Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

"Feltámadás napja van..."

2017.04.16. 19:59 | Malkav | 4 komment

Föltámadt Krisztus!

Eléggé régen írtam, ez tény. De végre eljött a húsvét, ami egy másik (jóleső) tény.

A húsvét sokaknak a tojások közt ücsörgő, bolyhos kis nyusziról szól, amikor két pofára szokás főtt tojást és sonkát zabálni, büdös kölnivel nagynénit és anyukát locsolni elcsépelt verseket szavalva. És persze nincs húsvét pálinka, bor nélkül, hogy elmondhassuk: "Ejj, de jó buli volt idén is tisztességesen be(basztunk)ittasodtunk!"

Pedig húsvétkor Krisztus föltámadását ünnepeljük. Nálunk, a görögkatolikus Egyházban (is) ez egy nagyon kiemelt ünnep, talán mondhatom: az ünnepek ünnepe. És most ministránsként végig assszisztálhattam hozzá. A negyven napos nagyböjt a szerdai-pénteki Előszenteltek Liturgiájával, azt azt követő nagyhét (amikor liturgikusan is felpörögnek az események), a nagypénteki sírbatételi vecsernye (aki volt már velünk ilyen szertartásokon, az igazolhatja szavaimat) és végül a várva várt feltámadási szertartás egy roppant szép és ünnepélyes eseménysorozat, mely lépésekben emlékszik meg a megváltásról és annak szükségességéről. Persze mindezek után jól esik az agapé* is, de nem az a fő hangsúly. :)

Sokszor lerágott téma a megváltás, Isten szeretete és a bűnök bocsánata. Ezekről ha nem is feltétlen én, de Xinaf és Mezeinewsee is kifejtettük korábban amit csak lehetett, tehát most nem kezdek teológiai elmélkedésbe. Csak szimplán szeretném felhívni a Tiszelt Olvasók figyelmét arra, hogy most is eljött az évnek az a pillanata, amikor igazán örülhetünk. Van miért. :)

"Föltámadt Krisztus halottaiból, legyőzte halállal a halált, és a sírban lévőknek életet ajándékozott!"

Áldott húsvétot mindenkinek!

feltamadas_ikon.jpg

Lábjegyzet:

*agapé - amolyan a közösséggel töltött szeretetvendégség. Nálunk ez amolyan batyus-kajálás, a hívek hoznak a közösség javára enni-inni. Az ételek megáldása után pedig jöhet a szabad evés-ivás és persze a közösségi élet. Az ilyen agapék erősítik az egyházközséget és a jó felebaráti kapcsolatokat.

 

U.I.:Holnaptól kezdődik a Fényes Hét! Egyházunk hagyománya szerint ekkor végig nyitva templomainkban a Királyi Ajtó! Lehet szorgalmasan agyalni, mit szimbolizál ez. :)

Címkék: gondolat hit helyzetjelentés szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr6412430771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malkav 2017.04.18. 11:04:43

@nárcisz kutyus: Feri, legalább ilyenkor vedd a fáradtságot, hogy betartsd a szabályokat... :) Így ez a kommented is megy a kukába.

Arról nem is beszélve, hogy amit tudni kell a húsvétról, azt már tudom. Nem érdekel P. G. ökörséghalmaza. Az eddigi agymenései alapján nem érzem hitelesnek ezt a videóját sem.

Malkav 2017.04.18. 20:43:27

@nárcisz kutyus: Még mindig nem reklámozhatod a mi gyalázásunk céljából összetákolt blogodat. Amíg a sokadik nickneved mellett (is) ott virít a szemetesed, minden kommented törlésre kerül. Tudod, a szabály írja, amire gondolom nem kell emlékeztesselek. Ha meg tisztában vagy vele, akkor fölösleges bármit is pötyögnöd. ;)
Ezt az egyet viszont bemásolom, had szakadjon rajtad mindenki. Kajak képes vagy ilyen baromságokban hinni? Ennél még a horoszkóp is jobb! (pedig az is eléggé röhejes) :D

Feri írta:
"Semmit sem tudsz a Húsvétról, mert a Húsvét a húsának vétele, a hústest újbóli felvétele a halálból való feltámadás által. A nyúlról sem tudsz semmit, mert az egy zodiákus jegy!"

Most komolyan, senki sem ellenőrzi ezt a gyereket netezés közben? Valami szülői felügyelet nagyon el kéne neki... :)

Malkav 2017.04.18. 22:23:35

@nárcisz kutyus: Ne magyarázd a bizonyítványt, a bukás bizony bukás marad. :)
Még néhány ilyen röfögés és megvan az új BoT. Ha ennyire szerepelni akarsz, csak rajta! :D
Nincs kifejezés arra, hogy mennyi ezoterikus hülyeséget akarsz belekavarni a kereszténységbe. :)
És ha már a szaporaságra tereled a szót, akkor olvass utána a lemmingnek. Na AZ tényleg baromi szapora. :)

Malkav 2017.04.19. 00:19:30

Egyre viccesebbeket ír. Ha elég kitartó, a hétvégére meglesz a BoT. :)
süti beállítások módosítása