Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Krisztus ikonja

2013.05.30. 13:25 | Malkav | 1 komment

A keresztény ember vasárnap reggele:

- felkelés, a bevarrt szemű, gyűrött fizimiskából arcot kell varázsolni.

- felöltözni, kézbe venni az imakönyvet, indulás a templom felé.

- a Szentliturgiánvaló részvétel, prédikáció meghallgatása, Eucharisztiához járulás

- Liturgia vége, go home.

Útravaló a prédikáción elhangzottak és a szertartás emléke. A pap sok mindent mondott, de amire most ki akarom hegyezni a dolgot: ki is, mi is a pap? Tegnap este egy egész éjszakát átelmélkedtem a témán, de most mégis csak a töredékeit tudom leírni. Azért megpróbálom összeszedni magam. :)

A hivatalos definíció szerint a pap "Krisztus ikonja".

Akár nyugati...

Római katolikus pap.jpgAkár keleti keresztény.

Ortodox pap.jpgEz szépen hangzik,de mit jelent? Mi a pap feladata?

A pap egyszerre nagyon sok minden. Hiszen ő szentségeket szolgáltat ki*, hirdeti a Evangéliumot**, lelki vezető***, hitoktató****. Hivatalosan csak az első pont tartozik rá, de a gyakorlatban a pap mindenki segítője kell legyen, hiszen apostoli utód*****.

A papi hivatás nem egy nyolc órás műszakra bontható szellemi munka! A pap 0-24-ben pap kell legyen, mindig készen kell állnia arra, hogy ha szükség van a segítségére, akkor számítani lehessen rá! A szenteléstől a halálig tart ez, hiszen írva van:

"Megesküdött az Úr és nem bánja meg: >>pap vagy mindörökké, Melkizedek rendje szerint.<<" /110. zsoltár, 4. vers/

Tehát olyan nincs, hogy "most civilként vagyok jelen" pap esetében. Ez egy nagyon komoly és szent hivatás az Úrtól. De egy dolgot a sok fényezés mellett elárulok:

A pap is ember, mint bárki más.

iqlight.hu.10.22 (18).jpgIgen, a pap is ember, ergo ő sem mentes az emberi természettől és ő is tud hibázni. A pap sem bűntelen. A papnak is van rossz napja és ha egy éles eszközzel elválasztod a feji végét a törzsétől (mondjuk a nyaknál), akkor az életfunkciói neki is leállnak.

Papnak lenni nehéz. Nem csak a cölibátus miatt (pl.keleti egyházban nem kötelező, ergo házas ember is lehet pap), hanem a roppant felelősség miatt. Hiszen minden rábízott üdvösségéért felel. Szembesülnie kell rengeteg, szörnyűbbnél szörnyűbb bűnnel, rossz akarattal, gonoszsággal és a saját gyengeségeivel is. Ezért azt mondom, ha láttok egy papot, gondoljatok bele, mi mindent élhetett át és még mi várhat rá egy olyan világban, mely egyre ellenségesebb vele... és mondjatok el az üdvösségéért egy rövid imát. Azért aggódni sem kell, mert az Úr hívta erre a hivatásra és Ő megadja neki az erőt és mindent, amire szüksége van a feladata teljesítéséhez. :)

* "Amit megkötsz a földön,meg lesz kötve a mennyekben is és amit feloldasz a földön, föl lesz oldva a mennyekben is." /Mt 16,19/

** "... Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében, és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek!" /Mt. 28,19-20/

*** "Ha közületek valakinek száz juha van és egyet elveszít közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában és nem megy-e az elvezett után, meg meg nem találja?" /Lk. 14, 4/

**** "Inkább azok a boldogok, akik Isten szavát hallgatják és megtartják azt!" /Lk. 11, 28/

***** ">>Urunk, aki mindenkinek a szívét ismered, mutasd meg a kettő közül az egyiket, akit kiválasztottál, hogy átvegye ennek a szolgálatnak és apostoli hivatásnak a helyét, melyet Júdás hűtlenül elhagyott, és eltávozott az őt megillető helyre.<< Aztán sorsot vetettek rájuk és a sors Mátyásra esett, aki a tizenegy apostol közé soroltak." ApCsel.1,24-26/

Krisztus főpap ikon.jpg

"Értük könyörgök. Nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert ők a tieid." /Jn.17,9/

Címkék: vélemény gondolat hit

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr205335709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2013.05.30. 21:27:40

Remek összefoglaló, nem tudnám magam se jobban elmondani!
süti beállítások módosítása