Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Zombiapokalipszis - avagy észrevételeim az élőholt káoszról

2013.10.24. 14:44 | Malkav | 7 komment

Mennyi és mennyi médiumtól és mennyi ismerőstől hallani mostanság a különböző elméleteket arra vonatkozóan, hogy:

Mi lenne a legjobb túlélési stratégia zombi apokalipszis esetén?

zombie_apocalypse.jpg

Mivel Malkáv blogja köztudottan és élvezettel boncolgat olyan témákat, melyekkel kapcsolatban, már majdnem milliók okoskodták ki a maguk észrevételeit, ezért (minő meglepetés) most én is lepötyögök pár gondolatot.

Figyelem! A most következő elméletek személyes agyterhelések eredménye. A téma nem valós veszélyről szól, bármi hasonlóság a hallgatag szomszéd hullaszagával a véletlen műve.

Most tekintsünk el attól a kérdéstől, hogy miért törne ki a (fene se tudja hanyadik) zombi apokalipszis... mert a téma nem arról szól. Rögtön egy alappal kezdenék, avagy mi a zombi?

A zombi nem más, mint élőholt. Olyan tetem, ami a hullák megszokott viselkedésével ellentétben cselekszik. Mármint aktívan. Tehát nem csak bűzölög és rothad, hanem jár, tárgyakat fog meg és (érthetetlen okokból) embert ölni is képes.

Zaurak msn.JPGHogy lesz valakiből zombi? Nekromancia, sugárzás, mutáció, vagy valami egyéb ok miatt? Erre a kérdésre a válasz lényegtelen. Egy dolog van, amit (ugye) vehetünk egyfajta biztos tudatnak: a zombi halott. Nem élő, mégis mozgó, tehát ezért is nevezzük élőholtnak. Miért kellett ezt tisztázni? Azért, mert van egyes zombiapokalipszises taktikákkal némi gondom, melyet most boncolgatni* kezdek. Vastag betűvel a sztereotípia, dőlt betűvel a saját véleményem.

Első sztereotip antizombi taktika: golyó a fejbe. Ha a zombit lőfegyverrel fejbe lövöd, végre normális halottként viselkedik. Baromság. Tévedés. A zombi élőholt lévén nem rendelkezik életfunkciókkal, tehát nem a központi idegrendszere irányítja a holt testet. Az amúgy is rothadó agy szétlövése ergo nem teszi veszélytelenné az élőholtakat.

Második sztereotip antizombi taktika: semmi esetre se harapjon meg, mert akkor magad is zombivá válsz, vagy megeszi az agyad. Nos, lehet hogy így lenne, de lehet hogy nem. Mivel az alap-zombivá válás nem tisztázott, ez a téma még mindig lebeg a levegőben... az viszont furcsa, hogy mi a szöszért enne egy zombi agyat? Erre a kérdésre egyetlen poénfilmben(!) kaptam csak választ. Aranyos volt, de a kegyetlen "valóság" zombijai tudattalan lévén nem éreznének ingerenciát bármi fogyasztására.

Harmadik sztereotip antizombi taktika: nappal védve vagy a zombiktól. Csak éjszaka kerekednek fel vadászni. Tisztázzuk, hogy a zombi nem egyenlő a vámpírral. A zombit nem érdekli a napszakváltozás, 0-24-ben aktív.

Három egyelőre bőven elég. Ugyanis ha ezekbe belekötöttem, hogy vélekedem én, mi a helyes eljárás? Nos, kezdjük ott, hogy komoly a gond...

- a zombi mivel nem él, nincs létszükséglete. Nem eszik, nem iszik, nem kell székelnie.

- a zombi nem alszik, és nem fárad el soha.

- a zombi halott lévén nem érzi a fájdalmat.

- a zombi nem fázik.

- a zombi nem tud megfulladni (mivel nem lélegzik), mérgek nem hatnak rá.

- a zombi foszladozó tetem lévén állandó fertőzésveszélyt jelent. Nem az "elzombulás vírusát" hordozza, hanem mindenféle egyéb kórt, ami rothadással együtt járhat. Extrém példák: Pestis, lepra, stb.

Tehát a fantasy játékok alap ellenfele valójában félelmetes előnyökkel indul. De egy-két dolog mégis a javunkra válhat, mégpedig:

- a zombi intelligenciája (vélhetőleg) minimális. Ergo kreatívnak nem nevezhető, nem tervez, nincs kidolgozott taktikája. (Tehát csapdát sem állít)

- a zombinak mivel nincs tudata, nincs motivációja sem. Tehát ha (mondjuk) az élőket megtámadja, azt csak akkor teszi, ha észreveszi őket a maga módján. De az is biztos, hogy ha nem éri támadási inger, akkor nem keres magának áldozatot.

- a zombi gyorsasága kérdőjeles dolog. Általában lassúnak és esetlennek ábrázolják, bár ez szerintem függ a tetem állapotától is. Friss hullából lett zombira hatással lehet a a rigor mortis**, teljesen szketetonizált*** zombit viszont ilyesmi nem nehezíti a mozgásban. De legalább abban bizakodhatunk, hogy egy zombi vélhetőleg nem lesz a vámpírhoz hasonlóan gyorsabb nálunk.

- a zombi egy élő emberrel ellentétben nem gyógyul. Amilyen sérülést egyszer összeszedett, az nem lesz jobb sosem.

zombi_lááány.jpgMi az ideális fegyver a zombi ellen? Pisztoly? Kard? Robbanószer? Lángszóró? Nos, vegyünk pár példát.

Igen közkedveltek a lőfegyverek, mint például géppisztolyok, sörétes puskák, pisztolyok, rohamkarabélyok, esetleg számszeríjak stb. Nos, személy szerint nem tartom jó fegyvernek őket zombik ellen. Mint felvetettem, egy "headshot" nem teszi veszélytelenné a zombit, fájdalmat nem érez, tehát egy egész tárat beleüríthetsz pl. AK47-essel, a zombin valós kárt nem tesz. Más a téma, ha olyan gránátvetőt használsz, mint pl. RPG, csak ennek kezelése mérete miatt is korlátozott.

Tehát szóba jöhetnek még a robbanószerek. A hagyományos kézigránát számtalan fémszilánkkal okoz súlyos sebeket, tehát (bár ez is okozhat olyan kárt a zombiban, aminek köszönhetően lelassul), kevésbé javaslott. Az aknával (ha épp rálép a zombi) is le lehet lassítani, de ez is roppant körülményes dolog. Nos, a speciális bombák használata még bonyolultabb, de ha egyszer bejön, a hatás garantált. De üzembe helyezése az adott körülményektől és helyzettől függ, tehát erre se alapozzunk a mindennapokban.

Így maradnak a hidegfegyverek. Kardok, buzogányok, balták, kések, dárdák. Nos, a dárdákat, késeket nem javaslom. Nagyrészt csak szúrt sebet okoznak, ami zombi ellen kevés. A buzogányok, nehezebb furkósbotok a csontvázzá aszalódott zombik ellen hatékonyabbak, de egyébként a hússal még bíró zombik ellen már nehezebb ilyen fegyverrel boldogulni. A kardok már szerencsésebb választás, de ezek az fegyverek viszont a szkeletonizált zombik ellen lehetnek hátrányosabbak.

És akkor mégis mit tegyünk egy zombival, hogy végre ne legyen veszélyes? A megoldás egyszerűnek hangzik és kivitelezni nehezebb: darabokra kell vagdalni/tördelni/robbantani. Egy-két végtag csonkolása nem elég, még a lefejezés sem. Olyannyira szét kell szedni, hogy teljesen mozgásképtelen legyen.

Tanulság:

Rengeteg alternatíva lehetséges zombiapokalipszis esetére és szinte minden attól függ, milyenek a zombik maguk. Rengeteg tanács-taktika adott, olyannyira, hogy lassan itt tartunk:

Irónikus zombiapokalipszis.jpgTehát hogy milyen eszközöket visz magával, használ-e közlekedési eszközt (és ha igen, mit), nomád életmódot folytat-e, vagy befészkelődik valahova és hogy milyen fegyvert használ, mindenki maga dönti el. Ha eljön a zombi apokalipszis, egy dolog biztos. Felkészülten várjuk. >:)

Egyéb észrevételeket, túlélési tanácsokat komment formájában várjuk a paranoid olvasóknak. :)

Lábjegyzet:


*boncolgatni - azért egy kicsit morbid volt pont ezt a szót használni egy (mozgó) hullákról szóló bejegyzésben... :D

**rigor mortis - Igenis Sötét Nagyúr! :D Eredetileg ez egy latin kifejezés és azt jelenti: hullamerevség.

***szkeletonizáció - a holttest csontvázzá válása, a bomlási folyamatok végső fejezete.

Címkék: vélemény gondolat poén fantasy agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr655597242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.10.25. 21:47:46

Xinaf tanácsai, kezdő zombiapokalipszis túlélőknek :D

1. Ahogy azt fentebb olvastuk, mindig azt kell figyelembe venni, milyenek is a zombik. Néha segít a fejlövés, vagy ha sok lövést kap, mert elhasználódik maga a test, és ezáltal kiveszik belőle a mozgató erő. Nagyon nem mindegy, hogy gonosz mágia, vagy pl. sugárzástól lesz zombi a zombi.
2. Mivel zombi ugye emberekből lesz, ezért igazán nagy számban a városokban találhatóak. Mielőbb ki kell jutni a városból!
3. Nem baj, ha nem egyedül tesszük, hanem valakivel, akiben megbízunk, hogy tudjunk őrködni. Mivel a zombi nem alszik, nekünk viszont kell, hatalmas hátrányban vagyunk.
4. Sokat gondolkodtam még régen, de mindig arra jutottam, hogy keressünk egy pusztát lakhelyül. Legalábbis ameddig nincs túl hideg. Ősz végén-télen muszáj lesz valami fűthető helyet találni.
5. Mindenképpen szerezzünk be nagy mennyiségben gyufát, öngyújtót, papírt, gyújtószenet, tiszta és iható vizet, száraz kaját, ami sokáig eláll, hosszú kötél. Ezen kívül szükség lesz meleg ruhára, kabát, pulóver. Lehetőleg olyan, amiben fel lehetne mászni az Alpok tetejére. Aztán ugyanilyen hálózsák és nagy (ismétlem NAGY) sátor. Hogy az miért?
6. Ha a pusztában (vagy akármilyen nyílt helyen) vagyunk, csak nappal, vagy sátorBAN rakhatunk tüzet. Igen, tudom, ez szopás. De még mindig jobb egy sátor aljába lyukat vágni, és tüzet gyújtani, mint kilométerekről odacsalni a zombikat.
7. Fegyverek: kard. Méghozzá valódi. Irány a hadtörténeti múzeum. Esetleg buzogány. De én azért csak szereznék egy sörétes puskát is, sok lőszerrel. Ugyanis a lövés ereje elég, hogy elrepítsen egy tetemet.

Talán ennyi. Így egy ideig húzni lehet az elkerülhetetlent.

Xinaf bácsi tanácsai rovatát olvasták. :D

Mogyee 2013.10.28. 13:52:53

Bár negyedannyira sem lesz produktív az én hozzászólásom, mint a bejegyzés, vagy akár bátyus, de ezt nem hagyhatom ki.

Anno egy vagy két éve nagymamámék szomszéd bácsijával elegyedtünk szóba (hiszen beszélgetni mindig jobb, mint füvet nyírni), és sok minden felmerült, végül Pista bácsi kifakadt, hogy az unokája valami zambis filmet néz állandóan. Pislogtam, a zombisra tetszik gondolni? Igen, igen, az lesz az. Kérdezgetett, tudom-e, mi ez a tyúksz*ros baromság, én meg készségesen megosztottam vele csekély tudásomat. A reakció minden pénzt megért.

" - Tehát ezek járkáló hullák?
- Igen.
- Nem lehet őket megölni?
- Hát, egyszer már meghaltak, és ez nem állította meg őket, szóval...
- De ha feldarabolod, akkor nem tud mozogni, nem?
- Hát... akkor nem.
- Hát akkor hol itt a gond? Kimenekíteni a civileket, osztán fogni a városkát, és lebombázni az egészet a g*cibe!"

By Horváth István, avagy Pista bácsi az Úrnak 2011. esztendejében.

(Elnézést a vulgaritásért, de úgy érzem, ezt az idézetet az utókornak is csak szó szerint szabad megismernie. :))

Malkav 2013.10.28. 16:12:17

@Mogyee:
És Pista bácsi megmondta a fő-fő tutit, amit ha van idő kivitelezni, akkor már a legelején elfojtható a probléma:
"Hát akkor hol itt a gond? Kimenekíteni a civileket, osztán fogni a városkát, és lebombázni az egészet a g*cibe!"
Jó pont! :D

Rammstein99 2014.06.24. 18:23:52

Hmmmm...szóval akkor bele kell őket rakni a bálázóba. v.v Téma lezárva. v.v Amúgy a zombik tudnának úszni? mert ha ásunk egy mélyebb árkot a házköré és feltöltjük vízzel nem nagyon tudnának bejutni. :D

Malkav 2014.06.24. 23:19:46

@Rammstein99: Üdvözöllek a blogon! :)

Nos, a zombik lehet, hogy nem tudnak úszni, de azt is vegyük figyelembe, hogy nincs szükségük levegőre. A vizesárok szerintem nem akadályozná őket semmiben, egyszerűen átgyalogolnának az árok fenekén. Ha a vízbe érve nem süllyednének le egészen (a bomlási gázok miatt) akkor a víz felszínén lebegve is valahogy elevickélhetnének az árok túlvégére, ahol kimászhatnak. Összességében úgy tartom, hogy a vizesárok nem feltétlen zombi-biztos. :)

Rammstein99 2014.06.25. 20:45:48

A franc. Akkor majd valami illegális vegyszert kell szerezni, amit beleöntök az árokba. :D

Malkav 2014.06.26. 05:47:37

@Rammstein99: Kénsav alá ne add a szintet. :D
süti beállítások módosítása