Malkáv blogja

Nos, ez a blog már a második verzió, mely több évnyi hibernáció után (2008 óta) úgy néz ki, ismét új erőre kap. A szabályok továbbra is egyszerűek: olvasni nem kötelező, véleményt formálni szabad. Thotferi számára külön szabályzat: - köteles udvarias hangnemben hozzászólni - nem kritizálhatja az Olvasókat - nem kritizálhatja az admint sem - nem reklámozhatja a saját szemetesládáját (blog) - nem jeleníthet meg sufnioldalakról linkeket A fenti szabályok megsértése a hozzászólás automatikus moderálását vonja maga után, indoklás nem szükséges.

Friss topikok

  • Xinaf: @MagusMedivh: Személyes véleményem: Én azt is elnézném, ha senkit sem fogadunk be. Ez egy dolog. ... (2018.08.02. 22:26) Válasz egy kommentre
  • MagusMedivh: Kedves Malkav! Kezdjük egy kijelentéssel, ha felsorolnak nekem 10 dolgot amit a kormány tesz a bel... (2018.07.16. 17:58) Egy bevándorlást segítő tevékenységről
  • Xinaf: Kis pontosítás: Az alkotmány módosításához kellett volna 4/5-öd. Az Alaptörvénnyel a legnagyobb ba... (2018.04.24. 22:00) A politika mocska
  • mezeinewsee: A drága jó mamájukat sajnálom... képzeld el, milyen ciki lehet, hogy a gyereked ilyen hülye! (2018.03.27. 19:11) Laposföldes elmebaj - megint
  • mezeinewsee: A fidesz: vallás. Ez mindent megmagyaráz. (2018.03.10. 21:17) Bajok vannak!

Linkblog

HTML

Hobbi mindörökké, avagy hogyan csináljunk alapfok alatt íjat?

2008.02.14. 14:55 | Malkav | Szólj hozzá!

Íme, eljött az ideje, hogy végre beszámoljak egy (már egyszer ígért) témának, avagy a házi tervezésű és a jövőben házi készítésű hosszúíj megalkotásáról.
Az íjat először papíron jelenítettem meg, melyben meghatároztam az adatait (pl. méretei, várható ereje, a szükséges alapanyagok (pl. az ideg miből legyen), stb.), rá X nappal elmentem utánanézni a legideálisabb íjtestnek. Keresgélésem végül sikerrel járt, bár az ideális alapanyag kicsit rendhagyó volt: valami számomra ismeretlen cserje. Ami ebben a cserjében szép volt és jó, hogy egy kellemesen rugalmas ága van, méghozzá olyan 2,3 méter hosszú. Ugyan a vastagsága nem a legtökéletesebb, de remélem, hogy ez a prototípus íj kiállja a próbát. Végül kb. 10 perc nyiszálás után (ami két napra oszlott, mert az első nap a lombfűrész beadta a kulcsot) végül cak megadta magát. (Nem egyedül mentem érte.) Kicsit igazítanom kellett a végén, így már csak két méteresre fogyatkozott, de panaszra okom nem lehet, így is meghaladja a minimum méretet 20 centivel : )
A most következő kb. 5 hónapban a szárítására kerül sor. Tudom, egy jó íjnak való fát átlag másfél évig szárítanak, mielött bármit is csinálnának vele, de nekem őszintén szólva se időm, se türelmem nincs erre. Kap öt hónaőpot, ezalatt szárrad annyit, amennyit, utána kialakítom a végleges formáját. Ha minden igaz, akkor az ereje ugyan a minimum alatti lesz, de azért nem lesz az annyira elveszett jószág : )  Az ideget is megcsináltam hozzá, hát így utólag megfogalmazva valami eszméletlenül silány lett. Még megpróbálok egy normálisabbat összehozni (az eredeti terv szerint 3 száll spárgából lesz, amit majd kezelek (remélhetőleg) méhviasszal). Úgy vagyok vele, hogy a munka legkönnyebb része a nyílvesszők elkészítése lesz. Próbálom az íjhoz legjobban passzoló, de ennek ellenére a legjobb minőségű vesszőket elkészíteni. Ha minden jól megy, az íj elkészül legkésőbb nyár közepére.

A prototípusról inkább nem ejtek több szót, inkább a leendő "mestermunka" adatait közölném:
Íj hossza leajzva: kb.180 cm
ideg hossza: kb. 160 cm
markolat hossza: 20 cm (spárgával bandázsolva)
markolat vastagsága: 3 cm
karok vastagsága a végeken: 2 cm
becsült fonterősség: kb. 20-25# (remélem így jelölik)
Remélem, hogy az íjtest a következő fafajták valamelyikéből készül:tiszafa, fehér kőris, hegyi juhar, eperfa, vörös vagy fehér tölgy, sárga vagy fehér nyír, fekete dió

A bejegyzés trackback címe:

https://malkav.blog.hu/api/trackback/id/tr13339127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.