Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Babonák - és egyéb furcsaságok

2018.03.03. 15:33 | Malkav | 2 komment

Az utóbbi napokban kétségtelen, hogy a blog egy kiadós téli álomba szenderedett. De most, hogy íme, hivatalosan is eljött a tavasz, újult erővel vesszük fel a fonalat. A politikai témájú bejegyzések most egy időre mellőzöttebbek lesznek, úgyis kampány hömpölyög minden csapból. Ezért most egy érdekességről írok, ami megér egy kis elemzést és elmélkedést. A mai témánk, a babonák és babonaság.

babona.jpg

Vannak babonák, melyeknek bizonyos fokig van érthető alapjuk, de azt leszögezném, hogy a legtöbb babona baromira következetlen és semmilyen racionális magyarázata nincs. Azért, hogy túl legyünk a kifejteni valón, essünk is neki annak a klasszikus, de még mindig a mindennapjainkat meghatározni képes babonának, amit még a filmipar is elővett. Ez pedig nem más, mint a péntek 13-a. (utána szemezgetünk mást is de ezt érdemes megcsócsálni!)

Hogy alakult ki az, hogy bármelyik hónap péntekén, ha tizenharmadikára esik, sokan úgy élik meg azt a napot, mintha legalább a világvége közeledne? Ennek két oka van: az egyik a 13-as számhoz köthető (ami külön babona alapja!), a másik magához a pénteki naphoz (ami szintén önmagában elég egyesek számára, hogy frászban legyenek).

A 13-as számtól való félelem (triszkaidekafóbia) magyarázata a Bibliában keresendő. Az ókori és később középkori emberek a 12-es számot tartották a teljesség és helyes mennyiségének. Elvégre 12 hónap van, az állatövnek 12 jegye van, a napnak 12 órája (általában), Izraelnek 12 törzse, Jézusnak 12 apostola, stb. Tehát a 12-es szám jó és okés. Ami ennél több, már túlzás és idővel a balszerencse sötét árnyát is ráragasztották ehhez a számhoz. Hiszen Jézus is tizenhárom magával ült asztalhoz az utolsó vacsorán és tudjuk, mi lett a vége… Ha ehhez az idővel baljóssá váló számhoz hozzáadjuk a pénteki napot (Jézust pénteken feszítették keresztre, a középkorban pedig általában a pénteki nap volt a nyilvános kivégzések napja), akkor halmozott a balszerencse minden péntek 13-án.

Ez alapján agyaskodva a következőket nem tanácsos csinálni péntek 13-án:

  • 13-an egy asztalhoz ülni (mert az egyik személy meghal)
  • utazni
  • új munkát vállalni
  • vásárolni
  • bármilyen tevékenységbe kezdeni

Ez elég alaposan megszabja, hogy gyakorlatilag egy ilyen „hálátlan” napon szinte semmit se tegyen az ember. Bújjon a takaró alá és recegjen, mert ha bármi is történik, az a péntek 13-a miatt van. Érdekes, hogy ha valakit 12-én, vagy 14-én üt el egy autó/vonat/űrhajó, hullik a fejére virágcserép/féltégla/egy egész emelet, az már a dolgok természetes rendje szerint történt, esetleg véletlen baleset volt…

A fekete macskától való félelem is egy fura eset. Ez a babona a középkorra vezethető vissza, amikor az emberek úgy vélték, hogy a boszorkányok képesek fekete macskává változni (vagy egyéb állattá, de ezek nem szerepelnek a parafaktorban). Ez a magyarázat már a feledés homályába veszett, mégis egy-egy babonás emberben megáll az ütő egy pillanatra, amikor kóbor (természetesen fekete) macskát lát elszaladni maga előtt. A babonákra jellemző következetlenség: ha a fekete macska elszalad előtted keresztben az úton, az bajt jelez, ha visszafordul, akkor biztos előrelépés várható dolgaidban.

A legtöbb babona általában és véleményem szerint minden esetben értelmetlen, következetlen sületlenség. Némelyiknek elvétve akad valami magyarázata arra, hogy miért is alakult ki és terjedt el a köztudatban (kettőt már fentebb tisztáztunk is!), de az okok legtöbbjét elfelejtették az emberek. Csak a gyerekes félelem, vagy értelmetlen gyakorlat maradt, legjobb esetben is azzal a magyarázattal, hogy mert EZ A SZOKÁS*. No comment.

Rövidebbre fogva még egy csokor általános babona, ami dívik az ilyesmiben hívők körében:

  • a ravasz róka: ez az állat valójában egyáltalán nem ravasz, csak óvatos. Erre azonban természetes ösztönei késztetik, nem holmi előre kitervelt csalafintaság.
  • a hattyú halála: a babonás néphit szerint a hattyú egész életében csak egyszer énekel, kizárólag a halála előtt. Valójában a hattyúnak nem túl szép, hanem kifejezetten rekedtes gágogó hangja van és nem szokott elpusztulni hangadás után.
  • a tüsszentés egyfajta megerősítés az igazságról: valójában a tüsszentés oka az orr nyálkahártyájának izgalma. Köze sincs a tényekhez.
  • az utcán megbotlani rossz hírt jelent: csak a pofára is esel. Az kellemetlen dolog.
  • ha szilveszterkor éjféli pezsgőspoharad a hátad mögé dobod, szerencsés éved lesz.
  • 13-as szám alatt nem jó lakni, mert a szerencse elkerüli a házat: voltak olyan házak, melyeket pont ezért nem számoztak meg. 12-es után a 14-es jött, jobb esetben lett a 13-as ház 12B. A babonák még a közéletbe is befurakodtak.
  • kenyeret soha nem szabad az asztal végére tenni, mert egy évig nem kapsz jó hírt.
  • ha a füled tüzes, vagy a nyelved hegyére pattanás jön, pletykálnak rólad.
  • pókot látni szerencse. Ezt egy arachnofóbnak érdekes lenne elmagyarázni.
  • egy fekete kutyával találkozni biztos jele annak, hogy ellenségeddel találkozol: rendszeresen találkozom fekete kutyával és macskával is. Akkor velem most mi is van?
  • a sót asztalra kiszórni veszekedést jele.
  • ha a kapun kilépsz és öregasszony jön azonnal eléd, az biztos szerencsétlenség: valaki nagyon nem kedvelhette az anyósát…
  • kéményseprővel találkozni, szerencse ér.
  • egy lakodalmas menettel találkozni szintén szerencsés: pláne ha a kéményseprő lakodalma az… :D
  • házból csak jobb lábbal kilépni, mert csak úgy leszel szerencsés. Ugyan ez vonatkozik az ágyra is.
  • ha orrod viszket, alkoholt fogsz inni (ha nem, akkor bosszúság ér): újabb ok a piálásra.
  • ha csillaghullást látsz, amit akkor kívánsz, teljesül: az égitestek magasról sz@rnak a kívánságainkra.
  • ha jobb kezed viszket, pénzt adsz ki, ha bal kezed viszket, akkor pénzt kapsz: újabb példa a babonaságok következetlenségére. Általában a jobb oldalunkat tekintik pozitívnak és a balhoz kötik a rosszat és bajt. Pl. balsors, balszerencse, bal lábbal kelt fel, baljóslatú, stb.
  • nem jó valami munkát ágyra tenni, mert elalszik a kereset.
  • ha az ajtó kinyílik, vendég jön.
  • ha valami üveg magától hirtelen megreped, valaki meghalt.
  • pohár, ha hirtelen kettéválik, életedben nagy változás következik be, szerencsés irányban.
  • pappal találkozni kellemetlenség: baromira nem kedvelhette a papját, aki ezt kiötlötte.
  • halottas kocsival találkozni szerencse, mert nem te fekszel benne: ha elgázol, az is szerencse? Hisz nem fekszem benne, legfeljebb a rajta (a motorháztetőn). :)
  • cipőt asztalra tenni, pénzszűke lesz.
  • kés, ha élése esik, veszekedés.
  • ha a küszöböt átlépve visszafordulsz, vágyad nem teljesül.
  • kisgyermeked lábát fogva a bölcsőbe tenni nem jó, mert hazug természete lesz.

Sok-sok egyéb babona van még, van ami évszakhoz kötött, van amelyik a várandós nőkre vonatkozik a terhesség egész ideje alatt, a szülés után egészen a keresztelőig. Mindet felsorolni piszok hosszú lenne, még akkor is, ha csak a hazai babonaságokat veszem elő. Arról nem is beszélve, hogy a babonák tájegységenként változóak lehetnek. De mondok még egy-kettőt, kifejezetten szerepjátékosoknak.

kockakeszlet.jpg

  • kétszer kopogni a kockákkal a dobás előtt, hogy jó eredmény legyen: van, hogy meg is puszilják a kockát, ezzel erősíteni kívánják a kapcsolatot a kocka és a játékos között.
  • sikertelen dobás esetén feltételezni, hogy a kocka nem működik jól, vagy nem kedvel: ez a tárgy emberi tulajdonsággal való felruházása. Vannak, akik képesek akár többször is lecserélni a teljes kockakészletüket, hogy olyat találjanak, ami hajlandó együttműködni a játékossal.
  • az előzővel kapcsolatos, hogy ha mód van rá, vásárlás előtt egy-két dobással tesztelik a kockákat. Ezzel „felmérik” a kocka együttműködési készségét.

Az előbb említett szerepjátékos-babonák is elég mosolyogtatóak, de ha végigböngésszük a népi hiedelmeket, megállapíthatjuk, hogy a kocka-babona semmivel sem nagyobb hülyeség, mint az összes többi. Azt gondolná az ember, hogy a XXI. században a tudomány segítségével a babonaságot sikerült száműzni a történelembe. De a mindennapi életünk a bizonyíték, hogy egyes értelmetlen téveszmék szinte kortalanul vészelnek át évszázadokat, vagy épp évezredeket.

Miért is írtam ezt a bejegyzést: hogy felhívjam a Krisztusban kedves keresztény testvérek (és persze más Kedves Olvasók) figyelmét arra, hogy az ember képes mindenféle baromsággal körülbástyázni magát, holott belegondolva, rengeteg megszokott dolgot amit végzünk, egyrészt fölöslegesen tesszük, másrészt már az okát sem tudjuk. Érdemes a saját életünkben feltérképezni, mi mindenben hiszünk, ami valójában max. népi hiedelem, vagy városi legenda. Ezeket a babonákat szépen kigyomlálva (és keresztény ember esetén a hitet előtérbe helyezve ezen sallangok helyett) már könnyebb és élhetőbb életet élhetünk. Ne féljünk olyasmitől, ami valójában semmit sem árt!

Utószó: a lista közel sem teljes. Tehát nem vettem elő pl. a létrát, tükröt, a Luca székét és sok mást. Komment keretében lehet megosztani új babonákat, melyek eddig nem szerepeltek. Ha a kialakulásának oka is megvan, pláne örülök.

Lábjegyzet: most csak egy apróság van, alakul a dolog. :)

*ez a szokás - kevés dolog idegesítőbb annál, mint amikor valamit azért csinálnak az emberek, mert... mert... fingjuk sincs róla, miért! Ez a szokás és kész! Pedig az ilyen ősi szokások többségének logikus, gyakorlati oka volt annak idején, mára viszont ez feledésbe merült és maga a szokás is hasznos értelmét vesztette. Ezért bátorítom a Kedves Olvasókat arra, hogy néha-néha térképezzék fel egyes szokásaikat, hogy miért is csinálják? Ha értelmetlen, akkor minek van?

Címkék: vélemény gondolat agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr4213712296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezeinewsee 2018.03.06. 22:55:25

Megvan az örök siker titka! Megyek a Makka után, és időnként behívom. Akkor a fekete macska visszafordul...

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2018.03.07. 09:53:11

Régebben a Rock reggel című rádióműsorban a műsorvezető, Kovács Ároj fogta és TÚLADAGOLTA a babonaságokat.
Idézem:
"Áron nem hisz a babonában, ezért nagy babona-tesztet hajtottunk végre a stúdióban pénteken, ami pont 13-ára esett. Mindent bevállalt, ami elméletileg rosszat jelent. Bal lábbal kelt, átment a létra alatt, sőt, az alatt ülve vezeti az adást, sót borított, tükröt tört,..."

A teljes videó:
www.youtube.com/watch?v=cBr29PU2u4g

A kedvencem az volt, amikor a létra alatt ülve vezette a műsort, nyitott esernyővel a zárt szobában, stb.
süti beállítások módosítása