a pokolba repülnek és ott ördögökkel táncolnak, kajálnak náluk és mindezt a spicli juhászod kideríti, majd beszámol róla: zárasd sittre a két idősebbet, had szívjanak, mint a torkosborz, a legfiatalabbat meg ad feleségül a juhásznak, aki társadalmilag egy jobbágy senki.

Az igazságos Mátyás király: "No, ha minden gond nélkül élsz, adok neked egy kis gondot!" Az igen! :O Itt aztán nem szarakodik Mátyás király, aki gond nélkül él, foltozza be a kőkorsót, nyúzza meg a malomkereket, mert ha nem, kivégezteti. Ergo, ha szerintem túl jó neked, úgy megfingatlak, hogy lemész hídba!

Lopd meg a lakótársad! Te jól meghízol, ő lesoványodik és ha szorul a nyakad körül a hurok, ne vidd el a balhét! (Mint az Igenis Sötét Nagyúr c. társasjáték, csak medvével és macskával játszva XD)

És még akad pár hasonlóan érdekes tanulság, de ezek kikeresést rátok bízom. A forrás ismert, jó mulatást! :D

Címkék: vélemény gondolat poén agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr615249896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carlota 2013.04.27. 20:36:52

Igen, ez nekem is feltűnt már egy-két mesénél, hogy a tanulság nem túl...öhm...jó, de így összeszedve még bizarabb! :P :D

mezeinewsee 2013.04.28. 22:08:59

Huhh, ezek nagyon durvák! De még az is fontos, hogy a szavadat nem kell megtartani! Mindegy, mit ígérsz (pl. a sárkánynak, hogy nem ütöd le az utolsó fejét, ha megmondja, hol a királylány), ha az érdeked úgy kívánja, megszegheted.

Mogyee 2013.05.05. 01:46:25

Ezen az emelt magyar érettségi finisében rettenetesen jót röhögtem :D

Malkav 2013.05.26. 13:48:46

@bélaythotbélaferi: Üdvözöllek a blogomon! :D Itt írhatsz amit akarsz, ahova akarod. :D

A következő írásokon viszont visítva röhögtem:
"A magyar népmesék erkölcsisége a jézusi erkölcsiség magaslatait súrolják, előlegezik meg."

Jézusi erkölcsiség?! XD Ezekben mi a jézusi erkölcsiség, idézem:

"Ha egy haszontalan, ingyenélő lusta dög fia vagy egy szegény özvegynek, ne változz meg! Legyél ugyan olyan rest disznó, úgyis egy királylány lesz a feleséged és még egy pöpec kis palotád is lesz."

"Az anyagiasság fontos dolog: lehetőleg királylány, fele királyság és szekérnyi arany az ideális üzlet, de ha valamiért nem kell a lány (mert olyan ronda, hogy a Harry Potter könyvek mumusa tőle retteg, ezért nem mer az ágya alá nézni...) és az éjszaka birodalmának a fele sem olyan vonzó ajánlat, akkor azért legalább a szekérnyi aranyat mindenképp harácsold össze!"

"Ha öreg király vagy és a három lányodról kiderül, hogy seprűn lovagolva a pokolba repülnek és ott ördögökkel táncolnak, kajálnak náluk és mindezt a spicli juhászod kideríti, majd beszámol róla: zárasd sittre a két idősebbet, had szívjanak, mint a torkosborz, a legfiatalabbat meg ad feleségül a juhásznak, aki társadalmilag egy jobbágy senki."

"Lopd meg a lakótársad! Te jól meghízol, ő lesoványodik és ha szorul a nyakad körül a hurok, ne vidd el a balhét!"

Ezek mind a magyar népmesékből következő tanulságok, ha szétnézel youtube-on és megnézel pár MAGYAR(!) népmesét, ezek a "jézusi erkölcsiségek"(???) fogadnak. :D

Bemelegítésnek nagyon jó kezdet volt BélaFeri, csak így tovább! :D Még ilyen jókat! :D

U.i.: A Grimm mesék szóba se kerültek. Ennek oka egyszerű: nem érdekelnek. Ezek után vicces volt szóba hozni. :)

mezeinewsee 2013.05.26. 21:35:07

@bélaybéla: te nem ismered Malkávot! Ő nem mondja, hogy milyen magyar, hanem tényleg az. Nem fog Grimm meséket olvasni magyar népmesék helyett!
De a krisztusi lelkülete a népmeséknek tényleg vicces.
És egyébként honnan gondolod, hogy a sátánnak szabad hazudni?

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.05.26. 21:43:18

"Ez nagyon jól látszik felszínes , elhamarkodott véleményeden is"
Ezt a mondatot kőbe kéne vésni :D

Malkav 2013.05.27. 00:03:25

@bélaybéla: "a krisztusi lelkület nem előzmények nélkül való az emberiség történetében és nem a zsidókkal jelent meg, hanem ezt a lelkületet a szkíták is ismerték"
*Visítva röhög*
Még ilyeneket! :D

mezeinewsee 2013.05.27. 11:11:10

@bélaybéla: huhh...
"Nem helyette kell olvasni, hanem összehasonlításképpen mellette!" Gondolom, akkor minden nép meséjét el kell olvasni összehasonlításul... Malkáv, hagyd a hülye egészségügyet, az elkövetkező 100 évben meséket fogsz olvasni, és összehasonlítani!
"A Sátánnak nem hazudni szabad, hanem a neki tett ígéretet, fogadalmat nem muszáj megtartani. " Ennél kicsit egyszerűbb a helyzet: nem teszünk a sátánnak ígéretet/fogadalmat. Pont.
"Hazudni egyébként lehet, ha ezzel életet mentesz meg a Sátán karmából." Hazudni mindig lehet, csak nem szabad. Ilyenkor lép be az egyik fő erény, az okosság, hogy elkerüld a hazugságot.

Malkav 2013.05.27. 14:14:14

Azért a toydari népmesékre kíváncsi leszek. :D

mezeinewsee 2013.05.27. 14:19:39

@bélaybéla: segítek megint. Nem egy néprajzi tanulmányt olvasol, hanem egy írást a magyar népmesék erkölcstelen tanulságairól. Ezeket le lehet tagadni, be lehet bármit magyarázni, a lényeg akkor is az: bármit ígérhetsz, legfeljebb nem tartod be. Lehetsz lusta disznó, csak legyen szerencséd. simán megszívathatod azt, aki ellenszenves neked.
Ha ebből akar Malkáv diplomamunkát készíteni, akkor tényleg tanulmányoznia kell a többi nép irodalmát (mondjuk, akkor sem Grimm-meséket, hanem népmeséket).
A sátántól való szabaduláshoz nem kamuzni kell, hanem Krisztus kegyelmét kérni, és a sátánról tudomást sem venni.

Malkav 2013.05.27. 15:28:42

@bélaybéla: Bélaferi, ezt mindenképp javaslom figyelmedbe,mint mindent eldöntő bizonyítékot:

"A magyarok és a pirézek közös őstől származnak, mely a zsidó nép. Shalom!"
Forrás: Kupacsy Árpád Nimród: Az igazság eredetünkről c. könyve.
Tehát csak annyit mondanék: Shalom zsidómagyar testvérem! :D

mezeinewsee 2013.05.27. 15:41:58

@bélaybéla: hogyne lennének! Ki cáfolta?
Ha valaki valamikor a sátánnak ígéretet tett, az onnantól ne dumáljon vele, hanem kizárólag, csak Krisztushoz forduljon. De ilyen hülye kevés van.

mezeinewsee 2013.05.27. 20:29:33

@bélaybéla: Jézusnál érthető, ő nagyobb nála. Nálad meg mindent megmagyaráz.

Malkav 2013.05.27. 21:04:05

@bélaybéla: Ejj, te pontosan megvalósítod amit elképzelek! :D Beírok hasból egy hülyeséget (lásd magyar-zsidó rokonság) és rögtön ráharapsz! :D Pontosan ahogy számítottam rá. :D Jöhet még a Tanítás, te mindig felvidítasz a hihetetlen ostoba elméletekkel. :D

Malkav 2013.05.27. 21:50:16

@nemossagyat!: Ez az troll, táncolj! :D

mezeinewsee 2013.05.28. 10:12:06

Prémium troll-tápot adtál neki, persze, hogy pörög a kicsike!

Mogyee 2013.05.28. 22:00:00

@Xinaf: ""Ez nagyon jól látszik felszínes , elhamarkodott véleményeden is"
Ezt a mondatot kőbe kéne vésni :D"
Kőbe? Pólóra vele!

@bélaybéla: Elnézést a többiektől, nem akarlak folyton visszacsalogatni, de nem bírom ki, szóvá kell tennem... majdnem az összes magyar népdalunk perverz vagy depis. Ez nem hülye elmélet, hanem tény. Ezzel a világon semmi baj nincs, már a régi idők emberei is szerettek szórakozni, vagy megénekelni a fájdalmukat. A népmesék is hasonló célt szolgáltak, szórakoztatni akartak vele. Egymást, magukat, hosszú téli estéken. Ez sem képzelgés, hanem tény. Mivel a népmesék a szórakoztatás céljából születtek első sorban, illetve olyan vágyaikat fogalmazták meg benne a sokszor nehéz körülmények között élő emberek, amik sosem teljesülhettek, így a népmesék gyakran kissé mulatságossá vagy egy lehelletnyit huncuttá váltak. De ez rendben van, ettől még a magyar népmese és népdalkincsünk a világon egyedülálló, és méltán lehetünk büszkék rá. A bejegyzés ennyiről szólt. Szeretném, ha kifejtenéd, a te kommented melyik gondolathoz kapcsolódott.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2013.05.28. 22:11:44

@Mogyee: " Szeretném, ha kifejtenéd, a te kommented melyik gondolathoz kapcsolódott."
Ejnye, Mogyee, édes lányom, igazán tudhatnád már, hogy, khm, bizonyos körökben a kapcsolódás (pláne gondolatokhoz!) milyen tilalmas dolog!

Malkav 2013.05.28. 23:08:04

@odamondogato: Magas rendű erkölcsi tanítás:
Ha egy haszontalan, ingyenélő lusta dög fia vagy egy szegény özvegynek, ne változz meg! Legyél ugyan olyan rest disznó, úgyis egy királylány lesz a feleséged és még egy pöpec kis palotád is lesz. :D
süti beállítások módosítása