Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

A jó könyvhöz idő kell

2017.01.03. 22:32 | Malkav | Szólj hozzá!

Már korábban megírtam, hogy szándékomban áll összefoglalni minden tudásom a dinoszauruszokról. Azt már a kezdetek kezdetén sejtettem, hogy kemény fába vágtam a fejszémet. :) Elvégre a dinoszauruszok témaköre több annál, mint "Jurassic Park forevöööör" és "Afranctudjahogykelleztkiejteniszaurusz", továbbá "ez de bazi nagy!" stb.

jurassic_park_t-rex.jpg

Még nagyon az elején járok az útnak, de már látom milyen óriási a téma. És persze nem csak T-rex mértékegységben. :) Nem árulok el nagy spoilert, ha a következő szempontokat vázolom; mit is várok el a készülő félben lévő műről?

1. legyen "teljes". Ezt értem úgy, hogy tartalmilag ne maradjon a 6-8 éves gyerekek számára készült, inkább színes fantáziarajzokkal teletűzdelt alapnál is gyengébb ismeretterjesztő könyvek szintjén, mert ezekből van bőven a boltok polcain. Nem akarok ezen a téren beállni a sorba.

2. legyen következetes. Ez komolyabb gond, mint hittem elsőre... a dinoszauruszokat szeretném megismertetni az emberekkel, de ez nem lehetséges úgy, hogy nem foglalkozunk az őket megelőző és/vagy velük együtt élt és fejlődött egyéb állatokkal, netán még növényekkel is. Pont itt van a nehezítő tényező, mert mégis meddig térhetek el a tárgytól? Mennyi információ elég ahhoz, hogy megértsük, eleve miért alakultak ki a dinoszauruszok, mi késztette őket annyiféle változásra és mi minden játszhatott közbe a kihalásukhoz? Tehát miközben mindezekre a kérdésekre igyekszem választ adni, figyelnem kell arra, hogy ne térjek el magától a tárgytól. Ahogy mondani szokták: a sok bába közt elvész a gyerek... :)

3. legyen érthető. Ez a legfontosabb szempontom, mert amit összehozok majd, kevés lesz egy paleontológiai szakdolgozathoz, de összetettebb egy gyerekkönyvnél. Tehát úgy kell kommunikálnom az Olvasóval, hogy az elejétől a végéig teljesen érthető legyen számára az egész dinoszaurusz téma. Lehetőleg úgy, hogy nem nézem hülyének a kedves Olvasót, de nem is félig kínai számára amit olvas.

Ahogy haladgatok vele folyamatosan figyelemmel kell kísérnem a tudományos írásokat a témában, mert szintén nagyon fontos számomra az utolsó, negyedik pont:

4. legyen friss. Épp elég írás bizonyult napjainkra elavult, bizonyítottan téves alapra kiagyalt fantáziálásnak. Természetesen baromi nehéz tényleges bizonyítékot találni a dinoszauruszokkal kapcsolatban, hiszen a legfisebb példány is kb. 65 millió éve nem lélegzik, a fossziliák pedig (bár már önmagukban sok mindent elárulnak) nem alkotnak teljes képet ezekről a rég letűnt állatokról. De "könyvemnek" az is célja, hogy minél naprakészebb információt nyújtson.

allosaurus.jpg

(Allosaurus, a Jura kor egyik csúcsragadozója)

Tehát van munka bőven. Még éppen csak elkezdtem lerakni az alapot és most már érzem is, hogy akárcsak az építkezéseknél, az ilyen jellegű tudományos ismertető könyveknél sem jó ötlet az improvizáció. Ki kell gondolni a szerkezetét, listázni az adott témákat, azoknak a legalaposabban utánajárni, stb.

A jó könyvhöz idő kell. Szerencse, hogy időm erre van, nem hajt a tatár. :) És lehet, hogy öt év telik el mire meg merem mutatni akár csak a családomnak amit megírtam, lehet hogy ötven. Lehet, hogy sosem lesz annyira teljes, mint szeretném (mert a saját tudásomat sem érzem elégnek, de ezzel mindenki így lehet azzal a hobbival, amit igazán szeret), de ha majd eljön az ideje és elejétől a végéig újraolvasva elégedett lehetek azzal, amit lepötyögtem, akkor az nem egy félig összetákolt, valójában semmit mondó maszlagos hulladék lesz. Rosszat nem adok ki a kezeim közül.

Címkék: tudomány helyzetjelentés szép és jó

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr712095147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása