Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Sitty és sutty, csitt és csatt, stukk!

2013.06.03. 21:19 | Malkav | 7 komment

A különböző küzdősportok és harcművészetek elterjedésével egyre inkább kezd elterjedni a hidegfegyver ismeret iránti rajongás. Attól függően, ki milyen harcművészetet tanul, vagy küzdősportot űz, a mellette elsajátítandó fegyverek is sokfélék.

Tűzkardi.jpgTűzkard... ejj,de jó dolguk van a keruboknak! :D

A fegyverrel való küzdelem több előnnyel bír:

1. a fegyver nem kevés esetben súlyosabb sebet okoz.

2. (fegyvertől függően) megnöveli a hatékony távolságot a küzdelemben, ez által hátrányba kényszeríti az ellenfelet.

3. váratlan meglepetés. Még azok a fegyverek, vagy fegyvernek használható eszközök is meglepőek egy küzdelem során, melyeket gyakrabban látni a mindennapi életben. (Ilyen például a kés.)

A fegyverrel való gyakorlásnak, vagy csak annak, ha az ember időnként kézbe veszi és (ha csak) forgatja, szintén van egy óriási előnye, nevezetesen az, hogy csiszolja a mozgást. És persze segít a fegyver alaposabb megismerésében*.

Elmondhatom magamról, hogy sosem voltam semmilyen harcművészeti egyesületben, vagy küzdősport oktatáson. Ennek ellenére, mivel az érdeklődésem a hidegfegyverek iránt ismert, autodidakta módon képeztem magam egy-két fegyver használatára. Ebben a bejegyzésben felsorolom a kedvenc fegyvereim listáját, sorrend szerint:

1. avagy a legesleges-legkedvencebb kedvencem: az ostor. Legyen az akár "jóféle" magyar karikás**, vagy amerikai ostor. :D Egyszerűen fantasztikus! Az ostor eredetileg nem fegyvernek készült, nem is az... hanem terelőeszköz. Az első olyan ember alkotta tárgy, mely eléri a hangsebességet (ugyanis az ostor legvégén lévő sudár hangrobbanást okoz, ezért csattan akkorát). Állatok terelésére szolgál, de megesett, hogy a lovak, marhák helyett útonállókat, labancokat, rosszakarókat tereltek el vele melegebb éghajlatra. :D

Azért szeretem az ostort, mint "fegyvert", mert bár egyre többen szeretnek hobbi szinten foglalkozni vele, nem túl elterjedt mint önvédelmi eszköz. Ebből adódóan roppant komoly meglepetéseket lehet vele okozni, egyszerre alkalmazható távol tartásra, az ellenfél lefogására, lefegyverzésre és mellesleg közvetlen találata se éppen leányálom. :D Hátránya, hogy használatából adódóan nagy helyet igényel. Persze azt meg kell jegyeznem, hogy az ostor, akárcsak sok-sok más tárgy, közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül(!), ezért az utcán ne lengessük nagy arccal. :)

2. avagy a második nagy kedvencem (bár a harmadik helyezet csak egy hajszál-keresztmetszetnyivel marad utána), az íj. De ha már íj, akkor visszacsapó***. :D Kisebb méretű, mint az angol hosszúíjak, de legalább olyan erős. :D Veszedelmes távolsági fegyver válhat belőle, bár tudomásom szerint a magyar törvények sporteszköznek nevezik meg, mivel már rég túl vagyunk a középkoron. :)

Az íj számomra azért szeretett, mert amilyen ősi, olyan precíz és veszedelmes értő kezekben. Csendes, mint a lopakodó vadmacska, de a távolság a legnagyobb előnye. Egy hozzáértő íjász relatív pontosan, mégis jelentős gyorsasággal tudja a nyílvessző útjára engedése után az idegre illeszteni a következő vesszőt. Hátránya: bár csendes, de közelharca már alkalmatlan (mivel távolsági fegyvernek szánták) és érzékenyebb a kedvezőtlen időjárásra.

3. avagy a harmadik általam nagyon szeretett fegyver az egyetlen olyan tárgy, mely valóban fegyver, mivel az emberiség az ostorral és az íjjal ellentétben ezt kizárólag egy másik ember ellen tervezte. Ez perdig az egész emberiség eddigi történelmét végigkísérő kard.

A kard mérete, formája és használatának technikái népenként, tájanként változik. A nyugati civilizációban általában az egyenes, kétélű kardok (gladius, hosszúkard, pallos, stb.) az elterjedtebbek, míg egyre keletebre haladva a sztyeppék nomád népeinél az íveltebb, egyélű, egy kézzel biztosan forgatható lovas harcmodorhoz jobban illő szablyák**** az elterjedtebbek. Egészen keletre érve pedig a kardok alakja és használata még sokszínűbb. A kardot nevezik a "legjobb" fegyvernek, mert specializált. A specializációja pedig a célpont, (melyet fent tárgyaltam,) az ember. Semelyik más fent tárgyalt eszköz nem ennyire ember ellen kigondolt különlegesség. :D Hátránya az, hogy (bár ez kardtól függő), de a fegyver egy adott ponton fogható csak biztonságosan és fokozott képzettség kell ahhoz, hogy ne legyen nagyon(!) önveszélyes. Ugye nem kell mondanom, hogy mit mond a magyar törvény a kardról? :)

Szóval nekem ez a három kedvenc fegyverem. Sok más eszköz is van, melyet kedvelek (talán ezekre is sor kerül majd egy-egy bejegyzésben), most elsősorban a három dobogóst mutattam be dióhéjban. Ha valaki megosztaná, hogy neki mi a kedvenc ilyen jellegű fegyvere és miért, akkor csak annyit üzennék: szabad a komment! :D

Lábjegyzet:

*a fegyver megismerése: személy szerint úgy tartom, hogy egy fegyvert akkor lehet a leghatékonyabban használni, ha az ember előtte megismeri. Ezt nem úgy értem, hogy meghívja egy pofa sörre és elbeszélget vele, mert elég egyoldalú társalgás lenne abból. :) A fegyver megismerése annyi, hogy rendszeres kézbevétele, forgatása, vagy a vele való gyakorlás által az ember felfedezi a fegyver méreteit, hol van egyensúlyban, hogy viselkedik a kezében. És ezek valójában fontos dolgok! Minden, a szobámban található fegyvernek is alkalmas eszközt rendszeresen forgatom és merem állítani, hogy ismerem őket. Ez sokat segít egy-egy tesóimmal folytatott küzdelemben. :)

**Karikás ostor: Íme!

Karikás ostor 2.jpg

***visszacsapó íj: Tessék, egy visszacsapó íj! :)

visszacsapó íj.jpg

****szablya: Tessék, egy honfoglalás kori magyar szablya rekonstrukciója. :)

Szablya.bmp

Címkék: vélemény szép és jó Mao!

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr505342565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.06.03. 21:45:16

A kard az első olyan eszköz, amit kifejezetten azért hoztak létre, hogy egy ember megöljön egy másik embert. Ez ad neki valamiféle fenyegető "kisugárzást", ami ösztönösen benne van az emberben.

mezeinewsee 2013.06.03. 21:56:20

Kedvenc fegyver: bicska! Tudom, nem olyan szép, mint az előzők, de női kézben nagyon meglepő, és biztosan, jól használva eldönthet egy küzdelmet.

Malkav 2013.06.03. 21:59:13

@mezeinewsee: Bizony, a bicskát én is szeretem. :D Bár ez nem meglepő, mert minden hideg fegyvert szeretek :D
@Xinaf: Egyet értek, ezt spec nem írtam. A kard tényleg demoralizáló. :)

Morviniuszka 2013.06.04. 17:49:54

"..hogy mit mond a magyar törvény a kardról? :)"

Én azért kíváncsi lennék, és lusta vagyok utánanézni. :)

Kedvenc fegyverem az öklöm, mert mindig kéznél van. :)

Malkav 2013.06.04. 17:58:13

@Morviniuszka: A magyar törvény a kardról azt mondja, hogy "olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúró-hosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja", ergo közbiztonságra különösen veszélyes eszköz. :)

Mogyee 2013.06.06. 07:26:14

íj, mindenek felett! :) nagyjából hasonló okok miatt, bár nőként azt hiszem, nyugodt szívvel hozzátehetem, hogy a kecsességét is szeretem. Na, nem mintha egy kard nem lehetne kecses időnként, de na :) Mellesleg az érzés, amikor egy-egy hibás lövés után órákig kúszol-mászol mindenben a nyilad után kutatva, valami felbecsülhetetlen :D

Mellesleg ha valódi közelharcról lenne szó, akkor (ne tessék röhögni), a kulcscsomóm. Egyetlen szúró- vagy vágóeszközzel sem lennék elég ügyes vagy magabiztos, csak elvennék tőlem. Ezzel viszont, ha megfelelően tartom az öklömnél, igen tisztességes sebet tudok okozni.

Malkav 2013.06.06. 07:28:20

@Mogyee:
Valahol gyanítani mertem, hogy Neked az íj lesz a menő és atom-mötááál! :D

Arra a kulcscsomóra meg kifejezetten kíváncsi lettem. :)
süti beállítások módosítása