Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Obi-van Kenobi - a Jedi mester

2017.06.29. 19:10 | Malkav | Szólj hozzá!

Ahogy ígértem, most következik Anakin Skywalker, a Kiválasztott mesterének bemutatása. Egy-két hetet ugyan késtem ezzel, de most van időm képernyőre vetni ezt a csemegét. Tehát Star Wars rajongók, figyelem! Kezdődik a nyammi!

obi-wan_kenobi_a_halalcsillagon.jpg

Obi-van élettörténetét (Anakinéhoz hasonlóan) nem mutatnám be, mert nagyrészt már jól ismert, másrészt nem túl érdekes.. Gyerekkoráról nincs különösebb mesélni való, mert Obi-vant a Jedi Rend szinte csecsemő kora óta neveli és tanítja. Így kiugró érdekességet nem tudunk és nem is kell mondani. Láthattuk padavanként a Baljós Árnyakban, aztán láthattuk felavatott, teljes jogú Jedi lovagnak a Klónok Támadásában és aztán Jedi mesterként a Sithek bosszújától az Új reményig. Tehát Obi-van becsületesen végigjárta a Jedi Rend hierarchiáját, alulról fölfelé haladva. A Sithek Bosszújában kiderül, hogy ott már a Jedi Tanács tagja, mely a Rend legkiválóbbjait foglalja magába, tehát nem költői túlzás azt mondani, hogy Obi-van méltán vált híres, sőt, legendás Jedivé. Akkor mégis mit kéne rajta bemutatni? A kérdés jogos, tehát most felállítok két fő pillért, amire támaszkodva megvizsgáljuk Obi-van Kenobit:

  1. Obi-van, mint barát: a Star Wars történetek egyik lényeges eleme (amit hangsúlyoznak is rendesen), hogy Obi-van Kenobi nem csak mestere Anakinnak, hanem barátja is. Mondhatjuk nyíltan, hogy egyetlen barátja. Elvégre a Jedi Rendben egyes távol-keleti vallásokhoz hasonlóan a szenvedélyek és kötődések elkerülése fontos alap tanítás. És Obi-van példás Jedinek számít, ezt az egyetlen kötődést viszont megtartotta magában: Anakin számára nem csak tanítvány és társ a különböző küldetésekben, hanem egyben barát is. Nem csoda ez, elvégre Anakin kiképzésének kezdetétől együtt ügyködtek a Rend szolgálatában, gyakorlatilag elválaszthatatlanul, ami mester-tanítvány párosításnál értelemszerű. De a közös expedíciók akkor sem értek véget (a Klónháború alatt), amikor Anakint már lovaggá avatták. És barátságuk is sziklaszilárd alapokon nyugodott, amíg végül az Anakint felprédáló Sötét Oldal sikeresen megrendített. Gondolhatjuk, hogy erről Obi-van nem tehetett, de erről még lesz néhány szó a második pontban. Az viszont biztos, hogy Anakin bukása Obi-vant személyesen is érinti, mert nem csak a tanítványát, hanem a barátját is elveszíti a Sith miatt. A harmadik rész végén lévő vívójelenet Obi-van és Vader között nem azért olyan ütős, mert látványos; két olyan fél küzdelme volt jó hosszan végigvezetve, akikről tudtuk, hogy mindketten életben maradnak, a küzdelemnek nem az volt a borzongató tétje, hogy ki győz? Az volt ebben a párbajban a szomorító, hogy tudjuk, milyen mélységű volt Obi-van és Anakin barátsága, ezért volt tragikus látni, ahogy végül összecsapnak. Itt is kezdődik egy érdekesség, mert Vader maximálisan arra törekszik, hogy elpusztítsa Obi-vant, aki viszont nem ugyan azzal az intenzitással küzd, pedig ez lenne a dolga. Mert nem képes rá, hogy megölje. Ő a jobb vívó, nem a technika a lényeg. Pont azért nem tudja Vadert megölni, amiért normál esetben mi (a Kedves Olvasó és én) sem lennénk képesek lefejezni a legjobb barátunkat. Ez a Jedi értékrend szerint helytelen dolog Obi-van részéről (a személyekhez ragaszkodás sem megengedett), az egyetlen gyarlósága, de ez teszi őt emberivé és olyan karakterré, akivel lehet azonosulni. Kötelességtudó és tehetséges, de nem tökéletes még ő sem, hiszen emberből van. A küzdelem végén Anakin megcsonkítva hever a Mustafar homokjában. Elhangzik a legendássá váló kifakadása Obi-vannak, amiből sok mémet készítettek, de szerintem nagyon jól adja vissza Obi-van bánatát. És nagyon jól kapcsolódik a második ponthoz, ami végre eljött!

obi-wan_kenobi_es_anakin.jpg

  1. Obi van, mint Jedi mester: röviden úgy fogalmaznám meg: rossz. És most meg lehet kövezni, de Obi-van baromira nem jó mester, ezt még ő is elismeri az Új reményben. Ez csak részben az ő hibája*, elvégre még nem volt hivatalosan is mester, amikor kapott egy kilenc éves(!) fiút, hogy képezze ki Jedinek. Olyan padavant vártak el Anakinból tőle, amilyen Obi-van volt anno, ami ismerve kettejük gyerekkora közti különbséget egy lehetetlen vállalkozás volt. Obi-van amilyen jó barátja volt Anakinnak (ő ugyanis tudott arról, hogy tanítványa Padméval kavar, de mint barát, ezt tapintatosan nem vette észre, mert akkor hivatalosan is ki kéne zárni Anakint a Rendből), annyira nem volt jó mestere. Írtam feljebb, hogy erről nem, csak Obi-van tehet: nem véletlenül! Anakin mellé tapasztalt, keményebb kezű, következetesebb mester kellett volna. Pl. Yoda, vagy Mace Windu. De semmiképp sem egy totál zöldfülű lovag, még akkor sem, ha tehetséges és épp oly mereven ragaszkodik a szabályokhoz, mint pl. Yoda. Csak Obi-van nem tudta ezt alkalmazni Anakin esetében.

Összefoglalva tehát: Obi-van Kernobi korának egyik legtehetségesebb és legszorgalmasabb Jedije volt. Egész életét végigkísérték erényei, de nem volt mentes a hibáktól sem, melyekért évtizedekig tartó remeteséggel fizetett. Volt ideje ott a Tatuinon átgondolni, mit és hogyan cseszett el Anakin kiképzésében. Amikor Luke-ot felnyalábolja, egyfajta „utolsó esélyt” kap: amit eltoszott Anakin esetében, nagyjából helyre hozhatja Luke-kal. És emberségéből adódóan Obivan két okból is élt ezzel az eséllyel. Először is azért, mert valahol még mindig fontos maradt neki Anakin barátsága, ezért kiemelt figyelemmel kísérte (persze a háttérből) a fia életét. Továbbá Luke oktatásával remélte kiköszörülni azt a brutális csorbát, amit Anakin bukásával átvitt értelemben, de részben ő is kiváltott**. Mint karakter, Obi-van baromi jól van kidolgozva. Most már egész élettörténete kerek és véleményem szerint minden szál el van varrva. Nem véletlen, hogy kedveltem a Star Wars filmekben.:)

obi-wan_kenobi_mester.jpg

Lábjegyzet: csak két gondolat

*Obi-van hibája? - Most komolyan, a Jedi Tanács időnként annyira inkompetens idiótaként viselkedik, hogy már egyenesen fájdalmas! A Tanács döntése volt, hogy Anakin kapjon kiképzést és az ő döntésük volt az is, hogy az Erőben ködbe burkolózó jövőjű fiút, akiben már sok a harag és a kiképzése baromi veszélyes lehet... konkrétan értelmetlen lépés volt egy éppen hogy a padavan korból kipattant ifjúra bízni a tanítását.

**kiköszörült csorba - Nos, az tény, hogy egy elcseszett tanítvány és mínusz egy Jedi Rend tényleg nem jó statisztika egy mesternél.

Címkék: vélemény sci-fi gondolat

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr2312629181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása