Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Rooaarrrr!!! Avagy gyerekkorom leges-legkedvencebb filmje

2013.05.17. 23:47 | Malkav | 2 komment

Gondolom nektek is van kedvenc filmetek. Mármint olyan, ami mindig, mindenkor, örökké a kedvenc marad, ha a modern világ csúcstechnológiája bőven túlszárnyalja, akkor is végtelenül szeretitek azt az egy (vagy több) ősrégi filmet. Nos, ha a válasz erre a "nem", akkor a bevezető első két mondatom nem vonatkozik rá(tok), de ha "igen", akkor most kifejtem, hogy nekem melyik is az. :)

Hosszan, csillogó szemekkel, lelkesedve írtam egy-egy bejegyzést a xenomorfokról és a Galaktikus Birodalomról. Ezeket és a velük foglalkozó filmeket, könyveket nagyon szeretem és minden ami szép és jó oda-vissza, de nem ők a kedvenceim. Egy élőlénycsoport van, ami nálam mindent überel és az nem a hatalmas szilárd rendet alkotó Birodalom emberi polgárai és nem az idegenek, hanem (dobperrgés)... a dinoszauruszok! :D

És itt eljutottunk a lényeghez, a kedvenc filmhez, ami nem más, mint a 1993-ban megjelent Steven Spielberg rendezte Jurassic Park!

Jurassic Park kapuja.jpgFantasztikus mű! Megvalósította a filmvásznon a kisMalkáv álmát. :D A történet folytatása Magyarországon az Elveszett világ címet kapta, az is szerintem egy jól sikerült film. A harmadik részre viszont jobb lenne, ha ráborulna a feledés jótékony homálya...

Miért ragadt meg annyira a két Jurassic Park film? Ennek több oka van:

1. sok minden érdekel a világban, de a legjobban a dinoszauruszok foglalkoztatnak. Ez mindig is így volt és így is marad. :) Igen, még az egészségügynél is jobban érdekel egy nagy rakás kő, mely sok-sok réges régen élt gerinces állat emlékét őrzi.

2. ahhoz képest, hogy az első film '93-as, olyan színvonalasan lettek meganimálva az állatok, hogy a mai napig élvezhető!

3. érdekes kérdéseket vet fel... pl. ha valami módon lehetne dinoszauruszt életre hívni (és eltekintünk attól, hogy ez egyrészt DNS hiányában lehetetlen, másrészt a mai földi légkör nem lenne a legalkalmasabb neki, továbbá hogy viselné az immunrendszere a modern fertőzéseket, stb.), vajon mennyi mindenre derülhetne fény? Hiszen a dinoszauruszokról a tudomány legnagyobb jóindulattal is csak nagyrészt találgat. Fosszíliákból sok dolgot ki lehet deríteni, de közel se mindent.

4. a Jurassic Parkban is vannak nagyon király szereplők. Nekem legalábbis tetszik az első rész főszereplője, Dr.. Alan Grant paleontológus az akkor még újdonságnak számító tudományos állításával, mi szerint "a dinoszauruszoknak sokkal több közük van a mai madarakhoz, mint a hüllőkhöz" és Dr. Ian Malcolm "káosz-szakértő", aki amennyire pofátlan és időnként tahó, legalább annyira zseni. Persze szerepel kettő khgy* is a filmben, John Hammond unokái... akiket igazán megehettek volna a raptorok. :D

jurassic-park.jpgManapság már megtalálom a hibákat is (a harmadik részbe NEM megyek bele! Túl hosszú lenne... :S), nevezetesen a következőket, melyek hirtelen eszembe jutnak:

-"A raptor szó jelentése is ragadozó madár." Nem! Ezt Dr. Grant kivételesen igencsak rosszul tudja. A raptor szó jelentése "rabló".

-Ha már raptorok, akkor meg kell jegyeznem, hogy a fenti képen látható két rettenet - bár velociraptor néven emlegetik őket - nem tartoznak a velociraptor nembe. Ergo, a Velociraptor mongoliensis** fajba sem. A Jurassic parkban Deinonychus antirrhopus szerepel. Erre a hibára szerencsére van magyarázat: abban az időben, amikor a filmet forgatták, a Deinonychust még a velociraptor nembe sorolták, a teljes rendszertani neve is Velociraptor antirrhopus volt. Azóta ez megváltozott, de a film mondanom se kell, nem írta át magát. :) Azt viszont hibának tartottam kicsiként is, hogy ki tudták nyitni az ajtót. A kilincs kezelése bizony probléma lett volna nekik.

-Dinoszauruszt nem lehet klónozni. A borostyánba zárt szúnyogból nyert vér ötlete logikusan hangzik, csak nem valós. Évmilliókig nem marad meg a DNS- hiába csomagoljuk be szúnyogba, gyantába, ami később megkövül.

-Könyörgöm, béka-DNS-el pótolni a hiányosságokat?! :O Egy melegvérű ősállat genetikai képébe belerondítunk egy kétéltűével? Miért pont béka, miért nem inkább kakadu? :O (eltekintve attól, hogy ez most működhet, vagy sem)

-T-rex mozgásérzékelő látása... agylob, de legalább azzal magyarázható a filmben(!), hogy ugye az imént tárgyalt béka-DNS... de tételezzük fel, tényleg nem látja a mozdulatlant... könyörgöm, jobb szaglása van, mint a vadászkopóknak!

Nos, hirtelen ennyi ugrott be, legalábbis az első részhez kapcsolódóan. A második részben is vannak biztos hibák, de most nem nagyon jutnak eszembe, a harmadik rész... HAGYJUK. :D

Mindezek viszont nem változtatnak a dolgokon. Egy nem túl komplikált, eléggé elrugaszkodott, de nagyon szuper történet ez egy olyan világról, ahol a XX. század emberei összefutnak olyan állatokkal, melyek "legfiatalabb" példányai is kb. 32-szer idősebbek, mint maga az emberi nem! :D Tudom, hogy nem a legösszeszedettebb írás, de ezt nem is filmkritikának szántam, ennek a lehetőségét átadom Xinafnak, ha kedvet érez hozzá (neki egyébként is jól megy a filmkritika). :D Zárásképp egy elmaradhatatlan Jurassic Park életérzés (kedvenc theropoda) T-rex stílusban, tingi-tangli metálra:

A zenei ízlés háborodott fortyogásáért és a vele járó emésztési zavarokért felelősséget nem vállalok! :D

Azért is tetszik ez a videó, mert (Spoiler veszély!) a végén a T-rex győz a khgy-k felett. Legalábbis az összevágás ezt a nekem tetsző véget hozza ki :D

 

Lábjegyzet:

*khgy = Kis Hülye Gyerek. Teljes formája khgykfk, magyarul Kis Hülgye Gyerek Kinek Feje Kerek

**Velociraptor mongoliensis = Ázsiában talált kis termetű ragadozó dinoszaurusz a kréta korszakból. Ő a legismertebb nevű és mégis egyik valójában legkevésbé ismert állat. Átlag magassága a film szerinti 2 méter helyett, 60 cm. Jellegzetessége a hosszú, keskeny, felfelé görbülő orrú koponya tele sok kicsi görbe ragadozófoggal.

velociraptor1.giant.jpgVelociraptor és Protoceratops küzdelmét megörökítő fosszília, a világhírű "harcoló dinoszauruszok"

Címkék: zene vélemény videó tudomány múlt szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr945305128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.05.18. 12:14:22

Én írok róla szívesen filmkritikát, de ahhoz újra meg kell néznem a filmet :)
Egyébként ez nem kritika, hanem inkább ismertető :)

Malkav 2013.05.18. 13:31:00

@Xinaf: Megoldjuk, megnézzük :D
süti beállítások módosítása