Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Történelmi szörnyűségek: kínzó- és kivégző eszközök

2014.05.07. 23:44 | Malkav | 1 komment

FIGYELEM!

 

A most következő bejegyzés a nyugalom megzavarására alkalmas. Ha Ön nagyon kiskorú (tehát éppen hogy tud olvasni), vagy gyenge idegzetű, akkor kérem, ne olvassa el! Helyette tekintse meg a Magyar Népmesék közül A kőleves történetét. :)

Figyelmeztetés.jpg

(Rendhagyó) irományom egy saját toplistáról szól, melyben végigveszem, hogy melyik 10 ismert/kevésbé ismert ókori, vagy középkori kínzó- és kivégzőeszköz az, amellyel biztosan nem szerettem volna találkozni azokban az időkben. :) A lista személyes vélemény szerint olyan, amilyen. No, lássuk!

1. Rézbika

Rézbika.jpg

Véleményem szerint ez a legszörnyűbb halálnemek egyike a kereszthalál után (mely annyira külön téma, hogy most nem vettem bele a listába). A Rézbika eredete az ókorra nyúlik vissza, de kérdéses, hogy a görögök, vagy a rómaiak (egész pontosan Szicillia) találmánya-e? Ez a borzalom lényegében egy belül üreges bikaszobor, melynek belsejébe helyezték a kivégzésre ítélt áldozatot, bezárták a bikába, majd alágyújtottak. Az elítélt elevenen sült meg az egyre jobban felforrósodó rézszoborban. Egyes leírások szerint a bika fejénél egy olyan bonyolult csőrendszert alakítottak ki, ami az áldozat halálsikolyait dühödt bikabőgés szerű hangra torzította. Az is megesett, hogy az elítélttel együtt egy jó adag erős fűszernövényt is betettek, hogy elnyomja az égett hús bűzét, így a "fűtők" kellemes fűszerillatot éreztek a tűz táplálása közben. A rézbika kedvelt kivégzőeszköz volt a Római Birodalomban az első századok alatt, rengeteg keresztényt sütöttek meg vele.

 

2. Júdás széke

Júdás széke.jpg

Elsősorban vallatásra használt kínzóeszköz, az inkvizíció egyik kedvence. Ez nem más, mint egy olyan szék/sámli, melynek ülőrészén egy kis "piramis" helyezkedik el. Ez készülhetett fából, vagy fémből is. A lemeztelenített foglyot a végtagjainál és a csípőjénél kikötve eresztették rá a "székre", mely veszett mód feszítette szét a végbelet vagy a nemi szerveket. Bár az áldozat leminimalizálhatta (volna) a kínjait, ha megtalálja az egyensúlyt ezen az eszközön és mozdulatlan marad, a kínzói erről is gondoskodtak... mivel az áldozat ki volt kötve, kedvük szerint rántgathatták rajta ide-oda, ezzel szétzilálva az egész altestét. Brutális sérülések, borzasztó fájdalom jellemezte ezt a kegyetlen találmányt.

 

3. Kínpad

Kínpad.jpg

A legismertebb kínzóeszközök egyike. Kegyetlen, precíz és sajnos nagyon hatásos. Igazából itt gondban voltam, hogy melyike tegyem előre... ezt, vagy a következő, negyedik helyezettet? Végül a kínpadra esett a választás. A kínpad nem más, mint egy széles, hosszú deszka, amire az áldozatot hanyatt fekve kikötözték. A felső végtagjait tartó kötelek viszont egy tengelyre tekerhetők fel. Megesett az is, hogy az alsó végtagoknál is forgatható cucc volt. A szerkezet forgatása közben a test kifeszül, majd nyúlni kezd. Viszont ez a testnek nem egészséges állapot, először a szalagok nyúlnak meg, majd elszakadnak. Az izületek kificamodnak és ha mindezek után is folytatják a nyújtást, akkor az izmok, erek, idegek is elpattannak, végül a végtagok is leszakadhatnak a testről. Általában a karok szakadtak le először, az áldozat meg rövid idő alatt elvérzett. A középkorban információk és vallomások kicsikarására használták.

 

4. Kerék

Kerékbetörés.jpg

No most, bajban voltam, hogy a kínpad és a kerék közül melyik legyen elöl... gondolom mind hallottatok már a kerékbe törtésről. Ez a kivégzési forma nagyon közkedvelt látványosság volt a középkorban, közkedveltebb volt még az akasztásnál is! A folyamat a következő: az elítéltet kikötözték a kerékhez (ami lehetett nagyobb kocsikerék is szükség esetén, de a módosabb települések direkt erre a célra is készíthettek egyet), majd a hóhér egy nagy, tompa, de kemény tárggyal módszeresen elkezdte széttördelni végtagjainak minden csontját. Miután szilánkokra tördelte az áldozat végtagjait, befűzték a kerék küllői közé. Növelte a látványosságot, hogy ha a kereket a tördelés közben lassan forgatták is, az összegyűlt tömeg meg rohadt gyümölcsökkel, illetve kövekkel dobálhatta az elítéltet. Az áldozatot ezután akár napokig rajta hagyták a keréken, akkor is, ha meghalt időközben (elrettentő példának a tolvajok és egyéb bűnözők számára).

Említettem ugye, hogy nehezemre esett eldönteni azt, hogy ez kerüljön-e a harmadik helyre... végül negyediknek hagytam meg. De miért?

Miért_2.jpg

Azért, mert a kerékbetörés esetén megvolt a lehetőség arra, hogy a hóhér egy kicsit kegyesebb, vagy ügyetlenebb lesz. És akkor a kalapáccsal/vasbottal létfontosságú szervet zúz össze, ezzel nagyban megrövidítve az áldozat kínjait. Míg ez a lassú, egyenletes nyújtásra alapuló kínpadon elképzelhetetlen...

 

 5. Hugenotta kötélkínzás

Hugenotta kötélkínzás.jpg

Ez a kínnal bélelt kivégzési forma a protestáns mozgalmak idején jelent meg Franciaországban a hugenottáknak nevezett (protestáns) csoportosulás bosszújaként. Katolikusokat végeztek ki ezzel a módszerrel: kifeszítettek egy kötelek, jó feszesen. Aztán a meztelen áldozatot hassal ráfektették erre a kötélre, majd végighúzták rajta szorgalmasan oda-vissza. A kötél először a bőrt horzsolta le, aztán az alatta lévő lágy szöveteket, azután az izmokat, és szerveket. Egészen csontig lehetett vele "fűrészelni" a célszemélyt, borzasztó fájdalmas és véres halált okozva. Ez a kivégzési és kínzási módszer nem arra szolgált, hogy információhoz jussanak, vagy hogy a célszemély vallomást tegyen. Színtisztán csak a bosszú volt vele a cél minden, vagy bármelyik katolikuson az inkvizíció által elrendelt máglyán történt kivégzésekért.

 

6. Hazugok padja

Hazugok padja.jpg

Nem csak a katolikus egyház történetében vannak szégyenteljes kínzóeszközök (mint a kötélkínzásnál is olvashattuk). A protestantizmus egyik eszköze a "hazugok padja", mellyel az erkölcsös kereszténységet igyekeztek kissé furcsa módon megóvni Angliában. A szerkezet a következőképp fest: Egy hosszú, ötszögletű keményfa tengelyt képzeljünk el vízszintesen felszerelve egy állványzatra. Ez a "pad" forgatható. Az áldozatot erre ültetik fel, a kezeit egy állványzatnál kikötözik, a lábaira súlyokat helyeznek. Ezután forgatni kezdik (nagy sebességgel) a padot, ami komoly sérülést okoz a célszemély belső combján, illetve az ágyékán. Ha karjaival felhúzná magát, hogy ne verje szét a tökeit lágyékát a padon, akkor a szerkezet tetején lévő pengék sértik fel, melyekre ekkor felhúzza magát az áldozat. Nevéből fakadóan hazugságon ért embereket ítéltek erre a szerkezetre, mivel akkoriban a hazugságot a legsúlyosabb bűnök egyikének tartották.

 

7. Vasszűz

Mi jut eszünkbe erről a szóról először? Manapság ez:

Iron Maiden killers.jpg

Pedig a vasszűz eredetileg inkább ez:

Vasszűz.jpg

A vasszűz a középkorban volt a legelterjedtebb, pedig eredetileg az ókorból (Görögország) származik. Ez egy olyan szűk fülke, melynek belsejében hatalmas tüskék meredeznek. Az áldozatot beállítják oda, majd rácsukják az ajtókat, ezzel a tüskék belefúródnak az áldozat testébe. És az igazi szemétség csak most jön: a vasszűz tüskéit úgy helyezték el, hogy ne érjenek létfontosságú szervet. Viszont izmokat, ereket simán, ráadásul volt olyan változata, amelyben rengeteg tüske volt, melyek állítható méretűek voltak. Túl lehetett-e élni a vasszüzet? Nem nagyon... ha az ajtót egyszer rácsukták az emberre, akkor vége volt. Amíg ott volt bent, bár fájt, de a tüskék elzárták a sebet amit ütöttek. De nyitáskor ez a sok-sok szúrt seb egyszerre kezdett igen intenzíven vérezni. Az áldozat a vérveszteségbe hal bele, tehát ha túl akarjuk élni, jobb ha egyáltalán nem zárul ránk ennek az eszköznek az ajtaja...

 

8. "A dögevő lánya"

A dögevő lánya.jpg

A dögevő lánya néven nevezett eszköz nem kivégzésre való. Viszont amilyen kicsi, annyira szadista... a kínpad kevésbé ismert unokaöccse (vagy unokahúga?), mely pont ellenkezőleg működik. Ez egy merev bilincs, amivel az áldozat embrió póz szerű görnyedt testtartásba kényszeríthető. A bilincs pont úgy van megtervezve, hogy sehogy se kényelmes: szorítja a csuklókat, bokákat, dörzsöli a bőrt, elszorítja némely ereket. A folyamatos kényszerű feszes, mégis görnyedt testhelyzettől a vázizmok görcsölni kezdenek. Az áldozatokat órákig, vagy napokig hagyták ebben a bilincsben, ettől mindenkinek megeredt a nyelve, mert borzasztóan fájdalmas és kényelmetlen testhelyzetet kényszerített az áldozatra.

 

9. Eretnekek villája

Eretnekek villája.jpg

Mint a nevéből gyanítható, szintén a spanyol inkvizíció egyik kedvelt eszköze volt. Ez sem halálos eszköz, szintén kínzásra találták ki. Ez egy mindkét végén húsvilla szerű eszköz, melyet egy nyakörvvel kombináltak. A nyakra téve az egyik villás vége az áldozat állánál a lágy húsba fúródik, az alsó része közben a szegycsont feletti puha részbe szúr, így a célszemély fejét felfeszíti. Az áldozat nem tud lenézni, a fejét forgatni sem képes fájdalom nélkül. Ugyan csak nehézkesen megy a beszéd is. Információszerzésre, vagy vallomás tételre használták. Ha az áldozat vevő volt ezekre, akkor esetleg le is vették róla...

 

10. Merítőszék

Merítőszék.png

A lista legaljára a merítőszék kerül, pedig ez sem egy kellemes eszköz. Képzeljünk el egy gémeskút szerű építményt, melynek egyik végén egy szék van. A merítőszéket leggyakrabban házsártos feleségek megbüntetésére használták, de alkalmazták még boszorkánypereknél is. Az elv egyszerű: a székbe kötözött asszonyt belemerítik vele a vízbe (ha csak büntetnek, akkor néhányszor). Ha az áldozat nem merül el teljesen, akkor boszorkány. A merítőszék tehát nem közvetlen kivégző és igazából még csak nem is kínzóeszköznek lett szánva. Ennek ellenére mégis nagyon rossz volt a székhez kötve lenni, mert ha az asszonypajtást éppen februárban nevelik meg vele... megvan a tüdőgyulladás. Arról nem is beszélve, hogy a merítőszék használata nyilvános esemény volt, tehát a dologban szerepet játszik a közéleti megalázottság is.

 

Nos, ezek nekem az idei top10 kínzó és kivégzőeszközökről alkotott listám. Sok eszköz kimaradt a felsorolásból, de nem akartam teljes összefoglalót készíteni, mert az már tényleg pofátlanul hosszú lenne és piszok nehéz lenne rangsort kialakítani. Már ez sem volt egy könnyű munka. Minden esetre adjunk hálát Istennek, hogy manapság ezeket már nem használják. :)

Címkék: vélemény tudomány múlt agyfrász

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr976133999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2014.05.08. 22:37:16

Azért megdöbbentő, mennyi energiát ölt az emberiség abba, hogy más embereket megkínozhasson.
süti beállítások módosítása